FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 oktober 2024

Eis: drie jaar celstraf en tbs voor geweld tegen politieman bij jaarwisseling

"Deze aanval is ook een aantasting van de politie in het algemeen. Het geweld tegen deze politieman kan immers niet los gezien worden van het werk dat hij op dat moment deed en het uniform dat hij droeg. Hij riskeerde als politieman zijn eigen veiligheid om die van anderen te beschermen. Dat juist hij doelwit werd van dit ernstige geweld, is dan ook onverteerbaar."

De officier van justitie sprak vandaag in de rechtbank zijn afschuw uit over een geweldsdelict tijdens de jaarwisseling in Nijmegen. Een politieagent was daar getuige van een ruzie tussen een destijds 23-jarige man en zijn vriendin. Op het moment dat de vriendin fysiek geweld gebruikte tegenover de 23-jarige man, greep de politieman in. De man was daar niet van gediend en moest dit volgens de officier van justitie bekopen met een ‘explosie aan geweld’. De verdachte slaat de politieagent, die vrijwel meteen bewusteloos op de grond valt. Ook dan stopt het geweld niet en deelt de man nog diverse klappen en knietjes uit. Er komen zes mensen aan het pas om de man los te trekken van het slachtoffer. De impact voor het slachtoffer is groot, zowel voor het privéleven als voor zijn werk als politieman, dat hij nog steeds niet heeft kunnen hervatten.

De eerste juridische vraag die beantwoord moet worden, is of hier sprake is van een poging doodslag of van zware mishandeling. "Een zware mishandeling van de buitencategorie, grenzend aan poging doodslag. Voor de strafmaat maakt het in dit geval weinig verschil", zo luidt het oordeel van de officier van justitie. De rechtbank kan uiteindelijk toch tot een veroordeling voor poging doodslag komen, want beide verwijten zijn op de tenlastelegging opgenomen.

In het requisitoir stond de officier van justitie uitgebreid stil bij de ernst van de feiten. "De jaarwisseling zou een feestelijk moment moeten zijn. Een avond in het teken van gezellig samenzijn, stilstaan bij het afgelopen jaar en het vieren van een nieuw begin. Terwijl een groot deel van Nederland feest viert, was het slachtoffer buiten aan het werk om de veiligheid van anderen te beschermen en waar nodig hulp te verlenen. Niet wetende dat dit – in elk geval tot op heden – zijn laatste dienst zou zijn."

De officier van justitie memoreerde ook dat de politie het iedere jaarwisseling voor de kiezen krijgt met het tegengaan van vernielingen, brandstichtingen, opstootjes en de begeleiding van andere hulpverleners. "De kranten staan er elk jaar helaas weer vol van", aldus de officier van justitie. "Een daadkrachtig optreden en afschrikwekkende reactie is dan ook nodig om het gezag van de politie te herstellen, te bevestigen dat de politie op het OM kan vertrouwen als zoiets gebeurt en dit soort geweldsdelicten terug te dringen. Alleen zo kunnen wij ervoor zorgen dat politiemensen hun werk kunnen blijven doen zonder angst voor hun eigen veiligheid."

Gezien de ernst van het feit vindt het OM een gevangenisstraf van drie jaar passend. Daarnaast zou de man ook behandeld moeten worden. Op zijn strafblad staan ondanks zijn jonge leeftijd al veel geweldsdelicten. Vanaf 2017 is hij vijf keer veroordeeld voor huiselijk geweld en geweld tegen politie. Tijdens de jaarwisseling liep de verdachte nog in een proeftijd van een vorige veroordeling, waaraan ook een hulpverleningstraject was gekoppeld. Vanwege de diepgewortelde problematiek bij de verdachte en het feit dat eerdere hulpverleningstrajecten niet tot resultaat hebben geleid, is er volgens het OM nu een meer dwingend kader nodig om te garanderen dat de verdachte niet zonder behandeling weer op vrije voeten komt. Naast de gevangenisstraf zou daarom de maatregel van tbs met dwangverpleging opgelegd moeten worden.

PSV zorgt voor kleine stunt door gelijk te spelen tegen een sterker Paris Saint-Germain

PSV heeft in Parijs één punt overgehouden aan het duel tegen Paris Saint-Germain. De Franse kampioen was sterker dan de Nederlandse kampioen, maar na negentig minuten stond er 1-1 op het scorebord.

Voor PSV was het vooral een kwestie van tegenhouden tegen Paris Saint-Germain. Toch kwam de ploeg in het Parc des Princes op voorsprong dankzij een afstandsschot van Noa Lang. Vervolgens ging de Franse kampioen op zoek naar de gelijkmaker, en die viel in de tweede helft via Achraf Hakimi.

PSV-keeper Walter Benítez zag er bij de gelijkmaker niet goed uit, maar de Argentijnse doelman blonk de rest van de wedstrijd uit met een aantal knappe reddingen, waarvan één in de slotminuten. Even daarvoor leek de Franse ploeg nog een strafschop te krijgen, maar die beslissing werd door de VAR teruggedraaid.

Guus Til kreeg in de tweede helft nog een uitgelezen kans om PSV opnieuw op voorsprong te zetten, maar de aanvallende middenvelder verprutste die kans halverwege de tweede helft. Verder had het team van Peter Bosz weinig in te brengen en mogen ze tevreden zijn met het behaalde punt.

NAVO ontvangt Zuid-Korea over bemoeienis Noord-Korea met oorlog Oekraïne

De Zuid-Koreaanse geheime dienst weet het zeker: Noord-Korea stuurt speciale troepen naar het front in Oekraïne. Als reactie daarop speelt Seoel nu verschillende scenario's uit: diplomatiek, economisch en militair.

Update 23.05 uur: Zuid-Korea wil de NAVO volgende week informeren over de militaire hulp van Noord-Korea aan Rusland. NAVO-secretaris-generaal Rutte maakte bekend dat er een ontmoeting met vertegenwoordigers van Zuid-Korea in Brussel gepland staat. De belangrijkste vraag is of Noord-Korea soldaten levert voor de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Dit zou een aanzienlijke en aanzienlijke escalatie betekenen, benadrukte Rutte.

Eerdere berichtgeving: Als reactie op het verstevigen van de militaire banden tussen Noord-Korea en Rusland overweegt de Zuid-Koreaanse regering directe wapenverkoop aan Oekraïne. Volgens het presidentiële kantoor in Seoel worden diplomatieke, economische en militaire maatregelen voorbereid op verschillende scenario's van militaire samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland.

Dit omvat ook de levering van dodelijke wapens aan Oekraïne als de situatie verslechtert. “Als de situatie daartoe leidt zouden we de levering van wapens voor defensieve doeleinden overwegen, en als blijkt dat dit te kort schiet kunnen we ook offensief gebruik overwegen”, aldus een functionaris van het presidentiële kantoor.

Zuid-Korea, een toonaangevende wapenproducent, heeft Oekraïne tot nu toe alleen voorzien van niet-dodelijke uitrusting, zoals bijvoorbeeld voor het opruimen van mijnen.

De geheime dienst zei vorige week dat het over informatie beschikte dat Noord-Korea 1.500 soldaten naar Rusland had gestuurd, vermoedelijk om ze te trainen voor mee te vechten in de oorlog tegen Oekraïne. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap had eerder op basis van inlichtingen gemeld dat Pyongyang in totaal "vier brigades met 12.000 soldaten, inclusief speciale troepen" naar het front in Oekraïne wilde sturen. De Oekraïense president Volodmyr Zelensky sprak ook hierover op de EU-top in Brussel.

