Terrein illegale houseparty ontruimd

De politie is begonnen met de ontruiming van een terrein in Moerdijk waar een illegale houseparty aan de gang was. Honderden ME'ers hebben op het festivalterrein een linie gevormd en de mensen gesommeerd te vertrekken. Er zijn nog geen charges uitgevoerd.

De meeste bezoekers zijn inmiddels hun spullen aan het pakken en verlaten het terrein. De muziek ging om 18 uur uit. Gisteren begon op het terrein van Shell in Moerdijk spontaan de houseparty die drie dagen zou moeten duren. Op het hoogtepunt van het feest waren er meer dan 5000 bezoekers. Er waren 30 podia waar dj's muziek draaiden.

ME en de politie verrichtten enkele aanhoudingen. Een bus die door de bezoekers was neergezet om de politie tegen te houden, werd weggetakeld.

Sommatie burgemeester

Eerder sommeerde burgemeester H. den Duijn van Moerdijk de bezoekers het feest voor zonsondergang te beëindigen. Als de 5000 bezoekers het terrein van Shell Moerdijk niet vrijwillig verlaten zou de politie het ontruimen.
Den Duijn zei dit zaterdagochtend op een persconferentie in Zevenbergen. In totaal stonden 650 man politie paraat. Op het terrein stonden dertig podia.

Buitenlandse partygangers

Naast Nederlandse bezoekers zijn er ook veel partygangers uit Tjechië, Italië, Frankrijk en België. Vanmiddag nog arriveerde een bus met bezoekers uit Tjechië. Sinds zaterdagmorgen is er een crisisteam ingesteld van gemeente, politie en justitie. Zelf commissaris van de koningin in Noord-Brabant F. Houben heeft inmiddels polshoogte in Moerdijk genomen.

Gevaren

Het terrein ligt tussen twee chemische fabrieken in. Over en onder het terrein lopen leidingen. Den Duijn is bang dat dat problemen oplevert voor de bezoekers en de fabrieken. Ook de hoge temperaturen en het gebrek aan faciliteiten als toiletten zijn volgens hem risicofactoren.

De burgemeester is ook bang voor besmetting van meningokokken. In de gemeente Moerdijk zijn de afgelopen weken alle kinderen onder de 19 jaar ingeënt, nadat drie mensen door een besmetting met de bacterie zijn overleden.