Accoord over publieke nieuwszender

De plannen voor een aparte nieuwszender bij de publieke omroep zijn door de Raad van Toezicht van de NOS goedgekeurd. Per september 2002 start Nederland 2 overdag als proeftuin hiervoor.

In eerste instantie wordt TV2 alleen overdag, van 6.00 tot 19.00 uur, een nieuwszender, later groeit het kanaal uit naar een 24-uurszender, dat zich in 2005/2006 op een aparte (vierde) publieke zender zal vestigen. Omdat voor zo'n kanaal waarschijnlijk geen doorgifteplicht (verplichting voor kabelmaatschappijen om het kanaal aan de abonnees door te geven) gaat gelden, heeft de NOS voor deze termijnen gekozen. In de tussentijd kan de NOS dan kabelexploitanten en programmaraden warm maken voor het vierde kanaal.

De NOS wil eigenlijk ook een apart cultuurkanaal, maar daarvoor is nog geen geld beschikbaar. De NOS-plannen maken deel uit van een meerjarenbegroting waarop is aangedrongen door staatssecretaris Van der Ploeg (Media). De NOS gaat uit van 40 miljoen gulden voor themakanalen en 60 miljoen gulden voor investeringen in internet. Wolffensperger heeft goede hoop dat de Tweede Kamer en Van der Ploeg het eens zijn met de plannen.