FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 augustus 2001

Polygamist voor vijf jaar de cel in

Tom Green, Mormoon in hart en nieren, is in hoger beroep door een Amerikaanse rechtbank tot vijf jaar cel veroordeeld vanwege polygamie. Ook moet hij 78.000 dollar aan onterecht ontvangen kinderbijslag terugbetalen.

De 52-jarige Green is getrouwd met 5 vrouwen en heeft 30 kinderen. Hij zegt zijn manier van leven te baseren op zijn geloofsovertuiging. Hij is de eerste Amerikaan in 50 jaar die voor polygamie is veroordeeld.

Polygamie wordt in Utah en aangrenzende staten, waar zo'n 30.000 polygamisten zouden leven, oogluikend toegestaan. Doordat Green vaak op tv verscheen, werd vervolging voor hem onvermijdelijk.

Ferdi E. krijgt zeven ton aan WAO

Ferdi E., de man die Gerrit Jan Heijn ontvoerde en vermoordde, heeft met terugwerkende kracht 700.000 gulden aan WAO-uitkering gekregen. Dat meldt de actualiteitenrubriek NOVA vanavond. Het bedrag compenseert twaalf jaar aan achterstallige betaling.

De pas vrijgelaten Ferdi E. gebruikte onder meer rapporten van het Pieter Baan Centrum om voor een WAO-verzekering in aanmerking te komen. Deze rapporten, die in 1988 werden geschreven, leidden ertoe dat hem tbs werd opgelegd. Er staat in dat E. psychisch niet in staat is om te werken.

Volgens advocaat Anker is de uitspraak van de rechtbank te Groningen niet ongewoon.

Ook qltel en tekkel meldden dit via de newssubmit!

Sinterklaas voor zaken in Nederland

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoewel het kwik in Nederland steeds verder stijgt, houden de hoge temperaturen Sinterklaas niet tegen om zondag ons land aan te doen voor het Eerste Internationale Sinterklazencongres in Amsterdam. Op het congres in het Hilton Hotel zijn nog eens meer dan honderdvijftig hulpsinterklazen van de partij om te praten over de snelle maatschappelijke veranderingen, waar de Goedheiligman onder lijdt.

De oude baas heeft de wereld de afgelopen 1500 jaar zien veranderen, schrijft hij in zijn grote boek op de internetsite van het congres. "Als levende legende hoef ik me daar niet zoveel van aan te trekken maar de laatste jaren gaat het wel erg hard."

Sint wil nu met zijn hulpsinterklazen uitzoeken hoe hij toch een hippe sinterklaas blijft. Op het congres komt het fenomeen sinterklaas op verschillende manieren aan de orde; vanuit de mode, muziek, religie, economie, kunst en de rol van de vrouw. Ook de vete met de kerstman en de multiculturele samenleving komen ter sprake.

Volgens het communicatiebedrijf Being There, dat het congres voor sinterklaas organiseert, gaat het geld dat met het congres wordt ingezameld naar het kinderproject Stop Aids Now!. "Ik ben namelijk Sinterklaas wèl," aldus de goedheiligman.

De internetsite

Blokkeert Dutchtone inkomende ICQ-SMS?

Robert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is een handige optie, het gratis versturen van smsjes met ICQ of MTNSMS.com. Beide diensten verzenden honderdduizenden smsjes per dag en meestal bereiken die het gekozen nummer wel.

Dutchtoneklanten kunnen echter niet meegenieten van deze diensten, de provider blokkeert sinds kort inkomende SMS-berichten voor de ranges 06-18x en 06-28x. Wat hiervan de oorzaak is heeft Dutchtone nog niet bekend gemaakt.

Op het prikbord van GSM.pagina.nl is men een aktie begonnen om de diensten weer beschikbaar te krijgen. Hier kun je een standaard klachtenbrief vinden, maar uiteraard is emailen naar info@dutchtone.nl en klantenservice@dutchtone.nl ook een goede optie!

Bende overvalt Nederlanders Isla Margarita

gmsandman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het populaire vakantieoord Isla Margarita, een eiland vlakbij Venezuela, zijn 21 Nederlanders in de nacht van woensdag op donderdag beroofd. Een acht man sterke bende hield de groep onder schot en dwong ze waardevolle spullen, zoals camera's en sieraden, af te staan.

De overval gebeurde in het hotel waar de Nederlanders verbleven. Samen met een aantal Duitsers en Venezuelanen hielden ze bij het zwembad een feestje, toen de bende hen overviel. De overvallers kwamen in eerste instantie voor de kluis van het hotel en waren verrast nog zoveel wakkere mensen aan te treffen.

Diverse hotelgasten zijn tijdens de overval bedreigd, de receptionist is in zijn been geschoten. De politie verwacht dankzij goede signalementen de bende snel op te pakken.

Bellend meisje ziet trein over het hoofd

Jurriaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 13-jarig meisje is vanmiddag op een spoorwegovergang in Helmond met haar fiets tegen een passerende trein gereden, vermoedelijk doordat ze aan het bellen was. Het meisje is zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis.

Het meisje fietste aan de linkerkant van de weg. De spoorbomen waren dicht. De politie vermoedt dat ze al bellend de gesloten spoorbomen en de aanstormende trein niet heeft opgemerkt, aldus een woordvoerder.

Terwijl een vrouw en haar dochter het meisje hielpen ging een omstander aan de haal met de fiets van één van hen. De gemeente Helmond heeft de gedupeerde nog dezelfde middag een nieuwe fiets aangeboden.

Digitale recorder volgt videorecorder op

Elektronicaconcern Philips heeft vrijdag de eerste dvd-recorder gepresenteerd. Het is de opvolger van de videorecorder die in de jaren tachtig massaal de huiskamers veroverde.

Goedkoop is het nieuwste Philips-snufje niet. Het apparaat gaat minstens 2000 euro (4700 gulden) kosten. De opneembare disks voor de speler krijgen een prijskaartje van ongeveer 20 euro. Net als met de video en de bijbehorende banden, is het de verwachting dat de producten de komende jaren in prijs dalen.

