FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 juni 2001

Bromfietsers rijden waardeloos

Slechts 4 procent van de bromfietsers die in het bezit zijn van een theoriecertificaat scoort een voldoende voor verkeersgedrag. Pas na het volgen van een gerichte praktijkcursus stijgt dat percentage fors naar 40 procent.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROF) in Friesland dat vrijdag in Leeuwarden gepresenteerd is. Het ROF heeft 76 bromfietsers een rijtest volgens de normen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laten doen.

Bijna niemand kwam door de test. Een deel van de groep heeft daarna een praktijkopleiding van zestien uur gevolgd; 40 procent slaagt dan voor de rijtest en 16 procent bijna.

Lange termijn

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat het onderzoek heeft uitgevoerd, stelt een vervolgonderzoek in Friesland in naar het effect op lange termijn. Dat moet duidelijk maken of en in hoeverre de deelnemers van de praktijkcursus na een tijdje nog steeds een beter rijgedrag vertonen, aldus een woordvoerster.

Volgens haar heeft het Friese onderzoek ook een breder belang voor het verkeersonderwijs op scholen. ,,Het blijkt nu dat het beter is om naast de lessen theorie ook praktijk te geven. Daarvoor moet meer aandacht komen.'' De uitslag van het Friese onderzoek sterkt minister Netelenbos van Verkeer in haar overtuiging voor een bromfietsrijbewijs, waar een praktijkexamen aan vast zit.

Nu hoeven bromfietsers alleen voor de theorie nog een certificaat te behalen. Volgens haar woordvoerster is nog wel een breder en grootschaliger onderzoek nodig om een definitief besluit te nemen over de invoering van zo'n rijbewijs.

Britney Spears.com gehackt door Nederlander

mweert + Flexx hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse hacker Wouter heeft de officiële website van Britney Spears gekraakt. Op de site is alleen nog een korte mededeling van Wouter te vinden, zo meldt webwereld.

Vanaf britneyspears.com verwijst de hacker, een van de leden van Digit-Labs, door naar een pagina op zijn eigen beveiligingssite, waar vandaan hij een toelichting geeft op zijn hack. De voornaamste reden is zijn liefde voor de zangeres, zo verklaart hij.

Wouter, die zich ook wel van het alias Grazer bedient, zegt verder dat hij de beheerders van de Britney Spears-site zo’n drie keer heeft gewaarschuwd. “Ze hebben niet gereageerd op mijn advies, waarschijnlijk denken ze dat er gewoon een paar 18-jarige kiddies aan het geinen zijn. En ik kan er absoluut niet tegen om genegeerd te worden”, zo schrijft de hacker in zijn mededeling.

Grazer

Wouter aka Grazer, een bekende figuur in de Nederlandse hackers- annex beveiligingsscene, doet verder in zijn mededeling de groeten aan zijn ‘vrienden in de scene’. Daarnaast heeft hij een opmerking voor oud-collega Dimitri in petto. “Dit is veel effectiever dan ‘Oops I did it again’ op microsoft.com zetten”, zo schrijft hij onder meer, daarmee verwijzend naar een oude hack van Dimitri waarin ook hij konde deed van zijn liefde voor Britney Spears.
De hacker zegt het een slechte zaak te vinden als waarschuwingen over de veiligheid worden genegeerd, ‘vooral wanneer er gevoelige klantgegevens op de server staan opgeslagen’.

Hij zegt zijn ‘aanvalmethode’ niet openbaar te maken, omdat ‘ik zeker weet dat er veel kiddies zijn die geen verantwoordelijkheid aankunnen (zoals ik)’.

Startopstelling TT Assen

De hoop op een goede klassering bij de TT van Assen is eigenlijk al vervlogen bij wegracer Jurgen van den Goorbergh. Na de tweede en beslissende kwalificatietraining was het resultaat de veertiende tijd, 2.03,134.

Barry Veneman start zaterdag als 23e. De snelste was opnieuw de Italiaan Loris Capirossi met 2.00,743. Tweede werd Max Biaggi voor Valentino Rossi.

Startopstelling: 500 cc

1. Loris Capirossi,Ita,Honda 2.00'743"
2. Max Biaggi,Ita,Yamaha 2.00'876"
3. Valentino Rossi,Ita,Hon. 2.01'185"
4. Alex Barros,Bra,Honda 2.01'492"
5. Shinya Nakano,Jap,Yamaha 2.01'646"
6. Kenny Roberts,VS,Suzuki 2.01'773"
7. Carlos Checa,Spa,Yamaha 2.01'897"
8. Norick Abe,Jap,Yamaha 2.02'218"
14. JURG.V.D.GOORBERGH,Proton 2.03'134"
23. BARRY VENEMAN,Honda 2.07'190"
-------------

Meer TT-nieuws, waaronder een webvideo van het circuit, vind je op deze site.

