De Games Courant: Natuurlijke selectie



De games.fok.nl editorial uitgave, week 9, jaargang 1

Alle jonge gamertjes bladeren met een stift in de hand door het grote speelgoedboek. Grote zwarte cirkels zetten om de meest kleurige dozen van computerspelletjes! De iets oudere gamers doen precies hetzelfde, maar bij hen heeft de stift en het speelgoedboek plaats gemaakt voor een muiscursor op de site van de on-line gameshop. Het is weer zover. De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken.

De meeste gamers hebben bijbaantjes gedurende de zomer en hebben veel moeite hun zuur verdiende eurocentjes te bewaren tot het einde van het jaar. Vanaf de zomer wordt het aantal toptitels dat de revue passeert iedere maand weer groter en alleen de allersterksten hebben rond het begin van Sinterklaas nog genoeg vakantiebaantjesgeld over voor games als Grand Theft Auto San Andreas en Halo 2. Hoe dit aantrekkelijk kan lijken voor marketinggenieën verbaast me telkens weer. EA bijvoorbeeld brengt deze maanden wel tien games uit. Spreiding vergroot je kansen dacht ik altijd, maar schijnbaar is de bankrekening van ouders zo vlak voor de feestmaand zo krachtig dat het aantrekkelijker is om alle games tegelijk uit te brengen.

Voor ons gamers is dit een pijnlijke situatie, want we moeten kiezen. Onze aandacht kan niet uitgaan naar alle games tegelijk, en waar we kiezen voor De Sims 2 laten we misschien Roller Coaster Tycoon 3 wel liggen. Wij arme gamers hebben het zwaar deze dagen. Van ons wordt verwacht telkens opnieuw weer kwaliteit te onderscheiden en onze gespaarde eurootjes zorgvuldig te verdelen. Een enkeling heeft al risico’s genomen en titels als Burnout 3 en Second Sight aangeschaft. Gewaagd hoor, van EA en Codemasters, om dergelijk goede titels uit te brengen zo ver voor de kerst!

Een enkele publisher lijkt de kudde los te durven laten. Darwin beweerde een poos geleden dat natuurlijke selectie er voor zorgt dat alleen de slimsten en sterksten overblijven. Of het voortbewegen in een kudde slim is of stom hangt natuurlijk af van de situtatie. Vraag maar aan die ene zebra die als eerste of laatste de rivier oversteekt. Activision kwam in augustus al met Doom 3 tevoorschijn. Als eerste de rivier oversteken heeft in dit geval geen kwaad gedaan, want Doom 3 verkocht bepaald niet slecht. Was deze game tegelijk uitgebracht met Half Life 2, dan waren beide er misschien niet fantastisch van af gekomen. Heeft Activision hiermee laten zien dat ze voortaan als eerste de rivier over durven steken? Of durft men dit nog steeds alleen met titels die bij voorbaat een hype zijn?

Eén ding is voor mij in ieder geval zeker. In een maand waarin zowel Grand Theft Auto: San Andreas, Halo 2, Half Life 2, Prince of Persia 2 en Roller Coaster Tycoon 3 uitkomen, zal ik moeten gaan kiezen, want alle games aanschaffen is voor mij in ieder geval niet weggelegd. Alleen kan ik niet kiezen. Ik weiger het ook eigenlijk. Ach, dan koop ik voorlopig maar niets en wacht ik een paar maanden. Wanneer een aantal van deze games zich richting budgetbak begeven, haal ik Burnout 3 en Second Sight wel eens uit mijn PlayStation 2. Tot die tijd hoef ik me in ieder geval niet te vervelen!

Enjoy!


(aka MrSubtle)
Hoofdredacteur