HELP! Mijn kind gaat naar het VMBO ...
“Graag wil ik u als ouder vragen om niet te zwaar om te gaan met het maken van de Cito-toets.” De oproep van Petra Hamel op het digitale prikbord van de Maria ter Heideschool in Mariaheide is dringend van toon.
Dit is een dringende oproep van een docente van groep 8 van een basisschool. Is deze lerares nu helemaal gestoord geworden of is dit een terechte oproep aan gestoorde ouders?
Wie mij een beetje kent zal begrijpen dat ik al snel neig naar de laatste optie: de gestoorde pappa’s en mamma’s. In het bijgaande artikel werd namelijk gesproken over kinderen die slapeloze nachten beleven en met zweet in de handen aan de toetsen beginnen. Die letterlijk ziek worden onder de druk. Enkel omdat ze koste wat kost de havo moeten halen en als de dood zijn dat ze de kans daarop in drie dagen kunnen verknallen.
Komt die angst en een dergelijke ambitie bij de kinderen zelf vandaan? Ik denk het niet. Of in ieder geval zeer zelden. Een dusdanig grote druk komt meestal echt wel bij ouders vandaan. Ouders die zich pas een beetje succesvolle pappa of mamma durven te noemen, als alle kroost met een universitair diploma de arbeidsmarkt op huppelt. Kindlief moet deze overtrokken ambities vervolgens maar in zien te vullen.
Deze waanzin gaat erg ver. Er is zelfs al een term voor: Cito-stress!
Nu weet ik dat ik het ooit ook best spannend vond. Maar stress? Dat zeker niet. Mijn eigen zoons hebben het een kleine tien jaar terug doorgemaakt en daar was ook hooguit sprake van wat gezonde spanning. Ze wisten beiden wat ze wilden en daar is met de Cito weinig verandering in gekomen.
Maar ja. Wat moet je als een kind, als je weet dat je ouders honderden euro’s hebben uitgegeven aan een Cito-trainer? Jawel, u leest het goed: Cito-trainers en honderden euro's! Dan poep je toch helemaal in je broek? Als dat al lukt trouwens. Er worden zelfs speciale diëten door ouders ingevoerd. Speciaal krachtvoer om de hersentjes wakker en alert te houden. Het is nog wachten op het moment dat voor de gelegenheid cocaïne en speed in huis worden gehaald!
En dit alles, om in die drie dagen een stevige score te halen. Zodat pappa en mamma rustig kunnen slapen.
Hoeveel van deze gestreste kinderen gaan het dan uiteindelijk daadwerkelijk redden? Niet zoveel schat ik zo in. Of zullen pappa en mamma tot aan de uiteindelijke universitaire bul, bij iedere test, toets, werkstuk of examen steeds weer net zo diep in de buidel tasten? Voor iedere uitdaging een nieuwe trainer? Een “personal coach” meesturen op stage? Een paar opbeurende pilletjes tegen de stress? Hormoonkuurtjes als de pubertijd er stevig in hakt? Een secretaresse om dat vervelende tikwerk af te handelen. Een copy service om de werkstukken een beetje netjes te bundelen.
Volgens mij is de Cito-toets enkel bedoeld om niveau te meten. Voor een kind is het frustrerend als het boven of onder het eigen niveau moet presteren. Een leerkracht van groep acht kan hier al een prima inschatting van maken en de toets is daar hooguit een goed hulpmiddel bij. Die leerkracht kan vervolgens ook weer heel goed inschatten of die score representatief was. Die weet zelfs of een kind door de spanning, een griepje of een vervelende thuissituatie een keer wat minder presteerde.
Maar goed. Ik vrees het ergste.
Ouders moeten en zullen hun kind op de havo krijgen. Commerciële trainers gaan dat mogelijk maken. Die HAVO stelt hogere eisen of zal het programma op de mindere goden aan gaan passen. Maar er komt een moment dat het ergens fout gaat. Of er worden belachelijk slechte studenten afgeleverd of er komt een belachelijk hoge uitval in het hogere en wetenschappelijk onderwijs.
Allemaal omdat een stel randdebielen moeite heeft om met een vmbo-er in één huis te leven.
Die vmbo-er? Lees: Hun bloedeigen kind.
Ik denk dat je als kundig vakman een beter perspectief hebt dan de zoveelste manager. De timmermannen en electriciens die ik ken vragen stevige tarieven en zitten al weken van te voren vol.