Noch de NAVO, noch de VS bevestigden de berichten, maar waarschuwden dat een dergelijke stap een potentieel gevaarlijke escalatie zou kunnen betekenen. “We hebben berichten gezien dat de Democratische Volksrepubliek Korea troepen heeft ingezet en zich voorbereidt om meer troepen naar Oekraïne te sturen om met Rusland mee te vechten”, zei Robert Wood, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, tegen de Veiligheidsraad. “Als dit waar is, vertegenwoordigt dit een gevaarlijke en uiterst zorgwekkende ontwikkeling”, voegde hij eraan toe. 

Noord-Korea: 'Ongegronde geruchten'
Noord-Korea deed de berichten over het sturen van soldaten naar Rusland om in Oekraïne te worden ingezet af als 'ongegronde geruchten'. Zuid-Korea zou uit zijn op het "schaden van de reputatie van de Democratische Volksrepubliek Korea en het ondermijnen van de legitieme en vriendschappelijke betrekkingen tussen twee soevereine staten", zei de Noord-Koreaanse vertegenwoordiger maandag tijdens een bijeenkomst van een commissie van de Algemene Vergadering van de VN in New York. York.

Hij doelde op de betrekkingen van zijn land met Rusland, die sinds de oorlog in Oekraïne zijn verdiept. Rusland heeft geen berichten bevestigd over het sturen van Noord-Koreaanse soldaten. De door Seoel ontboden Russische ambassadeur verklaarde eenvoudigweg dat de samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea "niet tegen de veiligheidsbelangen van Zuid-Korea was gericht". 

Noord-Korea en Rusland hebben hun militaire betrekkingen de afgelopen jaren uitgebreid. Volgens deskundigen gebruikt Rusland onder meer Noord-Koreaanse raketten in Oekraïne, wat zowel door Rusland als Noord-Korea wordt ontkent. 

WK-brons en World Games-ticket voor Nederlandse kanopolosters

We keren nog even terug naar het weekeinde, want er stond een groot WK op het programma: het wereldkampioenschap kanopolo werd gehouden in het Chinese Deqing! Daar waren de Nederlandse vrouwen ook van de partij en daar kon een belangrijk ticket verdiend worden: naast WK-medailles stond plaatsing voor de World Games van volgend jaar op het spel.

Nederland begon lekker aan het toernooi: Iran werd met 9-6 verslagen, waarna Taiwan en Frankrijk er met 4-3 en 6-5 aan moesten geloven. In de tweede groepsfase ging het ook uitstekend: Nederland won met 3-2 van Zwitserland en klopte de Iraanse vrouwen met dezelfde cijfers. Singapore ging er met 4-0 aan, Groot-Brittannië kreeg ook een 3-2 om de oren en tegen Spanje bleef het bij 1-1.

Zo stond Nederland natuurlijk in de halve finales, maar daarin ging het fout: Italië was nét te sterk en won met 4-5. In de strijd om het brons trof Nederland voor de derde keer de Iraanse ploeg, waarbij Alisha van den Berg al snel voor 1-0 zorgde. Iran trok de stand rap gelijk, maar in de verlenging gooide Van den Berg Nederland naar een 2-1 zege én WK-brons - het ticket voor de World Games van volgend jaar was ook al binnen, daar moest de top-6 voor worden gehaald.

Bij de mannen ging de titel overigens naar Duitsland, dat met 2-1 van Frankrijk won.

33 baarmoeders verwijderd door foute diagnose

In een ziekenhuis in het Zweedse Uppsala zijn 33 vrouwen slachtoffer geworden van een enorme medische blunder. Bij hen werd naar aanleiding van een verkeerde diagnose de baarmoeder verwijderd.

De procedures werden uitgevoerd na de diagnose dat er sprake was van een voorstadium van kanker. Naar aanleiding van een opmerkelijke toename van het aantal van dergelijke ingrepen werd een onderzoek ingesteld. De diagnoses bleken bij nader inzien niet correct en de zware operaties dus ook onnodig.

Het ziekenhuis zegt de fouten, die tot onomkeerbare ingrepen hebben geleid, enorm te betreuren. De getroffen vrouwen, variërend in leeftijd van 38 tot 85 jaar, komen in aanmerking voor een schadevergoeding.

Breaking: DTS dreigt te stoppen op FOK!

De vaste leden van het populairste topic en spel op FOK! zijn in rep en roer... DTS lijkt op te houden.

Vanaf 1 december 2024 stopt DTS is het nieuws, waarom? Nou de telmachine zal dan voor altijd stoppen met tellen.

Lovely: "Misschien even GROOT aankondigen dat mensen zich er op voor kunnen bereiden dat mensen van afvoerputje nu ook ergens anders gaan posten "

Soury: "En als DTS dicht is vlucht iedereen uit ONZ De liefde is weg zonder punten

Mikeytt: "@GGMM zoekt nog mensen in VBL. DTS users passen daar wel"

Je leest het wel, de verslagenheid is erg groot.

Sterkte aan alle leden/users/fans van DTS! Tot die tijd kan je hier lekker meedoen met het spelletje

dts

Gigantische meteorietinslag hielp het leven op gang komen

Een team van wetenschappers onder leiding van professor Nadja Drabon van de Harvard University heeft ontdekt dat een enorme meteorietinslag, die plaatsvond toen de aarde nog in haar kindertijd was, niet alleen catastrofale gevolgen had, maar ook het vroege leven op onze planeet stimuleerde. De bevindingen, vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), werpen nieuw licht op hoe gigantische inslagen mogelijk hebben bijgedragen aan de bloei van het leven.

Ongeveer drie miljard jaar geleden sloeg een meteoriet, bekend als S2, in op de aarde. Deze ruimterots had een diameter van 40 tot 60 kilometer en een massa die 50 tot 200 keer groter was dan die van de meteoriet die 66 miljoen jaar geleden leidde tot het uitsterven van de dinosauriërs. De inslag creëerde een krater van ongeveer 500 kilometer en veroorzaakte een megatsunami die over de hele planeet raasde.

"Stel je een regenwolk voor, maar in plaats van waterdruppels regent het gesmolten gesteente uit de lucht," legt professor Drabon uit. De impact was zo krachtig dat gesteente verpulverde en met enorme snelheid de atmosfeer in werd geslingerd, waardoor een wolk ontstond die de hele aarde inkapselde.

De enorme hoeveelheid energie die vrijkwam bij de inslag veroorzaakte intense hitte, waardoor de bovenste lagen van de oceanen begonnen te koken en tot tientallen meters water verdampte. Luchttemperaturen stegen mogelijk tot wel 100 graden Celsius. De hemel werd verduisterd door stof en deeltjes, wat leidde tot een periode van duisternis waarin zonlicht het aardoppervlak niet kon bereiken. Dit zal verwoestend zijn geweest voor de al aanwezige eenvoudige levensvormen die afhankelijk waren van fotosynthese.

Toch bleek het leven opmerkelijk veerkrachtig. Geochemische analyses van sedimentlagen toonden aan dat de inslag leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van essentiële voedingsstoffen zoals fosfor en ijzer. "Het lijkt erop dat het leven na de inslag zeer gunstige omstandigheden tegenkwam die het in staat stelden te bloeien," zegt professor Drabon. De tsunami's zouden ijzerrijk water van de diepte naar het oppervlak hebben gebracht, terwijl het verdampen en weer condenseren van oceaanwater zorgde voor een wereldwijde verspreiding van voedingsstoffen.

Om deze bevindingen te ondersteunen, reisde het team naar de oostelijke Barberton Greenstone Belt in Zuid-Afrika, een van de oudste geologische formaties op aarde met sporen van vroege meteorietinslagen. Gewapend met voorhamers beklommen de wetenschappers afgelegen bergen om stukken gesteente te verzamelen. Deze regio biedt een unieke kijk op de geologische geschiedenis van de aarde, met goed bewaarde sedimenten die teruggaan tot het Archeïcum.