De dvd-recorder werd door Philips-topman G. Kleisterlee zelf gepresenteerd op een elektronicabeurs in Berlijn. De recorder is gebaseerd op de al gangbare dvd-techniek, die lijkt op de toepassing die ook in cd's is gebruikt. Bij het muziekschijfje duurde het vele jaren voordat er een opnamemogelijkheid voor consumenten kwam. Bij dvd was het volgens Philips een stuk simpeler. Er moest slechts een opnameknop bij worden gebouwd. Kopers kunnen zelf dvd's samenstellen.

Kleisterlee ziet de introductie van de dvd-recorder als een belangrijke stap in de positionering van Philips binnen de digitale wereld. De dvd R1000, zoals het apparaat officieel heet, wordt door het elektronicaconcern gezien als het consumentenproduct voor de komende jaren. De recorder is vanaf september te koop.

Sigarettenfabrikanten vechten tabakswet aan

De sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) en Imperial Tobacco stappen naar het Europese Hof van Justitie. De concerns willen af van een richtlijn van de Europese Unie die vanaf 2003 grote waarschuwingen op sigarettenpakjes voorschrijft en de termen 'light' en 'mild' verbiedt.

Het Europees Parlement nam de richtlijn mei dit jaar aan. Op de pakjes moeten daardoor over twee jaar grotere waarschuwingen tegen het gevaar van roken verschijnen, die 30 procent van de voorkant beslaan en 40 procent van de achterkant. De EU-wet vervangt alle tabaksregelingen van de vijftien lidstaten.

Volgens BAT heeft de EU niet het recht tabakswetten te harmoniseren. De sigarettenfabrikant, met merken als Lucky Strike en Dunhill de nummer twee achter Philip Morris, en Imperial zullen het Britse hooggerechtshof vragen de kwestie voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De procedure gaat jaren duren, zo verwacht een BAT-woordvoerder.

Onderzoek Dance Valley geleid door V. d. Doef

Oud-staatssecretaris, Kamerlid en burgemeester Van der Doef (PvdA) wordt voorzitter van een commissie die het onderzoek begeleidt naar de chaos op het dansfeest Dance Valley. Dat meldde de gemeente Velsen donderdag.

De afloop van het dansfeest op 4 augustus in het recreatiegebied Spaarnwoude liep uit de hand, omdat er voor duizenden bezoekers geen vervoer was. Veel jongeren moesten daardoor urenlang in de regen lopen en ongeveer 60 feestgangers raakten onderkoeld.

Volgens verkeersdeskundige Hansen was er sowieso onvoldoende capaciteit om de 90.000 bezoekers op tijd weg te krijgen.De organisatie van Dance Valley heeft al erkend tekort te zijn geschoten. De organisatie en betrokken hulpverleningsinstanties hebben hun medewerking aan het onderzoek toegezegd.

Velsen wil dat het onderzoek uiterlijk eind oktober klaar is. Een van de vragen die in het onderzoek aan de orde komen is of Spaarnwoude wel geschikt is voor grootschalige evenementen. Wie het onderzoek gaat uitvoeren is nog niet bekend. De gemeente maakt eind deze maand in overleg met de commissie-Van der Doef een keuze.

Van der Doef zat tussen 1973 en 1986 in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. In 1981 en 1982 was hij staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Tussen 1986 en 1998 was de PvdA'er burgemeester van Vlissingen. Op dit moment zit hij in meerdere besturen.

Zelfs doden steunen Microsoft in antitrustzaak

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De staat Utah heeft dit jaar al meer dan honderd brieven gekregen van boze inwoners van de Amerikaanse staat. Allemaal willen ze dat Utah stopt met de antitrustzaak tegen Microsoft. Met twee brieven was iets bijzonders aan de hand. De afzenders bleken al te zijn overleden. Het waren niet de enige vreemde brieven, Utah ontving ook een brief uit de niet bestaande plaats 'Tuscon, Utah'.

Alle brieven vertonen opvallende overeenkomsten. Hoewel ze er op het eerste gezicht door verschillende kleuren en lettertypes verschillend uitzien, blijken sommige zinnen steeds terug te keren. Conclusie is dan ook dat Microsoft de actie van bezorgde burgers heeft opgezet.

De organisatie van de brievenactie blijkt in handen te zijn van een mantelorganisatie van Microsoft: Americans for Technology Leadership (ATL). ATL ontvangt subsidie van het softwareconcern, maar wil niet zeggen hoeveel.
ATL belt mensen met de vraag of ze mee willen doen aan een opiniepeiling over de rechtszaak tegen Microsoft. Als blijkt dat deze positief staan tegenover Microsoft, dan krijgen ze een 'voorgeschreven' brief toegestuurd die ze kunnen doorsturen naar de procureur-generaal van hun staat, naar president Bush of naar hun volksvertegenwoordiger.

De procureur-generaal van Minnesota, Mike Hatch, heeft geen goed woord over voor de actie van Microsoft. "Dit bedrijf lijkt geen enkele morele grenzen te hebben."

Duizenden boeken illegaal op internet

Duizenden boeken van topauteurs zijn op het internet illegaal te downloaden. Het Britse internetbeveiligingsbedrijf Envisional telde zo'n 7300 titels van vooraanstaande auteurs als Harry Potter-schrijver J.K. Rowling en Stephen King.

De boeken staan op websites, zijn te vinden in nieuwsgroepen of worden geruild via Napster-achtige uitwisseldiensten. De 'literatuurpiraten' komen vooral aan de titels door boeken in te scannen of elektronische uitgaven te kraken.

Fantasy en science-fiction blijken de meest geliefde boeken onder piraten. De onderzoekers vonden op het internet 1600 titels van horror-auteur Stephen King. J.K. Rowling komt op een tweede plaats met 700 kopiën. Veel andere illegaal gekopieerde titels zijn van Tom Clancy (51), J.R.R. Tolkien (42) en John Grisham (38).

Een woordvoerder van Envisional vreest dat na muziek en film nu ook de literatuur inkomsten misloopt door internet. "Internet maakt de diefstal van het intelectueel eigendom op bijna onvoorstelbare manier mogelijk."

Illegale Egyptenaren bedrogen

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het nieuwe vreemdelingenloket van de gemeente Eindhoven en de politie is deze zomer overrompeld door een stroom van vele tientallen illegale Egyptenaren. Deze mensen was wijsgemaakt dat daar eenvoudig een verblijfsvergunning te regelen is. Volgens de gemeente zit er een organisatie achter en zijn een advocaat en een huisjesmelker uit Eindhoven erbij betrokken.

