FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 september 2001

Dakloze overleden na brute mishandeling

Een 60-jarige dakloze man is zondagavond overleden aan de verwondingen die hij zaterdag opliep door een brute mishandeling in Den Bosch. Daarvoor zijn een 32-jarige Bosschenaar en een 41-jarige vrouw, beiden ook uit het milieu van de dak- en thuislozen in Den Bosch, aangehouden. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De politie kreeg zaterdag een telefoontje van een getuige dat een man het slachtoffer in het Nachtegaalslaantje meesleurde over straat. Toen agenten poolshoogte namen, vertoonde de man geen tekenen van leven meer. Door reanimatie kwam het slachtoffer weer bij, maar hij overleed zondag alsnog in het Carolusziekenhuis in Den Bosch, vermoedelijk als gevolg van de mishandeling.

Sectie moet uitwijzen wat de exacte doodsoorzaak is. De twee aangehouden inwoners van Den Bosch zijn in verzekering gesteld en worden morgen voorgeleid bij Justitie. De politie gaat er van uit dat het slachtoffer en beide verdachten ruzie hebben gekregen. Het motief voor de ruzie is nog onbekend.

Politie slaags met Kootwijkerbroekers

De politie in Barneveld is maandagmiddag slaags geraakt met een groep inwoners van Kootwijkerbroek. Een agente raakte in het gevecht een voortand kwijt. Twee mannen van 54 en 57 jaar uit het dorp zijn aangehouden.

Het is nog onduidelijk of de rel iets te maken heeft met de financiële afwikkeling van de mond- en klauwzeercrisis, waar de inwoners van Kootwijkerbroek zeer ontevreden over zijn. De Kootwijkerbroekers denken dat zij extra grote strafkortingen hebben gekregen omdat zij zich in april hevig verzetten tegen de ruimingen van vee. De boeren willen een vergoeding van de gemeente Barneveld, waar Kootwijkerbroek bij hoort.

Kraanwagen

Onbekenden parkeerden maandagmorgen een grote kraanwagen op het plein voor het gemeentehuis van Barneveld. Aan het eind van de morgen wilde de politie die kraan in beslag nemen. Een ambtenaar reed met de kraanwagen naar de gemeentewerf, maar werd onderweg klemgereden. Daarop stapte deze ambtenaar uit. Een nog onbekende man reed met het voertuig weg.

De gemeente waarschuwde de politie, die de kraanwagen in Kootwijkerbroek weer zag staan. Niemand van de ongeveer vijftien mannen die bij de kraan stonden wilde zeggen wie de eigenaar was. Toen de politie het gevaarte alsnog in beslag wilde nemen probeerde een van de mannen ermee weg te rijden. Agenten probeerden dat te verhinderen, waarna de groep aanviel.

Rake klappen

Volgens de politie zijn over en weer rake klappen gevallen. Agenten hebben hun wapenstok gebruikt toen hun vrouwelijke collega een harde klap in haar gezicht kreeg. Twee mannen zijn maandagmiddag al aangehouden. De politie onderzoekt de zaak verder.

NFL Week 3

Na een week van rouw en rust is het NFL seizoen weer terug, en met verve. Het afgelopen weekend stond garant voor mooie wedstrijden, en wederom enkele verassingen. Hieronder het overzicht van de NFL Week 3.


Miami Dolphins - Oakland Raiders 18 - 15
Dit was met afstand de beste wedstrijd van het afgelopen weekend, mede omdat Miami bewees weer een leidende ploeg te zijn in de AFC, en misschien zelfs de NFL als geheel. Jay Fiedler, de spelmaker van Miami, kreeg twee keer een keiharde hit te verwerken, maar was uiteindelijk wel verantwoordelijk voor twee touchdowns, waaronder de winnnende met slecht 5 seconden te spelen in de wedstrijd.

Cincinatti Bengals - Baltimore Ravens 21 - 10
De Ravens zien er amper uit als de titelfavorieten die ze pretenderen te zijn. Feit is nu eenmaal dat ze niet hebben kunnen overtuigen in de twee wedstrijden tot nu toe, ze staan met een 1-1 resultaat in de boeken, terwijl de Bengals, normaal een van de zwakke broeders in de NFL, nu op 2-0 staan. De Bengals maakten er een fysieke strijd van, die ze met een knockout wonnen, QB Jon Kitna strooide korte passes, en coorde zelf een touchdown waarmee hij de Bengals op de beslissende 14-3 vorosprong zette.

San Diego Chargers - Dallas Cowboys 32 - 21
De Chargers verwachtten een mix van leiderschap en een winnaars mentaliteit toen ze Doug Flutie kochten. En ze hebben precies dat gekregen waar ze op hoopten.
De Chargers leken totaal niet op de ploeg die een jaar terug nog het seizoen afsloten met een schamele 1-15 aan wedstrijden. Flutie heeft de offence op poten gekregen (getuige vooral de 353 passing yards en touchdown passes in zijn eerste twee drives).
En nee, San Diego heeft niet verrassend een van de topteams in de NFL verslagen, want de Cowboys hebben een jong, en slechtlopend team op dit moment, enig lichtpuntje voor de dominante jaren 90 ploeg was het feit dat Emmet Smith nu tweede staat in de "all time rushing yards in league history".

Chicago Bears - Minnesota Vikings 17 - 10
Het zag er niet uit, maar de BEars kregen precies wat ze wilden, een overwinning.
Niet alleen buowen ze vertrouwen uit het feit dat ze een tegenstander hebben verslagen die tot dan aan toe slecht 6 van de 21 matches verloor van de Bears, maar reserve QB Jim Miller bewees waarom hij een goede vervanger is voor starter Shane Matthews met een 200+ yard aan passes.
Voor de Vikings belooft het nog een zwaar seizoen te worden, aangezien veteranen Randy Moss, en Chris Carter nooit hun normaal zo hoge niveau konden bereiken. Tel daarbij op dat sterverdediger Robert Griffith zijn been brak in de eerste play van de wedstrijd, en je ziet dat dit een zwaar seizoen voor de Vikings wordt.

Indianapolis Colts - Buffalo Bills 42 - 26
De meest explosieve aanval in de League blijft op stoom.
Er is maar een QB-receiver combinatie dodelijker voor een defence dan Payton Manning en Marvin Harrison, en dat is de combinatie Manning - Pathon, en beide zitten in hetzelfde team.
Behalve dat Colts QB Manning een persoonlijk record aan passing yards gooide (412), blonk hij ook uit in het georganiseerd houden van een Offence die geen gebruikt maakt van de zgn. huddle. En dat levert voor iedere tegenstander alleen maar meer problemen op.

Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 13 - 6
Ondanks dat de Titans defence er erg sterk uitziet, en weinig scores toestaat, lijken ook de Titans hun titel aspiraties niet te kunnen waarmaken.
In een matte wadstrijd wisten de Jaguars nog redelijk eenvoudig de zege naar Jacksonville te halen, ondanks een wedstrijd met een hoop turnovers.

Detriot Lions - Cleveland Browns 14 - 24
In een op papier, en scoreverloop nooit echt spannende wedstrijd wisten de Browns toch een kleine verrassing te boeken op de Lions.
Met een steady scoreverloop van 7-7-10-0 tegen 0-0-7-7 van de Lions sleepten de Browns hun eerste overwinning uit het vuur, terwijl de Lions nog steeds zonder overwinning in de League staan.

New York Giants - Kansas City Chiefs 13 - 3
De Chiefs waren kansloos in hun wedstrijd tegen de New Yorkers. Met een schamele 184 passing yards van Chiefs QB Green (een verdienste van de hechte verdediging van de Giants) als voorbeeld, haalde niemand van de Chiefs het niveau dat ze normaal kunnen behalen. Tel daarbij een verdedigend zwakke 2e kwart op ( een touchdown en een fieldgoal van de Giants) en het resultaat is de tweede verliespartij.

Carolina Panthers - Atlanta Falcons 16 - 24
In een aantrekkelijke wedstrijd hebben de Falcons een mooie overwinning op de Panthers geboekt. In ieder kwart werden er tien punten gescoord, en altijd met een fieldgoal voor de een, dan een touchdown voor de ander. Met als eindresultaat dat beide teams nu 1 gewonnen, en 1 verloren wedstrijd hebben in de NFL.

Denver Broncos - Arizona Cardinals 38 - 17
Met aan beide zijden een QB die in deze wedstrijd 242 yards bijeen wisten te passen, maar een veel sterkere offence van de Broncos is het hele verhaal van deze match wel verteld. De Cardinals zijn niet slecht, maar kunnen niet op tegen de sterkere tegenstanders uit de league zolang hun defence de boel niet dicht weet te houden. Krijgen ze dat welo voorelkaar, dan zouden ze wel eens het "kleine" team kunnen worden waar een hoop favorieten punten tegen gaan verliezen.

New York Jets - New England Patriots 10 - 3
De tweede nederlaag voor de Patriots, en de eerste overwinning van de Jets, in een verder niet al te aanvallende wedstrijd. Beide teams hebben een sterke defence, maar geen wapens in de aanval om willekeurig welke tegenstander dan ook echt pijn te kunnen doen.

St. Louis Rams - San Francisco 49ers
Een kraker van een wedstrijd, met alle ingredienten die zo in een lesboekje American Football kan worden bijgeplaatst. Werkelijk alle denkbare manieren om te scoren passeerde in deze match de revue. Het begon met een safety voor de Rams (2 punten) en een touchdown (na extra punt 7) in het eerste kwart. In het tweede kwart kregen de 49ers twee touchdowns en ook een safety bijgeschreven, het derde en vierde kwart waren toonbeelden van lange, en goede aanvalsreeksen, met als hoogtepunt de twee-punts-extra punt van de Rams, waarmee ze het definitieve verschil konden maken. Kurt Warner strooide weer met passes en pakte in totaal 321 yards mee door de lucht.

Washington Redskins - Green Bay Packers
Deze wedstrijd staan voor vanavond op de rol, en de uitslag is dus nog niet bij deze redaktie bekend.

Jongen geschorst na begrip voor aanslag

franka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Marokkaanse leerling van Friese Poort in Leeuwarden is uit de opleiding voor de Koninklijke Landmacht gezet. De knaap, die in Leeuwarden woont, toonde begrip voor de aanslagen in Amerika. Zijn opvattingen vielen verkeerd bij zijn medeleerlingen en de medewerkers.

De schoolleiding is met de jongen in gesprek en heeft hem de vraag voorgelegd ,,of hij met deze opvattingen in het oriëntatietraject voor de Koninklijke Landmacht wel op de juiste plaats zit’’. Volgens Postma is de mening van de leerling inmiddels ,,aan het kantelen’’. Als hij tot inkeer komt, mag hij een andere opleiding volgen bij Friese Poort, maar de landmacht blijft voor hem taboe. ,,Dat is de consequentie als je zulke standpunten hebt.’’

Bij zijn medeleerlingen had de jongen inmiddels een imago ,,ŕ la Bin Laden’’, zegt Postma. Zij duldden hem niet meer in hun gezelschap. De knaap uitte zijn opvattingen tijdens een les maatschappijleer. Hij heeft nadien gezegd ,,dat hij het zo niet had moeten zeggen’’.
Postma vindt de beschouwing van de leerling ,,moreel verwerpelijk’’, maar hij wil met hem in discussie blijven. Maandagmiddag spreekt hij met de jongen en zijn ouders.

Noordwijk rouwt na moord op Stephan (16)

Een monument van bloemen voor het VVV-gebouw in Noordwijk markeert de plek waar afgelopen zaterdagmorgen de zestienjarige Stephan Hendrixe uit Katwijk door messteken om het leven is gekomen. Twee allochtone jongeren van vijftien en zeventien jaar uit Oegstgeest werden kort na de moord als verdachten aangehouden.

Het tweetal zou het slachtoffer om half twee 's morgens na een ruzie in een discotheek aan de Grient achterna zijn gekomen en om hem vervolgens voor de VVV-Noordwijk meerdere malen met een mes te lijf te gaan.

eerder al onenigheid

"Stephan had vorige week ook al onenigheid met die jongens", vertelt een van Stephans beste vrienden. "Ook toen trokken die gasten een mes. Toen liep het met een sisser af. Deze keer keek Stephan volgens de daders verkeerd naar hen en begonnen zij weer herrie te schoppen. Stephan wilde geen ruzie en ging met twee vrienden weg. Buiten kwamen de jongens hen achterna en staken Stephan neer. Het mes hadden zij verstopt in hun scooter."

De verdachten gingen er vervolgens meteen vandoor, maar konden kort daarna op de Noordwijkerweg worden aangehouden. Het hevig bloedende slachtoffer overleed in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

tranen en kaarsjes

Stephans vrienden en klasgenoten zijn al sinds het incident bijna constant aanwezig op het pleintje voor het VVV-gebouw. Stoere jongens met tranen in hun ogen troosten huilende meisjes. Samen branden zij kaarsjes. Ondertussen groeit op het plein de berg met bloemen, kaarsen, briefjes, kaarten en foto's. Middenin prijkt een knalgeel shirt van hockeyclub Catwyck waar het slachtoffer lid van was.