Tijdens hun expedities vonden ze sferulen, kleine bolvormige deeltjes die ontstaan bij meteorietinslagen, en pseudomorfen van evaporieten in de sedimentlagen direct boven de inslag. Deze vondsten wijzen op gedeeltelijke verdamping van de oceanen na de inslag, wat overeenkomt met de theorie dat dergelijke enorme inslagen konden leiden tot het koken van de bovenste lagen van de oceanen.

De onderzoekers analyseerden de chemische samenstelling van de sedimenten en vonden verhoogde niveaus van fosfor en ijzer direct na de inslag. Deze elementen zijn cruciaal voor biologische processen en hun verhoogde aanwezigheid zou hebben bijgedragen aan een massale bloei van microbieel leven. Bovendien tonen isotopische analyses van organisch koolstof aan dat er een verschuiving plaatsvond in de biologische activiteit, mogelijk door een toename van ijzer-gebaseerde metabole processen zoals fotoferrotrofie en dissimilatoire ijzerreductie.

"De inslag fungeerde als een soort wereldwijde meststof, waarbij essentiële ingrediënten voor het leven over de hele wereld werden verspreid," legt professor Drabon uit. Dit staat in contrast met de gebruikelijke perceptie van meteorietinslagen als puur destructieve gebeurtenissen.

Terwijl de onmiddellijke effecten van zulke enorme meteorietinslagen verwoestend waren, creëerden ze op de langere termijn dus ook nieuwe ecologische niches en brachten ze voedingsstoffen in omloop die essentieel waren voor biologische diversificatie. "Het is fascinerend om te zien hoe iets dat zo destructief lijkt, eigenlijk gunstig kan zijn geweest voor het leven," zegt professor Drabon. "Dit dwingt ons om opnieuw na te denken over de rol van grote inslagen in de geschiedenis van de aarde en mogelijk ook elders in het universum."

Bloedirritant klimaatprotest kan tóch effectief zijn

Ontwrichtende of opvallende radicale klimaatprotesten die leiden tot woede en irritatie kunnen de publieke steun voor conventionele milieuorganisaties toch vergroten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Deze bevinding bevestigt het bestaan van het 'radicale flankeffect', waarbij radicale acties voor extreme standpunten de gematigde vleugel van een beweging juist redelijker en aantrekkelijker doen lijken voor het brede publiek.

Het onderzoek is verschenen in Nature Sustainability, onderdeel van Nature, een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. Het is het eerste in zijn soort dat gebruikmaakt van de real-time respons van het publiek op een daadwerkelijk protest om het radicale flankeffect te testen. De studie profiteerde van de blokkade van de drukste snelweg van het Verenigd Koninkrijk, de M25 rond Londen, door activisten van de klimaatgroep Just Stop Oil in 2022.

Het radicale flankeffect impliceert dat de aanwezigheid van een extremere vleugel binnen een sociale beweging kan leiden tot meer steun voor de gematigdere groepen. Veel activisten geloven in dit effect, maar het was tot nu toe voornamelijk onderzocht via kunstmatige scenario's of historische analyses.

"Het debat over de effecten van ontwrichtende protesten wordt tot nu toe grotendeels gedreven op basis van intuïtie en onderbuikgevoelens," zegt Markus Ostarek, mede-auteur van de studie en onderzoeksdirecteur bij het Social Change Lab, een non-profitorganisatie in Cardiff die activisme bestudeert.

Voorafgaand aan de vierdaagse blokkade van de M25 snelweg, informeerden activisten van Just Stop Oil het onderzoeksteam over hun plannen. Dit stelde de onderzoekers in staat om een enquête uit te voeren onder 1.415 Britten, zowel vóór als na de protesten. De deelnemers werden bevraagd over hun steun voor Friends of the Earth, een milieuorganisatie die zich richt op mainstream tactieken zoals lobbyen en juridische stappen en hun steun voor overheidsbeleid gericht op klimaatverandering.

Na de protesten was er een statistisch significante toename van 3,3% in het aantal respondenten dat ten minste enige steun uitsprak voor Friends of the Earth. "Hoewel de toename bescheiden is, zijn de bevindingen potentieel zeer relevant en praktisch toepasbaar," zegt Ostarek. "Wanneer ontwrichtende protesten plaatsvinden, kunnen gematigde groepen deze momenten van verhoogde aandacht gebruiken om direct te onderhandelen met beleidsmakers."

Opvallend genoeg vonden de onderzoekers geen statistisch significant effect op de steun voor daadwerkelijke specifieke klimaatvriendelijke beleidsmaatregelen, zoals het beëindigen van nieuwe exploratie naar fossiele brandstoffen door de Britse overheid. Het effect lijkt dus vooral om sympathie te gaan.

Eric Shuman, sociaal psycholoog aan de New York University, waardeert het onderzoek vanwege de real-world bevestiging van experimenten die eerder in gecontroleerde omgevingen zijn uitgevoerd. "De effecten die we zien in experimenten komen overeen met wat we in de werkelijkheid waarnemen," zegt hij. Shuman en zijn collega's hadden eerder het radicale flankeffect onderzocht door deelnemers fictieve nieuwsartikelen te laten lezen over zowel gewelddadige als niet-gewelddadige protesten. Ze constateerden toen ook een grotere steun voor gematigde milieuorganisaties wanneer deze werden gepresenteerd naast radicalere groepen.

Voor wie zich nu direct vast wil lijmen aan een snelweg om zo zijn politieke zin te krijgen: wacht daar nog maar even mee. Uit sommige andere studies bleek namelijk dat ontwrichtende protesten de algehele steun voor een beweging ook juist kunnen verminderen. Ontwrichtend protest is dus zeker geen garantie voor het vergroten van steun, maar het is wel degelijk mogelijk. In welke vormen en onder welke omstandigheden het radicale flankeffect al dan niet werkt, zal uit verder onderzoek moeten blijken.

Duizenden doden door bendegeweld, kunnen Keniaanse troepen Haiti stabiliseren?

Het geweld in Haïti gaat maar door, ondanks een door de VN gesteunde, door Kenia geleide multinationale missie blijven er doden vallen en moeten mensen vluchten voor het geweld. 

Een groot deel van de hoofdstad Port-au-Prince van Haïti wordt gecontroleerd door criminele bendes. Moorden, verkrachtingen en ontvoeringen zijn sterk toegenomen sinds de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in 2021 werd vermoord.

Volgens de Verenigde Naties hebben bendes dit jaar alleen al meer dan 3.600 mensen vermoord. Een door Kenia geleide VN-veiligheidsmacht zou 2.500 politieagenten moeten omvatten. Tot nu toe zijn er vanaf augustus slechts 400 aangekomen, maar er lijkt enige vooruitgang te zijn geboekt.

Hoofdstukken

 0:00 Criminele bendes hebben duizenden mensen vermoord in Haïti

 0:30 Widlore Mérancourt, journalist en hoofdredacteur van het onderzoeksnieuwskanaal Ayibo Post van Haïti, bespreekt de uitdagingen waarmee de door Kenia geleide missie van de VN wordt geconfronteerd.

 6:19 DW-correspondent Mariel Mueller doet verslag vanuit de Haïtiaanse hoofdstad terwijl ze met de Keniaanse politie meegaat. 

Koopwoningen in september ruim 11 procent duurder dan jaar eerder

In september 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 11,4 procent hoger dan in september 2023. Dat is de grootste stijging in ruim twee jaar. Ten opzichte van augustus 2024 stegen de prijzen in september met 0,9 procent.