Cafébrand is geen excuus voor misdrijven

De politie in Volendam heeft het al een paar keer gehoord: brandwonden als excuus bij misdragingen en als verklaring voor flinke vechtpartijen. De nieuwjaarsbrand in café De Hemel werkt door tot in de politiecel.

Een slachtoffer van de nieuwjaarsbrand in het Volendamse café De Hemel die door de politie wordt aangehouden, mag zelf kiezen. Hij houdt zich rustig en gaat ongeboeid mee. Of hij wordt, net als een normale arrestant, in de boeien geslagen, met als mogelijk gevolg extra pijn. Maar mee gaat-ie.
De politie van Volendam krijgt dezer dagen een korte opleiding over de omgang met jongeren die de ramp in café De Hemel overleefden. Gezien de politieberichten uit Volendam lijkt dat geen overbodige luxe.

De meldingen van openlijke geweldpleging door jongeren vertonen een stijgende lijn. Ook wordt de politie geroepen bij hevige ruzies tussen ouders en hun kroost, die het directe gevolg zijn van de gebeurtenissen in De Hemel. Het alcohol- en drugsgebruik, dat voor nieuwjaarsdag al 4 procent boven het landelijk gemiddelde lag, neemt verder toe.
Het uitgangspunt van de politie is dat de brand geen excuus mag zijn voor wangedrag, zegt jeugd rechercheur Evert Ziesemer die de cursus organiseert. 'Voor de slachtoffers is het heel erg wat ze hebben meegemaakt, maar wij handhaven de wet. Consequent. Je krijgt een volksopstand als iemand met brandwonden wel alles mag wat god verboden heeft.'

Tegen slachtoffers die met verband lopen, heeft de politie nog niet hoeven optreden. 'Die categorie komt waarschijnlijk nog', zegt Ziesemer. Wel komt het al voor dat jongeren zonder uiterlijke sporen van de brand vanuit de ramp hun daden verklaren.

Ramp gebruikt als excuus voor zware mishandeling

Thom Keizer, bestuurslid van een belangenvereniging van slachtoffers, klaagt over de behandeling door de politie van zijn zoon Tom. Voor een goed begrip: Tom liep in De Hemel lichte verwondingen op. Vriendinnen van hem zijn zeer ernstig verbrand.
Vader Keizer vertelt in het rapport-Alders dat zijn zoon en vrienden ruzie hadden met jongens van buiten Volendam. 'Ze kregen de verwensing naar het hoofd: jullie hadden moeten doodbranden. Het is een behoorlijke vechtpartij geworden. Ze hebben wat stijver geslagen dan die anderen, want ze waren kennelijk wat gemotiveerder.'

Hij vervolgt: 'Een week later zijn ze opgepakt, 's morgens om halfzes. Tom heeft met zijn kornuiten 36 uur in een celletje gezeten in Purmerend en ze zijn langdurig verhoord. Normaal liggen ze daar niet wakker van, maar deze jongens hebben wel net de hel meegemaakt. Er is weinig begrip getoond.'

Jeugdrechercheur Ziesemer weet niet wat hij leest. 'Jammer dat Alders het verhaal niet heeft geverifieerd', zegt hij, 'Tom Keizer heeft in de eerste drie verhoren niets over dat schelden gezegd. Vier maten van hem, die we een week later oppakten, brachten dat voor het eerst ter sprake. Dat was erg vreemd. We hadden het idee dat de brand als excuus werd gebruikt.'

Volgens Ziesemer hebben acht Volendammers, onder wie Keizer, eerst drie en daarna vijf andere jongeren van buiten het dorp mishandeld. 'De Volendammers waren in de meerderheid. Een van hun slachtoffers is bijna bewusteloos geslagen. Schelden doet pijn, maar kunnen ze daarom ongestraft mensen naar de Filistijnen trappen? De rechter moet dat bepalen, maar het is wel een goed voorbeeld van het probleem waar we in Volendam mee te maken hebben.'

cursus

De cursus leert de agenten hoe ze zwaar verbrande jongeren het beste kunnen aanspreken. Met het Openbaar Ministerie zal worden geprobeerd de jongeren bij eventuele misdragingen uit het justitieel circuit te houden. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een taak-leerstraf. Bij minder ernstige feiten bemiddelt de politie of worden ze verwezen naar hulpverleners.

Ziesemer wijst erop dat het sommige agenten die bij de brand aanwezig waren, moeilijk valt om tegen slachtoffers op te treden. 'Eerst ben je bezig iemand te redden en een paar maanden later moet je diezelfde persoon oppakken. Daar zou ieder mens moeite mee hebben.

'Maar als je je werk goed wilt blijven doen, moet je consequent zijn. Het is de enige manier om te voorkomen dat de slachtoffers ons beleid bepalen.'

Twee leeuwen gedood bij aanval verzorger

In Ouwehands Dierenpark in Rhenen is een dierenverzorger aangevallen door een leeuw.

