FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 oktober 2024

Islamisme ’sportwashen’ gaat te ver voor vrouwelijke voetballers

Meer dan 100 professionele voetbalsters uit 24 landen hebben een open brief ondertekend waarin ze wereldvoetbalbond FIFA oproepen om de sponsordeal met het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco te beëindigen. Ze beschrijven de samenwerking als een ‘klap in de maag’ voor de sport en benadrukken dat het in strijd is met de waarden die het voetbal zou moeten vertegenwoordigen.

Eerder dit jaar kondigde FIFA een partnerschap aan met Aramco dat loopt tot 2027. Dit geeft het bedrijf sponsorrechten voor het WK voetbal voor mannen in 2026 en het WK voor vrouwen het jaar daarop. De deal heeft geleid tot felle kritiek vanwege de historie van Saoedi-Arabië op het gebied van mensenrechten, vrouwenrechten en milieubeleid.

De Nederlandse international Vivianne Miedema, spits bij Manchester City en een van de ondertekenaars van de brief, uitte haar zorgen. "Als voetbalsters dragen we de verantwoordelijkheid om de wereld en de volgende generatie te laten zien wat juist is," zei ze tegen BBC Sport. "Deze sponsoring is niet in lijn met waar FIFA voor zou moeten staan, en zeker niet met wat wij als vrouwenvoetbalsters vertegenwoordigen."

Mensenrechtenvacuüm Saoedi-Arabië wordt vaak beschuldigd van 'sportswashing', het gebruik van sportevenementen om zijn internationale imago op te poetsen. Het land ligt onder vuur wegens de talloze mensenrechtenschendingen, onderdrukking van vrouwenrechten, het tot terrorisme verklaren van atheïsme en de criminalisering van homoseksualiteit. Activisten wijzen op de beperkte vrijheid van meningsuiting, het gebrek aan persvrijheid en de behandeling van politieke dissidenten. Straffen als zweepslagen, amputatie en steniging zijn vastgelegd in de nationale wetten. Feitelijk is de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië niet heel anders dan hoe die was onder het bewind van terreurgroep Islamitische Staat.

De situatie van vrouwen in Saoedi-Arabië is bijzonder zorgwekkend. Ondanks recente hervormingen blijven vrouwen onderworpen aan het mannelijke voogdijsysteem, dat hun vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen ernstig beperkt. Vrouwenrechtenactivisten worden vaak gearresteerd en vervolgd voor hun inspanningen om gelijkheid te bevorderen.

Aramco staat bovendien bekend als 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen onder bedrijven, volgens onafhankelijke denktank Carbon Tracker. In een tijd waarin klimaatverandering een urgent wereldwijd probleem is, roept de samenwerking met een dergelijk bedrijf vragen op over de milieuverantwoordelijkheid van FIFA.

De Deense international Sofie Junge Pedersen, een van de initiatiefnemers van de open brief, benadrukt het belang van duurzaamheid. "We willen dat FIFA Aramco vervangt door andere sponsors die meer in lijn zijn met gendergelijkheid, mensenrechten en een veilige planeet voor iedereen," verklaarde ze. "Het vrouwenvoetbal verdient beter van zijn bestuurders."

FIFA heeft in een reactie laten weten de samenwerking met Aramco te waarderen en benadrukt dat de sponsorgelden worden herinvesteerd in het vrouwenvoetbal op alle niveaus. "FIFA is een inclusieve organisatie met veel commerciële partners die ook andere organisaties in voetbal en andere sporten ondersteunen," aldus de bond.

Toch overwegen de speelsters verdere stappen als de deal blijft staan. Miedema hint op mogelijke acties tijdens het WK van 2027. "Je hebt de afgelopen jaren gezien dat vrouwenteams niet bang zijn om op te staan voor waar ze in geloven," zei ze. "Er zal veel aandacht zijn en er zullen zeker dingen gebeuren rond het WK."

De open brief is niet alleen een kritiek op de huidige deal, maar ook een oproep tot meer transparantie en betrokkenheid van speelsters bij beslissingen die het vrouwenvoetbal aangaan. De speelsters pleiten voor de oprichting van een comité met spelersvertegenwoordiging om toekomstige sponsors te evalueren en te selecteren.

"Als we echt streven naar een inclusieve en rechtvaardige sport, moeten we beginnen bij de basis," stelt Pedersen. "Dat betekent samenwerken met partners die onze waarden delen en bijdragen aan een betere wereld."

De controverse rond de sponsordeal tussen FIFA en Aramco legt bredere kwesties bloot over ethiek in de sport, mensenrechten en milieuverantwoordelijkheid. Terwijl het vrouwenvoetbal wereldwijd groeit, benadrukken deze voetbalsters het belang van trouw blijven aan de kernwaarden van de sport. Ze roepen FIFA op om zijn invloed te gebruiken voor positieve verandering en niet voor het witwassen van de reputatie van landen en bedrijven met twijfelachtige praktijken.

De bal ligt nu bij de FIFA. Zal de organisatie luisteren naar de oproep van zijn speelsters en kiezen voor sponsors die echt bijdragen aan de groei en integriteit van het vrouwenvoetbal? Of zal financiële winst opnieuw boven ethische overwegingen worden geplaatst?

