De Microsoft perspresentatie


De games.fok.nl editorial uitgave, speciale E3 editie

Het zonnige Hollywood Boulevard werd vandaag overspoeld met pers voor het Microsoft pers event van het jaar: de E3 2006. De stoep werd afgezet en babes in witte stoeipakjes en security guards met zonnebrillen waren aanwezig, kortom de sfeer was zoals Microsoft deze graag wilde hebben: 'cool'.

In het prachtige Grauman's Chinese Theatre werden alle stoelen gevuld met de pers en cameraploegen. Op het scherm de gamertags van de aanwezigen, begeleid door luide muziek. Een redacteur van FOK!games was aanwezig met live IRC verbinding om verslag te doen voor de site, en aan de andere kant in Nederland een aantal redacteurs die er voor zorgden dat alles live werd gepubliceerd. De presentatie werd gegeven door Microsoft man Peter Moore, die een zeer relaxte indruk maakte. Naderhand gezien heel logisch, want de Nintendo en Sony persconferenties waren al geweest en hij wist dat hij een geen bom hoefde te droppen om een succesvolle console neer te zetten. De grote getallen vliegen al snel om de oren. Microsoft zal op moment van release van concurrent next-gen consoles reeds 10 miljoen units van de Xbox 360 hebben uitgegeven en ze maken zich dan ook geen zorgen. Vooraf werd door Nederlandse Microsoft-medewerker Cees Lengers al ingefluisterd dat er enkele zeer spectaculaire games zouden worden getoond en hij beloofde ook enkele verrassingen.

Verrassingen als Grand Theft Auto IV, Halo 3 (nauwelijks een verrassing te noemen wellicht) en accessoires als het draadloze force feedback stuur en de HD DVD speler zorgden voor spontaan enthousiast applaus van het publiek. De aanwezigheid van topman Bill Gates is ook een leuke verrassing, hoewel hij inhoudelijk niet veel toevoegt aan de prachtige presentatie van Peter Moore tot dat moment.

De presentatie begon met een in-game film van shooter Gears of War. Een uitstekende binnenkomer want de game ziet er indrukwekkend uit. Het bloed laat je geloven dat een schotwond echt pijn doet en de graphics zorgen samen met het oorverdovende geluid voor een super sfeer. Hoewel er nog gesleuteld moet worden aan voice acting en details is de game duidelijk goed op weg.

De presentatie laat enkele games zien, maar bijna alles is pre-rendered. Dit maakt de filmpjes helaas iets minder interessant.

Microsoft lijkt echter niet te focussen op de games zelf, maar meer op de weg die ze zijn ingeslagen. Lifestyle en Live zijn de buzz-words die regelmatig worden herhaald. Niet onterecht overigens. Met Vista lijkt Microsoft definitief alles aan elkaar te willen koppelen. Een update van Xbox Live op de Xbox 360 gaat ervoor zorgen dat je vanuit je dashboard kunt zien welke vrienden op welke plek te vinden zijn: GSM met Windows Mobile, Xbox of PC met Vista? Zie je je vriend online op Vista, dan stuur je 'm een berichtje vanaf je Xbox, en vraag je of hij mee komt gamen. Op de PC krijgt je vriend een pop-up met invitation en als je accepteert start je de game vanaf PC en ga je samen online gamen. Gamer cards uitwisselen tussen GSM en Vista is net zo makkelijk als voice messages sturen van Xbox naar PC. Integratie!

Na de presentatie werd de pers naar buiten geleid richting het Roosenvelt Hotel. Daar wacht een hippe pool party, met al even hip Chinese food en hippe dance muziek. Dit alles is omgeven door kamers waar kan worden gegamed. De muziek is goed, het eten is lekker en de babes... ook. Een goede voorbode voor de E3 morgen. De dag voor de E3 is voorbij en het was tof. We kunnen niet wachten tot morgen.

Op de gang vraagt een Microsoft medewerker aan een andere medewerker hoe de presentatie was gegaan. 'Geen fouten, alles ging goed,' antwoordt zijn collega, 'maar de pers zal uitmaken of het echt iets was'. Niet helemaal juist. Niet de pers maar de gamer maakt uit of het een succes wordt, wij zijn er alleen om verslag te doen van wat we zien.

Tot morgen,

Marco
Live vanaf de E3


(aka MrSubtle)
Hoofdredacteur