De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 0,9 procent ten opzichte van augustus
Ten opzichte van augustus is de prijsindex bestaande koopwoningen in september met 0,9 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In september 2024 lagen de prijzen gemiddeld 6,6 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022.

Meer transacties bestaande koopwoningen in september
Het Kadaster maakte bekend dat het in september 17 622 woningtransacties registreerde. Dat is 9,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van 2024 zijn 146 530 woningen verkocht, ruim 11 procent meer dan een jaar eerder.

In september was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 466 890 euro. NB Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

De NVM publiceerde ruim twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd

Microshocktherapie helpt mogelijk tegen depressie

Een recente klinische studie met meer dan 150 deelnemers heeft aangetoond dat een experimentele behandeling tegen depressie, waarbij een apparaat de hersenen zachtjes met elektronische pulsen stimuleert, effectief kan zijn. Deze niet-invasieve therapie, bekend als transcraniële gelijkstroomstimulatie (tDCS), is ontworpen om gebieden van de hersenen te stimuleren die betrokken zijn bij stemmingsregulatie. Het levert een pijnloze, zwakke elektrische stroom via elektroden met een soort badmuts die op de hoofdhuid zijn geplaatst. De behandeling kan gewoon thuis worden toegepast.

De resultaten van het onderzoek kunnen een doorbraak betekenen voor meer dan een derde van de mensen met depressie die niet reageren op standaardbehandelingen zoals antidepressiva of psychotherapie. De studie, vandaag gepubliceerd in Nature Medicine, toont aan dat na tien weken regelmatige behandeling de deelnemers die tDCS ondergingen een grotere vermindering van depressieve symptomen vertoonden dan degenen in de controlegroep.

Bijzonder aan deze studie is de lange duur ervan en het feit dat de behandeling op afstand en thuis kon worden uitgevoerd, dus zonder dat deelnemers dagelijks een gespecialiseerde kliniek hoefden te bezoeken. "Als we denken aan de barrières voor geestelijke gezondheidszorg, is toegankelijkheid een enorme factor," zegt Shawn McClintock, klinisch neuropsycholoog aan het UT Southwestern Medical Center in Dallas, Texas. "Deze studie onderstreept echt de mogelijkheid om behandelingen voor geestelijke gezondheid in een thuissituatie toe te passen."

De onderzoekers richtten zich op de zogenoemde dorsolaterale prefrontale cortex, een gebied van de hersenen dat betrokken is bij besluitvorming en vaak minder actief is bij mensen met depressie. "De tDCS geeft kleine stroomstootjes die het voor hersencellen gemakkelijker maakt om te ontladen of te vuren," legt mede-auteur Cynthia Fu, klinisch neurowetenschapper aan King's College London, uit.

Fu en haar collega's trainden 120 vrouwen en 54 mannen, allen gediagnosticeerd met een ernstige depressieve stoornis, in het gebruik van de tDCS-headset. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan de behandel- of controlegroep. De behandelingsgroep ontving een stroom van 2 milliampère op de hoofdhuid, ongeveer 0,5% van de hoeveelheid die een 100-watt gloeilamp trekt, gedurende 30 minuten, vijf keer per week gedurende de eerste drie weken, daarna drie keer per week gedurende zeven weken. De controlegroep droeg een imitatie-headset, die alleen aan het begin van elke sessie een korte stroompuls leverde, waardoor het gevoel van echte tDCS werd nagebootst zonder dezelfde stimulatie te bieden.

Na tien weken daalden de scores van de behandelingsgroep op een schaal die depressiesymptomen meet met 9,41 punten, terwijl de score van de controlegroep met 7,14 punten daalde. Bijna 45% van de deelnemers met het actieve tDCS-apparaat ervoer een vermindering of herstel van hun symptomen, vergeleken met bijna 22% van degenen met het schijnapparaat. Belangrijk om te vermelden is dat de headsets werden gebruikt naast andere behandelingen; veel deelnemers slikten al antidepressiva en volgden al ten minste zes weken voorafgaand aan de studie psychotherapie.

Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, heeft eerder onderzoek al eens aangetoond dat tDCS mogelijk niet voor iedereen werkt. In 2022 bijvoorbeeld bleek uit een studie met 150 mensen dat tDCS geen antidepressieve effecten had. "Zowel onderzoeken met positieve als negatieve uitkomsten zijn belangrijk om het potentieel van deze methode als behandeling voor depressie te onderzoeken," zegt Frank Padberg, psychiater aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München, Duitsland.

De volgende stap is nu om te begrijpen waarom tDCS voor sommige mensen wel werkt en voor anderen niet en om manieren te vinden om de behandeling te personaliseren. "Verschillende mensen hebben verschillende doseringen nodig," voegt Padberg toe. Toekomstige studies kunnen ook hersenbeeldvorming en elektrische registratie gebruiken om veranderingen in neurale circuits tijdens tDCS-behandeling in realtime te observeren. Dit zou onderzoekers helpen om ‘te zien wat deze behandeling daadwerkelijk doet op het niveau van neurale circuits,’ zegt McClintock.

De toepassing van elektrische hersenstimulatie in de psychiatrie heeft een lange en complexe geschiedenis. In de jaren ‘30 werd elektroconvulsietherapie (ECT) geïntroduceerd als een behandeling voor ernstige psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie. ECT omvat het toedienen van elektrische stromen aan de hersenen onder algemene anesthesie, wat een gecontroleerde epileptische aanval veroorzaakt. Hoewel ECT effectief kan zijn voor sommige patiënten, is het ook omstreden vanwege mogelijke bijwerkingen zoals geheugenverlies en cognitieve stoornissen.

In de loop der jaren zijn er aanzienlijke verbeteringen aangebracht in de ECT-procedure om de veiligheid en effectiviteit te vergroten. Desondanks blijft de behoefte bestaan aan minder invasieve behandelingen met minder bijwerkingen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van technieken zoals tDCS, die geen epileptische aanvallen veroorzaken en zonder anesthesie kunnen worden toegediend.

"Drie decennia geleden zou ik niet hebben gedacht dat deze stimulatie iets doet in de hersenen," zegt Padberg. "Maar nu we weten dat tDCS de hersenactiviteit beïnvloedt, ben ik er vrij zeker van dat een geoptimaliseerde methode op een dag de klinische zorg zal bereiken."

De bevindingen van deze studie bieden hoop voor mensen met depressie die weinig of geen baat hebben bij andere behandelingen. Door de mogelijkheid om tDCS thuis toe te passen, wordt een nieuwe weg geopend naar toegankelijke en gepersonaliseerde psychiatrische zorg. Verdere onderzoeken zijn nodig om de effectiviteit en optimale toepassing van de behandeling te begrijpen, maar de vooruitzichten zijn beslist veelbelovend.

Vijf mannen aangehouden voor ‘minderjarige jongensprostitutie'

Tijdens een speciale actie heeft de politie Rotterdam in Dordrecht op 9 en 10 oktober vijf mannen aangehouden. Zij worden verdacht van een poging tot het maken van een betaalde seksafspraak met een minderjarige jongen. De actie was een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, de politie Rotterdam en het Openbaar Ministerie (OM). Na verhoor zijn de mannen heengezonden. Het OM bepaalt of zij worden vervolgd.

Jongensprostitutie is een fenomeen dat vrijwel onzichtbaar is, maar helaas komt het vaker voor dan mensen denken: volwassen mannen leggen via digitale platforms contact met minderjarige jongens die zichzelf tegen betaling aanbieden voor seksuele diensten. Zo legden de vijf verdachten (in de leeftijd van 40 tot 55 jaar) via social media of chatprogramma’s een seksafspraak. Op de locatie van de afspraak troffen ze echter een politieagent aan.