Dodgers kloppen Mets en staan in World Series tegenover de Yankees

De Los Angeles Dodgers hebben zich verzekerd van een plaats in de World Series. In de NLCS wonnen ze de zesde wedstrijd van de New York Mets met 10-5 en daarmee de serie met 4-2.

De New York Mets moesten Game 6 winnen om een beslissende zevende wedstrijd af te dwingen. In de eerste inning zetten ze meteen druk op starter Michael Kopech. Met een RBI-single van Pete Alonso bracht Francisco Lindor de Mets op voorsprong: 0-1.

Lang hielden de Mets die voorsprong niet vast, want ook hun starter kreeg het meteen zwaar. Sean Manaea moest al vroeg twee runs toestaan na een double van Tommy Edman. Manaea bleef aanvankelijk op de heuvel staan, maar opnieuw kwam hij in de problemen tegen Edman. Met Teoscar Hernandez op de honken sloeg Edman zijn eerste homerun van het postseason, goed voor vier binnengeslagen punten. Na deze klap was de avond voorbij voor Manaea in de derde inning, maar ook zijn vervanger, Phil Maton, kreeg direct een 2-run homerun om de oren – ditmaal van Will Smith.

De Mets vochten voor hun laatste kans en Mark Vientos verkleinde het verschil met een homerun tot drie runs, maar verder kwam de ploeg uit New York niet. In de achtste inning gooiden de Dodgers de wedstrijd en de serie definitief in het slot, dankzij binnengeslagen punten van Mookie Betts, Teoscar Hernandez en Enrique Hernandez. Zo plaatste de ploeg uit Los Angeles zich voor de World Series, waarin opnieuw een ploeg uit New York wacht: de Yankees.

Voorwaardelijke geldboete Van Houwelingen na beledigende Tweet met nazivlag

De rechtbank Den Haag heeft Tweede Kamerlid Van Houwelingen veroordeeld voor eenvoudige belediging. Hij plaatste op 24 september 2022 een bericht op Twitter met daarin een bewerkte foto van toenmalig minister Kuipers die een nazivlag hijst in het bijzijn van toenmalig minister Van Gennip. Met deze tweet heeft de verdachte aangezet tot onverdraagzaamheid.

De verdachte heeft de tweet na plaatsing zelf verwijderd. De rechtbank legt hem een voorwaardelijk geldboete op van 450 euro. 

Tweet
Het ministerie van VWS plaatste op 23 september 2022 een foto op Twitter (nu X) waarop te zien is dat toenmalig minister Kuipers in het bijzijn van toenmalig minister Van Gennip een vlag hijst van de Sustainable Development Goals (SDG). De verdachte plaatste een dag later een tweet waarop links diezelfde foto te zien is en rechts een bewerking daarvan. De bewerking bestaat uit een vervanging van de vlag van de SDG door een nazivlag. Boven de tweet staat de tekst 'De facade en de werkelijkheid: #SDGs'. Kort na plaatsing gaf de verdachte op Twitter zelf aan dat hij de ministers niet in verband wilde brengen met het naziregime. Ook verwijderde hij de tweet. De verdachte wilde met zijn tweet naar eigen zeggen waarschuwen voor de SDG.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de tweet een duidelijke verbinding oproept tussen deze twee toenmalige bewindspersonen en het naziregime van de Tweede Wereldoorlog - een regime dat verantwoordelijk is voor onder meer de moord op ruim zes miljoen Europese Joden. De verdachte heeft de ministers aldus bij het publiek in een kwaad daglicht gesteld en hun eer en goede naam aangetast. De tweet is dan ook op zichzelf beledigend.

Het beledigende karakter van de tweet wordt verder versterkt door de context waarin de verdachte deze plaatste. Dit gebeurde immers nadat er kritische en felle berichten op Twitter waren gezet in reactie op de originele foto. In deze berichten worden de ministers onder meer uitgemaakt voor 'Nazi 2.0', 'WEF-hoer' en 'nazirat'. De verdachte is uiteraard niet verantwoordelijk voor deze berichten, maar deze vormen wel de context waarin hij zijn tweet heeft geplaatst en hebben als zodanig een versterkende werking op het beledigende karakter van de tweet. Dat de verdachte kritiek op de SDG-doelen wilde uiten, doet niets af aan de associatie die de tweet duidelijk oproept. De verdachte aanvaardde bewust de kans dat de tweet zo zou worden opgevat dat twee bewindspersonen aanhangers van het naziregime zijn.

Verantwoordelijkheid politicus
In een democratische rechtsstaat is het uiterst belangrijk dat politici kritiek kunnen uiten, bijvoorbeeld op de SDG. Tegelijkertijd dragen politici een verantwoordelijkheid om te voorkomen dat uitingen worden verspreid die aanzetten tot onverdraagzaamheid. De rechtbank oordeelt dat de verdachte die verantwoordelijkheid niet heeft genomen. De tweet is onnodig grievend. De verdachte had immers legio andere mogelijkheden om het door hem gewenste debat over SDG te voeren. 

Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijk geldboete van 450 euro geeist. De rechtbank legt die geldboete in geheel voorwaardelijke vorm op. De rechtbank vindt een voorwaardelijke geldboete passend en geboden omdat de verdachte zelf de tweet heeft verwijderd en aangaf dat hij de ministers niet in verband wilde brengen met het naziregime. Daarbij geldt een proeftijd van één jaar. Dat betekent dat de verdachte de geldboete pas moet betalen als hij zich binnen dat jaar schuldig maakt aan een nieuw strafbaar feit.

Zorgen om stijging aantal hiv-besmettingen onder jonge mannen

Het Aidsfonds maakt zich zorgen over de stijging van het aantal hiv-besmettingen onder mannen  tussen de 15 tot 24 jaar. Vorig jaar werden in deze leeftijdscategorie 40 nieuwe diagnoses vastgesteld, blijkt uit cijfers van Stichting HIV Monitoring (SMH). Zo meldt AT5. 

Het aantal besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is landelijk gezien met 432 besmettingen in 2023 stabiel gebleven. Toch maakt Mark Vermeulen, directeur bij het Aidsfonds, zich zorgen over de ontwikkeling. Hij vindt dat er te weinig in preventie wordt geïnvesteerd. 

"Landelijke campagnes over seksuele gezondheid zijn er al meer dan tien jaar niet geweest. Een hele generatie heeft niet meegekregen wat bijvoorbeeld hiv is. We zien dat condoomgebruik onder jongeren hierna is afgenomen en dat het aantal soa's weer toeneemt. Het is dan niet gek dat de hiv-cijfers dan ook stijgen", zegt Vermeulen tegen de NOS

PrEP
Met het slikken van de hiv-preventiepil PrEP kan een infectie voorkomen worden. Maar lang niet iedereen die risico loopt, slikt volgens Vermeulen de pil. Zo dacht 25 procent van de mensen die vorig jaar met hiv geïnfecteerd raakte, dacht dat de pil niet voor hen was bedoeld. 19 procent wist zelfs helemaal niet af van het bestaan van de pil. 

Sinds augustus moeten gebruikers van de pil hiervoor zelf betalen. Dat is volgens Vermeulen voor de meeste mensen geen probleem, maar kan juist voor jongeren wel een drempel zijn. 

Vermeulen pleit voor meer voorlichting over PrEP. Ook moet het middel wat hem betreft toegankelijker worden gemaakt. 

Sterke daling in Amsterdam 
Het aantal Amsterdammers dat met het virus besmet raakt, is de laatste jaren sterkt gedaald. In 2010 liepen nog 200 mensen een infectie op. In 2022 waren dat er nog maar 9. Ongeveer 6000 Amsterdammers hebben hiv. 

13-jarige met mes aangehouden op station Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag op het treinstation van Schiphol een 13-jarige jongen opgepakt omdat hij een mes bij zich had. Een medepassagier van de jongen had gezien dat hij het mes bij zich had. Zo meldt AT5. 

De Marechaussee is terughoudend met het geven van details over de aanhouding omdat het een minderjarige betreft. "Maar er was in elk geval geen sprake van dat de jongen met het mes in de trein stond te zwaaien. Een medepassagier zag dat hij het mes bij zich had en maakte daar melding van. Zo konden we de jongen fouilleren, waarbij het mes werd aangetroffen."

Jongen probeerde te vluchten
De jongen gaf zich niet zomaar gewonnen. Terwijl hij door agenten van de Marechaussee naar een arrestantenbus werd geleid, probeerde hij nog weg te vluchten. Dat plan mislukte.

De Marechaussee ziet al enkele jaren een stijgende lijn in het aantal messen dat op straat wordt aangetroffen, vooral bij minderjarigen. Op Schiphol worden de afgelopen jaren regelmatig messen in beslag genomen, van kleine keukenmessen tot grote zogeheten 'Rambo-messen'. 

Meloni wil doorgaan met haar Albanië-model voor asielprocedures

De Italiaanse premier Giorgia Meloni wil haar plan voor het opvangen van mediterrane vluchtelingen buiten de EU redden met een nieuw decreet. Voorafgaand aan een speciale kabinetsvergadering besprak de rechtse driepartijencoalitie in Rome hoe de centra in Albanië ondanks de juridische nederlaag in gebruik kunnen blijven. 

Volgens het dagblad ‘La Repubblica’ is een van de belangrijkste wijzigingen dat de lijst van veilige landen van herkomst in de toekomst zal worden vastgesteld op het hoofdkwartier van de regering – dat wil zeggen direct bij Meloni’s ambtswoning. Momenteel is het ministerie van Buitenlandse Zaken hiervoor verantwoordelijk.

Een rechtbank in Rome heeft vrijdag bepaald dat de eerste groep asielzoekers in de nieuwe kampen in Albanië – twaalf mannen uit Bangladesh en Egypte – onmiddellijk naar Italië moesten worden teruggebracht. De reden hiervoor was dat beide landen niet als veilige landen konden worden beschouwd zoals vereist door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dergelijke lijsten worden binnen de EU door de landen zelf opgesteld, er bestaat geen gemeenschappelijke Europese lijst. In Italië staan er 21 landen op vermeld.