Ook in de regio zijn enkele gevallen bekend, bijvoorbeeld twee in Geldrop. De stroom Egyptenaren was in de tweede week van augustus het grootst met 38 illegalen en is inmiddels gestopt. De illegalen meldden zich aan het speciale loket voor vreemdelingen dat sinds 1 mei in het stadskantoor is gevestigd. Ze gaven te kennen dat ze zich in Eindhoven wilden vestigen, lieten een huurcontract zien en vroegen een verblijfsvergunning aan. Dergelijke aanvragen moeten in behandeling worden genomen.

De huurcontracten die zijn overlegd, zouden zijn verhandeld op het station in Eindhoven. Steeds is er sprake van dezelfde huisjesmelker en dezelfde adressen. Hoeveel geld een illegaal moet dokken aan de organisatie voor haar 'hulp' is niet bekend. Er zijn voor zover bekend geen aangiften van oplichting gedaan door slachtoffers. Het gaat bij de illegalen uitsluitend om Egyptenaren.

Aanvragen voor een verblijfsvergunning die door illegalen worden ingediend, zijn zo goed als kansloos. Normaal gesproken moet een aanvraag gedaan worden bij een Nederlandse ambassade in het land van herkomst.

De 'kansloze' Egyptenaren aan het loket in Eindhoven kregen de gebruikelijke sticker in hun paspoort als bewijs dat een aanvraag was ingediend. Het duurt ongeveer twee maanden voor de zaak is afgehandeld en in die tijd wordt de illegaal gedoogd. Als de verblijfsvergunning is afgewezen, duiken de afgewezen vreemdelingen meestal onder in de illegaliteit.

Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven denkt dat de komst van het nieuwe loket in het stadskantoor door de organisatie is misbruikt omdat die zo laagdrempelig is. 'Gemeente en vreemdelingendienst willen klantvriendelijk zijn en de vreemdeling maar met één loket confronteren. Eindhoven is niet de enige stad die dat sinds kort doet. De sticker wordt aan ons loket automatisch afgegegeven omdat de beoordeling later zorgvuldig plaatsvindt bij de vreemdelingendienst. Opvallend is dat de Egyptenaren wel in het stadskantoor zijn opgedoken maar niet bij de vreemdelingendienst waar ze ook terecht kunnen. Die drempel is blijkbaar te hoog. Dat het probleem zich vooral in Eindhoven voordoet, heeft waarschijnlijk te maken met de betrokkenheid van de advocaat en de huisjesmelker uit de stad.'

Het nieuwe loket heeft volgens een woordvoerder niet gefaald en wordt niet opgedoekt. De loket-ambtenaren letten voortaan wel strenger op. Bij twijfel wordt een vreemdeling doorverwezen naar de politie.

'Volendam kan letselschade niet betalen'

Voor de gemeente Edam-Volendam is het onmogelijk tientallen miljoenen guldens op te hoesten die mogelijk als schadevergoeding aan de slachtoffers van de cafébrand moeten worden betaald. Zo'n financiële inspanning kan de gemeente niet aan, zegt burgemeester J. Bulte.

Moet de gemeente toch betalen, dan wordt de lokale gemeenschap volgens de burgemeester zwaar gedupeerd. De gemeente krijgt in dat geval extra geld uit het Gemeentefonds, maar de lokale belastingen schieten dan omhoog. Bovendien zal in de voorzieningen moeten worden gesnoeid.

Als Volendam aansprakelijk wordt gesteld voor de letselschade die is ontstaan na de brand in café De Hemel, rest de gemeente weinig anders dan een beroep te doen op artikel 12 van de financiële verhoudingswet. Dit betekent dat de gemeente onder financieel toezicht van het Rijk komt te staan.
Bulte zegt dat de lokale overheid zich verantwoordelijk voelt voor de caféramp die voortkwam uit een falend veiligheidsbeleid, maar niet aansprakelijk. De waarnemend burgemeester van Edam-Volendam vindt dat slepende juridische procedures moeten worden vermeden. Volgens hem moet er in het belang van de slachtoffers snel duidelijkheid komen in deze zaak.

Een letselschade-advocaat zoekt voor de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV) uit wie eventueel aansprakelijk kan worden gesteld voor de ramp. De belangenvereniging diende maandag bij de rechtbank in Haarlem een verzoek in om getuigen te horen.

Belgie overweegt vaccinatie Meningokokken.

X-glitch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België worden mogelijk vanaf volgend jaar alle kinderen en jongeren tot 19 jaar ingeënt tegen hersenvliesontsteking. Het zou dan gaan om een vaccin tegen de meningokokkenbacterie van het type C.

Het Belgische ministerie van Volksgezondheid laat dit najaar onderzoeken of zo'n preventieve vaccinatiecampagne haalbaar en nuttig is. In Vlaanderen worden echter al vanaf september alle kinderen van een jaar en tieners van twaalf en dertien jaar ingeënt, zo meldde de Vlaamse VRT-radio.

In Vlaanderen en met name de provincie Antwerpen stijgt het aantal infecties fors. Tot nu toe dit jaar zijn in en om de Scheldestad 105 besmettingen genoteerd, tegen 65 in het hele vorige jaar. Tweederde is toe te schrijven aan de meningokok-C-bacterie.

Vijf mensen overleden dit jaar aan de infectie, tegenover twee vorig jaar. Waarom de ziekte dit jaar ineens in de provincie Antwerpen zo actief is, is niet duidelijk.

Medewerker mortuarium steelt lichaamsdelen

Een medewerker van een mortuarium in Canada is opgepakt nadat bij hem thuis een schedel, lichaamsdelen en foto’s van dode mensen waren gevonden. De man nam alles mee als trofeeën. De man wordt aangeklaagd wegens het ontheiligen van een menselijk lichaam en het in het bezit hebben van gestolen goederen.

De 52-jarige man verzamelde de 200 autopsiefoto’s, de schedel en andere dingen tijdens zijn werk in het mortuarium van diverse ziekenhuizen.

