De cd-winkel-overval

Internet is af en toe heerlijk. Niet altijd, zelfs heel vaak niet, maar op bepaalde momenten echt geweldig. De hele dag Big Brother kijken tijdens je vakantie, hoewel het eigenlijk stiekem tijd is die eigenlijk besteed moet worden aan een aantal scripties, je doodergeren aan bepaalde postings op diverse fora, online schaken met mensen aan de andere kant en contacten leggen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten.

In een eerdere column refereerde ik al aan het briljante Audioscrobbler-project waarbij je via het vergelijken van jouw muzieksmaak met die van iemand anders nieuwe muziek kunt leren kennen en eventueel met gelijkgestemden in contact kunt komen. Een prachtig project, want het enige wat je ervoor hoeft te doen, is plaatjes draaien op je computer. Makkelijker kan welhaast niet.

Iets anders is het daadwerkelijk ontmoeten van anderen. Op het muziekforum van FOK! hebben we daar iets leuks voor bedacht, namelijk de cd-plundermeets. Een meet, voor de mensen die niet met het concept bekend zijn, is een ander woord voor: "We spreken ergens af, vaak zonder het uitwisselen van telefoonnummers, zodat je heel lang op elkaar staat te wachten en niet weet wie, wie is." Iets dat altijd tot hilarische taferelen op bijvoorbeeld stations leidt met groepen van mensen die soms uren om elkaar heen draaien, terwijl ze stiekem met elkaar op pad zouden gaan. Aangezien het muziekforum al wat ervaring heeft met meetings, aankomende plundermeet is de vierde in zijn soort, maken wij deze fout niet meer. Iedereen is op tijd en heeft anders een nummer van een andere plundermeetganger, last but not last, spreken wij altijd af voor de Free Record Shop op het station van aankomst, want zoals iedereen weet, moet je bij de Free Record Shop niet zijn voor het kopen van muziek. Goed geregeld.

Het concept plundermeet is, denk ik, redelijk uniek en meer als grap geboren om eens met elkander naar een cd-winkel te gaan. Een topic was op het forum snel en zonder nadenken geopend waar meer en meer mensen interesse toonden, waarvan meestal de helft komt opdagen. De eerste plundermeeting was een feit, dit alles reeds lang voordat het flashmobben een hype werd. Als lezer kun je je vast de soms zeer verbaasde blikken van menig winkelpersoneel voorstellen wanneer wij als groep een platenzaakje binnen komen stappen.

Verbazing maakt echter al snel plaats voor geluk, want een groep enthousiaste muziekliefhebbers die collectief platen komen kopen, is een lot uit de loterij voor elke winkel met cd's. Gretig duiken enkele potentiële kopers de platenbakken in op zoek naar iets dat nog aan hun collectie ontbreekt. Dit terwijl zij druk bands bediscussiëren en elkaar constant van muziektips voorzien - men is immers bekend met elkaars smaak van het forum. Tips die vaak worden omgezet in impulsieve aankopen van dingen die men nog niet kent. Een soort real-time Audioscrobbler. Daarenboven wordt de glimlach van de aanwezige verkopers met iedere plaat die uit het rek wordt genomen breder, want ze zien hun dagomzet in zeer korte exponentieel stijgen.

Een plundermeet is dus plezier voor velen, hoewel het op het einde meestal wat minder uitpakt, wanneer blijkt dat men net iets over het beschikbare budget is gegaan. Een plundermeetganger doet er dan ook goed aan, vooraf een budget samen te stellen en vertrouwen op een flinke dosis zelfdiscipline om dit niet te overschrijden. Morgen is het weer zover, in Amsterdam, en ik ben benieuwd waar ik dit keer mee thuis zal komen...