Het Rotterdams Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel (TMM) voerde in juli 2023 een soortgelijke actie uit in Capelle aan den IJssel. Toen werden de twee verdachten nog heengezonden met een zogeheten ‘foei’-gesprek. Honderd anderen kregen een digitale waarschuwing. Volgens Sander Konijnenberg, operationeel specialist bij TMM, wil de politie nu een stap verder gaan. “Ons doel is een duidelijk signaal af te geven dat het hier om een ernstig delict gaat en bewustwording op de strafbaarheid van het gedrag creëren, maar we willen ook echt ingrijpen.”

Schrikbarend
Met behulp van lokprofielen deden rechercheurs zich voor als minderjarige jongens die openstaan voor seksuele diensten tegen betaling. Het resultaat is schrikbarend en verontrustend tegelijkertijd. Konijnenberg: “Zodra we ons op de platforms begaven, kregen we al reacties. In de chatgesprekken gaven we op enig moment aan dat we jonger dan 18 zijn. Als iemand dan toch besloot om daadwerkelijk te komen voor contact, dan vond hij ons. Na de aanhouding werd de man verhoord en heengezonden.”

Mensenhandel 
De actie is weliswaar gericht op het aanhouden van klanten, maar uiteindelijk gaat om slachtofferschap in de toekomst te voorkomen. Konijnenberg: “We weten niet wie de slachtoffers zijn, het is een volstrekt onzichtbare groep. Jongens die in de prostitutie belanden, komen vaak uit kwetsbare situaties, zoals armoede, verwaarlozing of een gebrek aan steun. Ze kunnen door zichzelf te prostitueren slachtoffer worden van mensenhandel of misbruik. We hopen met deze actie enerzijds bewustwording te creëren bij de mannen op de platforms, maar zeker ook dat de minderjarige jongens hulp zoeken en krijgen. De personen op de digitale platforms die denken hiermee weg te komen, mogen weten dat ze ons kunnen tegenkomen. Misschien dat dat hen ervan weerhoudt.”

Personeelstekort
Bij een landelijke actie in 2021 reageerde meer dan 250 klanten op een lokprofiel dat nog geen week online heeft gestaan. De klantenaanpak slokt veel politiecapaciteit op, die niet voor andere (mensen)handelszaken kan worden ingezet. Het politieteam kampt, net als andere onderdelen van de politie, met een personeelstekort. Sander Konijnenberg: “Het is heel verontrustend dat we met de actie in Dordrecht in twee dagen al vijf mannen voor dit feit hebben kunnen aanhouden. Stel je voor dat we nog meer mensen en tijd vrij konden maken voor deze actie. Dan was het aantal aanhoudingen zeker hoger geweest.”

IDF: Hezbollah bewaart $500 miljoen in 'geldbunker' onder ziekenhuis Beiroet

Hezbollah verbergt honderden miljoenen dollars aan contant geld en goud in een "geldbunker" onder een ziekenhuis in Beiroet, aldus het Israëlische leger. Het immense bedrag zou zijn doorgesluisd vanuit Iran, zo beweerde het Israëlische leger. Dit zou zo zijn afgesprokenals met de voormalige leider van de terreurgroep, Hassan Nasrallah.

Woordvoerder Daniel Hagari van het Israëlische leger zei maandag dat de bunker van Nasrallah, die naar schatting minstens een half miljard dollar aan Amerikaanse dollarbiljetten en goud bevat, zich onder het Al-Sahel-ziekenhuis in Hezbollah's bolwerk Dahiyeh in Beiroet bevindt.

hET IS cAPS lOCK-DAG!

hET IS VANDAAG cAPS lOCK-DAG EN DAT MOET NATUURLIJK GEVIERD WORDEN. dIT JAAR GEBEURT DAT ZELFS TWEE KEER: IN JUNI WAS HET AL FEEST EN NU IS DAT OOK WEER HET GEVAL.

sOFTEWAREONTWIKKELAAR dEREK aRNOLD STARTTE cAPS lOCK-DAG IN 2000 EN DAT WAS SATIRISCH BEDOELD: HIJ STOORDE ZICH AAN HET OVERDREVEN GEBRUIK VAN HOOFDLETTERS IN ONLINE COMMUNICATIE, WAT VAAK ZEER IRRITANT OVERKOMT. iN DISCUSSIES WORDT HET GEZIEN ALS SCHREEUWERIG EN WORDT HET VOORAL GEBRUIKT DOOR MENSEN DIE EIGENLIJK NIET ECHT EEN ARGUMENT MEER HEBBEN, DUS DAN MAAR VIRTUEEL GAAN SCHREEUWEN.

dE OORSPRONKELIJKE BEDOELING VAN cAPS lOCK WAS OM MENSEN MET EEN BEPERKING TE HELPEN, ZODAT ZE OP EEN TYPEMACHINE NIET ELKE KEER DE SHIFT-TOETS IN MOESTEN DRUKKEN. tEGENWOORDIG HEEFT HET NOG WEL NUT OP DIE MANIER, HOEWEL DAT OP MODERNE TOETSENBORDEN VOOR MINDER MENSEN EEN PROBLEEM ZAL ZIJN. vERDER IS HET OOK NOG ERG NUTTIG VOOR MENSEN DIE HEEL ORIGINEEL EEN BERICHT VOLLEDIG IN HOOFDLETTERS SCHRIJVEN OMDAT HET cAPS lOCK-DAG IS EN DE CREATIVITEIT OP IS.

BRICS van start, waarom Turkije, als NAVO-lid, zich bij BRICS wil aansluiten

Vanaf de jaren 40 positioneerde Turkije, wantrouwend tegenover Moskou, zichzelf als bondgenoot van de VS en sloot zich kort daarna aan bij de NAVO, de militaire alliantie die werd opgericht om Europa te beschermen tegen een Sovjetaanval tijdens de Koude Oorlog.

Sinds hij in 2003 aan de macht kwam, heeft president Recep Tayyip Erdogan Turkije geleidelijk opnieuw uitgevonden als een zelfstandige macht die vrij is om nieuwe vrienden te maken, zelfs als het de oude vrienden daar niet blij mee zijn. In het afgelopen decennium heeft het land contact gezocht met een aantal Amerikaanse tegenstanders — China, Rusland en Iran — omdat het wantrouwen in westerse machten de zoektocht naar nieuwe partnerschappen aanwakkerde. Nu probeert het zich bij die drie landen aan te sluiten in de BRICS-groep van opkomende markten.

Waarom wil Turkije lid worden van BRICS?
Turkije heeft, met als reden frustratie over het gebrek aan vooruitgang in zijn decennialange poging om toe te treden tot de Europese Unie, formeel verzocht om toe te treden tot de BRICS. Volgens ingewijden is het doel om de wereldwijde invloed van Turkije te versterken en nieuwe banden te smeden die verder gaan dan de traditionele westerse bondgenoten van het land. Ambtenaren in de regering van Erdogan zeggen dat het geopolitieke zwaartepunt verschuift van ontwikkelde economieën en dat toetreding tot de BRICS de economische banden van Turkije met Rusland en China zou kunnen verbeteren. 

De BRICS-groepering — vernoemd naar de eerste leden: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika — omvat enkele van de grootste opkomende economieën en prijst zichzelf aan als een alternatief voor wat haar deelnemers zien als door het Westen gedomineerde instellingen zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Nieuwe leden zouden hun politieke en handelsrelaties kunnen verbreden en toegang krijgen tot financiering via de ontwikkelingsbank van de groep. Vier nieuwe leden — Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Egypte — sloten zich begin 2024 aan. Erdogan zal naar verwachting de BRICS-top in Kazan, Rusland, bijwonen, die op 22 oktober begint. 