De 36-jarige man is daarbij ernstig gewond geraakt, en is per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer kon worden ontzet door een collega, die de leeuw neerschoot. Ook een leeuwin in de kooi werd doodgeschoten. Volgens de dierentuin waren de normale veiligheidsmaatregelen in acht genomen.

Aangiftes in zedenzaak op school

Een Britse ex-leerlinge van de Europese school in het Noord Hollandse Bergen heeft bij de politie aangifte gedaan van seksueel misbruik door een leerkracht. De docent is hangende het onderzoek geschorst. De leraar en zijn advocaat zijn ook naar de politie gestapt en hebben de directrice van de internationale opleiding aangeklaagd wegens laster of smaad.

Politie, justitie, verdediging en directrice hebben dit donderdag bevestigd. Het meisje kaartte de zaak thuis in Engeland aan bij de politie, die de Nederlandse collega's verwittigde. Op 11 juni werd een tweede, Nederlandstalige aangifte opgenomen.

Directrice verstuurde 800 brieven

De gealarmeerde schoolleiding stelde de betrokken leraar direct op non-actief. Als reactie daarop verzocht de advocaat de directrice uiterst voorzichtig om te springen met de privacygevoelige informatie aan derden, de kring zo klein mogelijk te houden en te voorkomen dat de pers er lucht van zou krijgen. Dit niet in de laatste plaats omdat de echtgenote van de docent eveneens werkzaam is op de Europese school.
Maar niet alleen lichtte de directrice het voltallige docentenkorps mondeling in. Ook liet zij een brief uitgaan naar alle achthonderd ouders en leerlingen van de school. Deze handelwijze leidde tot de latere aangifte tegen haar wegens smaad.

Of er iets waar is van het gemelde zedenmisdrijf, wil de advocaat niet zeggen. De politie stuurde het dossier op 22 juni naar justitie. Officier van justitie R. Steinhaus zegt dat de verdachte intussen is gehoord, maar dat nog niet kan worden vastgesteld of de man wordt vervolgd wegens 'seksueel misbruik in een afhankelijkheidssituatie'. Steinhaus: ,,Getoetst moet worden of de directrice zich zodanig beledigend heeft uitgelaten, dat sprake is van een strafbaar feit.'' De directrice vindt dat ze heeft gedaan wat in zulke gevallen nodig is en heeft alle vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem.

Een vergelijkbare affaire speelde zich onlangs ook af op het Bonhoeffer College in Castricum. Daar werd een leraar, naar later bleek, door een leerlinge ten onrechte beschuldigd van seksuele intimiteiten. De rector kreeg de leerkrachten over zich heen, die zich vogelvrij voelen omdat op een aangifte bijna automatisch schorsing volgt.

Proeftijd en dienstverlening voor Eminem

Rapper Eminem is donderdag tot ruim 5000 gulden boete, dienstverlening en een proeftijd van een jaar veroordeeld omdat hij tijdens een ruzie met leden van een rivaliserende rapgroep uit Detroit een vuurwapen had getrokken. De 28-jarige ster had vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Eminem, die veel kritiek te verduren krijgt vanwege zijn gewelddadige en tegen homoseksuelen gerichte teksten, trok het wapen toen hij vorig jaar juni op een parkeerplaats woorden kreeg met leden van de rapgroep Insane Clown Posse. Het wapen was niet geladen en ooggetuigen verklaarden dat Eminem het ook niet op iemand gericht had.

De rapper, wiens echte naam Marshall Mathers luidt, legde zich zonder morren bij het vonnis neer. Hij was volgens zijn raadsman Wally Piszczatowski blij dat hij door de rechter als een gewone burger was behandeld. Eminem moet binnen drie weken aangeven hoe hij de dienstverlening wil gaan vervullen. De rechter heeft daaraan de eis gesteld dat het iets creatiefs moet zijn dat "indruk maakt op jonge mensen."


Eminem overlegt met zijn advocaat in de rechtbank

Dure wijn op veiling

Schum1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verkoop van zijn exclusieve collectie heeft een wijnliefhebber in Londen ruim 9,5 miljoen gulden opgeleverd. In totaal liet de man bij Sotheby's 1659 topwijnen veilen, waaronder Bordeaux-, Rhône- en bourgognewijnen.

Voor slechts 101 kistjes vond Sotheby's geen nieuwe eigenaar. Zes magnums Château Lafite (1959) werden aan een Amerikaan verkocht voor 12.100 pond (f 43.475), ruim twee keer zoveel als vooraf was geschat.
Er was veel belangstelling voor 12 flessen Château Cheval Blanc uit 1945, die uiteindelijk voor bijna 10.000 pond naar een Brit gingen.
Een kistje Château Latour uit 1982 (,,een van de compleetste wijnen ooit'' aldus een kenner) leverde een recordbedrag van 4180 pond (ruim 15.000 gulden) op.

Hoewel de collectie een enorm bedrag opleverde, is het geen record. Dat dateert van november 1999, toen Sotheby's in New York wijn uit de Millennium Wine Cellar voor in totaal ruim 36 miljoen gulden veilde.