Als protest tegen zinloos geweld hebben disco's en cafés in het uitgaansgebied aan de Grient zaterdagavond met geen of aangepaste muziek op de achtergrond gedraaid. Volgens een van de disco-eigenaren is niet alleen Noordwijk maar ook heel Katwijk aangeslagen door de moord op de havo 5-scholier van het Noordwijkse Northgo-college.

De politie is zaterdag meteen een onderzoek begonnen. Hiervoor werden onder meer videobanden van camera's van alle uitgaansgelegenheden aan de Grient in beslag genomen.

Zie ook dit topic op het forum

Leider Taliban: 'VS moeten Golfregio uit'

De Verenigde Staten kunnen het gevaar van nieuwe terroristische aanslagen niet wegnemen door de hoofdverdachte van de verwoestende aanslagen van 11 september, Osama bin Laden, te vermoorden. Taliban-leider mullah Mohammed Omar, heeft dat maandag verklaard. Wel kunnen de VS het risico op nieuwe terreurdaden verminderen door zich uit de Golfregio terug te trekken en niet langer bevooroordeeld te zijn tegenover het Palestijnse volk.

In de schriftelijke verklaring stelt de in afzondering levende Taliban-leider dat de VS "het islamitisch geloof in gijzeling houden", terwijl de Amerikaanse regering zich niet dient te mengen in moslimzaken. "Amerika wil de islam uitroeien en verspreidt wetteloosheid, om een pro-Amerikaanse regering in Afghanistan te kunnen vestigen." Volgens Omar zullen de Amerikanen niet in hun opzet slagen. "Ze zullen zichzelf branden."

Eieren verdwaalde zeeschildpad uitgekomen

Uit eieren die een verdwaalde zeeschildpad deze zomer aan het strand van een Spaanse badplaats heeft gelegd, zijn meer dan dertig jonge diertjes tevoorschijn gekomen, zo hebben de autoriteiten van het zuid-oostelijke Almeria maandag bekendgemaakt.

Onmiddellijk na hun geboorte krabbelden de babyreptielen zich een weg naar zee. Talrijke deskundigen kwamen het ongewone evenement nabij de kleine stad Vera bekijken.

Begin augustus had een zeeschildpad voor het eerst sinds vele jaren eieren gelegd aan een Spaans strand. Het dier, dat een meter lang kan worden, is in het Mediterrane gebied met uitsterven bedreigd. Dergelijke reptielen zoeken doorgaans verlaten stranden in Afrika op en geen toeristische centra. Politie en milieubeschermers hebben de eieren wekenlang bewaakt en verhinderd dat badgasten te dichtbij kwamen.

Jongeman toont jongeheer aan jonge agente

Een 25 jarige inwoner van Alkmaar is zaterdag opgepakt wegens openbare schennispleging op de Paardenmarkt in de stad.

Een jonge vrouwelijke politiesurveillant (21) was daar alleen bezig met parkeercontroles toen de man haar aandacht trok. Op het moment dat de vrouw naar de man toe liep trok hij plotseling zijn broek naar beneden en toonde zonder schaamte zijn klokkenspel.

De surveillante was hier niet van gediend en riep via de mobilofoon de hulp in van mannelijke collega's uit het nabijgelegen politiebureau. Die waren snel ter plekke om de man in de boeien te slaan en naar de cel over te brengen. Het is niet duidelijk of de man onder invloed van geestverruimende middelen handelde. De man is later die dag met een boete op zak huiswaarts gestuurd.

'Sex met vriendin' inzet computergame

Volgens een Thaise politicus gebruiken minderjarige jongens in zijn land hun vriendin als inzet tijdens computerspelletjes. Afhankelijk van de uitslag wordt er gewed om de seksuele gunsten van minderjarige meisjes.

Senator Wallop Tangkananurak beweerde dit tijdens een bijeenkomst in Bangkok, die niet zozeer was gewijd aan de verderfelijkheid van pc-games, maar aan de gehele nationale jeugdproblematiek van Thailand.

Een recente studie toonde aan dat zo'n 100.000 Thaise jongeren tussen de 14 en 16 jaar regelmatig seks hebben. Volgens de senator lopen veel scholieren en studenten het risico in de prostitutie te belanden, niet omdat ze anders sterven van de honger, maar om luxe artikelen te kunnen kopen. Volgens de senator is (betaalde) seks met studentes gemakkelijk te regelen.

Poging tot ontsporing Duitse sneltrein

Onbekenden hebben een aanslag op een Duitse hogesnelheidstrein gepleegd door zo'n vier meter rails te verwijderen uit de spoorbaan. Doordat de trein zondagavond een noodstop maakte, raakte niemand gewond. Er ontstond wel veel materiële schade.

Dit hebben de autoriteiten maandag laten weten. De trein was op weg van München naar Hamburg, toen het incident zich voordeed vlakbij Naumburg in de deelstaat Saksen-Anhalt.
De locomotief is door het losse stuk rail behoorlijk beschadigd. De passagiers moesten hun reis met een andere trein voortzetten. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek gelast wegens "gevaarlijk ingrijpen in het treinverkeer".

Soeperman bedankt voor het melden via de NieuwsSubmit

Nieuw studiehuis op zijn vroegst in 2005

Een totale wijziging van zowelde havo- als vwo-examens kan onmogelijk eerder dan in 2005 worden ingevoerd. Kleinere aanpassingen aan het zogenoemde studiehuis (bovenbouw) van het voortgezet onderwijs kunnen wel twee jaar eerder plaatshebben.

Dat blijkt uit het advies van het Tweede Fase Adviespunt, dat staatssecretaris Adelmund van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij maakt rond de jaarwisseling bekend hoe ze de organisatie van het studiehuis wil aanpassen. Het versnipperde, overladen lesprogramma vergt aanpassing en de werkdruk voor docenten moet omlaag.

Sinds de invoering van het studiehuis twee jaar geleden heeft Adelmund het programma al tweemaal verlicht. Vorig jaar nam ze een aantal tijdelijke maatregelen. Zo kregen praktische opdrachten en werkstukken bijvoorbeeld minder gewicht. Deze ingrepen gelden nog tot 2003. Dan moet er een structurele oplossing zijn.

