Up to date

De nachtmerrie van elke FOK!ker, namelijk geen beschikking over internet, bleek waarheid te worden in mijn vakantie. Ergens op een berg waar kerkklokken klinken en sneeuw naar beneden komt is elektronica niet binnen handbereik. Dus wat doe je dan als je weer thuis bent? Je slingert al je systemen en consoles aan en kijkt of er iets nieuws te beleven is.

Nou, dat was er wel. Er is een nieuwe PSP firmwareupdate en ook de Xbox 360 ging aan het updaten. De Wii ondersteund nu keyboards door middel van een update. Heeft de PS3 inmiddels ook niet weer een update gehad? Eindelijk! Ik mocht weer een beetje gaan gamen en wat denk je? Heeft mijn nieuwe oude game op de Xbox 360 ook nog een update nodig!

Godschristusnogaantoezeg, kan dat geüpdate niet op een andere manier? Ik word doodziek van al dat geüpdate van mijn apparaten! Wat vooral erg is aan al dat updaten is dat je meestal op dat moment niets anders meer kunt dan de update downloaden en rustig afwachten of het goed zal gaan. Vingers kruisen, want het komt ook wel eens voor dat een update mislukt of juist een feature vermoordt waar jij zo plezierig mee kon werken.

Zo had mijn emailprogramma vroeger een gratis spamfilter. Na een update niet meer en werd het een betaalbare feature. Ja fuck op zeg! Ik noem dat geen update! En leuk hoor al die "updates" die alleen maar wat extra security features toevoegen en verder helemaal niks doen. Pure tijdverspilling!

Nog grappiger zijn de updates die opeens speciale features unlocken die eigenlijk van origine in het apparaat zaten. Zo kan je PSP nu opeens veel sneller rekenen! Kon die technisch al, maar nu werkt het ook. Kun je dan nog van een update spreken?

Maar toch, het allergrootste gestoorde gedoe aan updaten is dat je in de update-tijd niets meer met je apparaat kunt! Ik geef toe dat je meestal niet lang hoeft te wachten, maar waarom mijn triple-core multi-taksing multi-threading machine het niet eens voor elkaar krijgt om zo'n update automatisch te laten verlopen terwijl ik game is me een absoluut raadsel. Zal wel met het in en in slechte interne systeem van het apparaat te maken hebben.

Ik heb zo langzamerhand een enorme grafhekel gekregen aan machines die het wagen mij de woorden "updating", "please wait", "processing" of "loading" te laten zien op het scherm. Wat nou wachten? Ik wil gamen en dat wil ik NU! Machines zijn er om de mens te DIENEN en niet om ze in een passieve zombie te veranderen of het geduld op de proef te stellen. Waarom accepteren we dit geneuzel van een miljardenindustrie? Hebben wij deze hobby niet gekozen om onszelf te vermaken en een plezierige tijd te beleven?

Wat ik wil is een volautomatisch systeem dat zichzelf update. Mij niet stoort met berichtjes als "deze update moet u nu draaien en u moet rebooten", maar dat uit zichzelf doet op een moment als MIJ het uitkomt. Bijvoorbeeld als ik de machine uitzet of op standby gooi. Ga maar lekker downloaden op de achtergrond en je firmware flashen terwijl ik aan het gamen ben. Download verplichte patches voor de game TERWIJL ik diezelfde game lekker speel.

Voor mijn part verbeter je eigen hardwaredesign terwijl ik de vijanden één voor één aan gort schiet in mijn favoriete game. Kan mij het boeien dat je een update nodig hebt? Nee! Maar van mijn zeer gewaardeerde vrije tijd blijf je af met je gore tengels! Je updates moeten stil en automatisch zonder kwaliteisverlies.

Rot op met die updates!