Vanmiddag stond de bijzondere kabinetsvergadering gepland. De regering van Meloni heeft al aangekondigd dat zij in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechtbank die verantwoordelijk is voor immigratiekwesties – indien nodig tot aan de hoogste rechtbank. Het kabinet maakte duidelijk dat de twee onlangs geopende kampen in Albanië in bedrijf zullen blijven. Tegelijkertijd ontnamen ze de rechterlijke macht de bevoegdheid om te beslissen vanuit welke herkomstlanden migranten naar de kampen mogen worden overgebracht. 

Italië is het eerste land in de Europese Unie dat over asielaanvragen buiten de EU gaat beslissen. Het controversiële project wordt door alle andere EU-landen op de voet gevolgd. Vooral andere rechtse regeringen overwegen het Meloni-model te volgen. Als de uitspraak van de rechtbank in Rome, die gebaseerd is op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, blijft bestaan, zou dat ook voor hen een tegenslag zijn.

Na de uitspraak van de rechtbank werden de zeven mensen uit Bangladesh en Egypte zaterdag vanuit het Shengjin-kamp aan de overkant van de Adriatische Zee naar de Zuid-Italiaanse havenstad Bari gebracht. Er zal nu op Italiaans grondgebied over hun lot worden beslist. Dit betekent dat de nieuwe kampen in Albanië al na twee dagen weer leeg staan. 

Rechter Luciana Sangiovanni verdedigde haar beslissing. “We konden geen andere beslissing nemen”, vertelde ze aan het dagblad La Stampa. De basis hiervoor was een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, volgens welke een EU-lid een land van herkomst alleen als veilig mag aanmerken als op het gehele grondgebied aan de voorwaarden daarvoor is voldaan. Als deze definitie wordt gebruikt, kunnen de Albanese kampen slechts migranten uit enkele landen accepteren.

EU beschuldigt Rusland van 'ongekende invloed' bij verkiezingen Moldavië

De Europese Unie beschuldigt Rusland van ongekende invloed op de presidentsverkiezingen in Moldavië en het referendum over het EU-lidmaatschap.

Een woordvoerder van Borrell, vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken, sprak in Brussel over een gerichte Russische campagne van intimidatie en inmenging in het Zuidoost-Europese land. De Moldavische president Sandu had eerder soortgelijke verklaringen afgelegd. Kremlin-woordvoerder Peskov vroeg hen om bewijs te leveren van de beschuldigingen. 

De pro-Europese politicus kreeg bij de presidentsverkiezingen in Moldavië bijna 42 procent van de stemmen, terwijl de pro-Russische kandidaat Stoianoglo ongeveer 26 procent kreeg. Sandu behaalde geen absolute meerderheid, ze moet op 3 november meedoen aan de tweede verkiezing. In totaal waren er elf kandidaten verkiesbaar, waaronder enkele die zich inzetten voor goede betrekkingen met Rusland.

Bij het referendum bleek er een krappe meerderheid van de kiesgerechtigden vóór het opnemen van het EU-lidmaatschap in de grondwet. Uiteindelijk maakten slechts zo’n 13.600 stemmen het verschil. Aanvankelijk leek het er bij de telling op dat de nee-stemmen de meerderheid zouden behalen. 

Trump bakt ze bruin bij McDonald's

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voerde campagne in een filiaal van fastfoodrestaurant McDonald's – de actie is een sneer naar zijn Democratische rivaal Kamala Harris. "Ik wilde dit mijn hele leven al doen. En nu doe ik het", zei de 78-jarige vóór zijn korte bezoek aan een filiaal in Feasterville-Trevose, Pennsylvania.

Update: Het filiaal van McDonalds sloot voor de gelegenheid zodat ze zonder de verstoring van echte klanten de president kunnen assisteren. Alle foto's moesten er namelijk wel perfect gaan uitzien en echte klanten zouden dat alleen maar verstoren. Want die verwachten namelijk dienstverlening en dan zou de presidentskandidaat daadwerkelijk eens werk moeten verzetten, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarnaast moest de president rustig, zonder stress, kunnen leren hoe je franse frietjes moest bakken, want met zijn motoriek is dat nog niet zo makkelijk.

Oorspronkelijk bericht: Bij aankomst trok Trump zijn jas uit en deed een schort aan. Vervolgens ging hij naar de keuken en kreeg de friteuse te zien, gebakken aardappelreepjes en vulde ten slotte een zakje met frietjes. Vervolgens stond hij voor het raam van de drive-through van het restaurant, deelde een bestelling uit en liet zich op de foto zetten. 

Harris zei tijdens de campagne dat ze tijdens haar studie in een zomer bij de fastfoodketen werkte. Het campagneteam van de Democraat zegt dat Harris in de zomer van 1983 werkzaam was in Alameda, Californië. Trump beweert al weken dat Harris dit verzonnen heeft, maar kan daar geen bewijs voor leveren. De New York Times schrijft dat McDonald's vragen van de media over de kwestie negeerde. De krant zei dat het sprak met een jeugdvriend van Harris, die zich herinnerde dat de huidige Amerikaanse vice-president bij de keten werkte.

