Een cel van 200 vierkante meter

In de dichtst bevolkte en gevaarlijkste gevangenis van Bolivia, in Santa Cruz, kan het leven voor gedetineerden met geld redelijk aangenaam zijn. Er zijn luxe cellen te koop en te huur met bijvoorbeeld een biljart- of fitnessruimte, airconditioning, kabeltelevisie en eigen badkamer. De oppervlakte kan oplopen tot ruim 200 vierkante meter, heel wat groter dan een gemiddelde woning in Nederland. Daar hangt wel een prijskaartje aan van 55.000 gulden.

Een van de muren van de gevangenis lijkt wel de onroerendgoedpagina van de zaterdagkrant.
Er hangen heel veel advertenties waarin cel-appartementen te koop of te huur worden aangeboden of waarin kandidaten voor cel-ruil zich melden.
Ook voor wie genoegen moet nemen met een celletje van minder dan vijf gulden per nacht, zijn er in de inrichting winkels, met onder andere huishoudelijke artikelen. Verder zijn er onder meer een ijssalon, een sauna en een kapper.

In de Palmasolagevangenis zitten ongeveer 2000 gevangenen, van wie 80 procent is aangehouden voor drugsdelicten. Een groot deel van hen zit in voorarrest, soms al heel lang. Onlangs heeft het Boliviaanse congres een wet aangenomen die een zekere vrijheid verschaft aan gedetineerden die na achttien maanden nog niet berecht zijn.
Van de bijna 5600 gevangenen in Boliviaanse gevangenissen wachten er bijna 3800 op hun proces. Maar door de handel in cellen slagen ook langgestraften erin een riant onderkomen te bemachtigen.
Zo woont de tot 20 jaar veroordeelde drugshandelaar Luis Bernardo Salomon Soria in een appartement van drie vertrekken.

Tering, zo wil ik ook wel de cel in...