Tröckener Kecks stopt na 21 jaar

De Tröckener Kecks stopt er mee. Dat heeft de groep officieel bekend gemaakt. Na eenentwintig jaar, (de groep is in 1980 begonnen als punkband) ruim vijftienhonderd optredens en een groot aantal singles, elpees en cd’s hebben de bandleden besloten uit elkaar te gaan.

Een duidelijke reden wil zanger Rick de Leeuw niet geven. "Niemand van ons vindt het echt leuk, maar we staan wel allemaal achter dit besluit. Iedereen binnen de band heeft zo zijn eigen verhaal." Het moment om juist nu te stoppen is opmerkelijk, omdat het de laatste tijd erg goed ging met de Tröckener Kecks. De groep kwam vorig jaar sterk voor de dag met de cd '>tk', één van hun beste albums. De plaat kreeg lovende kritieken en verkocht ook goed. De Leeuw: "Als we voor '>tk' waren gestopt, dan was de band als een nachtkaars uitgegaan. Nu stoppen we op een mooi moment."

Één is te veel, honderd te weinig, vraag me niet hoe het zit, het is zoals het is en meer niet, zingen ze in het, eveneens van de cd '>tk' afkomstige 'Meer Niet! De Kecks hebben besloten op een hoogtepunt te stoppen. Vraag ze niet hoe het zit, sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn, meer niet.

De fans krijgen echter nog wel de kans afscheid te nemen van de groep, want tot eind december touren de Kecks nog één keer langs hun favoriete zalen in het clubcircuit. "Dat willen we dolgraag doen en moet een mooi hoogtepunt worden", aldus De Leeuw.

'Vrijgezelle mannen sterven eerder'

Alleenstaande mannen van middelbare leeftijd hebben een grotere kans om voortijdig te overlijden dan hun getrouwde leeftijdgenoten. Ook vallen ze vaker ten prooi aan ziektes zoals diabetes en reuma. Dat meldt vrijdag de Britse krant The Telegraph.

De cijfers zijn bekendgemaakt door het Britse bureau voor statistiek. In de studie zijn de gegevens bekeken van 250.000 mannen over de afgelopen dertig jaar.

Het bureau becijferde dat alleenstaande mannen boven de 45 jaar 23 procent meer kans hebben om eerder te overlijden dan getrouwde mannen. Gescheiden mannen lopen 31 procent meer kans om binnen tien jaar na de scheiding te overlijden. Voor weduwnaars lag dat risico op 20 procent.

Volgens onderzoekster Angela Donkin van het Britse bureau voor statistiek is een en ander mede te verklaren door slechtere omstandigheden waarin vrijgezellen verkeren, zoals een lagere sociale klasse, economische inactiviteit en het wonen in een buitenwijk.

,,Getrouwd zijn heeft daadwerkelijk positieve gevolgen voor de gezondheid doordat er meer financiële en materiële mogelijkheden zijn en doordat mensen een gezonder leefpatroon hebben'', aldus Donkin. Ook telt mee dat getrouwde mensen emotionele en lichamelijke verzorging van hun partner krijgen, vooral als ze ziek zijn. Zij hebben altijd een schouder om op uit te huilen.

Donkin noemde de cijfers erg belangrijk, omdat steeds meer mensen alleen leven. Vorig jaar bestond 28,5 procent van de huishoudens uit een persoon, tegen 27 procent in 1991 en 18 procent in 1971. In 2021 leven naar schatting 8,5 miljoen mensen in Groot-Brittannië alleen.

Allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering

Niet-westerse allochtonen hebben twee keer zo vaak een bijstand-, werkloosheid- of arbeidsongeschiktheidsuitkering als autochtonen. Mensen van de tweede generatie, die in Nederland zijn geboren, hebben minder vaak een uitkering dan de eerste groep allochtonen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vrijdag is gepubliceerd.

Bijna een kwart van de niet-westerse allochtonen heeft een uitkering. Van de oorspronkelijke bevolking geniet een op de acht mensen overheidssteun. In totaal kregen eind 1999 in Nederland anderhalf miljoen mensen een uitkering. Een rekensom leert dat in de leeftijdsgroep tussen 15 en 64 jaar een op de zeven mensen een uitkering heeft.

Met allochtonen bedoelt het CBS mensen van wie tenminste een ouder is geboren in het buitenland. Niet-westerse allochtonen zijn mensen uit Afrika, Azië (Japan en het voormalige Nederlands Indië uitgezonderd), Latijns-Amerika of Turkije.

Ekdom nieuwe presentator Arbeidsvitaminen

Het Radio 3FM-programma Arbeidsvitaminen krijgt vanaf half september een nieuwe presentator. Wim Rigter maakt na vier jaar plaats voor Gerard Ekdom. Dat heeft de AVRO donderdag bevestigd.

Het verzoekplatenprogramma is een van de langstlopende programma's van de Nederlandse omroep. Het wordt elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur uitgezonden. Gerard Ekdom werkt al voor Radio 3FM, maar presenteert vooral in de nachtelijke uren. Verder is hij regelmatig invaller voor andere presentatoren.

Wim Rigter (34) maakte in juli bekend dat hij opleidingscoördinator zou worden bij Radio 3FM.

Net5 herhaalt gesprekken met Millecam

Net5 herhaalt vrijdagavond de twee gesprekken die Theo van Gogh had met de zondag overleden Sylvia Millecam. Van Gogh sprak met de geliefde comédienne voor zijn tv-reeks Een prettig gesprek. De uitzending vrijdag begint om 22.15 uur.

In de gesprekken praat de aan kanker bezweken Millecam onder meer over alternatieve geneeswijzen, waar ze heilig in geloofde en waarvoor ze de reguliere geneeskunde min of meer liet schieten.

De dood van de 45-jarige actrice heeft velen diep geschokt. Dat blijkt onder meer uit de reacties die binnen komen via de site van de KRO, de omroep waarvoor Millecam werkte aan het programma Ook dat nog. Woensdagmiddag waren er al 1800 virtuele condoleances bij de KRO (www.kro.nl) binnen.

Lowlandscamping donderdag al geopend

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De organisatie van festival Lowlands in Biddingshuizen heeft donderdagavond rond zes uur de camping geopend. Organisator Mojo Concerts zag zich daartoe genoodzaakt, ondanks zijn dringende verzoek pas op de eerste festivaldag af te reizen naar Lowlands. Een hoop bezoekers bleek al voortijdig naar het festivalterrein te zijn gekomen.