Een deel van de politieke strategie van Trump is het verspreiden van complottheorieën en het zaaien van twijfel onder de bevolking. Tot op de dag van vandaag liegt de Republikein over de presidentsverkiezingen van 2020 en beweert hij dat kiezersfraude hem van de overwinning heeft gehouden. Trump was een van de meest prominente verspreiders van de complottheorie dat voormalig president Barack Obama in Kenia was geboren en daarom geen Amerikaanse president had mogen worden. Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, werd geboren in de Amerikaanse staat Hawaï.

Trumps bezoek aan het fastfoodrestaurant was een enorm mediaspektakel. De Republikein vertelde de aanwezige journalisten dat hij inmiddels een kwartier langer bij McDonald's had gewerkt dan Harris. Toen hem werd gevraagd naar de 60e verjaardag van de Democraat, zei Trump: "Gefeliciteerd Kamala. (...) Ik denk dat ik haar wat bloemen geef, misschien een paar frietjes."

De miljardair presenteert zichzelf in de verkiezingscampagne als vertegenwoordiger van het gewone volk. Hij werd geboren in New York City, als zoon van een vastgoedmagnaat, en ging na zijn studie zaken doen. Voor de presidentsverkiezingen op 5 november wordt een nek-aan-nekrace voorspeld tussen hem en Harris.

Stand van zaken Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 trad de Wet betaalbare huur (WBH) in werking. Met deze dwingende wetgeving zijn de aanvangshuren tot en met 186 punten (€1.157 per maand) in het middensegment gereguleerd. Met de WBH is er een nieuwe situatie op de woonmarkt ontstaan. Goede communicatie en voorlichting voor alle partijen is daarom belangrijk.

In de brief die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening naar de Tweede Kamer stuurde, staat welke acties worden ondernomen zodat alle betrokken partijen zo min mogelijk worden verrast. En worden de ontwikkelingen op de huurmarkt uit het eerste halfjaar van 2024 geschetst.

Ontwikkeling eerste helft 2024
Hoewel de WHB in de eerste helft van 2024 nog niet van kracht was, worden deze ontwikkelingen toch meegenomen als momentum. Het aantal verkopen van investeerders lijkt in het eerste halfjaar van 2024 op hetzelfde niveau te liggen als voorgaande jaren, terwijl de aankoop van woningen door investeerders lijkt te zijn afgenomen. Dat het aandeel gelijk is gebleven komt door onder meer nieuwbouw en transformatie. De bestaande voorraad van private verhuurders is met ongeveer 11.000 woningen afgenomen (dit is exclusief het effect van nieuwbouw, transformatie e.a.). Het Kadaster registreerde in de eerste helft van 2024 een totaal aantal aankopen van private investeerders van 10.600 en een totaal aantal verkopen van 21.500 woningen.

Een groot gedeelte van de woningen die door beleggers zijn verkocht, hebben een verkoopprijs die betaalbaar is voor middeninkomens. Specifiek kijkend naar de groep van particuliere investeerders valt op dat het aantal aankopen sterk achterblijft bij voorgaande jaren en het aantal verkopen licht hoger lijkt te liggen ten opzichte van voorgaande jaren. Daarom worden de ontwikkelingen op de huurmarkt komende jaren nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij ook een beter beeld moet ontstaan over wat voor woningen worden uitgepond, waar die woningen staan en wie die woningen kopen.

Ontwikkeling en verwachtingen
De inwerkingtreding van de WBH en dan met name het moment van mutatie is voor verhuurders een moment om na te denken in hoeverre zij hun bezit aan willen houden of willen verkopen (uitponden). De verwachting is dat huurders dit vooral in de eerste jaren na inwerkingtreding van de wet zullen overwegen. Naast de WBH baseren zij zich ook op andere factoren, zoals bijvoorbeeld rente- en kostenstijgingen, waardeontwikkeling, fiscale druk en persoonlijke overwegingen, zodat er ook woningen in het hoogsegment of met een huurprijs reeds onder de maximum huurprijs van het woningwaarderingsstelsel zullen worden uitgepond. Ten aanzien van de fiscale druk is voor de beslissing van een verhuurder om al dan niet uit te ponden relevant dat de overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen per 1 januari 2026 wordt verlaagd naar 8% en dat het kabinet streeft naar invoering van het toekomstig stelsel box 3 vanaf 2027, waarmee verhuurders alleen over het werkelijk rendement belasting gaan betalen.

Monitoring
De WBH heeft een grote impact op de huurmarkt, met name voor particuliere verhuurders. Daarom is het zaak om vinger aan de pols te houden of de huurmarkt zich zowel qua voorraad als qua betaalbaarheid conform verwachting ontwikkelt. Daarbij worden tijdelijke en structurele effecten in de gaten gehouden. Volgend jaar komen het WoON 2024, de CBS huurenquête en de nieuwe Woonbase beschikbaar. De inzichten uit deze data laten dus nog even op zich wachten. Om te kijken of de Huurcommissie, gemeenten, verhuurders en huurders uit de voeten kunnen met de WBH, komt er een invoeringstoets waarover de Kamer op de hoogte wordt gesteld in het derde kwartaal van 2025.

