Proeftijd en dienstverlening voor Eminem

Rapper Eminem is donderdag tot ruim 5000 gulden boete, dienstverlening en een proeftijd van een jaar veroordeeld omdat hij tijdens een ruzie met leden van een rivaliserende rapgroep uit Detroit een vuurwapen had getrokken. De 28-jarige ster had vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Eminem, die veel kritiek te verduren krijgt vanwege zijn gewelddadige en tegen homoseksuelen gerichte teksten, trok het wapen toen hij vorig jaar juni op een parkeerplaats woorden kreeg met leden van de rapgroep Insane Clown Posse. Het wapen was niet geladen en ooggetuigen verklaarden dat Eminem het ook niet op iemand gericht had.

De rapper, wiens echte naam Marshall Mathers luidt, legde zich zonder morren bij het vonnis neer. Hij was volgens zijn raadsman Wally Piszczatowski blij dat hij door de rechter als een gewone burger was behandeld. Eminem moet binnen drie weken aangeven hoe hij de dienstverlening wil gaan vervullen. De rechter heeft daaraan de eis gesteld dat het iets creatiefs moet zijn dat "indruk maakt op jonge mensen."


Eminem overlegt met zijn advocaat in de rechtbank