Volgens een woordvoerster is de vroege opkomst dit jaar wel minder massaal dan vorig jaar. De organisatie had op haar website laten weten dat wildkamperen dit jaar niet zou worden toegestaan. Veel festivalgangers trokken zich daar niets van aan, omdat ze verwachtten dat de waarschuwingen loze woorden zouden blijken te zijn.

"Op dezelfde site stond immers ook dat de organisatie mensen niet zomaar buiten zou laten staan", verklaarde een van de vroege bezoekers. De woordvoerster zei dat de openstelling van de camping zonder problemen is verlopen. De kampeerders zullen het tot morgen nog zonder een winkelvoorziening moeten doen. Van een douche en een toilet kunnen ze wel al gebruik maken.

"Omdat de camping uiteindelijk toch is opengegaan, hoeven de vroege vogels in elk geval niet in het wild te kamperen", aldus de woordvoerster. De politie zei donderdagavond nog geen wildkampeerders te hebben aangetroffen.

Nieuw geluk

Nieuw op Lowlands dit jaar is dat er getrouwd kan worden. Iedere dag treed een stel in het huwelijk in een speciale tent. De burgermeester zelf zal het gelukkige paar in de echt verbinden waarna ongetwijfeld een wilde huwelijksnacht zal volgen.

Kranten willen geld voor online nieuws

Krantenuitgevers De Telegraaf en PCM onderzoeken de mogelijkheid om geld te vragen voor nieuws op internet. Dit meldt NRC Handelsblad (PCM) vandaag. Internetdeskundigen achten de kans op succes klein.

Volgens bestuurder Arp van De Telegraaf zijn er kansen voor betaald online nieuws. "Het is tenslotte heel plezierige informatie die we leveren, vooral voor mensen die de website vanuit het buitenland bezoeken". Arp voegt daaraan toe dat De Telegraaf niet de enige wil zijn die betaald nieuws aanbiedt. Ook bestuurder B. Knapen van PCM geeft toe hiermee bezig te zijn. "Iedereen zoekt naar mogelijkheden om een vergoeding te vragen".

De enige krantensite die geld vraagt voor algemeen nieuws is vooralsnog de Wall Street Journal. Overigens verdient de site weinig met de verkoop. Onlangs ontsloeg de Wall Street Journal nog een aanzienlijk deel van zijn redactie.

Deskundigen zijn niet positief over de kansen van betaald online nieuws. Volgens directeur J. Kivit van onderzoeksbureau Multiscope is het verkopen van nieuws een probleem wanneer hetzelfde nieuws elders gratis te krijgen is. "Een vergoeding vragen kan alleen als je heel specifieke informatie hebt voor een specifieke doelgroep, zoals artsen".

"Dood van de Joden lag niet aan Hitler"

Frutsel had ons via de newssubmit het volgende te melden

"Je kunt Hitler niet verwijten dat hij miljoenen joden de dood injoeg. Zijn misdaden maken deel uit van het leerproces dat ieder mens gedurende zijn leven doorloopt. Om uiteindelijke vrede te vinden, kan iemand het nodig hebben om een of, zoals Hitler, duizenden moorden te plegen."

Dit zeggen Margriet Rijsenbrij en haar echtgenoot Johan Buurman van Centrum Nieuwe Tijd in Purmerend. Dat iedere crimineel onder het mom van zijn of haar leerproces dan de meest verschrikkelijke dingen kan uitvreten, bestrijden zij.

"Je hebt altijd de keuze voor het goede te gaan", redeneert Rijsenbrij. "Wie kiest voor het kwade verdient dus gewoon straf, ook al is de misdaad te verklaren als je kijkt naar het leerproces dat iemand doorloopt."

Spiritueel ei

In Centrum Nieuwe Tijd kunnen Buurman en Rijsebrij hun spirituele ei helemaal kwijt. Beiden verzorgen er cursussen en workshops, Rijsebrij voltijds, haar man naast zijn gewone baan. De healingsessies en meditatiebijeenkomsten leveren het stel nog niet genoeg op om ervan rond te komen. Ze hebben goede hoop over een paar jaar wel van Nieuwe Tijd te kunnen leven.

Oude nieuwetijdskinderen noemen ze zichzelf. Deze term is in newagekringen sinds een jaar of vijf een begrip. Het staat voor "gevoelige kinderen uit hogere lichtsferen met een bijzonder zielendoel op aarde".

Begeleiding

Volgens de newageaanhangers worden er de laatste jaren steeds meer van dit soort "intuïtieve kinderen", soms behept met paranormale gaven, geboren. Vandaar ook de groeiende aandacht en begeleiding voor de sterrenkinderen.

"Toen wij jong waren, had nog niemand van nieuwetijdskinderen gehoord", vertelt Rijsenbrij. "Familieleden en vrienden noemden je een fantast of een toneelspeler. Je voelde je totaal onbegrepen en eenzaam in je ervaringen." Toen ze elf jaar geleden in contact kwamen met andere nieuwetijdskinderen, was dat snel voorbij. "Alsof ik thuis kwam", verzucht ze.

Winst

Naast de verkoop van vooral oosterse artikelen zal in het bijzonder het reinigen van woonhuizen en kantoren de komende jaren winst opleveren, verwachten zij. Daar komt geen schoonmaakmiddel aan te pas.

"Ruimten waar mensen werken en wonen, zitten vol met energie, positieve en negatieve. Wij halen met bijvoorbeeld edelstenen, wierook of met het kruid salie de afvalenergie weg, zodat de straling daarvan geen slechte invloed meer kan uitoefenen", legt Buurman uit. "Dat levert een heleboel minder stress op voor de mensen in zo'n ruimte. En daar hebben veel bedrijven baat bij."

Bush zegt ABM-verdrag eenzijdig op

President Bush van de Verenigde Staten maakte donderdag bekend dat zijn land het antiraketverdrag uit 1972 eenzijdig zal opzeggen. Een termijn werd niet genoemd, maar Bush benadrukte dat Amerika daarvoor een geschikt moment afwacht.