Studentes studeren af via internet

Kayuk + Schum1 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rond je in Australië je afstudeerscriptie af, maar heb je het halve land nog niet gezien. Dan doemt een probleem op, want de scriptie moet ten overstaan van de driekoppige examencommissie van de Fontys-hogeschool in het verre Eindhoven worden verdedigd. Internet biedt dan de oplossing.

De studentes Werktuigbouwkunde Nancy Komp en Eveline Oosterhout rondden de afgelopen maanden hun afstudeerwerk af. Zij onderzochten de mogelijkheden voor een bestuurbare rolstoel voor mensen met een hoge dwarslaesie. Na de noeste arbeid lonkte de uitgestrekte verlokkingen van "Down Under" toch iets meer dan het goede leven in het Brabantse land.

Nancy en Eveline hielden dinsdag de presentatie van hun werk daarom gewoon aan de andere kant van de wereld. Middels webcams en microfoons straalde de uitleg van de meiden via San Francisco naar Delft en vervolgens naar de klaarzittende examencommissie in Eindhoven.

De studentes slaagden met een dikke acht, zo maakte hun school vrijdag bekend. Fontys is enthousiast en vindt afstuderen via internet voor herhaling vatbaar.

Vitesse kampt met gat in begroting

Vitesse kampt met een gat in de nieuwe begroting van 7 tot 8 miljoen gulden. Dat heeft een woordvoerder van de Arnhemse club vrijdagochtend bevestigd. Vitesse is door de financiële nood nog steeds niet in het bezit van een licentie voor het komende seizoen.

Voorzitter Jos Vaessen heeft volgende week met de KNVB een gesprek om de problematiek toe te lichten. Vitesse heeft al wel een voorlopige speellicentie van de voetbalbond gekregen. Voor 1 juli moest de club van trainer Ronald Koeman een sluitende begroting bij de KNVB indienen. Die termijn haalt Vitesse niet. ,,Daarom hebben we ook een gesprek met de KNVB aangevraagd'', aldus de voorlichter.

Vitesse werkte vorig seizoen nog met een begroting van dik 50 miljoen gulden. Het budget voor het komend seizoen ligt ongeveer 10 miljoen lager. Door het ontbreken van een nieuwe shirtsponsor en het afhaken van een aantal kleine geldschieters zijn er te weinig inkomsten voor een gezonde financiële huishouding. Bovendien mag de immer grillige inkomstenpost van 'te verwachten transferopbrengsten' niet meer worden opgevoerd.

Behalve de financiële problemen op korte termijn kampt Vitesse ook nog met een hoge schuld aan de voormalige hoofdsponsor Nuon. Het gaat om een bedrag van ruim 65 miljoen gulden.

''Sporten is helemaal niet gezond''

Volgens professor Dick Swaab is er geen reden te geloven dat sporten gezond is of dat sporters langer leven.

De directeur van het Herseninstituut zegt dat in een interview met Trouw. Swaab reageert daarmee op het voorstel van staatssecretaris Vliegenthart die Nederlanders meer wil laten sporten. "Sporten zorgt over het algemeen voor een versnelde stofwisseling", aldus Swaab. "Hoe sneller de stofwisseling, hoe korter iemand leeft".

Uit statistieken blijkt dat topsporters gemiddeld korter leven. Stilzitten en hersengymnastiek zouden een positief effect op de levenslengte hebben.

Geheugen van prinses Juliana is weg

Het geheugen van prinses Juliana is eigenlijk weg. Vaak herkent ze de mensen niet meer. Ze heeft 24 uur per dag verzorging.
Dat zegt prins Bernhard in een interview in De Telegraaf vrijdag. De krant sprak met de echtgenoot van de voormalige koningin ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag.

Volgens Bernhard reageerde zijn vrouw, ondanks haar gezondheidstoestand, op het nieuws van de relatie van de kroonprins met de Argentijnse Máxima: ,,Toen Alexander en Máxima naar haar toegingen om over hun verloving te vertellen, reageerde ze weer prima op het woord verloving. Dat was prachtig''.

Milosevic zit veilig in Scheveningse cel

TrustNo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ex-president Sloban Milosevic van Joegoslavië is in Nederland aangekomen. Hij is met een helikopter naar de gevangenis van het Joegoslavië-Tribunaal in Scheveningen gebracht.

Milosevic vloog donderdag vanaf de SFOR-basis in het Bosnische Tuzla. De oud-president wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog.

De helikopter waar Milosevic in zat, werd in Scheveningen met gejuich ontvangen. Enkele honderden belangstellenden reageerden enthousiast toen rond 1.15 uur de helikoptergeluiden aanzwollen. Het is nog onduidelijk waar het toestel van Milosevic en een paar andere helikopters vandaan kwamen. Het Joegoslavië-Tribunaal heeft laten weten deze nacht geen informatie meer over de operatie te geven.

