Hennepkwekerij vliegt in de brand

De politie Zaanstreek/Waterland heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij in een schuur bij een woning aan de Purmerenderweg geruimd. Maandagavond brak brand uit in de schuur. De brandweer kwam ter plaatse en ontdekte een wietplantage met ongeveer 1600 planten. Onderzoek wees bovendien uit dat er illegaal stroom werd afgetapt.

professioneel

Omstreeks 20.45 uur brak de brand uit. Een voorbijganger zag rook uit de schuur komen en waarschuwde de brandweer. Die brak het dak van de schuur open omdat moeilijk te achterhalen was waar het precies brandde. Op de benedenverdieping van de schuur werden ongeveer 1050 planten aangetroffen die allemaal oogstrijp waren.
Op de zolder werden nog eens zo'n 550 wietplanten gevonden die nog niet rijp waren. De planten werden gekweekt met behulp van onder meer een groot aantal dure lampen en een irrigatiesysteem. De politie sprak dan ook van een ' heel professionele kwekerij'. De handelswaarde van 1600 rijpe hennepplanten is ongeveer 120.000 gulden, per jaar zijn meerdere oogsten mogelijk.

De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat twee hete assimilatielampen van het plafond vielen. De 41-jarige eigenaar, die woonachtig is in Amsterdam, werd aangehouden. Hij verklaarde op de hoogte te zijn van het bestaan van de kwekerij.

De politie onderzoekt of de huurder van het pand aan de Purmerenderweg, daadwerkelijk bij de kwekerij betrokken is geweest. Volgens politiewoordvoerder J. Egas is die kans aannemelijk. Tijdens de brand waren geen mensen aanwezig in de woning. Het kostte de brandweer ongeveer een uur om de brand te blussen.