Single Master Chief

Toen ik de Xbox 1 kocht deed ik dat voor de games. Project Gotham Racing, Halo en Burnout waren cool. Het was leuk online, maar ik speelde liever de game in mijn eentje. Laat mij een uurtje gamen en ik ben gelukkig. Net als een goed boek maak ik mijn eigen voorstellingen en wandel ik mee met de fascinerende verhaallijn.

Project Gotham Racing 3 werd grijs gespeeld op de Xbox 360. Online keek ik naar de races van anderen. Ik vond mezelf best goed, maar statistieken lieten al snel zien dat ik een oude grijze langzame single-player was geworden. Multiplayer was niet interessant meer, dus keek ik liever van een afstandje. Als een opa vanachter de geraniums observeerde ik wat het jonge volk deed. Meedoen hoefde niet. Dit was spektakel genoeg.

En zo speel ik lekker door, maar op het einde van Halo 2 was ik stevig aan het vloeken. Bungie had weliswaar een leuke game gemaakt, maar het single-player verhaal zo laten eindigen was ronduit belachelijk. Toch moest ik weten hoe het verhaal af zou lopen, dus maar Halo 3 gekocht en lekker gespeeld.

Multiplayer zal ik niet snel meer doen. Na Halo 2 hoeft het niet meer. Dat geschreeuw en gekakel van iedereen door mijn headset. Het zal wel iets met een generatiekloof zijn, maar dat hyperactieve gedoe waar de Bungie servers van vol zaten kon me na een tijdje echt gestolen worden. Belachelijk druk gedoe had ik geen zin in. Ik maakte sessies mee waarin mensen elkaar verrot scholden of spontaan begonnen te zingen. Doe normaal! Gewoon een potje knallen en verder geen gezeik.

Helaas zit het in praktisch elk multiplayer actiespel vol met zeikerds. De enige games waar ik geen hyperactieve zeurpieten tegenkom zijn die kleine arcadegames zoals Uno, Texas Hold 'Em en Puzzle Fighter. Niet dat ik daar vaak mijn headset op heb of een camera aansluit, want ik wil gamen en geen halve telefoongesprekken voeren over hoe het weer daar aan de andere kant van de aardbol is. Kan mij het schelen hoe je er uit ziet. Wat mij betreft zijn multiplayers gewoon NPC's van vlees en bloed. Het enige wat ik wil is gamen. Waarom zette ik de console aan denk je? Om te ontdekken hoe speciaal jij wel niet bent?

Misschien had Bungie dat ook een beetje door toen ze die feature met die filmpjes en screenshots maakten. Sommige mensen willen helemaal niet elkaar vermaken, maar gewoon leuk vermaakt worden door de game zelf zonder gezeik en gezeur. Geen klachtenregen over een frag of per ongeluk verkeerd gebruik van één of ander type wapen. Laat mij maar plaatjes kijken of hoe anderen elkaar aan gort knallen. Laat mij lekker de story mode uitspelen of een paar rondjes op een circuit gassen. Ik hoef al die schreeuwerds niet.

Dus tot de tijd dat er wat op gevonden hebben om multiplayer weer leuk te maken speelt deze Master Chief single. Zijn Xbox Live Gold account heeft een dof randje gekregen, omdat hij niet meer op elke invitation ingaat. Headset niet op, want doofstom zijn speelt nog het rustigst en focust de concentratie op het spel.

De game. Daar gaat het om!