Smartshop-pil nu overal verkrijgbaar

sony had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Producten die voorheen alleen in smartshops te koop waren, worden voortaan ook bij drogisterijen verkocht. Drogisterijketen Etos lanceert deze week een serie pillen bedoeld om extra energiek feestjes te vieren, of om over een kater heen te komen. De Vereniging van Smartshophouders reageert verheugd: "Dit is het bewijs dat de smartshops volledig geaccepteerd raken", aldus een woordvoerster.

De producten van Etos (After Fun Relief, Party Booster en Jetlag Relief) bevatten ingrediënten die tot voor kort vrijwel uitsluitend in smartshops aan de klant werden gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om maté, colanoot en guarana, alle stoffen die caffeïne bevatten. Het nemen van Etoscapsules kan gelijk staan aan het drinken van vijf of zes sterke koppen koffie. De capsules zouden het effect van een kater of jetlag verminderen, of extra energie geven om te feesten.

De Consumentenbond heeft niet veel vertrouwen in de producten. "Klinkt prachtig. Maar het enige ingrediënt dat enig effect kan hebben, is caffeïne. Dan kun je net zo goed een kop koffie nemen in plaats van zo'n dure pil", aldus een woordvoerster.

De Vereniging van Smartshops ziet de verkoop van de nieuwe capsules wel zitten. "Al is het wel een hele partij caffeïne die de Etos op de markt zet", zegt drs. I. Freije van de vereniging. Ze is verbonden als onderzoekster aan smartshop Conscious Dreams in Amsterdam. "Wij hebben dit soort producten ook verkocht. Het zijn in principe koffie-alternatieven. Leuk, want het betekent dat onze branche kennelijk volledig geaccepteerd is. Wij hebben dit soort dingen in Nederland geïntroduceerd. Misschien haalt het de angst voor de smartshops bij het grote publiek weg. We verschillen niet zoveel meer van de Etos, op de paddestoelen na."

Een woordvoerder van de Etos wil met de predikaten smartdrug of smartshopproduct niets te maken hebben. De drogisterij probeert met de nieuwe vitaminelijn een sprong te maken: niet meer alleen vitamines ter preventie van allerlei aandoeningen, maar ook als extraatje. "Het zijn voedselsupplementen. Deze capsules doen gewoon datgene met je lichaam waar je net aan toe bent. Het is een verwennertje voor je lijf."

TNO Voeding verwacht dat het vitaminegebruik in Nederland de komende vijf jaar verdubbelt. Momenteel gebruikt een op de vier Nederlanders regelmatig vitamines en voedselsupplementen.

Allergie-vrije katten

Sony had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het moet een uitkomst worden voor allergische mensen die toch een huisdier willen; een Amerikaans bedrijf kondigde woensdag aan een kat zodanig genetisch te manipuleren, dat het beestje geen allergische reacties meer oproept bij mensen.

De meeste mensen die op katten reageren met tranende ogen en een verstopte neus, zijn allergisch voor een bepaald eiwit dat het dier door zijn huid produceert. De firma 'Transgenic Pets of Syracuse', eigendom van een allergisch Amerikaans echtpaar, wil binnen drie jaar een kat klonen, die dat eiwit niet uitscheidt. Het bedrijf heeft het patent op dat idee al binnen. Deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijke belemmeringen bestaan om het plan uit te voeren, zo heeft het tijdschrift New Scientist donderdag gemeld.

Een kloon-expert van de Universiteit van Connecticut heeft toegezegd aan de productie van genetisch gemanipuleerde katten mee te werken. Deskundigen zullen huidcellen van de kat zo manipuleren dat het bewuste eiwit wordt geëlimineerd. Vervolgens worden met deze gemanipuleerde cellen nieuwe katten gekloond. Allergische kattenliefhebbers zullen dan voor circa 1000 dollar, zo'n 2500 gulden, zo'n beest kunnen aanschaffen.

Het enige obstakel dat Transgenic Pets of Syracuse nog moet nemen is de financiering van het project. Het bedrijf heeft nog een slordige 5 miljoen gulden nodig om met het werk te kunnen beginnen. De fondsenwerving zou wel eens op problemen kunnen stuiten, omdat nog niet alle gevolgen van het genetisch manipuleren van katten duidelijk zijn. Zo staat nog niet vast wat voor invloed het te verwijderen eiwit heeft op de gezondheid van het dier.

Veiligheid tippelzones in gevaar

De Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg is zo overladen met prostituees dat, vijf jaar na de opening, de maximale capaciteit is bereikt en de veiligheid in gevaar komt.

Het prostitutie-aanbod is met meer dan een kwart gestegen en de politie moet vaker optreden na mishandelingen, diefstal en geweld. Dat blijkt uit het jaarverslag 2000 van de begeleidingscommissie Tippelzone Theemsweg.

