Hoe linkse hobby's rechts worden

Zou de PVV al een standpunt over de relativiteitstheorie van Einstein hebben? Dat vroeg ik me opeens af toen vorige week alweer een stelletje neutrino's harder ging dan het licht. Daarmee legden ze een bom onder E=mc², want dat hoort helemaal niet te kunnen. De vraag voor de PVV is natuurlijk: wat kan dat Henk en Ingrid schelen?

Op zich niets misschien, zolang ze op hun plasma-tv naar The Voice of Holland kunnen kijken. En dat komt niet in gevaar, hoe hard die neutrino's ook gaan. Maar heel iets anders is de aap die tegelijkertijd uit de mouw gekomen is. Dat de geleerde heren Henk en Ingrid meer dan een eeuw om de tuin hebben geleid. E=mc² blijkt een leugen te zijn, maak Henk en Ingrid maar eens wijs dat niemand dat geweten heeft. Dat hebben ze voor Henk en Ingrid natuurlijk al die tijd verborgen gehouden, om ze te laten geloven dat een gezellig tijdreisje er niet in zat. En bovendien werden ze zoet gehouden met het idee dat het heelal door de Big Bang ontstaan is.

Het zal wel even pijn doen om te moeten erkennen dat het dankzij zo'n peperdure deeltjesversneller van CERN is dat Einstein eindelijk als bedrieger is ontmaskerd. Typisch een linkse hobby leek zo'n ding, een Europees project, bingo, kost miljarden, bingo, euro's, bingo, en levert Henk en Ingrid niets op, bingo. Maar een linkse hobby zou zomaar een rechtse hobby kunnen worden door die neutrino's. Die zijn namelijk vanuit die geldverslindende versneller gelanceerd en kwamen een paar beslissende nanoseconden te vroeg bij een detector aan. Weg relativiteitstheorie, weg Big Bang, eindelijk komt tijdreizen in zicht. Is tijdreizen een rechtse hobby of een rechtse hobby? Ik zeg, een rechtse hobby.

Maar de haast van de neutrino's heeft nog veel ingrijpender gevolgen. De teloorgang van de Big Bang zou wel eens goed nieuws kunnen zijn voor een andere rechtse hobby, de Judeo-Christelijke cultuur. Die hoort in het PVV-gedachtegoed de grondslag te zijn van onze westerse maatschappij. De Judeo-Christelijke cultuur heeft, ergens in de mottenballen, nog een prachtig alternatief voor de Big Bang liggen: Genesis, Adam en Eva, de appel waar Eva een hapje van nam. Was haar beet in die appel niet de bron van alle kwaad? Met een hap fruit verklaar je in een klap alle linkse hobby's, inclusief de Islam.

De relativiteitstheorie is natuurlijk geen onderwerp voor Wilders zelf, verwikkeld als hij is in zijn titanengevecht met Allah. Dus nu is het wachten tot de PVV een woordvoerder voor kosmologie uit de hoge hoed tovert. Zijn belangrijkste taak zal zijn om Henk en Ingrid uit te leggen dat ze voor de zoveelste keer bedrogen zijn. Geen al te moeilijke klus dus, want ze geloven niets liever. Misschien is het een idee dat de klimaatwoordvoerder het onderwerp er even bij doet. Klimaat en Kosmos, begint allebei met een k en het gebeurt allebei een beetje boven ons hoofd. Appeltje eitje.

Dan komen we onvermijdelijk terecht bij de roemruchte Richard de Mos. De man die ons even in de waan liet dat hij een respectabele carrière als schooldirecteur had doorlopen. Maar zoals zoveel PVV'ers voor hem, viel hij door de mand. Dat weerhield hem niet van andere gedurfde uitspraken. Zo trekt hij zonder een spier te vertrekken de conclusie dat het broeikaseffect een complot (linkse hobby) is zodra er in december ergens in Nederland een keertje een sneeuwbui valt. Laat Einstein maar aan Richard over.

(Disclaimer: Voor wie het niet begrepen heeft, in deze column is het literaire instrument de hyperbool toegepast. De columnist raadt de lezer aan ervan uit te gaan dat de relativiteitstheorie het vege lijf zal weten te redden)