Werknemers lijden onder cafeïne

Een onderzoek heeft uitgewezen dat werknemers die veel cafeïne binnen krijgen, zich slechter kunnen concentreren en vaker last hebben van stress.

Het drinken van 350 miligram cafeïne per dag, gelijk aan ongeveer drie koppen koffie en een kop thee, verhoogt stress en verlaagt het concentratievermogen, concludeerden wetenschappers in een onderzoek opgezet door Volvic, een merk mineraalwater.

Voor het onderzoek werden duizend mensen met een kantoorbaan ondervraagd. Van de onderzochten, dronk ruim driekwart meer dan drie bekers koffie, thee of cola per dag. Eén op de twintig proefpersonen dronk meer dan tien koppen per dag.

Stress-specialist David Lewis, die het onderzoek van Volvic analyseerde, trekt uit de studie de conclusie dat door het drinkgedrag van de gemiddelde werknemer, de traditionele ochtend- en middagpauzes moeten woren geschrapt.

Lewis: "Ons onderzoek toont aan dat mensen die veel cafeïne tot zich nemen, vaker naar het toilet moeten, wat ook weer kan leiden tot wisselende werkprestaties en uitdroging. Gecombineerd met de stimulerende werking van cafeïne is het resultaat verhoogde stress en gebrek aan concentratie."

Het onderzoek toont aan dat 93 procent van alle werknemers tenminste één cafeïne-houdende drank per dag tot zich neemt. Meer dan de helft van de ondervraagden die meer dan drie koppen koffie, thee of cola per dag drinken, klaagt over stress.