Adelmund denkt daarbij aan "een herordening van de structuur van vakken en deelvakken en vereenvoudiging van de examens". Het Tweede Fase Adviespunt geeft aan dat in 2003 alleen sprake kan zijn van "klein onderhoud". Hierbij zouden vooral de knelpunten bij een aantal vakken kunnen worden aangepakt. Zo vinden veel scholieren wiskunde te zwaar en is men ontevreden over de manier waarop vreemde talen worden onderwezen.

Er is echter ook onvrede over het keurslijf van de keuzeprofielen en het te brede programma. Dit kan pas in 2005 helemaal worden omgegooid. Als er een gloednieuw programma en bijbehorende boeken moeten komen, duurt een ommezwaai zelfs nog een of twee jaar langer.

Ook leerlingen in het studiehuis voelen vaak een hoge werkdruk, omdat ze het gevoel hebben nooit klaar te zijn. Ze klagen vooral over de gebrekkige afstemming tussen vakdocenten. Ook vinden ze dat het zelfstandig werken en leren niet van de grond komt. Dit was juist een belangrijk doel van het studiehuis. De aansluiting met het hoger onderwijs moest erdoor verbeteren.

Kelly naar het ziekenhuis?

De dokter die afgelopen zondag Kelly's enkel heeft bekeken wil het zekere voor het onzekere nemen; er zullen foto's van Kelly's enkel genomen worden om te kijken of er niet toch een scheurtje in haar enkelband zit. Geprobeerd zal worden de apparatuur om de foto te maken naar het Big Brother huis te brengen. Als dit niet mogelijk is zal Kelly toch naar het ziekenhuis moeten voor de foto's. Afgelopen weekend hebben de bewoners geen battles gehad. Of dit in de planning lag is niet duidelijk, misschien wacht de programmaleiding met de battles tot zij zeker weten wat Kelly mankeert.

Microsoft neemt afstand van Wingdings

osado had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Microsoft heeft ten stelligste ontkend dat het lettertype Wingdings boodschappen zou bevatten die verband houden met de aanslagen op het WTC in New York. Bijna tien jaar geleden heeft de onderneming zo'n operatie ook al eens moeten uitvoeren.

Het lettertype Wingdings bevat allerlei tekens en symbolen, waarmee op rebussen gelijkende mededelingen kunnen worden gemaakt. Als de tekst Q33NY wordt ingevoerd en het lettertype wordt op Wingdings gezet, dan ontstaat een plaatje van een vliegtuig, twee op de torens van het WTC lijkende blokjes, een doodshoofd en een Davidsster.

"Het zijn de torens van het WTC helemaal niet, het [de combinatie van Wingdings-symbolen] stelt vellen papier met tekst voor", aldus een verontwaardigde woordvoerster van Microsoft. "Iemand met veel te veel vrije tijd heeft allerlei letter- en tekencombinaties verzonnen en zoekt daar nu van alles achter. Te gek voor woorden", aldus de softwaregigant. Bij de introductie van het lettertype in 1992 waren er ook al 'creatieve' geesten die uit de symbooltjes allerhande onheilstijdingen wisten te destilleren.

Game over WTC van internet gehaald

Een computerspel op het internet waarbij de speler het World Trade Center tegen terroristen moet verdedigen, is van het net gehaald. Het spel met de naam WTC Defender kan niet meer gedownload worden.
Spelers konden punten scoren door vliegtuigen die richting WTC vlogen, af te schieten. Het op zijn zachtst gezegd macabere computergame was te vinden op een Oekraďense site. De ontwerpers hebben zich intussen verontschuldigd.

Máxima blijft rooms-katholiek

Máxima Zorreguieta blijft ook na haar huwelijk met de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander rooms-katholiek. De huwelijksinzegening op 2 februari volgend jaar wordt wel een geheel protestantse dienst. De Katholieke Kerk geeft Máxima hiervoor dispensatie en erkent daardoor de verbintenis. Het bisdom Utrecht bevestigt dat er overleg is tussen kardinaal Simonis en het aanstaande echtpaar over het verkrijgen van dispensatie. Dat Máxima katholiek blijft is nog niet definitief bekend, zegt woordvoerder Sinselmeijer.

CBS: Allochtone meisjes rekenen beter

Allochtone meisjes zijn de laatste jaren steeds beter geworden in rekenen. Vergeleken met allochtone jongens doen de prestaties van Surinaamse, Antilliaanse of Marokkaanse meisjes nauwelijks meer onder.

Turkse meisjes hebben echter nog wel een ruime achterstand op Turkse jongens, maar dat verschil is minder geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat in een maandag verschenen publicatie. Het CBS baseert zich op de scores van brugklasleerlingen in 1993 en 1999.

Op het gebied van taal waren de prestaties van allochtone meisjes in 1999 duidelijk beter dan die van allochtone jongens. Zes jaar daarvoor was er geen verschil waargenomen.
Surinaamse en Antilliaanse meisjes scoorden bij de laatste toets op dit vlak bijna even hoog als autochtone meisjes.

Tsjetsjeen met aanvalsplan WTC opgepakt

De Russische Federale Veiligheidsdienst heeft in de Tsjetsjeense stad Argoen een Tsjetsjeense man gearresteerd die informatie bij zich bleek te hebben over aanvallen met vliegtuigen op het World Trade Center in New York.

Op de achterzijde van het stuk papier met het aanvalsplan was geschreven 'jihad' of 'heilige oorlog'. Ook werden legertenten en slaapzakken in beslag genomen. Nadere bijzonderheden werden niet vermeld en een woordvoerster van de Federale Veiligheidsdienst in Moskou kon verder niets vertellen.

De dienst meldde vorige week dat bij een inval in Tsjetsjenië een cd was aangetroffen met instructies voor het vliegen van een Boeing, het toestel dat werd gebruikt bij de aanvallen op het WTC. Russische autoriteiten hebben herhaaldelijk gezegd dat de Tsjetsjeense rebellen banden onderhouden met internationale terroristen.

Taliban zet 300.000 soldaten in voor Jihad

De Taliban gaan 300.000 mannen inzetten voor de jihad (heilige oorlog) tegen de Verenigde Staten. Dat heeft de minister van Defensie van de Taliban, mullah Obaidullah, maandag bekendgemaakt.

De troepen worden ingezet in de hoofdstad, bij de grenzen en andere belangrijke plaatsen, aldus de minister.

De Taliban hebben zondag tijdens een speciale zitting besloten om hoge afgevaardigden van het regime het land in te sturen om de Afghanen te mobiliseren. De delegaties zijn naar de provincies Wardak en Ghazni in het zuiden en oosten van het land getrokken. Zij gaan onder meer praten met legerofficieren en oelema's (schriftgeleerden).

