Satirorisme

Column door ArchEnemy

Onze arme Driek heeft er van langs gehad. Merkt in de Duyvendak-discussie zeer terecht op dat 'een bijzonder integer mens' nou eenmaal niet het idee koestert boven de rechtstaat te kunnen gaan staan, pakt Femke hard op die uitspraak en kan vervolgens bij ROVER (what's in a name) zijn biezen pakken omdat de satire in zijn column 'als zodanig onvoldoende herkenbaar' was.

Auw.

Kom je met je mombakkes bij NOVA, probeer je daar als woordvoerder van Driek Oplopers de boel te downplayen, en het loopt allemaal mis. Waarom? Naar mijn onbescheiden mening omdat meneer Oplopers nog steeds gelooft in 'het goede van de mensch', zoals een ferm opgeheven, paars kloppend PvdA-lid hoort te doen. Bescherm de goede mensen tegen hun foute ideetjes. Proost op je goede bedoelingen met een molotovcocktail. Een klassieke fout.

Wil je de hemelse gang van een geslepen politica (v/m) met een glimlach bij de belevingswereld van de mensheid naar binnen loodsen moet je dat niet middels een beroep op ethiek doen, maar via de veilige, hypocriete omweg. Die vergissing maken de extreem-goede terroristen telkens weer, inbreken, bedreigen en doodmaken voor het goede doel. Altijd weer dat morele geneuzel, dat opgeheven vingertje. En dat terwijl het klimaat nog nooit zo gunstig was, de laatste peiling geeft aan dat 93% van de regeringsvertegenwoordigers weinig tot geen vertrouwen meer heeft in haar regenten.

Pim Fortuyn is doodgeschoten door een extreem-goed mens. Die 'ludieke aksie' heeft een revolte ontketend waar links nog steeds niet van hersteld is, en wel eens het begin zou kunnen inluiden van een heuse staatshervorming. Lijkt me toch niet het gewenste effect.

Maar stel je eens voor dat Fortuyn aan zijn eind was gekomen dankzij een listig virusje, opgelopen via een ingehuurde minderjarige Marokkaanse onderbuik, naar boven geschoven door politieke belanghebbenden achter de schermen. Elk 'bewijs' dat de AIDSdragende loverboy ook een AIVDconnectie zou hebben zou meewarig terzijde geschoven zijn. Pim zou dan niet de grootste Nederlander aller tijden zijn geweest, maar gewoon een overmoedige darmtoerist, met teveel hete lucht uit teveel lichaamsopeningen.

Via die weg vinden weinig mensen het erg als iemand het huidige voor het eeuwige verwisselt. Je moet met het nodige leedvermaak kunnen terugdenken aan een geslaagde aanslag, en de uitvoering van die aanslag moet zo vergezocht lijken dat niemand het gelooft.

Een goede start voor de beginnende satirorist is bijvoorbeeld Sharon Dijksma. Heel eenvoudig om te leggen omdat ze 'toevallig' in dezelfde straat loopt waar je een gewapende roofoverval in scene hebt gezet, geen enkele kogel verdwaalt zo ver dat hij Sharon over het hoofd ziet. Of, als ze in haar functie als staatsecretaresse van onderwijs ergens de eerste paal gaat slaan van een nieuwe islamitische school (*pets* ..."En nou naar beneden!") kun je als saboterend kaalkopje een bouwkraan laten omlazeren, dat levert een vlek op die Google Earth moeilijk kan missen. Uiteraard ontken je, betreur je, en heb je spijt als haren op Pim's hoofd, maar heel Nederland kan zich dan wel een week besmuikt gekgrinniken op de bank over opmerkingen als 'Sharon laat een groot gat achter, een leegte die moeilijk op te vullen valt', want dat moeten de K2collega's dan natuurlijk met droeve ogen over haar gaan zeggen. Prachtige televisie. Een gebeurtenis waar je als land met plezier aan terugdenkt. Dat effect moet je scoren, aan martelaren heeft een terrorist immers niets.

Maar het zal wel in de aard van de ongeduldige wereldverbeteraars zitten om dit soort connecties niet zo snel te maken. Er moet 'eer' gescoord worden, iedereen moet opzien tegen de terrorist die zijn/haar leven opoffert om de maatschappij te behoeden tegen haar eigen wensen en wetten. Veel kabaal, brandstichting, bomaanslagen, maar niemand die nou es het idee krijgt om Wouter Bos een uitgekiend georkestreerd fietsongelukje te laten meemaken dat hem zijn linkertestikel kost, een taktisch gepositioneerd bierblikje dat zich om je voorwiel heenvouwt kan wonderen doen. Totaal niet levensbedreigend, ook met slechts een rechterbal kun je nog steeds rakkers uitschenken, maar voor Wouter's huidige politieke carriere lijkt me dat een uiterst pijnlijke doodsteek.

Job Cohen geen MP van NL laten worden dankzij een nierfalen dat in verband kan worden gebracht met overmatige theeconsumptie. Geert Wilders laten afgaan middels een geringe hoeveelheid isotopen waar zijn haar van uitvalt. Ella vogelaar ongemonteerd op televisie laten praten, het ligt eigenlijk voor het oprapen als je maar een klein beetje nadenkt.

Wees eerlijk, hoe kun je nou nog misschieten in het huidige maatschappelijke klimaat? Praktisch iedereen heeft een pesthekel aan politici... Behalve dan misschien aan minister Plasterk (jaja, prostaatkanker, ook een inkoppertje, maar doe maar niet) want die wist zo'n beetje als enige te formuleren waarom de mensen in dit land hun politici zo zat zijn: Hij merkte op dat de tijd van verzuiling inmiddels achter ons ligt en dat de politiek daar nog aan vast probeert te houden.

Maar ja, dat was dan ook een columnist voordat hij minister werd.