Sturen op beschikbare huurwoningen
De voorraad aan huurwoningen is als gevolg van uitponding, aankopen, transformatie en nieuwbouw telkens in beweging. Er zijn in totaal 540.000 huishoudens met een middeninkomen die huren. Ongeveer 140.000 middeninkomens hiervan willen doorstromen naar een koopwoning. Dit betekent dat er wordt gestuurd op een huurvoorraad tussen de 540.000 en 400.000 middenhuurwoningen. Ieder kwartaal levert het Kadaster in opdracht van het ministerie van VRO informatie over de aan- en verkopen van beleggers. Deze informatie wordt ook naar de Kamer gestuurd. Elk halfjaar wordt de Kamer over de ontwikkelingen op de huurmarkt als gevolg van de invoering van de WBH geïnformeerd. Waar nodig wordt gekeken welke conclusies daaraan verbonden kunnen worden.

Israël richt zich op financiële structuur van Hezbollah

Het Israëlische leger breidt de oorlog in Libanon uit naar de financiële instellingen van de pro-Iraanse Hezbollah. Het Libanese staatspersbureau NNA maakte melding van hernieuwde luchtaanvallen in de buitenwijken van de hoofdstad Beiroet, bekend als Dahija, en in andere delen van het land. Dit keer waren ook filialen van de vereniging Al-Kard Al-Hassan, een soort Hezbollah-bank, het doelwit.

Het Israëlische leger zei dat deze bank fondsen beheert die de activiteiten van Hezbollah financieren, waaronder de aankoop van wapens en betalingen uitvoert aan leden van de militaire vleugel van Hezbollah. “De komende dagen zullen we onthullen hoe Iran de terroristische activiteiten van Hezbollah financiert met behulp van civiele instellingen, verenigingen en niet-gouvernementele organisaties”, zei de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. Hij riep alle burgers in de buurt van locaties van financiële instellingen van Hezbollah in Beiroet en andere delen van het land op om onmiddellijk te evacueren. Kort daarna sloeg het IDF toe.

Het Libanese persbureau NNA maakte melding van minstens elf opeenvolgende aanslagen in de buitenwijken van Beiroet. Ook een gebouw in de directe omgeving van de enige internationale luchthaven van Libanon werd getroffen. Afbeeldingen op sociale media lieten donkere rookwolken zien die vanaf de start- en landingsbanen ten zuiden van Beiroet de lucht in stegen.

Het belangrijkste doel van de aanvallen op Al-Kard Al-Hassan was om “het vertrouwen te ondermijnen tussen Hezbollah en een groot deel van de sjiitische gemeenschap, die deze vereniging als banksysteem gebruikt”, citeerde de Wall Street Journal een Israëlische inlichtingenfunctionaris. .Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën uit 2021 opereert de vereniging als een Hezbollah-bank onder het mom van een niet-gouvernementele organisatie (NGO), die geldautomaten beheert en leningen verstrekt zonder toestemming of toezicht van de toezichthouder.

Het doel van de aanval was om Hezbollah te treffen, zodat ze zich na de oorlog niet zouden kunnen herpakken en herbewapenen, vertelde een hoge Israëlische militaire functionaris aan de krant voordat de nachtelijke aanvallen begonnen.Volgens het leger heeft het Israëlische offensief in Libanon zich tot nu toe geconcentreerd op de militaire infrastructuur van Hezbollah, hoewel er ook woongebouwen zijn verwoest en gemeentelijke en andere civiele infrastructuur zijn getroffen. Vooral de burgerbevolking lijdt onder de oorlog.

Australische senator beledigt koning Charles en wordt uit parlement gezet

Opstand in het parlement: In Australië protesteert senator Thorpe openlijk tegen koning Charles III. Ze gaat zo ver dat ze als volksvertegenwoordiger uit de Tweede Kamer moet worden gezet.

De inheemse senator Lidia Thorpe, draaide zich om toen het volkslied van het Verenigd Koninkrijk – ‘God Save the King’ – klonk en uitte duidelijk haar woede. “Je bent niet mijn koning, je bent niet onze koning!” riep de politicus luid de zaal in. Voordat ze door veiligheidsagenten werd meegenomen, eiste ze: "Geef ons ons land terug, geef ons terug wat je van ons volk hebt gestolen!"

Charles is als Britse koning ook staatshoofd van de voormalige kolonie Australië. Het is de 17e trip Down Under van de 75-jarige, maar zijn eerste bezoek aan het continent sinds zijn kroning tot koning. Koningin Elizabeth II, die in 2022 stierf, bezocht Australië voor het laatst in 2011. 

In 1999 kregen Australiërs de kans om via een referendum de Britse monarch te vervangen door een president. Maar uiteindelijk sprak de meerderheid zich uit tegen een noodzakelijke grondwetswijziging. Volgens waarnemers kwam de uitkomst van het referendum meer voort uit onduidelijkheid over de vraag hoe een Australisch staatshoofd gekozen zou moeten worden. Ook de huidige Australische premier Anthony Albanese steunt een republiek Australië in de toekomst, terwijl oppositieleider Peter Dutton vast wil houden aan het huidige model.