De Taliban meldde verder dat zij de belangrijkste verdachte van de aanslagen in de VS, Osama bin Laden, nog steeds niet hebben gevonden.

Jackson geweerd van benefietprogramma

Michael Jackson was niet welkom bij de Amerikaanse sterrenshow tegen terrorisme. De popster had de organisatie aangeboden op te treden in het benefietprogramma 'America: A tribute to heroes', maar werd afgewezen. Dat meldde het Britse showbizzpersbureau WENN maandag.

"Hij paste niet in de geest van de show. We waren bang dat alle aandacht naar Michael uit zou zijn gegaan en niet naar de slachtoffers", aldus een van de organisatoren.

Tientallen sterren uit de amusementswereld zetten zich in voor de benefietuitzending, die vrijdagavond via duizenden radio- en tv-stations wereldwijd werd uitgezonden. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten of voor hun nabestaanden.

De artiesten traden op, hielden een korte toespraak of bemanden de telefoons waar mensen met hun giften terechtkonden. Direct na de uitzending was al ruim 116 miljoen dollar opgehaald.

Groeitempo export neemt af

Nederland heeft in de maand juli voor 42 miljard gulden aan goederen geëxporteerd. Dit is 7 procent meer dan in juli vorig jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS concludeert andermaal dat het groeitempo van de export afneemt. In de eerste 6 maanden van 2001 groeide de export nog gemiddeld met 13 procent.

Ook de groei van de import over de maand juli kwam 8 procent lager uit dan het gemiddelde groeipercentage van 9 procent over het eerste halfjaar. De waarde van de import over juli was 40 miljard gulden.

De groei van de goederenhandel met EU-landen bedroeg in juli 7 procent voor de uitvoer en 6 procent voor de invoer. Voor de uitvoer was dit het laagste groeicijfer sinds november 1999. In de eerste helft van 2001 nam de uitvoer naar EU-landen nog met 13 procent toe.

Handelsoverschot
In juli importeerde Nederland uit de EU-landen voor ruim 21 miljard gulden aan goederen. De export kwam uit op 32 miljard gulden. Het handelsoverschot met de EU-landen over de eerste zeven maanden van 2001 bedroeg 90 miljard gulden.

In juli 2001 steeg de waarde van de uitvoer naar landen buiten de EU met 7 procent tot 10 miljard gulden. De waarde van de invoer steeg met 10 procent en kwam uit op ruim 18 miljard gulden. Het handelstekort met landen buiten de EU over de eerste 7 maanden van dit jaar bedroeg 61 miljard gulden.

Rusland bereidt acties in Afghanistan voor

Rusland bereidt zich voor op een nieuwe militaire campagne in Afghanistan als gevolg van de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september. Dat meldde de Russische krant Izvestia maandag.

Met de campagne wil Rusland volgens de krant bijdragen aan de val van het Talibanregime. Daarbij zou de regering de mogelijkheid van een directe militaire confrontatie niet uitsluiten. Volgens Izvestia hebben president Poetin en zijn ministers daarover zaterdag overleg gevoerd in Sotchi, in het zuiden van Rusland.

Ook de Russische krant Vedemosti meldt dat het Kremlin overlegt over'deelname aan een oorlog met alle middelen waarover Rusland beschikt'.

Bush wil onbeperkte wapenexport

President Bush heeft het Congres gevraagd bestaande beperkingen op wapenexport en Amerikaanse militaire steun voor de komende 5 jaar op te heffen. De beperkingen moeten worden opgeheven als de president denkt dat militaire steun aan een land gunstig is voor de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft het dagblad The Washington Post maandag gemeld.

Als het Congres akkoord gaat mogen de Verenigde Staten wapens leveren aan landen die nu op een 'zwarte lijst' staan. Wapenhandel met die landen is nu verboden omdat de regeringen terroristen steunen, niet democratisch zijn of een nucleair programma hebben.

Het voorstel van Bush houdt ook in dat de Verenigde Staten mogen gaan samenwerken met regeringen die de mensenrechten schenden.

Het plan van Bush stuit op grote bezwaren bij mensenrechtenorganisaties en parlementsleden. Volgens hen lopen Amerika's morele en politieke waarden gevaar als het Congres akkoord gaat met de plannen.

De Washington Post noemde geen datum waarop Bush zijn voorstel aan het Congres heeft voorgelegd.

Kritiek VS op Windows XP

Zes Amerikaanse staten hebben in een brief aan Microsoft hun bezorgdheid geuit over het besturingsprogramma Windows XP, dat binnenkort in de winkels ligt.

In de brief laten de officieren van justitie van de zes Amerikaanse staten weten zich aan te sluiten bij de 'partijen die Microsoft oproepen een oplossing te vinden voor de problemen met de antitrustwetgeving, die er duidelijk zijn', aldus persbureau Reuters.

De staten maken zich bovendien zorgen dat Microsoft met het binnenkort uit te brengen Windows XP opnieuw 'onwettige pogingen' doet zijn monopolie op het gebied van besturingssystemen uit te breiden.

Het gaat om de staten Arkansas, Maine, Montana, New Hampshire, Vermont en Rhode Island. Zij maken geen van allen deel uit van het front van 18 staten dat, onder aanvoering van het ministerie van Justitie, al enkele jaren de antitrustzaak tegen Microsoft voert.

Arts plakt gaslek met pleister

Een huisarts uit Krommenie heeft volgens de politie een lekke gasleiding tijdelijk gerepareerd met een flinke pleister. De man was bij zijn woning aan het Mercuryplein bezig met graafwerkzaamheden omdat hij de riolering wilde verleggen. Daarbij stuitte hij ook op de gasleiding.

Omdat de buis niet op de voorgeschreven diepte lag, stootte de doe-het-zelver hem stuk met zijn schop. In afwachting van de reparatieploeg van het energiebedrijf en de brandweer wist de dokter raad, want hij paste uit eigen voorraad een noodverband toe.

Tennissers steunen 'Auction for America'

Verscheidene tennissers hebben gehoor gegeven aan de oproep spullen ter beschikking te stellen voor de 'Auction for America'.

Het internetbedrijf eBay heeft de veiling op poten gezet in een poging in honderd dagen tijd 100 miljoen dollar bijeen te brengen voor de slachtoffers van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon.

Onder anderen Pete Sampras, Andre Agassi, Andy Roddick en Gustavo Kuerten hebben toegezegd te zullen meewerken. Agassi biedt onder meer het gesigneerde racket, waarmee hij begin dit jaar het Australisch Open won.

