De gewone man m/v

Je zult in deze tijd maar een gewone man of vrouw zijn. Dan krijg je het zwaar te verduren. Alle politieke partijen en de Nederlandse Publieke Omroep zijn naar je op zoek. Vluchten kan niet meer. Ik zit alleen nog te wachten op het signalement bij Opsporing Verzocht. Tja, en dat is nou juist het moeilijkst. Geef maar eens een signalement van de gewone man m/v.

Vroeger was het makkelijker om te vertellen wie de gewone man en de gewone vrouw waren. Ze hadden een partner, twee kinderen, een flatje, een baan, een laag of een midden inkomen en keken ’s avonds naar de televisie. Zaterdags gingen ze samen boodschappen doen, met Pasen gingen ze eieren zoeken met de kinderen en naar de meubelboulevard, met Pinksteren aten ze asperges en gingen als het mooi weer was met de tent weg, in de zomervakantie gingen ze met de caravan naar Frankrijk. Ze vierden Sinterklaas en Kerstmis, als je christelijk was dan stemde je eens in de vier jaar op de KVP, de AR of de CHU, als je erg christelijk was, stemde je op de SGP, was je links dan had je de PvdA en de PPR. Was je linkser dan had je de Socialistische Partij, de CPN en de PSP. Alles was duidelijk voor de gewone man en vrouw. Naast de gewone man m/v had je de rijken. Die konden ook op wintersport of naar een golfclub en ze stemden VVD.

Eigenlijk waren mijn vrouw en ik ook een gewone man en een gewone vrouw. We hadden twee kinderen, een flatje en een baan, we vierden Sinterklaas en Kerstmis en we stemden eens in de vier jaar. Ik speelde wel in een band en we gingen met de trein naar Frankrijk in plaats van met de caravan en we gingen al helemaal niet naar de Paasboulevard, maar we waren toch wel gewoon genoeg.

Het ligt tegenwoordig allemaal heel anders als ik de media moet geloven. De gewone man m/v schijnt namelijk in opstand te zijn gekomen. Tegen de elite, zegt men.

Sinds Brexit en Trump kijkt in Nederland ineens iedereen naar de gewone man m/v. Dat zegt men tenminste, maar is dat wel zo? De gewone man m/v zou tot nu toe niet hebben gestemd bijvoorbeeld, maar dat deden de meeste gewone mannen en vrouwen vroeger dus wel. Nou zou het natuurlijk kunnen zijn dat ze massaal zijn afgehaakt de laatste jaren omdat ze geen vertrouwen meer in de gevestigde orde hebben, want dat hoor je ook steeds. Ik ken echter heel veel gewone mannen en vrouwen die gewoon stemmen. Die kunnen daar dus niet onder vallen.

Ik vraag me trouwens ook af wie dan de elite is. Volgens de media zijn dat de partijen die tot nu toe steeds hebben geregeerd. Dus de VVD, de PvdA en het CDA vooral. Maar daar stemden heel veel mensen op en ook nu ze kleiner zijn, stemmen er toch nog altijd heel veel mensen op. Is dat allemaal elite dan?

Volgens veel media is het de boze gewone man. Dat zijn de gewone man en vrouw die tegen Europa en tegen de vluchtelingen zijn. En de elite zou daar dan weer voor zijn. Maar als ik op Twitter en Facebook kijk wat daar allemaal geschreven wordt aan beledigingen en doodswensen dan vind ik dat toch niet erg gewoon. Ik ken veel gewone mensen die moeite hebben met Europa en de vele vluchtelingen, maar die dat niet doen en die stemmen heus niet allemaal op partijen die ook tegen Europa en de vluchtelingen zijn. Blijkbaar zijn er dus meerdere soorten gewone mannen en vrouwen.

Ik vind mezelf en mijn vrouw nog steeds gewone mensen. Oké, ik speel nog steeds in een band, ik had bij een sportmedische keuring 150% conditie van wat gebruikelijk is voor mijn leeftijd, mijn vrouw is vrijwilligster bij een schilderclub en we gaan ieder jaar op wintersport en op zomervakantie, maar behoren we daarom dan ineens bij de elite? Dan is die groep wel erg groot, want er zijn miljoenen mensen die ook op wintersport en zomervakantie gaan. In deze tijd is het toch vrij gewoon om twee keer op vakantie te gaan en een aantal hobby’s te hebben, dacht ik zo.

Ik zag bij EenVandaag een man van PostNL en eentje van de KLM die door globalisering hun baantjes kwijt raakten of kwijt dreigden te raken. Overname is daar vaak voor verantwoordelijk. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen die in Amerika op Trump hebben gestemd en voor die tijd niet stemden. Ik dacht nog: zou dat dan de gewone man m/v kunnen zijn? Het antwoord is ja, maar ten dele. Die twee bij EenVandaag zijn wel gewone mannen, maar wel gewone mannen de hun baantje zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken.

Nou, ik ben drie keer boventallig geweest toen ik nog werkte. Dat kwam ook door reorganisatie. De eerste keer werd mijn afdeling opgeheven en toen heb ik me omgeschoold en zodoende een nieuwe baan gekregen binnen hetzelfde bedrijf. De tweede keer was omdat twee kantoren werden samengevoegd en toen ben ik weer omgeschoold zodat ik kon blijven en de derde keer was omdat ons hele bedrijf werd samengevoegd met andere bedrijven die hetzelfde werk deden. En toen kon ik met een regeling weg. De eerste twee keren was ik ook een gewone man die zijn baantje dreigde kwijt te raken, maar in plaats van boos te worden op de elite zorgde ik ervoor dat ik zelf de situatie weer onder controle kreeg.

Ik denk dat er veel meer gewone mannen en vrouwen zijn die hetzelfde doen als ik heb gedaan. Om maar met Wilders te spreken: misschien wel miljoenen. Dat is dus weer een heel andere categorie gewone man m/v.

Ik denk dus niet dat je kunt spreken van dé gewone man en dé elite. Ik denk dat voor beide hetzelfde geldt als voor Sinterklaas: Iedereen kent zijn naam, maar hij bestaat niet.