Geen tolpoorten uit angst voor vernieling

Minister Netelenbos (Verkeer) is bang geweest dat woedende automobilisten de tolpoortjes voor het omstreden rekeningrijden zouden slopen. "Ik had maar één angst: dat ik bij de invoering naast iedere tolpoort een gewapende politieman zou moeten zetten", zo verklapte de bewindsvrouw gisteren in de Tweede Kamer een belangrijke reden om het rekeningrijden te schrappen in ruil voor de kilometerheffing.

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller, die het rekeningrijden veel meer zag zitten dan de kilometerheffing om de files te bestrijden, reageerde verbolgen: "Dat is echt een karikatuur." Daarop sprong de minister bijna uit haar vel.

"Absoluut niet. U weet niet wat er gebeurt. Ik geef blijk van mijn zorg. U kunt wel zeggen dat u het er niet mee eens bent, maar dat komt omdat u in Madurodam leeft. Ik leef in de grotemensenwereld. De agressie tegen de tolpoort is georganiseerd en georkestreerd. Dat is absoluut waar. Ik heb veel kennis over de tolpoort. Over de wet had ik niet eens zorgen, maar het ging om de effecten in de samenleving", aldus Netelenbos.