NOS wil miljoenen voor verhoogde paraatheid

Het NOS Journaal wil op korte termijn een extra financiële bijdrage van enkele miljoenen. Het extra geld is volgens de hoofdredactie nodig vanwege de verhoogde paraatheid van de medewerkers na de aanslagen in de Verenigde Staten.

De hoofdredactie van de nieuwsuitzending gaat hierover praten met de raad van bestuur van de NOS. Sinds 11 september is het journaal 24 uur paraat, terwijl daar geen extra financiële middelen tegenover staan. Volgens een NOS-woordvoerder zitten de extra kosten met name in technische middelen, zoals straalverbindingen, en personeelsinzet. Zo is er soms 's nachts een presentator stand by.

Maandag praat de raad van toezicht van de NOS, bestaande uit de omroepvoorzitters, over een plan van de raad van bestuur om Nederland 2 over enkele jaren geleidelijk te laten uitgroeien tot een 24-uurs nieuwszender. Daarin krijgen de journaals een prominente rol.

Man doodsbang voor 'tijger' in auto

De politie heeft gisterochtend in Hilversum een 40-jarige door cocaďne verdwaasde automobilist uit Bussum aangehouden. De man meende dat er een tijger in zijn auto zat. De verdachte trok de aandacht van de agenten omdat hij van links naar rechts over de Larenseweg slingerde. Een achterband van zijn auto bleek lek. Toen hij uit zijn voertuig stapte, trilde de man over zijn hele lichaam.

In doodsangst vertelde hij over het roofdier op de achterbank van zijn automobiel. Het bleek een hallucinatie. De Bussumer bekende dat hij coke had gesnoven. Hij werd meegenomen naar het bureau, waar een bloedproef werd afgenomen.

Rob Hof wint filmprijs Prix Italia

De Nederlandse documentairemaker Rob Hof heeft de Prix Italia in Bologna gewonnen met de film 'De Terugkeer'. Hij maakte de documentaire in opdracht van de Duitse televisiezender ZDF.

Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro, ruim 55.000 gulden, verbonden. Hof volgt in 'De Terugkeer' enkele Bosnische families die tijdens de oorlog in Duitsland asiel hebben gezocht en gevonden. Toen na anderhalf jaar de vrede was hersteld, waren de families verplicht om terug te keren naar hun geboorteland.

Volgens de jury is de film dramatisch en ontroerend. De Prix Italia wordt beschouwd als de meest prestigieuze competitie tussen Europese tv-programma's en bestaat sinds 1948. De prijs is gevallen in de categorie Granorolo Gran premio. Deze prijs gaat naar het tv- of radioprogramma dat de belangrijkste problemen van de mensheid laat zien: armoede, honger, ziekte, oorlog.

Hof nam de prijs in ontvangst in Bologna tijdens een aan de Prix Italia gewijde uitzending van de Italiaanse zender RAI.

Indonesische moslims jagen op Amerikanen

Radicale moslims hebben op het Indonesische eiland Java hotels doorzocht op zoek naar Amerikaanse burgers en andere westerse toeristen. Het doel was om de buitenlanders het land uit te jagen. Volgens een politiewoordvoerder hebben zo'n 100 leden van enkele islamitische organisaties meegedaan aan acties in het vakantieoord Solo.

De politiecommandant van Solo, oftewel Surakarta, zei dat de leider van een radicale moslimgroepering, Laskar Jundullah, inmiddels is opgepakt en wordt verhoord. De organisaties zijn opgedragen met hun acties te stoppen.

In de hoofdstad Jakarta posten enkele honderden politiemensen en scherpschutters bij Amerikaanse gebouwen. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde al eerder dat leden van de zogenoemde 'Macht tegen Amerikaans terrorisme' de internationale luchthaven Adi Sumarmo en 5 hotels binnendrongen om het personeel te dwingen informatie over buitenlanders te geven. Een woordvoerder van de groepen zei dat als de VS Afghanistan aanvallen, alle Amerikanen uit Indonesië moeten vertrekken.

Zeven gewonden bij rellen Belfast

Bij rellen tussen katholieken en protestanten in het Noord-Ierse Belfast zijn zondagavond laat zeven politiemannen gewond geraakt. Zo'n 200 personen waren bij de onlusten betrokken.

De onrust begon zondagmiddag al in de betreffende buurt, waar katholieke en protestantse wijken aan elkaar grenzen. Daarbij werd geschoten en explodeerden projectielen.

Gerry Kelly, een leidende functionaris van de katholieke Sinn Fein, sprak van een geconcentreerde aanval van protestantse bendes op rooms-katholieken. In minstens 10 huizen van katholieken werden de ramen ingegooid. Kelly hield aanhangers van protestantse paramilitaire groepen hiervoor verantwoordelijk.

Toulouse: berging vrijwel afgerond

Twee dagen na de gigantischec explosie in de petrochemische fabriek AZF in het Zuid-Franse Toulouse wordt nog naar "hooguit vijf mensen" onder de puinhopen gezocht, heeft bergingsleider Donin bekendgemaakt.

Speurhonden hebben op twee plaatsen geblaft ten teken dat er mogelijk nog mensen liggen. Het dodental is op 29 blijven staan. Niemand van de werknemers wordt nog vermist, maar leveranciers of bezoekers kunnen ook slachtoffer zijn.

782 gewonden liggen nog in ziekenhuizen en van hen zijn 34 er slecht aan toe. De oorzaak van de explosie is onbekend. Een paar honderd woningen zijn beschadigd.

New York: nu 6453 vermisten

Het aantal vermisten na de aanslagen op het World Trade Center in New York is weer naar boven bijgesteld. Volgens de jongste gegevens worden er nu 6453 mensen vermist, 120 meer dan de vorige lijst. Burgemeester Giuliani zegt dat de oude lijst nog eens nauwkeurig is bekeken.

Sinds de dag na de aanslag zijn er geen overlevenden meer in het puin van de Twin Towers gevonden.

De bergers hebben gisteravond een deel van een van de vliegtuigen gevonden. Het gaat om een stuk van 3 meter van de romp. De zwarte dozen van de beide toestellen zijn nog steeds zoek.

KLM verhoogt ticketprijs

Luchtvaartmaatschappij KLM legt nog deze week een toeslag op alle vliegtickets. De reiziger moet voor een vlucht 5 dollar (12 gulden) meer betalen in verband met de aanslagen in de VS en de extra veiligheidsmaatregelen die daar op zijn gevolgd.

Ook de andere Nederlandse vliegconcerns zijn volgens de KLM genoodzaakt om de 'antiterreurtoeslag' aan de passagiers op te leggen. Het Duitse Lufthansa zou dit weekeinde al hebben besloten meer te vragen voor een ticket.