Bush zegt dat het ABM-verdrag (anti-ballistic missile) de Verenigde Staten belemmert bij het handhaven van de vrede, omdat het strijdig is met de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaanse antiraketschild. Hij zei ook dat hij dit had duidelijk gemaakt aan de Russische president Poetin.

"Wij zeggen het ABM-verdrag op wanneer het Amerika het best uitkomt", aldus Bush. "Ik heb geen termijn in gedachten." Hij voegde daaraan toe dat hij over de kwestie nauw contact zal onderhouden de Europese bondgenoten en Poetin.

Regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat er knopen moeten worden doorgehakt voordat Poetin in november Bush zal ontmoeten op zijn ranch in Texas. Het verdrag vereist echter dat de partijen zes maanden voor de opzegging dit kenbaar moeten maken.

Eerder deze maand slaagden de Verenigde Staten er niet in Rusland ervan te overtuigen het antiraketverdrag uit 1972 in de prullenbak te deponeren. Poetin benadrukte onlangs nog eens het nut van het ABM-verdrag.

IRA-lid bood Colombiaanse militairen diensten

Een van de drie vermoedelijke IRA-leden die onlangs in Colombia werden gearresteerd, heeft de rechtse paramilitaire beweging AUC herhaaldelijk zijn diensten aangeboden. Dat heeft de politieke leider van de Verenigde Zelfverdedigingskrachten van Colombia (AUC) Carlos Castano donderdag verklaard.

Eén van de drie Ieren die op 11 augustus in het Zuid-Amerikaanse land zijn gearresteerd, zou volgens Castano herhaaldelijk op de website van de AUC voorstellen hebben gedaan voor legale en illegale transacties.

De Colombiaanse justitie heeft de arrestanten formeel in staat van beschuldiging gesteld. Martin McCauley, James Monaghan en Niall Connolly worden beschuldigd van steun aan illegale activiteiten en gebruik van valse documenten. Zij waren opgepakt met valse paspoorten op zak.

Het Colombiaanse leger beschuldigt de drie ervan dat zij wekenlang rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben getraind. Ze zouden bijvoorbeeld les hebben gegeven in het maken van autobommen. De FARC ontkent in alle toonaarden dat de drie les hebben gegeven. Ze zouden slechts zijn langsgekomen om een praatje te maken.

Hotmail via SMS

Voor het einde van het jaar kunnen Hotmail-gebruikers in Nederland e-mailberichten ontvangen en versturen via SMS op de mobiele telefoon. Microsoft, eigenaar van Hotmail, is in samenwerking met onder meer het IT-bedrijf CMG een proefproject begonnen in Zwitserland en Denemarken.

Ook in Nederland zijn er inmiddels contacten met diverse telecomaanbieders, aldus een woordvoerder van MIGway donderdag. Deze recent opgerichte gezamenlijke onderneming van het Nederlandse CMG en het Deense telefoniebedrijf TDC maakt de techniek mogelijk.

SMS-berichten zijn korte tekstberichten van maximaal 160 tekens. Langere e-mails zullen daarom in verschillende berichten op de telefoon komen, aldus de zegsman. "Maar er kan bijvoorbeeld ook voor worden gekozen alleen de eerste regels te krijgen".

'Basisprijs'
Voor e-mail via de gsm zal moeten worden betaald, in tegenstelling tot de gratis e-maildienst Hotmail. De kosten per bericht hangen van de telecomaanbieders af, maar de woordvoerder verwacht een 'basisprijs'. "Voor een gulden per bericht zullen mensen niet instappen. SMS-berichten kosten nu gemiddeld twee kwartjes".

De intiatiefnemers hopen dat door het project mobiel computeren zal aanslaan. Hotmail heeft in Europa alleen al 20 miljoen gebruikers.

WAP
Internet via de mobiele telefoon is niet nieuw. Via WAP (Wireless Application Protocol) is dit al mogelijk, maar deze techniek wil in Europa maar niet aanslaan. Het is volgens veel gebruikers traag en duur. Het ’simpele’ SMS is in Europa daarentegen ongekend populair.

Provider scant op virussen

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De internetaanbieder Solcon is een van de eerste consumentenproviders die de e-mail van haar klanten automatisch gaat scannen op virussen. Voorheen deden voornamelijk zakelijke internetproviders dit.

Solcon stuurt e-mail door nadat eventuele virussen en wormen onschadelijk zijn gemaakt. In totaal worden meer dan 60.000 virussen herkend en elke dag komen daar nieuwe virusdefinities bij.

Abonnees wiens pc al is besmet met een scriptvirus dat zich via het Outlookadresboek verspreidt, ontvangen van Solcon een waarschuwing.

Volgens Solcon was er veel vraag naar de dienst: 'De laatste tijd werd het veel erger met de virussen. Onze klanten zijn zeker weten zeer blij met deze oplossing. En omdat de virusscan geheel automatisch verloopt, is hun privacy volledig gewaarborgd.'

Kilometervergoeding moet naar 75 cent

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Hout- en Bouwbond CNV wil dat de belastingvrije kilometervergoeding wordt verhoogd tot 75 cent. Momenteel mag een werkgever maximaal 60 cent per zakelijk gereden kilometer onbelast vergoeden, maar dat is volgens de bond ver beneden de werkelijke kosten die de werknemer maakt.

De bond wordt daarin gesterkt door een onafhankelijke berekening van de ANWB. Daaruit blijkt dat een Opel Astra met benzinemotor ongeveer 75 cent per kilometer kost. Een diesel kost ongeveer 70 cent per kilometer. Voor vergelijkbare auto's liggen die kosten rond hetzelfde niveau. Daarbij wordt uitgegaan van normaal gebruik, waarbij in vier jaar in totaal 80.000 kilometer wordt verreden.

Om uit te komen op een netto vergoeding van 75 cent, moet de werkgever momenteel zo'n 90 cent bruto per kilometer vergoeden voor de benzine-auto. Voor de dieselversie moet hij bruto 80 cent uitbetalen om op een netto bedrag van 70 cent uit te komen. Maar volgens vice-voorzitter Gijs Wildeman van de bond zijn de werkgevers daar in het algemeen niet toe bereid.

De vakbond vindt dat de werknemer op die manier het kind van de rekening wordt en opdraait voor een deel van de autokosten die hij voor zijn baas maakt. Als het kabinet niet ingaat op het pleidooi de belastingvrije vergoeding tot 75 cent te verhogen, wil de bond op een andere manier voor compensatie zorgen, bijvoorbeeld via een hogere looneis.