Ik zie echter liever niet dat mijn kinderen op school komen bij Kevin en Mehmet die het allemaal geen kut kan schelen en van hun tokkie-ouders alles mogen. En wees eerlijk, de meeste massale VMBO scholen zijn geen fijne plekken om je eerste schreden op het pad van de volwassenheid te zetten. Zijn VWO's en HAVO's dan beter ? Nee, die zullen ook wel hun problemen hebben, maar doordat daar minder kinderen uit probleemgezinnen zitten zal het er wel iets anders aan toegaan.
Het liefst zou ik gewoon kleinschalige ambachtsscholen e.d. weer terugzien. Met goed, vakgericht onderwijs, waar Kevin en Mehmet ook de aandacht krijgen die ze nodig hebben maar op het massale VMBO niet krijgen. En daar zou ik mijn kinderen graag naar toe sturen.
Maar zolang die kleinschalige ambachtsscholen er niet zijn, huur ik een CITO trainer. Ken jij nog een goeie ?
Van vreemde smetten vrij,
Als je ziet hoeveel kinderen in de eerste paar jaar van het VWO alsnog naar het HAVO zakken, of bijvoorbeeld mijn vriendin die eerst anderhalf jaar MAVO gedaan heeft voordat ze, zonder tijdverlies of zitten-blijven, het VWO heeft afgemaakt vind ik het inschattingsvermogen van scholen omtrent hun leerlingen bijzonder zwak.
Het probleem is dat de eindcito niet meer als een meetinstrument gebruikt wordt - wat het eigenlijk is- , maar de waarde heeft gekregen van een toelatingsinstrument.
Voortgezet onderwijs legt grote druk op de scores. Een verschil van een puntje kan uitmaken of een leerling wel of niet wordt aangenomen. Zeker als het aanbod groot is.
Daarnaast speelt de inspectie een hele grote rol. De kwaliteit van basisscholen wordt afgemeten aan citoscores.
@Pikkebaas
Dat van die ambachtscholen zou ik ook graag zien. De vraag naar vakbekwame mensen is momenteel groter dan het aanbod.
Daarnaast is bekend dat het vooral jongens, die binnen het huidige onderwijsaanbod buiten de boot dreigen te vallen, een gunstig perspectief zou kunnen bieden. Geen overbodige theorie ed., maar de praktijk.
[ Bericht gewijzigd door peets op woensdag 8 februari 2012 @ 18:41 ]
[ Bericht gewijzigd door bennootje op woensdag 8 februari 2012 @ 14:34 ]
Ze heeft dikke billen, maar ze zit er niet mee.
Beroepskeuzeadvies: Word bokser, meer kans op slagen.
Het grote nadeel aan het VMBO is dat kinderen op veel te jonge leeftijd al moeten kiezen of ze boekhouder of timmerman willen worden.
Er rust van beide kanten een enorm stigma op wat de ander kan, wil en doet.
Persoonlijk ken ik een grote hoeveelheid universitaire studenten die zich gedragen alsof ze nog op de kleuterschool zitten, en vakbekwame MBO'ers die zeer volwassen in het leven staan.
Opleidingsniveau is tenslotte maar een klein onderdeel van je persoon, opvoeding en karakter spelen net zo hard mee.
Zelf heb ik heel lang geleden m'n MAVO gehaald, en heb vervolgens jarenlang niets aan een vervolgopleiding gedaan, pas zeer recent ben ik 's begonnen met een opleiding tot kok, maar om nu te zeggen dat ik mezelf ondertussen niet heb verrijkt, nee, heb een zeer brede interesse als 't gaat om geschiedenis, politiek, sport, en nog veel meer.
Maakt mij dit beter of anders dan anderen? Absoluut niet, iedereen haalt tenslotte uit het leven wat hij er zelf uit wil en kan halen.
Combines the greatness of Rome with the traditions of Ancient Greece.
Roma Victor!
Beslissen tegenwoordig de scholen?
Daarnaast speelt het hele scoregebeuren een grote rol. Er is een minimum score nodig om in een bepaalde vorm van onderwijs aangenomen te kunnen worden. Voor de meeste kinderen geldt dat hun score wel overeen komt met het advies. Maar er zijn ook kinderen die een afwijkende score laten zien t.a.v. de verwachting, of net een paar punten te laag scoren bv. door spanning. De groepsleerkracht vraagt dan meestal een gesprek aanmet het voortgezet onderwijs om e.e.a. toe te lichten.
Maar er zijn ook middelbare scholen die heel strikt zijn in de vereiste scores. Zeker als er een te groot aanbod aan aangemelde leerlingen is.