De KLM verhoogt 16 oktober de prijzen voor vluchten naar de VS, Israel en het Midden-Oosten nog eens met 5 procent.

Links wint in Polen

De parlementsverkiezingen in Polen lijken te zijn gewonnen door de sociaaldemocratische SLD met zo'n 41% van de stemmen. De behoudende Alliantie Solidariteit (AWS), die de laatste vier jaar regeerde, lijkt weggevaagd met minder dan 5% van de stemmen. De cijfers komen van peilingen bij de stembureaus.

De SLD behaalt waarschijnlijk geen absolute meerderheid. Dat betekent dat de vroegere communisten, net als tussen 1993 en 1997, afhankelijk worden van de Boerenpartij. De vorige regeerperiode werd overschaduwd door talloze ruzies.

De opkomst lag op 64,1%. De officiele stembusuitslag wordt woensdag verwacht.

Top Arafat-Peres van de baan

De kans dat er vandaag alsnog een gesprek komt tussen de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Peres en de Palestijnse voorman Arafat lijkt verkeken. Vanochtend kwam bij een aanslag op de Westelijke Jordaanoever een vrouwelijke kolonist om het leven.

Premier Sharon wilde het gesprek alleen laten doorgaan als het vandaag rustig zou blijven. Gisteren verbood Sharon onder druk van de orthodoxe Shas-partij de ontmoeting al nadat er granaten waren afgevuurd op een nederzetting.

Peres dreigde daarop uit de coalitie te stappen. Na een gesprek met minister Powell van de VS bond Sharon in.

Jack Spijkerman TV-persoonlijkheid vh jaar

Jack Spijkerman is uitgeroepen tot tv-persoonlijkheid van het jaar. Dit bleek vrijdagavond tijdens de uitzending van de uitreiking van de Gouden Beelden. Dat is de prijs voor Nederlandse tv-programma's en -personen waarbij alleen programmamakers in de jury zitten.

Er waren in totaal zestien categorieën. De prijs voor beste acteur ging naar Kees Prins (Bij ons in de Jordaan - VPRO) en die voor beste actrice naar Lottie Hellingman (IJS - NCRV). In de categorie Nieuws & Actualiteiten belandde het Gouden Beeld bij Het Verdriet van Enschede van SBS6. De meest geslaagde comedy was 't Zonnetje in huis van RTL4. Aart Staartjes werd met de Carričre Award beloond.

De Gouden Beelden 2001 werden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Ze heten ook wel Nederlandse Academy Awards en zijn een directe afgeleide van de Amerikaanse Emmy Awards. De bekendmaking van alle winnaars gebeurde vrijdagavond in een speciaal programma bij de TROS.

Burgemeester schrikt van oorlogstaal

Een Mexicaanse burgemeester kreeg de schrik van zijn leven na het verkeerd verstaan van de toespraak van de Amerikaanse president Bush op televisie. Hij dacht namelijk te horen dat de president het over zijn gemeente Apatzingan had in plaats van Afghanistan.

De burgervader schreef in paniek onmiddelijk een brief aan Bush waarin hij verzekerde dat zijn gemeente niets te maken had met de terroristische aanslagen van 11 september.

Amerika gaat bewijzen publiceren

Adnan Kazan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft gezegd dat zijn land binnenkort mogelijk de bewijzen voor de betrokkenheid van Bin Laden bij de aanslagen in de VS naar buiten brengt.

In een televisie-interview liet Powell weten dat de VS hard werken om alle informatie bij elkaar te brengen. "Binnenkort zullen wij waarschijnlijk in staat zijn een document naar buiten te brengen waarin de bewijzen tegen Bin Laden staan opgesomd", aldus Powell.

Veiligheidsadviseur Rice liet eerder weten dat de VS niets zullen doen om het onderzoek in gevaar te brengen, maar de zaak wel zullen "presenteren" aan de bondgenoten en het Amerikaanse volk.

Mogelijke kaper Atta was in Spanje

Adnan Kazan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Egyptenaar Mohammed Atta, die door de FBI is geďdentificeerd als de kaper die het vliegtuig bestuurde dat zich in de noordelijke toren van het World Trade Center in New York boorde, is in juli bijna twee weken in Madrid geweest. Dit heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bevestigd.

Volgens de gegevens van het ministerie is Atta op 7 juli aangekomen op de Madrileense luchthaven Barajas, vermoedelijk vanuit Miami. Hij was toen in het bezit van een geldig visum en een Egyptisch paspoort dat op zijn naam stond. Op 19 juli verliet hij het land via dezelfde luchthaven.

Over wat hij in de tussentijd heeft gedaan, is niet veel bekend. De Spaanse inlichtingendiensten zijn er wel achter gekomen dat hij de nacht van 17 op 18 juli heeft doorgebracht in hotel Residencia Montsant in de Catalaanse badplaats Salou. Verder is zeker dat hij een auto heeft gehuurd.

Salou

De eigenaar van het hotel in Salou, Antonio Banyers, zei vrijdag dat iemand met een paspoort op naam van Mohammed Atta een nacht in zijn hotel heeft verbleven en dat hij met een creditcard heeft betaald. Volgens Banyers maakte de man een serieuze, goed opgeleide en vriendelijke indruk.

Volgens de Madrileense krant El Mundo van vrijdag heeft Atta in Spanje een ontmoeting gehad met een lid van de organisatie van de terrorist Osama bin Laden. Die persoon op zijn beurt zou Spanje zijn binnengekomen vanuit Frankrijk.

Alloo met vals paspoort overal door

Infra had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op woensdag 12 september werd Luk Alloo geklist door de grenscontrole van Zaventem toen hij met een vals paspoort het land probeerde binnen te geraken. Zo stond het in de krant. De werkelijkheid was dat Alloo op dat moment al probleemloos zes grenscontroles was gepasseerd en zijn ondervraging zélf uitlokte. In ieder geval bewijst hij in de vierde aflevering van 'AllooUNDERCOVER' dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens niet veel voorstellen.

Vorige week kocht Luk Alloo twee valse paspoorten, een Nederlands en een Belgisch. Wat kun je daar mee aanvangen? Alloo demonstreert het metterdaad. Als de 29-jarige Luc Deveylder reist hij van Brussel naar Rome, van Rome naar Malta, van Malta naar Zürich en van Zürich terug naar Brussel. Telkens kan hij ongehinderd inchecken en de grenscontroles en de douane passeren. Wat Rome betreft, is dat ten dele te begrijpen, want Italië is een zgn. Schengen-land, maar Malta en Zwitserland zijn dat niet. Alloo op Malta: «Stel dat ik een internationaal gezochte crimineel ben. Dan is het zo simpel als een fluitje van een cent om hier met een nieuwe identiteit een nieuw leven te beginnen.»