Kremlin-chef Vladimir Poetin heeft diverse landen uitgenodigd voor de grote top van BRICS-groep in Rusland. 36 landen hebben hun deelname toegezegd aan de bijeenkomst in Kazan in de Republiek Tatarstan. Meer dan twintig landen zouden door hun staatshoofden worden vertegenwoordigd. Op de agenda van de Russische president staan ongeveer twintig bilaterale ontmoetingen, waaronder gesprekken met de Chinese president Xi Jinping, de Iraanse president Massoud Peseschkian en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Maleisië, Azerbeidzjan en Turkije hebben formeel het lidmaatschap BRICS aangevraagd, en verschillende andere staten hebben hun wens geuit om toe te treden. Voor het Kremlin gaat de top ook over het imago: Poetin wil, zij aan zij met zijn bondgenoten, te midden van aanhoudende spanningen met het Westen aantonen dat Rusland nog steeds veel partners heeft.

De top zou “de grootste bijeenkomst over het buitenlands beleid” kunnen worden die ooit op Russisch grondgebied heeft plaatsgevonden: in de zijlijn van de top wil Poetin donderdag ook VN-secretaris-generaal António Guterres ontmoeten. Voor Guterres, die herhaaldelijk scherpe kritiek heeft geuit op de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, zal het zijn eerste bezoek aan Rusland in ruim tweeënhalf jaar zijn.

Wat is het probleem tussen Turkije en het Westen?
Tijdens een groot deel van de Koude Oorlog was Rusland de vijandige buur die Turkije motiveerde om machtige bondgenoten te zoeken om zijn grondgebied te verdedigen. Maar de banden van Turkije met zijn westerse bondgenoten begonnen zo'n tien jaar geleden te verslechteren. Erdogan beschuldigde westerse regeringen ervan anti-regeringsprotesten in Turkije in 2013 te steunen in de nasleep van de opstanden van de Arabische Lente. Toen de VS in 2014 wapens begon te leveren aan Koerdische militanten in Syrië die hielpen bij de strijd tegen Islamitische Staat, zag Turkije — dat zelf een conflict heeft met gelieerde Koerdische separatisten — deze zet als verraad.

Het besef bij Turkije dat het zijn verdediging in eigen hand moest nemen, werd in oktober 2015 versterkt toen de VS en vervolgens Duitsland hun luchtverdediging uit Turkije terugtrokken na het harde optreden van Ankara bij een golf van geweld door Koerdische militanten. Een maand later annuleerde Turkije onder druk van de VS zijn plan om een raketverdedigingssysteem te kopen van een staatsbedrijf dat door de VS was gesanctioneerd vanwege vermeende raketverkoop aan Iran. 

De antiwesterse retoriek van Erdogan escaleerde na een mislukte poging van aanhangers van een in de VS gevestigde geestelijke om zijn regering in 2016 omver te werpen. Datzelfde jaar liepen de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU vast. Een jaar later kocht Turkije een geavanceerd Russisch raketverdedigingssysteem, de S-400. Het nam het in 2019 in ontvangst nadat het de onderhandelingen over de aanschaf van een vergelijkbaar Amerikaans systeem, de Patriot, had laten vallen vanwege de weigering van Washington om technologie te delen. Na de S-400-deal verbood de VS Turkije om F-35-straaljagers te kopen uit bezorgdheid dat het Russische raketverdedigingssysteem zou kunnen worden gebruikt om data te verzamelen over hun stealth-capaciteiten. De VS legden later sancties op die het belangrijkste Turkse defensie-inkoopagentschap effectief afsloten van Amerikaanse financiële instellingen, militaire hardware en technologie.

De relaties van Turkije met westerse partners worden nog ingewikkelder door Erdogans groeiende anti-Israëlische retoriek en kritiek op Amerikaanse wapenleveringen aan de Joodse staat, te midden van de Israëlische strijd in de Gazastrook tegen de Palestijnse militante groep Hamas. Erdogan heeft Hamas omarmd, terwijl deze groep door de VS en de EU als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Welke nieuwe banden onderhoudt Turkije? 
Turkije heeft tientallen diplomatieke missies geopend in Afrika en Latijns-Amerika, terwijl Erdogan een belangrijke rol in de wereldzaken nastreeft. Hij heeft zelfs gezworen om Turkije het eerste NAVO-lid te maken dat toetreedt tot de Shanghai Cooperation Organization, een door China geleide internationale veiligheidsgroep die zich oorspronkelijk richtte op Centraal-Azië, maar nu uitbreidt naar het Midden-Oosten.

Rusland is een belangrijke economische partner geworden en leverde vorig jaar 42% van Turkije's aardgasimport en 6,3 miljoen toeristen aan het land. Het Russische staatsbedrijf Rosatom bouwt een kerncentrale van $ 24 miljard aan de Turkse Middellandse Zeekust en de Turkse regering heeft gevraagd om er nog een te bouwen. 

Turkije is in gesprek met China om een derde kerncentrale te bouwen. Het wil meer Chinese investeringen veiligstellen in centrales die elektrische voertuigen maken, evenals een partnerschap met China om een depot van zeldzame aardmetalen op te zetten.

Wat staat er op het spel?
Erdogans evenwichtsoefening daagt het Westen uit om samen Moskou ervan te overtuigen zijn oorlog tegen Oekraïne te stoppen. In juli waarschuwde Erdogan zijn mede-NAVO-leden om geen stappen te ondernemen die de alliantie in de oorlog zouden kunnen betrekken. 

Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Turkse entiteiten het risico lopen om in conflict te komen door de Amerikaanse sancties tegen Russische entiteiten en Hamas. Maar als de VS te veel druk uitoefent op Erdogan, kan dat de relaties met een belangrijke partner in het onrustige Midden-Oosten in gevaar brengen. Turkije herbergt Amerikaanse kernkoppen op een luchtmachtbasis dicht bij Syrië en een radar voor vroegtijdige waarschuwing die deel uitmaakt van de ballistische raketverdedigingscapaciteiten van de NAVO. Het heeft ook miljoenen vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Azië opgenomen en fungeerde als buffer voor de stroom asielzoekers naar Europa. 

Ook Turkije wil niets op het spel zetten waardoor zijn belangrijkste militaire bondgenootschap in gevaar zou kunnen komen en een deal over de aankoop van Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen en de modernisering van ander militair materieel zou kunnen stagneren.  

Medewerker OM aangehouden voor drugsbezit

Een 50-jarige man uit Doetinchem is vrijdag aangehouden op verdenking van het bezit en verstrekken van harddrugs. De man is een medewerker van het Openbaar Ministerie en is in afwachting van het onderzoek op non-actief gesteld.

De verdachte kwam in beeld door een tip. In zijn woning werd een hoeveelheid verboden harddrugs aangetroffen die doet vermoeden dat hij deze ook verstrekte aan anderen.

De verdachte is verhoord en daarna op vrije voeten gesteld. In afwachting van het onderzoek en een vervolgingsbeslissing is de man op non-actief gesteld.

Hogere gevangenisstraffen mogelijk voor drugscriminelen

Het wettelijk strafmaximum voor de zwaardere vormen van harddrugscriminaliteit gaat omhoog. Ons land moet zo onaantrekkelijk mogelijk worden voor drugscriminelen. Daarom wordt het mogelijk hogere gevangenisstraffen op te leggen bij grootschalig bezit, productie en de in- en uitvoer van harddrugs. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Van Weel van Justitie en Veiligheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

De aanpak van ondermijnende criminaliteit bestaat uit verschillende onderdelen: het voorkomen dat personen in de criminaliteit belanden, het doorbreken van criminele verdienmodellen en het beschermen van de samenleving tegen de schadelijke effecten van ondermijnende criminaliteit. Als sluitstuk volgt het effectief bestraffen van criminelen.

