Wat is jouw vakantiebestemming?

Het is voor mij elk jaar weer een hele puzzel om mijn zomervakantie te plannen. Ten eerste moet ik rekening houden met mijn jongste kind dat nog schoolgaand is, dus in de zes weken van haar vakantie moet uiteraard ook mijn vakantie vallen. Maar de vader van mijn kinderen moet dat óók in die zes weken zien te plannen. Mijn baas heeft ook schoolgaande kinderen en als zij er niet is, vervang ik haar, dus ook met haar agenda moet ik rekening houden. Bovendien hebben wij op mijn werk de afspraak dat er niet meer dan twee mensen tegelijk per afdeling afwezig mogen zijn en ook een aantal van mijn collega’s heeft schoolgaande kinderen. Maar ook dit jaar is het uiteindelijk weer gelukt. Eind juli en de eerste twee weken van augustus heb ik vakantie en kunnen we dus iets gaan boeken.

Met veel plezier kijken mijn gezin en ik terug op de vakantie van vorig jaar. Egmond Aan Zee. We hadden geluk met het weer, want het was de hele zomer nog geen twee dagen achter mekaar droog geweest. Op de dag dat wij vertrokken, regende het licht, maar diezelfde avond wandelden we over het strand en aanschouwden we een prachtige zonsondergang.  Gelukkig stond diezelfde zon de volgende ochtend stralend aan de hemel, konden we voor het eerst in die natte zomer buiten ontbijten  en mochten wij bovendien genieten van heerlijk strandweer. En dat bleef zo. In mijn herinnering is die vakantie één groot feest met alleen maar meevallers: prachtig weer, een bijzonder leuk huisje, modern, schoon en gezellig, zó dicht bij het strand dat we in zwemkleding met een badlaken en een boek van huis gingen, en binnen drie minuten op het strand zaten. Kortom, een topvakantie.  Je maakt zelf natuurlijk ook voor een groot deel je vakantie leuk. Dat zat bij ons wel goed. Een fijne, liefdevolle sfeer maakte ook, dat ik deze vakantie niet licht zal vergeten.

Waarom dit jaar moeilijk doen? Het was ons immers vorig jaar uitstekend bevallen? En ook best voor herhaling vatbaar, dus wilden we dit jaar opnieuw dat leuke huisje huren. Dikke pech. Het huisje stond niet meer op de site. Na een mailtje van mijn kant kreeg ik een vriendelijke reactie dat het huisje tegenwoordig permanent bewoond wordt, dus niet meer voor de verhuur wordt gebruikt. Maar natuurlijk konden we een van de andere huisjes huren. Wat jammer. Ik verdiepte me in de mogelijkheden, helaas waren die andere huisjes ook tweemaal zo duur als ‘ons’ huisje. Dat was ook een van de redenen waarom onze keuze vorig jaar op dit huisje was gevallen: de prijs viel ons zo mee. Ach, tijd zat, het was nog maar februari. Af en toe bezocht ik sites met vakantiebestemmingen aan de kust. Het zal wel aan mij hebben gelegen, maar ik zag af en toe door de bomen het bos niet meer. Menig uurtje heb ik zitten speuren op geschikte huisjes, prijzen en steeds zonder resultaat. Maar goed, tijd zat.

Het werd voorjaar. We moesten nu echt serieus wat gaan boeken, wilden we nog een betaalbaar huisje hebben. Omdat we in het hoogseizoen op vakantie gaan, betaal je in veel gevallen de hoofdprijs. Ik begon er een beetje over te tobben. Want sinds vorig jaar augustus – een week na onze vakantie – hebben we een kat. Joop. Wat moesten we eigenlijk met Joop doen? Alleen thuislaten en aan vrienden vragen of ze hem wilden verzorgen? En de mooie plantjes op het balkon die het zo goed doen? Wie zouden we kunnen vragen? Veel van onze vrienden zijn óók in deze periode met vakantie. En waar moesten we in vredesnaam naartoe?

Het werd mei. “De wasmachine begint kuren te vertonen,” meldde mijn man me op een dag. We dachten na. De wasmachine is al aardig op leeftijd, dus een nieuwe aanschaffen, lijkt ons de beste optie. Maar onze wasmachine staat in de keuken in een ombouwkast. Dus dat is nog een hele klus, om die wasmachine om te wisselen voor een nieuwe. Die inbouwkast moet worden afgebroken en uit de keuken. “Dan kunnen we meteen ook maar beter iets nieuws voor op de vloer kopen,” vond ik, “die vloer is toch helemaal versleten. Maar ja, als we dat gaan doen, kunnen we dan niet beter de keuken ook schilderen en behangen? Dan zitten we er weer voor jaren netjes bij.” Dat leek ons een goed plan. Ik vind het ook helemaal niet erg om een deel van mijn vakantie aan het opknappen van ons huis te besteden.

Mijn lief is hier in huis de timmerman, degene die planken ophangt, gaten boort in de harde, bijna een eeuw oude muren, boekenkasten maakt,  ik ben van het behangen, het schilderen en het opknappen. Van het een kwam het ander. “Dan wil ik de gang ook opknappen, als we toch bezig zijn,” sprak ik. Mijn schat knikte bedachtzaam. “Maar laten we nou niet te veel hooi op onze vork nemen. Gaan we dat allemaal wel redden, als we ook nog met vakantie willen?” Er viel een stilte. We dachten beiden na. “Tja, het gaat wel een hoop tijd kosten. En ook een hoop geld. Maar ik wil wel heel graag de boel opknappen,” zei ik tenslotte.

We bespraken het met de kinderen. Alle begrip. Niet op vakantie vinden ze helemaal geen probleem. Natuurlijk gaan we tussendoor een dagje weg, of een weekendje, maar echt een paar weken met vakantie gaat dit jaar niet door. Aldus hebben we besloten. Wel heb ik heimelijk besloten dat we volgend jaar uitgebreid op vakantie gaan. Waarschijnlijk is dat de laatste keer dat de jongste van het stel, mijn dochter, nog meegaat. Zij gaat na de vakantie het examenjaar van het VWO in, wordt aankomende winter achttien jaar, en wil volgend jaar gaan studeren. Dan zal ze niet meer met haar mama en stiefpapa op vakantie gaan. Maar dit jaar doen we het anders.

Wat een rust. Heerlijk! Ik hoef niet meer naar sites met vakantiewoningen te surfen. Ik hoef niet meer te wikken en te wegen hoe veel geld we aan vakantie en hoe veel geld we aan het huis gaan besteden. We gaan gewoon niét met vakantie! Dat kan ook! Ik werk veertig uur per week, dus veel vrije tijd is er nooit om eens een grote klus in huis aan te pakken. De weekenden heb ik bovendien ook gewoon nodig om de accu weer een beetje op te laden. Maar nu heb ik weken achtereen de tijd om in huis aan de gang te gaan! Wat een luxe. 

Ik heb nu al voorpret. Nog twee maanden, dan is het zover. We hebben al vloertegels uitgezocht voor de gang. Ook gaan we binnenkort een wasmachine uitzoeken, verf voor de keuken, een nieuwe vloer. Zodat we het allemaal goed kunnen plannen. De kat kan lekker thuisblijven, de plantjes op het balkon worden eigenhandig door mij verzorgd elke dag, mijn vakantie kan niet meer stuk. Ik heb er nu al zin in! Eindelijk weet ik onze vakantiebestemming!