IRA-lid bood Colombiaanse militairen diensten

Een van de drie vermoedelijke IRA-leden die onlangs in Colombia werden gearresteerd, heeft de rechtse paramilitaire beweging AUC herhaaldelijk zijn diensten aangeboden. Dat heeft de politieke leider van de Verenigde Zelfverdedigingskrachten van Colombia (AUC) Carlos Castano donderdag verklaard.

Eén van de drie Ieren die op 11 augustus in het Zuid-Amerikaanse land zijn gearresteerd, zou volgens Castano herhaaldelijk op de website van de AUC voorstellen hebben gedaan voor legale en illegale transacties.

De Colombiaanse justitie heeft de arrestanten formeel in staat van beschuldiging gesteld. Martin McCauley, James Monaghan en Niall Connolly worden beschuldigd van steun aan illegale activiteiten en gebruik van valse documenten. Zij waren opgepakt met valse paspoorten op zak.

Het Colombiaanse leger beschuldigt de drie ervan dat zij wekenlang rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben getraind. Ze zouden bijvoorbeeld les hebben gegeven in het maken van autobommen. De FARC ontkent in alle toonaarden dat de drie les hebben gegeven. Ze zouden slechts zijn langsgekomen om een praatje te maken.