Vorig jaar werkten er gemiddeld per nacht 100 tot 130 prostituees, die in groepjes rouleren op andere tippelzones in Nederland, in de escortservice en het clubcircuit. Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen en mannen er in totaal werken. In de huiskamer in de tippelzone, waar prostituees uitrusten, zijn vorig jaar 323 nieuwe gezichten gesignaleerd.

Gluurders
Nieuwe tendensen op de tippelzone, die zich volgens de meest recente kwartaalcijfers voortzetten, zijn de toename van het aantal Afrikaanse prostituees op de markt en het aantal 'kijkers': geen potentiële klanten, maar mensen die een avondje uit met gluren afsluiten.

Vorig jaar was sprake van 130 incidenten (tegen 90 het jaar ervoor) en een 40-tal (33 in 1999) aanhoudingen. Zorgelijk, vindt de commissie, zeker omdat het gaat om vrouwenhandel, uitbuiting, geweld tegen de prostituees en bedreigingen. "Door het bereiken van de maximale capaciteit komt de handhaving van de openbare orde in gevaar." De commissie suggereert videobewaking.

Er is een tekort aan personeel dat de prostituees met koffie opvangt en hen voorbehoedsmiddelen verstrekt in de huiskamer. Hierdoor kwam het voordat de politie de tippelzone niet kon openen of voortijdig moest sluiten, wat veel onrust veroorzaakte.

De commissie adviseert burgemeester Cohen het aanbod van prostituees af te remmen. Al eerder dit jaar sprak Cohen het vermoeden uit dat de toename een gevolg kan zijn van de afschaffing van het bordeelverbod.

Voetballers sms'en tegen drankmisbruik

Vakantievierende jongeren worden deze zomer via sms-berichtjes massaal door bekende Nederlanders gemaand op verantwoorde wijze om te gaan met drank.

De aktie maakt deel uit van een grootscheepse landelijke anti-alcoholcampagne die over twee weken van start gaat. Een klein legertje van bekende Nederlanders - onder wie tv-presentator Hans Kraaij jr., dart-koning Raymond van Barneveld en de voetballers Ronald Waterreus, Arnold Bruggink en trainer Eric Gerets (PSV) en Kees van Wonderen, Jean Paul van Gastel en Paul Bosvelt (Feyenoord) - gaat met positieve boodschapjes op de mobiele telefoon proberen het buitensporig drinkgedrag van onze jeugd in te tomen.

Onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), dat de campagne organiseert, wijst uit dat het drankgebruik onder jongeren van 15 tot 24 jaar in vakantieperiodes de spuigaten uitloopt: jongens werken in negen dagen tijd gemiddeld 200 glazen bier (5,5 kratjes) weg en meisjes bijna de helft.

"Het is gewoon hartstikke stom om zoveel alcohol achterover te slaan", vindt Hans Kraaij jr. die in het kader van de nieuwe campagne kris kras door ons land zal reizen om op scholen, in sportkantines, in het sociaal cultureel werk en in het jongerenwerk zijn negatieve ervaringen met drankmisbruik te delen met jongeren.

Kraaij werd dit jaar voor de derde maal sinds hij in het bezit is van zijn rijbewijs veroordeeld voor een te hoog alcoholpromillage. "Daarmee zat ik goed fout", aldus Kraaij, die zich doodschaamt voor zijn onverantwoordelijk gedrag.

In het vonnis bepaalde de officier van justitie op voorspraak van Kraay zelf dat de coryfee een jaar lang gratis voorlichting over alcoholmisbruik aan jongeren moet geven.

Meer dan vijftig studenten die speciaal zijn geselecteerd en opgeleid zullen vanaf 12 juli aanstaande de Nederlandse kust van Zeeland tot Terschelling en populaire Spaanse badplaatsen Salou en Lloret de Mar afschuimen om vakantievierende leeftijdgenoten over de nadelen van overmatig alcoholgebruik te informeren. Deze zogenaamde peers zullen ook de 06-nummers verzamelen van jongeren die 'contact' willen met een bekende Nederlander.

Internetten wordt duurder

Internetten via de telefoonaansluiting wordt fors duurder. Vanaf 15 augustus zijn de gebruikers voor hun telefoontikken ruim 10 procent meer kwijt dan nu. Dat is het gevolg van een door de Opta, de toezichthouder voor de telecommunicatie in ons land, opgelegde tariefswijziging.

Volgens de telecomwaakhond dreigden steeds meer concurrenten van KPN klem te komen te zitten door de tarievenstructuur van de onderneming.

Die concurrenten, waaronder bedrijven als OneTel en Tele2, kopen bij KPN met korting grote hoeveelheden telefoontikken in, die zij dan onder de consumentenprijs van KPN aan hun klanten aanbieden.

Het prijsverschil tussen de 'groothandelsprijzen' van KPN en de tarieven die dit bedrijf zelf aan zijn klanten in rekening brengt, was echter zo klein geworden dat er nauwelijks nog droog brood voor de concurrentie viel te verdienen. Daarom moesten de consumententarieven van KPN omhoog en haar groothandelsprijzen (het interconnectietarief) omlaag, redeneerde de Opta.

