Pinkpop rustig verlopen

De 32e editie van het popfestival Pinkpop in Landgraaf is dit pinksterweekeinde rustig verlopen. De organisatie van het evenement en de politie kampten nooit met serieuze problemen. In totaal werden er veertien aanhoudingen verricht. Voor een driedaags festival dat ruim 60.000 bezoekers trekt, is dat niet veel.

Een woordvoerder van de politie sprak van een opvallend rustig verloop van Pinkpop. Het ernstigste incident werd zondag gerapporteerd, nadat een festivalganger in elkaar was geslagen door een groep van vijf jongeren uit Landgraaf. De overige aanhoudingen werden verricht wegens vergrijpen als diefstal, verboden wapenbezit en foutparkeren.

Hevige regenval

Het publiek trof het niet met het weer. De vier festivalcampings raakten zaterdag op de eerste festivaldag doorweekt na hevige regenval. Op zondag en maandag bleef het vrijwel droog, maar was het wel behoorlijk fris, mede door de soms straffe wind. Waarschijnlijk waren de mindere weersomstandigheden ook de reden voor de wat tamme sfeer op en rond de voormalige drafbaan.

Volgens organisator Jan Smeets was Pinkpop 2001 een van de koudste ooit. ,,Alleen in Baarlo, waarheen we een aantal jaren geleden moesten uitwijken, was het nog minder''. Niet alleen het publiek werd volgens Smeets geplaagd door het frisse weer. ,,Het was goddomme ook koud op het podium!''.

Regels

Het verbod op crowdsurfen werd bij de meeste optredens nageleefd. Alleen de energieke punk en metal van The Offspring en Limp Bizkit zorgden ervoor dat tientallen mensen zich op handen lieten dragen door de springende massa. Na een waarschuwing van het beveiligingspersoneel en een korte afkoelingsperiode mochten de crowdsurfers het festivalterrein weer op.
Smeets toonde zich laconiek over de overtredingen van het crowdsurfverbod. ,,Ook ik kan van pinkpop geen perfecte maatschappij maken. Er blijven altijd mensen over die zich dwars op de regels gedragen. Aan de andere kant zijn er misschien ook wel wat teveel regels. Alle honden van de beveiliging moeten bijvoorbeeld gecertificeerd zijn. Regels bedacht door mensen op het kantoor.''

Hoogtepunt

Het optreden van Limp Bizkit was een van de hoogtepunten van de slotdag van Pinkpop. Onder aanvoering van zanger Fred Durst voerde het Amerikaanse gezelschap muzikanten een wervelende show op. Onder het toeziend oog van onder heel veel anderen minister Vermeend (Sociale Zaken) passeerden alle grote hits de revue. Een aantal drumsolo's werd spectaculair begeleid door vuurwerk, dat precies in de maat viel.

Een grieperige Anouk kreeg een hele andere ontvangst in vergelijking met haar Pinkpopdebuut enkele jaren geleden, toen ze werd bekogeld met eieren. De rockdiva uit Den Haag speelde met haar nieuwe band een gedegen set, waarin plaats was ingeruimd voor alle succesnummers. Het publiek zong nummers als Nobody's wife luidkeels mee.

De bezoekers van Pinkpop vermaakten zich niet alleen met de vele optredens, maar ook met internetten in een van de vele voor dat doel ingerichte bussen, sms-en voor Amnesty International en bungeejumpen.