Bij de vlucht Zürich-Brussel speelt hij het grof. In Zürich vraagt hij aan de grenscontrole hoe ze zien of een paspoort echt of vals is? Of er in dit geval geen probleem is? Of ze daar wel zeker van zijn? Antwoord: alles in orde, paspoort is geldig, doorlopen! Bij de terugkeer in Brussel zegt Alloo tegen de inspecteur van de luchthavenpolitie: «Hoor eens, ik kom van Zürich, ben ik toch mijn identiteitskaart vergeten, zeker. Maar u kent mij wel, ik mag er zo wel door, he?» Deze inspecteur doet zijn werk. «Het spijt mij,» zegt hij, «u zult moeten meekomen.» Alloo wordt urenlang ondervraagd en alle materiaal wordt in beslag genomen. Via zijn advocaat krijgt hij het twee dagen terug, mede dankzij politiewoordvoerder Jos Colpin die verstandig genoeg is om in te zien dat de boodschap belangrijker is dan de boodschapper. Nogmaals: dit werd allemaal gefilmd op woensdag 12 september, geen etmaal na de gebeurtenissen in Washington en New York. Alle ordediensten waren in verhoogde staat van paraatheid, op alle luchthavens heerste een verscherpte controle. Een simpele grappenmaker als Alloo bewijst dat het allemaal kwatsj is.

In deel 2 gaat Luk Alloo na of het waar is dat je via het internet bommen kunt maken. Natuurlijk is het waar. Probeer maar even. Als u intikt: how to make a bomb? (hoe maak je een bom?), verschijnt er een hele lijst, inclusief een atoombom. Alloo kiest er de simpelste uit: de zeep- en alcoholbom. Wat hebt u nodig? Een plastieken zak, shampoo, alcohol, tape, een batterijtje en kabeltje en nog wat prutsen die u gewoon in de GB gaat halen. Het wérkt. In een gesloten ruimte is deze bom zonder meer levensgevaarlijk. Alloo stopt alle ingrediënten in zijn rugzakje, gaat naar het vertrouwde Zaventem en neemt probleemloos het vliegtuig naar Londen. Tijdens de vlucht demonstreert hij dat hij de spullen maar bij mekaar hoeft te voegen om het vliegtuig te laten ontploffen. In Londen gaat hij overal vertellen dat hij een bom bij zich heeft. Douanier op de luchthaven: geen probleem. Taxichauffeur: geen probleem. Londenaars op Piccadilly Circus: geen probleem. Idem bij de grenscontrole terug in Zaventem: geen probleem. «Ja maar hier zit een bóm in,» zegt Alloo tegen de douanier, «moet u dat dan niet checken?» «Meneer,» antwoordt de douanier, «als u uit Londen komt mág ik u niet checken.» Wat fout is. Het UK is geen Schengen-land. Voor de goede orde: het bom-verhaal werd opgenomen lang voor de aanslagen in Amerika.

Dat Zaventem met één en ander verveeld zit, mag duidelijk zijn. Gisteren werden er al pogingen ondernomen om de uitzending te verhinderen, want «dit kan het onveiligheidsgevoel alleen maar vergroten». Merkwaardige zienswijze. Bijna vijf jaar nadat de Schalkse Ruiters zo maar tot in de cockpit van een Boeing wandelden en ondanks een resem overvallen is Zaventem nog steeds zo lek als een zeef. Het programma van Alloo kan er alleen maar toe bijdragen dat daar zo snel mogelijk verandering in komt.
'AllooUNDERCOVER', VTM, zaterdag 21.45 uur

Bin Laden heeft vijf dubbelgangers

Webgoodie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het drama rondom de uitlevering van 's werelds meest gezochte man, Osama Bin Laden, heeft gisteren een onverwachte 'Wie van de Drie' wending gekregen. Er bestaat namelijk niet een Osama bin Laden, maar er zijn er zes. Dit beweert een Urdu-krant in Pakistan.

Volgens de krant zouden er vijf Osama bin Laden dubbelgangers rondlopen in Afghanistan, waarmee het totaal aantal Bin Laden's -inclusief de echte - neerkomt op zes. De mannen dragen volgens de krant nu exact dezelfde kleding en tulband als hun grote leider. Ook hun baarden zouden precies zo zijn bijgeknipt dat er geen verschil meer bestaat tussen de dubbelgangers en de echte. Dit alles om de Amerikanen op het verkeerde been te zetten in het geval ze proberen om Osama Bin Laden te arresteren.

Pakistaanse bronnen melden tevens dat de Amerikanen niet beschikken over DNA van Bin Laden. Hierdoor zou het moeilijk zijn vast te stellen of ze uiteindelijk de echte Bin Laden hebben in geval van arrestatie of dat de Amerikanen de victorie kraaien met de gevangenneming van Ben Laden, Bob Laden of andere dubbelgangers.

Israëli's
De commandant van de Duitse commandotroepen, generaal Reinhard Günzel, heeft gisteren bevestigd dat het oppakken van Osama bin Laden onder de huidige omstandigheden ,,zo goed als onmogelijk is''. Volgens hem zijn de ministeries van Defensie van de VS, Israël, Frankrijk en Groot- Brittannië ,,het daar grotendeels over eens zijn''. Een operatie van een commandoteam tegen de 200 man sterke bewakingseenheid van Bin Laden zal naar zijn mening uitdraaien op een bloedbad. ,,Geen enkele commando-eenheid in de westerse wereld kan een dergelijke opdracht goedkeuren.''

Israëlische commando's zouden bij een actie tegen Bin Laden waarschijnlijk de meeste kans hebben, omdat zij makkelijker in de islamitische wereld kunnen optreden, aldus Günzel.

FBI vermoedt gebruik sproeivliegtuigen

Calella had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De FBI heeft aanwijzingen dat terroristen mogelijk gebruik wilden/willen maken van sproeivliegtuigen. Mogelijk wilden ze deze vliegtuigen gebruiken voor een chemische of biologische aanval.

In Belle Glade, Florida, sproeivliegtuig-mecanicien James Lester zei dat hij geloofde dat Mohamed Atta tot twee keer toe bij hem geweest is met een paar andere arabische mannen.

"Ze wilden de capaciteit weten van het vliegtuig, hoeveel benzine het nodig had en hoe ze het moesten bedienen".
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.