Rusland maakt nieuwe kruisraket

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rusland is begonnen met de productie van een hypersonische kruisraket, waarover geen land in de wereld beschikt en die ook door geen enkel land is te bestrijden. Dat deelde de commissie industrie van het Russische parlement donderdag mee.

De raket, de X-22M, heeft een bereik van 400 kilometer, vliegt met een snelheid van 3600 kilometer per uur en vervoert een explosieve lading van 900 kilo.

Parachutist blijft hangen aan Vrijheidsbeeld

Een zweeftocht per parachute boven de haven van New York kwam donderdag tot een abrupt einde toen het doek aan de toorts van het Vrijheidsbeeld bleef hangen. De springer, die een protestactie voerde tegen het gebruik van landmijnen, werd door de politie bevrijd en vervolgens gearresteerd.

De 41-jarige stuntman maakte gebruik van een propellor om met zijn parachute het havengebied te doorkruisen. Verstrikt in het Vrijheidsbeeld moest hij ruim een half uur op 90 meter hoogte blijven hangen voor een politiehelikopter erin slaagde hem te bevrijden. Hij liep geen verwondingen op.

Geliefd protestobject

Het Vrijheidsbeeld wordt vaker gebruikt om aandacht te trekken voor politieke thema's. Vorig jaar hingen Puertoricaanse actievoerders hun vlag aan het hoofd van het beeld om te protesteren tegen Amerikaanse militaire oefeningen op hun eiland. In 1990 klom een aanhanger van de Indiaanse activist Leonard Peltier per touw langs het beeld naar beneden.

Vier jaar eerder, in een van de meest befaamde stunts, sprong een Australiër met een parachute van de fakkel naar beneden. Hij had geen politiek doel, verklaarde hij na zijn veilige landing: "Ik kon mezelf gewoon niet bedwingen."

Betrouwbaarheid flitspaal ter discussie

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Zeeland laat de betrouwbaarheid van de flitspalen onderzoeken. Volgens woordvoerder H. van Opdorp van de verkeersdienst is het Nederlands Meet Instituut gevraagd om meettesten te doen.

Aanleiding voor deze stap is de mismeting door de flitspaal aan de Langeweg tussen Axel en Absdale. Daar waar 80 km per uur is toegestaan, zou een bestuurder van een dieselbestelbus 224 km hebben gereden. De wagen in kwestie, een Peugeot Boxer, kan volgens de teller echter niet sneller dan 180 km per uur. En volgens eigenaar Th. Pluijm uit Absdale haalt de bus ook dat niet eens. "Bij 120 km begint hij al te rammelen en te schudden."

Voor politiewoordvoerder Van Opdorp staat vast dat de eigenaar van de bestelbus gelijk heeft. "Het is overduidelijk dat hier iets niet klopt." Al heeft de politie voor alle zekerheid wel gekeken of het kenteken en de auto die op de flitsfoto staan overeenkomen met de gegevens die de eigenaar heeft verstrekt. "Dat klinkt niet vriendelijk, maar we moeten er altijd rekening mee houden dat je kentekenplaten kunt vervangen."

sepot

De zaak is inmiddels geseponeerd, nadat Pluym zijn beklag had gedaan over de bekeuring. "Voor ons is dit incident echter aanleiding tot nader onderzoek", aldus Van Opdorp. Hij wijst erop dat de metingen van flitspalen uit het oogpunt van rechtszekerheid nauwkeurig dienen te zijn.
Volgens woordvoerster E. Boot van het Openbaar Ministerie in Middelburg komt het sporadisch voor dat flitspalen zulke afwijkingen laten zien. "Waarschijnlijk zijn twee voertuigen tegelijkertijd geflitst. Daardoor is er een reflectie-reactie ontstaan, zodat beide snelheden zijn opgeteld."

Bij Gatso BV, de leverancier van veel flitspalen in ons land, was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

Personeelstekort: operatiekamers dicht

Eénderde van de ziekenhuizen moet één of meer operatiekamers sluiten wegens personeelsgebrek. Dit blijkt uit een enquête die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gehouden. Aan de enquête deden 82 ziekenhuizen mee.

Negentwintig daarvan kunnen niet alle operatiekamers benutten, omdat zij over onvoldoende personeel beschikken. Dit blijkt uit de resultaten van de enquête, die zijn gepubliceerd in Medisch Contact van deze week. Zestien ziekenhuizen hielden één operatiekamer dicht. Zeven ziekenhuizen lieten er twee leegstaan en de overige zes drie of meer. Driekwart van de 82 ziekenhuizen heeft vacatures voor operatiekamerpersoneel. Er is vooral gebrek aan operatiekamerassistenten. Ook zoeken veel ziekenhuizen nog anesthesieassistenten.

overuren

Volgens de onderzoekers hebben veel ziekenhuismedewerkers soms forse overuren gemaakt en zelfs minder vakantie opgenomen om het operatieprogramma te redden. "In de ziekenhuizen die met een tekort aan personeel worden geconfronteerd, is de druk op de betreffende beroepsgroepen groot om meer inzet te leveren. Niet-klinische taken, zoals de begeleiding en opleiding van leerlingen en innovatie, komen in het gedrang", meldt Medisch Contact.

De problemen doen zich door het hele land voor, zowel in grote als in kleine steden en in ziekenhuizen van verschillende omvang.

Rijen: Man schiet twee werknemers neer

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een schietpartij in het Brabantse Rijen zijn donderdagmiddag twee mannen zwaargewond geraakt. Het tweetal was aan het werk bij een aluminiumconstructiebedrijf aan de Van Ghertstraat, toen een man kort na drie uur de productiehal binnenliep en het vuur opende.

De man raakte de beide personeelsleden en vluchtte vervolgens. De twee slachtoffers, een 46-jarige man uit Gilze en een 32-jarige inwoner van Baarle-Nassau, zijn met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis in Tilburg overgebracht. Hun toestand is stabiel. Een derde man die ook in het bedrijf aanwezig was, bleef ongedeerd.