Naast maatregelen die worden genomen om criminelen effectiever te bestraffen, zoals het vergroten van de pakkans en het strafbaar stellen van nieuwe gelegenheidsstructuren, stelt het kabinet voor om de maximumstraffen die in de Opiumwet staan te verhogen voor ernstige harddrugsdelicten. Dit gaat over het opzettelijk aanwezig hebben van een grootschalige hoeveelheid harddrugs, evenals de handel, de productie en de in- en uitvoer van harddrugs. Op het aanwezig hebben van harddrugs is nu een maximum gevangenisstraf gesteld van 6 jaar. Dat verandert in het wetsvoorstel voor grootschalige hoeveelheden naar een maximum gevangenisstraf van 8 jaar. Voor de opzettelijke handel en productie van harddrugs stijgt de maximum gevangenisstraf van 8 naar 12 jaar, voor de in- en uitvoer van harddrugs van 12 naar 16 jaar en voor het plegen van voorbereidingshandelingen bij harddrugsdelicten van 6 naar 8 jaar.

Minister Van Weel: “Drugshandel is hét verdienmodel van de georganiseerde misdaad. Van de productie van synthetische drugs in Nederland tot de doorvoer van cocaïne naar de rest van Europa. Drugscriminelen kennen geen grenzen en vormen een direct gevaar voor onze samenleving, onze rechtsstaat en onze veiligheid. We willen dit verdienmodel doorbreken en waar dat nodig is harder kunnen straffen. Door de wettelijke maximumstraffen voor ernstige harddrugsdelicten te verhogen en meer in lijn te brengen met omringende landen kunnen we internationaal opererende criminelen harder raken.”

In de praktijk zien we steeds vaker dat het Openbaar Ministerie in zaken tegen de zwaardere categorie drugscriminelen met de strafeisen aan de bovenkant zit van het wettelijke maximum aan gevangenisstraffen. Rechters leggen in zaken ook zeer hoge straffen op, soms tot het wettelijke maximum. Met dit wetsvoorstel wordt het voor het Openbaar Ministerie mogelijk om bij ernstige harddrugsdelicten hogere straffen te eisen en het geeft rechters meer ruimte om gepaste en effectievere straffen op te kunnen leggen. Met het voorstel van het kabinet ontstaat ruimte om steviger en meer adequaat op te treden tegen ernstige harddrugscriminaliteit.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Tweede Kamer wil zero-emissiezones uitstellen tot 2029

De Tweede Kamer wil de invoering van zero-emissiezones in steden, die zouden zorgen dat zogenaamd 'vervuilende bestelbusjes' worden geweerd, uitstellen tot 2029. Steden waren van plan om deze zones al volgend jaar in te voeren, maar VVD-Kamerlid Hester Veltman vindt dat ondernemers hierdoor onterecht in de problemen komen.

Vooral eigenaren van bestelwagens met verbrandingsmotoren worden hard geraakt, omdat ze gedwongen zouden worden om hun voertuigen te vervangen en hun huidige auto's maar lastig zouden kunnen inruilen of verkopen. Een Kamermeerderheid steunt de motie van de VVD om dit uitstel te bewerkstelligen.

Ondanks het uitstel zijn er nog steeds veel verschillende meningen over het beleid. NSC, de nieuwe partij onder leiding van Pieter Omtzigt, heeft aangegeven dat zij het uitstel als een streven zien. Andere partijen zoals de PVV, BBB en SGP staan juist vierkant achter het uitstel en willen dat het kabinet snel actie onderneemt. De PVV noemt de emissievrije zones zelfs “de nekslag voor Nederlandse ondernemers.

Partijen zoals Forum voor Democratie en DENK willen de zero-emissiezones helemaal van tafel vegen. Zij vinden dat iedereen toegang moet houden tot de stad, ongeacht welke auto je rijdt. DENK-Kamerlid Ismail el Abassi noemt het beleid zelfs “een bron van ongelijkheid” tussen autobezitters en mensen zonder auto, en tussen rijk en arm.

De VVD houdt vast aan het idee dat het niet om afstel gaat, maar uitstel. Ze benadrukken dat ondernemers wel degelijk voor - wat zij noemend - schone lucht zijn, maar dat de timing en haalbaarheid van de huidige plannen simpelweg niet realistisch is. Volgens de partij moet de overgang naar emissievrije zones op een manier gebeuren die ondernemers niet onnodig benadeelt.

GroenLinks vindt het allemaal maar onzin. Die stelt voor dat ondernemers hun spullen met behulp van een kar leveren.

Producent Blade Runner claimt auteursrecht op AI afbeelding Musk

Alcon Entertainment, het productiebedrijf achter de film Blade Runner 2049, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Elon Musk en Tesla wegens vermeende schending van het auteursrecht. Volgens Alcon zou Musk tijdens de presentatie van Tesla's nieuwe Robotaxi AI-gegenereerde beelden hebben gebruikt die geïnspireerd zijn op scènes uit de bekende sciencefictionfilm uit 2017.

De beelden werden tijdens een livestream op 10 oktober vertoond en toonden een man in een lange regenjas die door een vervallen versie van Las Vegas loopt. Dit lijkt volgens de producent op een scène uit Blade Runner 2049, waarin acteur Ryan Gosling een vergelijkbare scène speelt als agent in een post-apocalyptische setting.

Alcon claimt dat zij eerder een verzoek van Musk hadden afgewezen om echte beelden uit de film te gebruiken in verband met zijn "extreme opvattingen." Hierop gaf Musk een afbeeldingsgenerator een prompt waaruit een afbeelding rolde. Die afbeelding verscheen in de presentatie van de Robotaxi, die mensen volledig zelfstandig van locatie naar locatie moet brengen.

Musk, die tijdens de presentatie verklaarde fan te zijn van Blade Runner, gaf aan dat hoewel hij de stijl van de film waardeerde, hij niet per se de "somberheid van de toekomst" die in de film wordt afgebeeld, wilde omarmen.

De producenten zijn vastbesloten om hun vermeende auteursrecht te verdedigen en hebben de zaak voor de rechter gebracht. Het blijft afwachten wat de uitkomst van deze zaak zal zijn. Winst zou betekenen dat het mogelijk kan zijn aangeklaagd te worden als een AI afbeelding 'lijkt' op een scene uit een film. Dat zou vergaande gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van generatieve AI en gebruikers ervan.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie, niet de afbeelding in kwestie! (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Eén pizzaatje cocaïne alstublieft!

In Düsseldorf heeft een pizzeria zich wel op een heel creatieve manier onderscheiden van de concurrentie. Klanten die pizza nummer 40 van het menu bestelden, kregen namelijk meer dan alleen een knapperige pizza; ze kregen er tevens cocaïne bij! Het was blijkbaar geen slechte combinatie, want volgens de politie was deze pizza een echte bestseller. De eigenaar, een 36-jarige man, dacht slim te zijn, maar de politie had zijn geheime ingrediënten al snel door.

Toen agenten aanbelden bij zijn pizzeria, ging het allemaal net even anders dan gepland. In paniek gooide de man een zak met drugs uit het raam, waarschijnlijk hopend dat deze in het niets zou verdwijnen. Maar nee, die zak viel natuurlijk recht in de armen van een nietsvermoedende politieagent. Knappe actie! Naast de pizza met extraatjes werd er nog eens 1,6 kilo cocaïne, 400 gram wiet en een indrukwekkend bedrag van 268.000 euro gevonden. Het feestje was daarmee snel over.