Een gemiddelde beller zal uiteindelijk niet veel van de tariefswijziging merken omdat het starttarief flink wordt verlaagd, zo heeft de Opta berekend. Dat tarief gaat binnen de eigen regio van een dubbeltje naar 7,71 cent. Een minuut bellen kost voortaan 6,25 cent per minuut, nu is dat nog 5,62 cent.

Degenen die internetten via de telefoon, en dat is nog steeds veruit de meerderheid, zullen dat echter wél in hun portemonnee voelen: zij hangen soms uren aan de lijn en hebben dus weinig aan een lager starttarief. Zij worden geconfronteerd met een prijsverhoging van meer dan 10 procent.

Het punt dat de beller/internetter meer moet gaan betalen dan nu nog het geval is ligt overdag op bijna 4 minuten, in de avonduren is dat bijna 9 minuten en 's nachts (als het tarief 2,2 cent per minuut bedraagt) is het omslagpunt op ongeveer een kwartier.

Ook Jeromeo, Eric en Sony hadden ons dit via de newssubmit te melden

Middelbare school voor hoogbegaafden

Hoogbegaafde scholieren krijgen een eigen middelbare school. Leerlingen met een IQ van 130 of meer kunnen na de zomervakantie lessen volgen aan de onderwijsinstelling Olympium in Heerhugowaard.

De leerlingen worden niet in klassen ingedeeld, maar kunnen zelf bepalen in welk tempo zij studeren. Naast de uren die de leerlingen met hun neus in de studieboeken doorbrengen, is er ook veel tijd beschikbaar voor maatschappelijke zaken. Het is de bedoeling dat de leerlingen onder meer bedrijven en instellingen bezoeken om hun kennis van de samenleving te vergroten.

Formeel valt de school onder de scholengemeenschap Huygenwaard, maar het instituut krijgt een eigen gebouw en een eigen directeur. Het initiatief is genomen door ouders van hoogbegaafde kinderen. Zij vonden dat de huidige situatie, waarbij de tieners lessen volgden op een aparte afdeling van Huygenwaard, niet voldoet.

De leerlingen leggen aan het einde van de opleiding wel een regulier examen af. Naar schatting zullen dertig scholieren zich aanmelden.

Netelenbos: volwaardig brommerrijbewijs

Minister Netelenbos (Verkeer) wil, om de verkeersveiligheid te vergroten, een volwaardig rijbewijs voor bromfietsers invoeren.

Om zo'n papiertje te bemachtigen moeten bromfietsers straks niet alleen een theorie-examen doen, zoals voor het huidige bromfietscertificaat, maar ook een praktijktoets afleggen. Aan de toets zou een gedegen rij-opleiding van zo'n zestien lessen vooraf moeten gaan. Kosten: zo'n vijfhonderd gulden.

Het doel van de praktijkproef is om aspirant-brommerrijders beter bij te brengen hoe zij zich moeten gedragen in het drukke dagelijkse verkeer. Daarbij worden eisen gesteld aan voertuigbeheersing, maar vooral ook aan het rij- en kijkgedrag en de gevaren in het verkeer.

Overtredingen
Uit een zojuist afgerond Fries onderzoek, van onder meer de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), Bovag en Rijkswaterstaat, is gebleken dat met name jonge bromfietsers massaal de verkeersregels overtreden. Zij vormen de grootste risicogroep op de weg en raken meer dan wie ook betrokken bij ongelukken met dodelijke slachtoffers en gewonden. Van het totale aantal verkeersdoden in 2000 was 25 procent tussen de 15 en 25 jaar oud. "De cijfers schreeuwen om actie", aldus woordvoerder H. Fontijn van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Voor het experiment, waaraan 75 jongeren met een theoriecertificaat deelnamen, werd door het CBR een speciale rij-opleiding en praktijkexamen ontwikkeld. De resultaten waren verbluffend.

Zonder de nieuwe rij-opleiding slaagde slechts vier procent van de bromfietsers voor het praktijkexamen. Met name door het niet op tijd kijken of in de verkeerde richting kijken zakten de deelnemers massaal door het ijs. Na de 16-urige rij-opleiding legde plotseling 44 procent van de cursisten het examen met goed gevolg af. Nog eens 16 procent zat er dicht tegenaan.

Minister Netelenbos is verheugd over de resultaten van de proef. Zij staat positief tegenover de invoering van een verplichte praktijktoets als aanvulling op het theorie-examen. De bewindsvrouw kondigt aan een grotere vervolgproef te gaan houden om te bezien of het aantal ongelukken met bromfietsers daadwerkelijk afneemt, voordat zij beslist of het bromfietsrijbewijs wordt ingevoerd.