De politie weet nog niet of de schutter het specifiek op de slachtoffers had gemunt of dat hij in het wilde weg heeft geschoten. Volgens een woordvoerster bestaat er een vermoeden wie de dader is. Of dat een ex-werknemer betreft, wil ze niet zeggen.

Update

Inmiddels heeft de politie laten weten dat de vermoedelijke dader door een arrestatieteam in zijn woning is opgepakt.

Justitie gaat recidivisten vastleggen

Justitie gaat vastleggen welke veroordeelden na hun invrijheidstelling in herhaling vervallen. Met de zogeheten recidive-monitor moet van grote groepen mensen de criminele loopbaan worden gevolgd, schrijft minister Korthals in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet alleen ex-gedetineerden of mensen die tbs hebben gehad, maar ook personen die ooit een taakstraf hebben gekregen, worden in het systeem opgenomen. De monitor moet beter zicht bieden op het effect van verschillende strafsoorten. Ook kondigt Korthals aan tot 2006 f.60 miljoen extra te steken in toezicht op en integratie van ex-gedetineerden.

Politie Utrecht zoekt ontuchtige tiener

De politie Utrecht is op zoek naar een jongen die met drie kinderen ontucht heeft gepleegd. De slachtoffers, twee meisjes van 5 en 6 jaar en een jongen van 7 jaar, waren woensdagmiddag op een camping aan de Hydeparklaan in Doorn door de tiener benaderd en meegenomen. Dat heeft de politie van Utrecht vrijdagochtend bekendgemaakt.

De jongen, tussen de 13 en 17 jaar, sprak de kinderen tussen half zes en kwart over zes aan. Hij nam ze mee naar een tegenover de camping gelegen bos, waar hij ontuchtige handelingen pleegde. Daarna stapte hij op zijn fiets en verdween.

Nieuwe olifantensoort ontdekt

Olifanten lijken als grootste landdieren doorgaans moeilijk te missen. Toch hebben wetenschappers vermoedelijk lange tijd zelfs een hele soort over het hoofd gezien. Dat meldden Britse media vrijdag.

Onderzoek van de Amerikaan Stephen O'Brien en de Keniaan Nicholas Georgiadis wijst uit dat de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) waarschijnlijk niet een soort is maar uit ten minste twee soorten bestaat. De twee soorten verschillen ongeveer net zo veel van elkaar als leeuwen en tijgers, schrijft The Daily Telegraph vrijdag.

De twee wetenschappers hebben genetische bewijzen gevonden voor de verschillen tussen dieren die in de Afrikaanse jungle leven en die op de uitgestrekte vlakten leven. Het is volgens hen dan ook noodzakelijk een onderscheid te maken tussen de Loxodonta africana die leeft op de grote vlakten en de 'nieuwe' Loxodonta cyclotis, de Afrikaanse bosolifant.

Computers ontvangen regelmatig klappen

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Computers zijn steeds vaker het slachtoffer van fysiek geweld. Volgens een onderzoek van het Britse tijdschrift Computeractive uiten pc-gebruikers hun ergernis over haperende apparaten en software in toenemende mate met ferme tikken.

In Groot-Brittannië verklaarde 30 procent van de ondervraagde kantoormedewerkers dat ze hun woede wel eens op het apparaat hadden gekoeld. Hierbij liepen sommige beroepscomputeraars zelfs verwondingen op. Volgens de onderzoekers moeten de apparaten het vooral ontgelden bij systeemcrashes en haperende muizen.

20e BSE koe aangetroffen in Overijssel

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Ambt Delden is BSE vastgesteld bij een vijfjarige koe. Het gaat om het in totaal twintigste geval van BSE in Nederland sinds 1997. Het is het twaalfde geval van dit jaar, zo heeft het ministerie van Landbouw donderdag meegedeeld.

Op de melkveehouderij waar de koe staat, is bij geen van de andere honderd runderen de ziekte geconstateerd. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer. Alle runderen op het bedrijf in Ambt Delden worden geruimd.

Misvormde kikkervis is weer terug

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het vuur rondom de mysterieuze kikkervissen in Hollandscheveld laait weer op. De aan hun achterpoten misvormde beestjes werden vorig jaar door Theun Otten ontdekt in een sloot naast zijn huis.

Deskundigen van het waterschap Reest en Wieden in Meppel en de Universiteit Wageningen togen naar Hollandscheveld en braken hun hoofd over een mogelijke oorzaak. Vele onderzoeken later bleven ze een antwoord schuldig. Beide instanties gingen uit van een eenmalig fout van de natuur.

De terugkeer van de gemuteerde wezens is een onaangename verrassing. Vooral nu blijkt dat ook stekelbaarzen misvormingen vertonen en de gehandicapte kikkers niet alleen in een sloot in Hollandscheveld, maar ook in de wateren van de Paardenlanden rondzwemmen.

Havermoutpap uit de handel

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zuivelboerderij De Katshaar in Coevorden neemt honderden flessen havermoutpap uit de handel. De consumptie van het product kan voedselinfectie veroorzaken, zo is uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren gebleken.

Het gaat om Limmerpolder Havermoutpap in glazen flessen met een houdbaarheidsdatum van 26 en 30 augustus en 2 september. Het product is door heel Nederland te koop bij verscheidene supermarkten en buurtwinkels, zei een woordvoerster van de zuivelboerderij donderdag. Het bedrijf heeft zijn afnemers opgedragen de flessen terug te sturen. Het gaat in totaal om hoogstens 2700 flessen.
Volgens de woordvoerster is nog onduidelijk wat er precies mis is met de havermoutpap.

Het is niet voor het eerst dat de Limmerpolder Havermoutpap uit Coevorden ter discussie staat. Op 6 februari dit jaar moest directeur K. Streutker van het bedrijf voor de economische politierechter in Assen verschijnen. De zuivelboerderij was toen door de Keuringsdienst van Waren aangeklaagd omdat er zwarte rijstepitjes en kiemend onkruid in de pap zaten. In eerste instantie kreeg het bedrijf een boete van tweeduizend gulden opgelegd, maar Streutker vocht deze aan. Met succes, hij wist tijdens de zitting zowel de officier van justitie als de rechter ervan te overtuigen dat de pitjes en het onkruid niet schadelijk voor de gezondheid zijn. De rechter sprak de producent daarop vrij.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.