De inval bij de pizzeria was slechts het topje van de ijsberg. Bij verder onderzoek kwamen er andere grote drugsoperaties aan het licht. In totaal zijn er vijftien verdachten in beeld en werden er de afgelopen week invallen gedaan in Noordrijn-Westfalen. Ook in Mönchengladbach en Solingen hadden de groene vingers van sommige burgers een iets te illegale hobby. Daar werden cannabisplantages ontdekt, samen met een verzameling wapens, contant geld en dure horloges.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Trump aangeklaagd wegens laster tijdens debat

Donald Trump wordt aangeklaagd wegens laster naar aanleiding van uitspraken die hij deed tijdens een verkiezingsdebat in september met Kamala Harris. De voormalige Amerikaanse president en huidige Republikeinse presidentskandidaat beweerde tijdens het debat dat de vijf mannen die bekend staan als de "Central Park Five" schuldig waren aan een verkrachting en dat ze iemand zouden hebben vermoord. Deze opmerkingen worden in een nieuwe rechtszaak als "aantoonbaar onjuist" omschreven.

Volgens de aanklacht hebben de mannen, die destijds tieners waren, nooit schuld bekend aan een misdaad en zijn ze later volledig vrijgesproken. Het incident vond plaats in 1989, toen meerdere mensen werden aangevallen in Central Park, waaronder een vrouw die verkracht werd. Jaren later bleek uit DNA-bewijs dat een andere dader verantwoordelijk was voor de misdaad.

De advocaten van de "Central Park Five" stellen dat Trumps gedrag tijdens het debat "extreem en schandalig" was en dat het erop gericht was emotionele schade toe te brengen aan de vijf mannen. De zaak zal waarschijnlijk niet worden afgerond vóór de verkiezingen op 5 november, maar het kan een belangrijk punt worden voor Trumps tegenstanders.

Trump heeft eerder herhaaldelijk zijn mening gegeven over de zaak, waaronder in 1989, toen hij paginagrote advertenties plaatste in kranten om te pleiten voor de doodstraf voor de daders, voordat ze uiteindelijk werden vrijgesproken.

Rallyrijder Neuville grijpt nog naast wereldtitel, WK wordt beslist in laatste wedstrijd

Het wereldkampioenschap rallyrijden is afgelopen weekeinde nog niet beslist. De Rally van Centraal Europa stond op het programma en dat was het eerste 'matchpoint' voor Thierry Neuville, de Belg die na vijf tweede plaatsen en drie derde plaatsen in het WK éindelijk zijn eerste titel hoopt te pakken.

Neuville begon met navigator Martijn Wydaeghe prima aan de rally en sloot de vrijdag als leider af, voor veelvoudig wereldkampioen Sebastien Ogier met navigator Vincent Landais en Neuville's Estse concurrent en Hyundai-teamgenoot Ott Tänak met Martin Järveoja naast zich.

Op zaterdag werd het lastiger voor Neuville: de Belg ging in lastige en spekgladde omstandigheden even het gras in. Dat herhaalde hij kort daarop nog eens, maar dit keer kwam hij even vast te zitten, waardoor hij een halve minuut verloor. Ogier en Tänak profiteerden en ook Elfyn Evans en navigator Scott Martin gingen er voorbij, waardoor Neuville de nodige punten verloor.

Zondag ging het ineens fout voor Ogier: hij raakte de leiding na een slippertje kwijt aan Tänak, waarna hij in de voorlaatste proef crashte en helemaal uitviel - daarmee waren ook zijn punten van zaterdag weg. Tänak kon het rustig aan doen en reed naar de rallywinst, voor Evans en Neuville.

Eind november wordt het wereldkampioenschap beslist bij de Rally van Japan. Neuville gaat daar met een voorsprong van 25 punten naartoe, dus heeft Tänak wel een klein wondertje nodig - er vallen 30 punten te verdienen in één rally.

Verkoop elektrische auto's in Europa keldert

De verkoop van volledig elektrische auto's in Europa heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een daling van 5,8 procent doorgemaakt, aldus de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Ondanks deze daling stegen de totale autoverkopen met 0,6 procent tot 8 miljoen voertuigen. Het marktaandeel van elektrische auto's daalde echter van 14 procent vorig jaar naar 13,1 procent dit jaar.

Wereldwijd staat de vraag naar elektrische auto's onder druk, deels door de afbouw van subsidies door overheden. Vooral in Duitsland, de grootste automarkt van Europa, was de terugval aanzienlijk, met een daling van 28,6 procent. In Nederland, België en Frankrijk ging het juist beter met de verkoop van volledig elektrische auto's, die daar steeg.

Automerken zoals Stellantis, het moederbedrijf van onder andere Opel, Fiat en Peugeot, zagen hun verkopen flink dalen, met bijna 6 procent. Ook merken als Ford (min 15,3 procent), Kia (min 10 procent) en Tesla (min 7,6 procent) hadden een zware periode. Aan de andere kant kenden Mitsubishi, Honda en Volvo een sterke groei, met stijgingen van bijna 60 procent.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

FOK! Wat een weer: wat zon en droog

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend wisselen zon en wolken elkaar af. De wind komt uit het westen en is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag is er naast bewolking ook ruimt voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 16°C. Er staat een matige wind uit het westen. In het noordwestelijk kustgebied wordt de wind vrij krachtig.

Vanavond is komt er in de noordwestelijke helft van het land bewolking voor en kan er mogelijk wat lichte regen vallen. Aanvankelijk staat er nog een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten, in het noordwestelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. De wind neemt steeds verder af.

Vannacht is het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de nacht kan er plaatselijk nevel of mist ontstaan. Het koelt af naar plaatselijk 5°C in het zuidoosten tot rond 9°C elders. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)
Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Fun met Funda #311: micro studio in metropool

Size doesn't matter? Als jij je daar in kunt vinden, dan moet je misschien maar eens in Rotterdam gaan kijken. Daar is een studio te koop van maar liefst 19m2!!!

Deze studio, nauwelijks groter dan deze garagebox, is voorzien van badkamer, keukentje, en woonslaapkamer. En dat is het dan ook eigenlijk wel.

Geen balkon, alleen een gezamenlijke tuin. Je fiets kun je in de gezamenlijke fietsenstalling kwijt. Je hebt ook geen ruimte voor een eigen wasmachine, dus kun je gebruik maken van een gezamenlijke wasruimte.

Dankzij onder andere dubbelglas en zonnepanelen heeft het wel een mooi energielabel: A. En de ligging is hartje centrum, op een steenworp afstand van Rotterdam Centraal.

En is de prijs van dit micro appartement dan ook klein? Nou nee, als iets van klein naar micro gaat, dan wordt het opeens toch best wel weer duur. Met een vraagprijs van €175.000,- hebben we het hier over bijna €10k per vierkante meter.

Random Pics van de Dag #1417

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

De oplossing voor nul-emissie-zones volgens GroenLinks

Nu de werkende mens de grote steden met nul-emissie-zones links dreigt te laten liggen, komt een Haarlemmer dame van GroenLinks met dé oplossing: dan neemt die aannemer toch gewoon een kar voor het stukje in de Verboden Stad!

Het lijkt niet waarschijnlijk dat deze mevrouw ooit een bus van een installateur of timmerman vanbinnen heeft gezien. Je kunt je zelfs afvragen of zij ooit echt werk van dichtbij heeft gezien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1421
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1420
review
The Apprentice: Donald Trump is niet meer te redden
review
Silent Hill 2 Remake
special
Random Pics van de Dag #1419
©FOK.nl e.a.