Mij niet gezien met mijn nageslacht. Al willen ze ondernemer, putjeschepper, artiest of wat dan ook worden, ik zal zoveel mogelijk achter hun eigen beslissing staan en naar hun trotse prestaties kijken. Niet die van één of andere kuttest die dan zogenaamd je hele leven moet beheersen.
Violets are blue
Wololo Wololo
Now violets are red too
Ik vraag me overigens wel af, of iedere vmbo wel voldoet aan jouw beeld. Ze zijn er wel maar ik ken wel degelijk genoeg andere voorbeelden.
Problemen op bij het vwo en de havo? Wat dacht je van stress? Kinderen die boven hun niveau moeten pieken. Die uiteindelijk afvallen naar die o zo verfoeide vmbo? Waar ze om moeten gaan met die door hun ouders zo verfoeide losers?
Reden genoeg voor potentiële ellende.
Het lijkt mij evident dat we terug zouden moeten naar kleinschaligheid en een meer divers systeem. Maar dit kost geld. En blijkbaar geven veel mensen liever te veel geld uit aan een Cito-coach dan aan extra belastingen voor deugdelijk onderwijs.
Alleen al het feit dat je geld uitgeeft om je kind van elf of twaalf jaar in die drie dagen te laten pieken, is grof schandalig.
20 min.
Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity?
http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY
Ouders van een 'slim'kindje doen kindje op bijles, kindje naar een andere basisschool want die is op 'persoonlijke groei gericht'
Kindje moet en zal naar tweetalig VWO gaan, hoewel school Havo Atheneum adviseert met waarschijnlijk grote kans op Atheneum,
Nu zit kindje in het tweede jaar en is halverwege het jaar terug gezet naar de HAVO en zelfs daar doet kindje het niet goed.
Fijn, kind met een faalcomplex, allemaal te danken aan pushende ouders!
Nee, ik ben blij met mijn citoscore van 547 en mijn MAVO diploma, want mijn ouders lieten de keus aan mij.
Ik wilde de HAVO, maar bedacht me, en ging lekker naar de MAVO. MBO in de zak, enkele jaren werkervaring en nu bezig met een HBO studie,
Ik ben een gelukkig mens
VWO scholieren zitten ook vaker en sneller aan de drugs dan VMBO scholieren, die wel voorlopen met Jointjes, maar met andere drugs ver achter lopen.
VWO scholieren worden, wanneer ze crimineel worden, witte boorden criminelen, die mensen voor veel meer geld oplichten dan de VMBO scholieren die jij zo negatief neerzet hier...
Toen dus naar een andere school gegaan voor mn MAVO (mn cito was mavo/ havo advies, mn leraar adviseerde VBO, ben toen naar VBO-MAVO brugklas gegaan, MAVO makkelijk gehaald en daarna op andere school -de school waar ik in eerste instantie niet was aangenomen- HAVO makkelijk gehaald).
Even mijn theorie.
Ik zie zowel bij sommige ouders als bij de overheid de trend dat alleen hoger opgeleide mensen nog de moeite waard zijn. Onder die druk lijken de eisen, maar ook de kwaliteit steeds verder naar beneden te zijn geschroefd. In die lijn past dan ook weer de in mijn column genoemde trend om middels kunstgrepen die Cito-score op te schroeven.
Hij had namelijk 7 bijzonder goede jaren achter zijn naam staan, zijn cito falen was gewoon gezien als vette pech
Er zijn wel leerkrachten die hun leerlingen goed kunnen inschieten, alleen ben ik er nog maar enkele tegengekomen.
Door mijn diagnose autisme, durfde geen school me meer aan te nemen en was een ZMOK-school (School voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen), de enige mogelijkheid. Mijn functioneren weten ze aan mijn 'ziektebeeld', zonder te kijken naar de situatie. Ik voelde me heel onveilig op school, omdat er ook leerkrachten schreeuwden en zelfs sloegen.
In de laatste klas vertelde mijn leraar mijn ouders dat ik het zwaarst autistisch van de klas was en hij had het over 24-uurszorg (de meest intensieve vorm van begeleid wonen, met voortdurende controle van begeleiders)
Dit is niet uitgekomen; inmiddels woon ik op mezelf, zonder professionele begeleiding. Ook dankzij een aantal mensen die wel mijn mogelijkheden en kansen zagen. Ik had ook meer oefening nodig dan het 'gemiddelde' kind.
Er zijn ook ouders die hun kind goed kennen. Ook dat is een minderheid, velen houden hun kinderen klein, groeien niet mee met de levensfase van hun kind. Of stellen eisen waar een kind nog niet aan toe is.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken