Mart, doe het niet!

“Dag in dag uit zo’n programma maken heeft iets bijzonders, maar het is ook topsport. Ik voel me gelukkig goed, dus why not?” Aldus Mart Smeets op de website van de NOS over het feit dat er een nieuwe serie van De Avondetappe zal komen. Iedere Tour-dag zal Mart weer gaan afsluiten met een vaste sidekick, gasten, vermakelijke items en natuurlijk wijn. Want ja, waarom niet? Nou Mart, daar zijn genoeg redenen voor te bedenken.

Een Tour de France zonder Studio Sportzomer, De Avondetappe, dat bestaat voor mij bijna niet. Ik las vandaag dat het programma al sinds 2003 bestaat en ik ben er dan ook echt mee opgegroeid. De jaren daarvoor volgde ik de Tour wel, maar lag ik ’s avonds tegen elven als Mart op de buis kwam vaak al wel in bed. Maar sinds 2003 is Mart en zijn Avondetappe voor mij drie weken lang de afsluiter van de avond. En toch zou ik liever zien dat hij het dit jaar niet doet.

Zoals gezegd zijn daar dus genoeg redenen voor te bedenken. Allereerst de redenen waar ik het in ieder geval niet mee eens ben. Dat Mart te oud is, dat hij geen praatprogramma kan presenteren omdat hij zichzelf centraal stelt, en meer van die dingen die vooral door Mart-haters al jaren worden geroepen. Daar sluit ik me niet bij aan: ik ben een Mart-fan. Maar wat mij betreft doet hij dit jaar tóch niet De Avondetappe. Om eigenlijk maar één reden: de manier waarop de NOS met doping binnen het wielrennen omgaat.

Dan heb ik het niet eens over het feit dat de NOS al die jaren niets heeft gemerkt of in ieder geval heel weinig heeft gebracht over de structurele doping binnen het peloton en dan met name binnen de Rabobank-ploeg. Dat wil ik ze nog wel vergeven. Immers, ieder medium bleek blind. Het gaat mij meer om de manier waarop de NOS het wielrennen nu brengt. Neutraler, niet meer juichend om splijtende demarrages, kritisch op topprestaties.

Afgelopen zondag werd dat heel duidelijk bij de Ronde van Vlaanderen: Fabian Cancellara won, en Mart vond het nodig om, wellicht vanwege het nieuwe wielerprotocol binnen de NOS, hardop te hopen dat ook over pakweg acht jaar Cancellara nog de winnaar zou zijn van deze editie. Dat wil ik helemaal niet horen. Ik sluit me niet af voor verhalen over doping, wil het d-woord ook best horen, maar laten we niet bij iedere topprestatie ons nu hardop afvragen waar we naar hebben zitten kijken.

Dat kan ikzelf namelijk ook wel. Laat de NOS de feiten brengen, en geen zaken suggereren die de charme van een mooie koers wegnemen. Daar zit ik niet op te wachten, en mevrouw Van Zetten uit Tiel vast ook niet. De Avondetappe gaat ons er zo te horen straks toch iedere avond aan herinneren dat we wellicht nog altijd zitten te kijken  naar een toneelspel. Mart, doe het alsjeblieft niet. Zenk joe.