Alloo met vals paspoort overal door

Infra had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op woensdag 12 september werd Luk Alloo geklist door de grenscontrole van Zaventem toen hij met een vals paspoort het land probeerde binnen te geraken. Zo stond het in de krant. De werkelijkheid was dat Alloo op dat moment al probleemloos zes grenscontroles was gepasseerd en zijn ondervraging zélf uitlokte. In ieder geval bewijst hij in de vierde aflevering van 'AllooUNDERCOVER' dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens niet veel voorstellen.

Vorige week kocht Luk Alloo twee valse paspoorten, een Nederlands en een Belgisch. Wat kun je daar mee aanvangen? Alloo demonstreert het metterdaad. Als de 29-jarige Luc Deveylder reist hij van Brussel naar Rome, van Rome naar Malta, van Malta naar Zürich en van Zürich terug naar Brussel. Telkens kan hij ongehinderd inchecken en de grenscontroles en de douane passeren. Wat Rome betreft, is dat ten dele te begrijpen, want Italië is een zgn. Schengen-land, maar Malta en Zwitserland zijn dat niet. Alloo op Malta: «Stel dat ik een internationaal gezochte crimineel ben. Dan is het zo simpel als een fluitje van een cent om hier met een nieuwe identiteit een nieuw leven te beginnen.»

Bij de vlucht Zürich-Brussel speelt hij het grof. In Zürich vraagt hij aan de grenscontrole hoe ze zien of een paspoort echt of vals is? Of er in dit geval geen probleem is? Of ze daar wel zeker van zijn? Antwoord: alles in orde, paspoort is geldig, doorlopen! Bij de terugkeer in Brussel zegt Alloo tegen de inspecteur van de luchthavenpolitie: «Hoor eens, ik kom van Zürich, ben ik toch mijn identiteitskaart vergeten, zeker. Maar u kent mij wel, ik mag er zo wel door, he?» Deze inspecteur doet zijn werk. «Het spijt mij,» zegt hij, «u zult moeten meekomen.» Alloo wordt urenlang ondervraagd en alle materiaal wordt in beslag genomen. Via zijn advocaat krijgt hij het twee dagen terug, mede dankzij politiewoordvoerder Jos Colpin die verstandig genoeg is om in te zien dat de boodschap belangrijker is dan de boodschapper. Nogmaals: dit werd allemaal gefilmd op woensdag 12 september, geen etmaal na de gebeurtenissen in Washington en New York. Alle ordediensten waren in verhoogde staat van paraatheid, op alle luchthavens heerste een verscherpte controle. Een simpele grappenmaker als Alloo bewijst dat het allemaal kwatsj is.

In deel 2 gaat Luk Alloo na of het waar is dat je via het internet bommen kunt maken. Natuurlijk is het waar. Probeer maar even. Als u intikt: how to make a bomb? (hoe maak je een bom?), verschijnt er een hele lijst, inclusief een atoombom. Alloo kiest er de simpelste uit: de zeep- en alcoholbom. Wat hebt u nodig? Een plastieken zak, shampoo, alcohol, tape, een batterijtje en kabeltje en nog wat prutsen die u gewoon in de GB gaat halen. Het wérkt. In een gesloten ruimte is deze bom zonder meer levensgevaarlijk. Alloo stopt alle ingrediënten in zijn rugzakje, gaat naar het vertrouwde Zaventem en neemt probleemloos het vliegtuig naar Londen. Tijdens de vlucht demonstreert hij dat hij de spullen maar bij mekaar hoeft te voegen om het vliegtuig te laten ontploffen. In Londen gaat hij overal vertellen dat hij een bom bij zich heeft. Douanier op de luchthaven: geen probleem. Taxichauffeur: geen probleem. Londenaars op Piccadilly Circus: geen probleem. Idem bij de grenscontrole terug in Zaventem: geen probleem. «Ja maar hier zit een bóm in,» zegt Alloo tegen de douanier, «moet u dat dan niet checken?» «Meneer,» antwoordt de douanier, «als u uit Londen komt mág ik u niet checken.» Wat fout is. Het UK is geen Schengen-land. Voor de goede orde: het bom-verhaal werd opgenomen lang voor de aanslagen in Amerika.

Dat Zaventem met één en ander verveeld zit, mag duidelijk zijn. Gisteren werden er al pogingen ondernomen om de uitzending te verhinderen, want «dit kan het onveiligheidsgevoel alleen maar vergroten». Merkwaardige zienswijze. Bijna vijf jaar nadat de Schalkse Ruiters zo maar tot in de cockpit van een Boeing wandelden en ondanks een resem overvallen is Zaventem nog steeds zo lek als een zeef. Het programma van Alloo kan er alleen maar toe bijdragen dat daar zo snel mogelijk verandering in komt.
'AllooUNDERCOVER', VTM, zaterdag 21.45 uur