Alles was mis met het cafe in Volendam

Het Volendamse rampcafé 't Hemeltje was al in april vorig jaar volledig afgekeurd door de brandpreventie-medewerker. Desondanks mocht het café gewoon open blijven, terwijl het zelfs niet beschikte over een geldige drank- en horecavergunning. De situatie in 't Hemeltje kon worden beschreven als een tijdbom. Maar van de gemeente Volendam hoefde de zaak niet dicht. Ondanks dit verwijtbare gedrag kan de gemeente niet worden vervolgd omdat ze immuun is.

Wel worden eigenaar Jan Veerman en zijn dochter Laura (24) door justitie strafrechtelijk vervolgd. Hun wordt dood door schuld en brand door schuld ten laste gelegd. De dochter wordt met name het ophangen van de levensgevaarlijke kerstversiering ten laste gelegd.

Justitie en politie laten geen spaan heel van de maatregelen die de gemeente Volendam heeft genomen nadat in april bekend werd dat 't Hemeltje niet aan de gestelde brandveiligheidseisen voldeed. Zo waren de toegangsdeuren van het complex te nauw, deugden de nooduitgangen niet en was het personeel niet geoefend in een evacuatieplan. Daarnaast ontving het college van B en W in diezelfde maand een brief van de Kamer van Koophandel van Alkmaar met de mededeling dat de drank- en horecavergunning voor 't Hemeltje was vervallen. Ook dit bleek voor de gemeente geen aanleiding de zaak dicht te timmeren.