Meerderheid steunt burgemeester Mans

Een grote meerderheid van de inwoners van Enschede vindt dat burgemeester Mans van die stad mag aanblijven. Dat blijkt uit een representatieve enquête die woensdag na de presentatie van het rapport-Oosting werd gehouden onder 477 inwoners van Enschede. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van RTV Oost, blijkt dat 85 procent van de geënquêteerden de burgemeester nog altijd steunt. Het vertrouwen in het voltallige college is minder groot, 64 procent.

Volgens J. Evenblij, woordvoerster van onderzoeksbureau Right, hebben de inwoners van Enschede duidelijk minder vertrouwen in de wethouders afzonderlijk dan in burgervader Mans. Mans vindt overigens dat hij een eigen afdeling voor veiligheid moet krijgen. Hij zei dat woensdagmiddag in een toelichting op zijn eerdere reactie op het rapport van de commissie-Oosting.

De PvdA'er stelt dat de discussie over dit onderwerp pas goed op gang komt naar aanleiding van de bevindingen over de vuurwerkramp. "Ik denk dat veiligheid ook voor de minister van Binnenlandse Zaken een aparte portefeuille wordt." Volgens Mans gaat het hierbij niet om bijvoorbeeld voetbalrellen, maar om risicovolle bedrijven waarvoor de verantwoordelijkheden nu zijn verdeeld over verschillende wethouders.