Het CBR juicht het plan van de bewindsvrouw van harte toe. Fontijn: "Nederland is één van de weinige landen in Europa waar bromfietsers zonder praktijkexamen de weg op mogen. De ervaring uit Friesland leert ons dat het theorie-examen alleen onvoldoende is. Zeker nu de bromfiets sinds vorig jaar op de rijbaan rijdt, omringd door zwaarder verkeer lijkt ons een praktijkexamen bittere noodzaak."

Klimaatonderhandelingen muurvast

De internationale onderhandelingen over de bescherming van het klimaat zitten muurvast. Tijdens informele besprekingen in Scheveningen onder leiding van minister Pronk (Milieu) zijn de milieuministers van 120 landen woensdag en donderdag geen stap dichter bij elkaar gekomen.

De kans dat de VN-klimaatconferentie in Bonn over drie weken een succes wordt, lijkt daarmee een stuk kleiner geworden. Volgens staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken liggen alle oude problemen er nog. Pronk zei na afloop dat de meningsverschillen nog groot zijn. "Er moet nog veel gedaan worden om een akkoord te kunnen sluiten."

Het is de bedoeling dat de industrielanden in Bonn een akkoord sluiten over de uitwerking van het Kyoto-protocol. Daarin is vastgelegd met hoeveel procent industrielanden de uitstoot van broeikasgassen zoals kooldioxide moeten verminderen. De VS hebben al afgehaakt. De steun van Japan is nu cruciaal, en het zal erg lastig worden omdat land erbij te houden. Lukt dat niet, dan wordt treedt het Kyoto-akkoord niet in werking en kunnen de onderhandelingen opnieuw beginnen.

In het najaar is er weer een klimaattop in Marokko. Pronk: "Niemand wil problemen doorschuiven. Iedereen wil dat Bonn een succes wordt. Dat kan als alle partijen echt compromissen willen sluiten." Over de gevolgen van een mislukking in Bonn wilde Pronk niet praten. "Sta me die droom toe."

Pronk zei nog kansen te zien voor een akkoord in Bonn over de belangrijkste problemen: hoeveel maatregelen een land zelf moet nemen en hoeveel schone lucht het in het buitenland mag kopen; het gebruik van bossen als 'CO2-eters'; en het vormen van fondsen om ontwikkelingslanden te steunen in hun klimaatbeleid. Pronk: "Ik ben iets optimistischer dan aan het eind van de conferentie in Den Haag." Dat was in november. De conferentie in Bonn is het vervolg op de mislukte top in Den Haag.

Teleurgesteld
Greenpeace reageerde teleurgesteld op de uitkomst van de 'tweedaagse' in Scheveningen. Het Wereld Natuur Fonds vond juist dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt.

Geen splitsing Microsoft

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft hoeft zich niet in tweeën te splitsen. Dat bepaalde de rechter donderdag in hoger beroep.

Vorig jaar gaf een lagere rechter het concern opdracht zich op te delen, nadat hij had vastgesteld dat het misbruik had gemaakt van zijn dominante marktpositie. Microsoft was tegen die uitspraak in beroep gegaan.

De beroepsrechter heeft de zaak terugverwezen naar een lagere instantie. Rechter Thomas Penfield Jackson zal zich niet meer met de zaak bezighouden. Hij had de opsplitsing verordonneerd. Tijdens een hoorzitting eerder dit jaar had de rechter in beroep zich er zorgen over gemaakt dat Jackson zich in enkele interviews tegen Microsoft had uitgesproken. ,,Jacksons gedrag heeft de procedure duidelijk gekleurd en de integriteit van het juridische proces in twijfel getrokken'', aldus het beroepshof donderdag.

Hij oordeelde dat er wel sprake is van misbruik van een dominante positie, maar vond de eis van de splitsing te zwaar. De lagere rechter moet een andere methode vinden om Microsoft van machtsmisbruik te weerhouden.

Een woordvoerder van Microsoft verklaarde dat de uitspraak wordt bestudeerd. Volgens hem komt het concern later met een reactie. Op de effectenbeurs van New York werd de handel in het aandeel Microsoft stilgelegd.

Cupido mocht Euro2000 kaarten verkopen

Het gerechtshof in Amsterdam heeft het vonnis waarin het Amsterdamse Ticketbureau Cupido werd verboden kaarten te verkopen voor het Europees Kampioenschap voetbal vernietigd. Het EK werd vorig jaar in Nederland en België gehouden.

De rechtbank in Amsterdam besloot vorig jaar aan de vooravond van het toernooi dat Cupiodo geen kaarten voor het EK meer mocht verkopen. Het kort geding was aangespannen door de organisatie van EURO 2000.

De organisator van het EK hangt nu een fikse schadeclaim boven het hoofd. ,,Het zal om een bedrag van meerdere miljoenen gaan'', zegt advocaat K. Molenaar van Cupido. EURO 2000 legde na de uitspraak in kort geding beslag op bezittingen en rekeningen van Cupido, waardoor het ticketbureau meer dan een jaar noodgedwongen alle werkzaamheden moest staken.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1272
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
©FOK.nl e.a.