Charles en koningin Camilla zijn vrijdag aangekomen in Australië. Het officiële programma begon zondag met een kerkdienst in Sydney, waar al kleine protesten plaatsvonden tegen de monarchie die voortduren in de hoofdstad Canberra. Naast fundamentele bedenkingen bij het feit dat de koning als staatshoofd blijft optreden in een parlementaire democratie aan de andere kant van de wereld, eisen vertegenwoordigers van inheemse Australiërs herstelbetalingen voor de verdrijving van Aboriginals in de tijd dat zij een Britse kolonie waren.

In totaal hebben Charles en Camilla zeventien afspraken gepland voor vandaag, de tweede officiële dag van hun reis, zo meldt de Australische omroep ABC. Tussen de middag legde het koninklijk paar een krans bij het Australian War Memorial in Canberra, waarmee het land de soldaten herdenkt die zijn omgekomen in conflicten over de hele wereld, van de koloniale tijd tot nu. Hierna volgde een bezoek aan het parlement, waar beiden werden ontvangen door premier Anthony Albanese. “Sinds uw eerste bezoek in 1966 hebben de Australiërs u in hun hart gesloten, net zoals u ons in hun hart heeft gesloten”, zei Albanese.

Het is Charles' eerste verre reis sinds hij een paar maanden geleden meldde te worden behandeld voor kanker. Volgens Britse media onderbrak hij vanwege het bezoek zijn behandeling. Woensdag wil het stel afreizen naar de Commonwealth-top in de Pacifische eilandstaat Samoa, ten noordoosten van Fiji. De confederatie omvat voornamelijk voormalige Britse koloniën.

NAVO waarschuwt: escalatie door Noord-Koreaanse bemoeienis oorlog Oekraïne

De Oekraïense president Zelensky heeft de militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea omschreven als een nieuwe escalatie in de agressieoorlog van Moskou tegen zijn land. “We moeten reageren en tegenmaatregelen nemen. We mogen niet toestaan dat het kwaad blijft groeien”, zei Zelensky in zijn avondvideoboodschap die in Kiev werd uitgezonden.

Update 11.15 uur: NAVO-secretaris-generaal Rutte heeft zijn bezorgdheid geuit over berichten dat Noord-Korea troepen naar Oekraïne stuurt om namens Rusland te vechten. Dit zou het conflict doen escaleren, schreef Rutte op X na een gesprek met de Zuid-Koreaanse president Yoon. De NAVO onderzoekt momenteel berichtgeving over inzet door Rusland van Noord-Koreaanse soldaten in de oorlog met Oekraïne. 

Eerdere berichtgeving: “Als de wereld nu zwijgt en we aan de frontlinie net zo vaak worden geconfronteerd met Noord-Koreaanse soldaten als met drones, zal dat niemand ter wereld ten goede komen en zal het deze oorlog alleen maar langer laten duren.”

Moskou verwerpt al dagen berichten uit Zuid-Korea en Oekraïne, die zich onder meer baseren op satellietbeelden, over de uitzending van maar liefst 12.000 soldaten van Noord-Korea naar Rusland. Er is ook geen bevestiging gegeven door de NAVO of de VS dat Noord-Korea soldaten naar Rusland stuurt.

Rusland en Noord-Korea zijn het niet alleen eens geworden over nauwe militaire samenwerking, maar ook over hulp bij aanvallen van buitenaf. Daarom zouden Noord-Koreaanse soldaten kunnen worden ingezet bij de verdediging van de Russische Koersk-regio, waar Oekraïne is binnengevallen. Kiev heeft sinds begin augustus tientallen locaties in het Koersk-gebied bezet.

Zelensky sprak van een ‘slechte alliantie’ en een ‘gevaarlijke samenwerking’ tussen Rusland en Noord-Korea. “Zodra Noord-Korea de tactieken van de moderne oorlogsvoering onder de knie krijgt, zal de instabiliteit en de dreiging aanzienlijk toenemen”, benadrukte hij.

De bondgenoten van Oekraïne moeten volgens hem een antwoord paraat hebben, want een andere staat neemt nu deel aan de oorlog en dit wordt een nieuwe bedreiging. Tot nu toe heeft Poetin voornamelijk vertrouwd op buurland Wit-Rusland als uitvalbasis voor zijn inval in Oekraïne.  

De oorlog moet op een rechtvaardige manier en zo snel mogelijk worden beëindigd, zei Zelensky. Oekraïne verdedigt zichzelf al bijna duizend dagen met behulp van westerse militaire hulp tegen de Russische agressieoorlog.

'Erdogan's aartsvijand Gülen (83) overleden'

Turkse media berichten over het overlijden van Fethullah Gülen, de leider van de Gülen-beweging en de aartsvijand van president Erdogan. De berichten zijn gebaseerd op een tweet van een neef en een gelieerd X-account, maar verdere officiële bevestiging ontbreekt nog. Gülen, 83 jaar oud, leefde sinds 1999 in ballingschap in de VS en zou na een kort ziekbed zijn overleden.

Gülen werd gezien als een van de grootste critici van het regime in Turkije en werd beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van 2016, hoewel hij dit altijd heeft ontkend. Bij die staatsgreep vielen meer dan 250 doden en werden duizenden mensen opgepakt of ontslagen vanwege vermeende banden met de geestelijke. De impact van deze gebeurtenis blijft Turkije tot op heden beïnvloeden.

De Gülen-beweging heeft wereldwijd miljoenen volgers en oefent nog steeds invloed uit in Turkije. Met banden met diverse media, bedrijven en honderden scholen, blijft de beweging invloedrijk. Critici vrezen dat de beweging probeert het secularisme in Turkije te verzwakken en streven naar een islamitische staat.

Bendsneyder pakt World Supersport-podium in vierde race, Huertas wereldkampioen

Op het circuit van Jerez is gedurende het weekeinde ook het wereldkampioenschap Supersport afgesloten. Er stonden nog twee races op het programma aan het einde van een fraai seizoen, alvorens men mag genieten van een vakantie en zich in februari weer mag melden voor de start in Australië.

Voorafgaand aan het weekeinde was al wel zo goed als duidelijk wie de titel zou pakken: Adrian Huertas, die halverwege het seizoen een 'streak' kende van zes opeenvolgende zeges, had 45 punten voorsprong op Stefano Manzi. Daarmee had Huertas sowieso genoeg aan één top-11-finish gedurende het weekeinde, wat geen probleem mocht zijn.

In de eerste race ontsnapte Huertas: Can Öncü reed op plek zes en kegelde met een dolle actie de op plek vier rijdende Jorge Navarro onderuit, Huertas reed er precies tussenin en werd niet geraakt. Vanaf plek vier stopte de motor van Valentin Debise ermee, terwijl Manzi domineerde en voor Yari Montella de winst pakte. Huertas werd derde en daarmee was de wereldtitel binnen voor World Supersport 300-kampioen van 2021.

In race twee ging Öncü in de openingsronde vanaf de leiding onderuit, terwijl Manzi en Debise vrijwel de hele race domineerden. Huertas werd kort voor het einde verschalkt door niemand minder dan Bo Bendsneyder. De Nederlander werd gedurende het seizoen plotseling aan de kant gezet bij zijn Moto2-team en vond een plekje bij het MV Agusta-team in het World Supersport-kampioenschap.

Dat plekje bleek een goede voor Bendsneyder: bij zijn debuutweekeinde in Estoril werd hij keurig achtste en vijfde, in race één in Jerez reed hij naar plek zeven en in de laatste race van het jaar nam hij kampioen Huertas te grazen voor de derde plek en gelijk al zijn eerste podiumplaats. Manzi won, voor Debise en Bendsneyder, Glenn van Straalen finishte als twaalfde en sloot het seizoen, waarin hij in Assen een prachtige zege boekte, af met een achtste plek in het WK.

FOK! Wat een weer: typisch herfst

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het bewolkt en in het zuidoosten valt regen. In de noordoostelijke helft staat een matige wind uit het zuidwesten. In het Waddengebied kan de wind vrij krachtig zijn. Elders is er weinig wind.

Vanmiddag is er veel bewolking. In de zuidelijke helft valt plaatselijk regen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. Aan de kust staat een matige wind uit het zuidwesten. Elders is er weinig wind.

Vanavond is het bewolkt. In het midden en zuiden zijn er perioden met regen, later in de avond gaat het ook in het noorden plaatselijk regenen. De meeste regen wordt in het zuiden verwacht. Er is weinig wind, alleen aan zee staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vannacht regent het op veel plaatsen. De regen trekt oostwaarts, aan het einde van de nacht valt er alleen in het oosten nog regen. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. Er waait een matige wind uit richtingen tussen noordwest en noordoost. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)
Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

'De kromme Amerikaanse democratie'

De campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen bizar, dit lijken geen ‘normale’ verkiezingen te zijn. Maar, waren er ooit normale verkiezingen dan? 

NOS op 3 duikt in het Amerikaanse kiessysteem en het voor ons 'vreemde' concept van The Winner Takes It All. Ook wordt er teruggekeken op de chaos van vier jaar geleden en wat dat kan betekenen voor de komende verkiezingen op 5 november a.s.. Een inkijkje in de kromme Amerikaanse democratie. 

00:00 Intro

01:29 Het Amerikaanse kiessysteem

06:03 Swing States

10:07 Hoe één stem de uitslag kan bepalen

13:40 Hoe democratisch is de VS nog?

16:37 De verkiezingen in november 

19:31 Outro

Israëlische minister Katz beveelt juridische stappen tegen Macron

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz heeft opdracht gegeven juridische stappen te ondernemen tegen de Franse president Emmanuel Macron. Dat maakt het ministerie in Jeruzalem bekend.

De reden hiervoor is het verbod voor Israëlische bedrijven om deel te nemen aan een militaire en marinebeurs in Parijs. De directie van de vakbeurs Euronaval maakte vorige week bekend dat de Franse regering opdracht had gegeven om geen Israëlische stands op de beurs toe te laten. Zeven bedrijven worden door het besluit getroffen. De beurs wordt van 4 tot en met 7 november in Parijs gehouden. 

Halfjaar cel voor man die supermarktklant in borst en arm stak

Een 37-jarige man is deze week veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het neersteken van een andere man in de Albert Heijn aan de Wibautstraat in Oost. Het slachtoffer werd in zijn borst en arm geraakt. Zo meldt AT5. 

De steekpartij, die eind juni plaatsvond, was door een bewakingscamera van de supermarkt gefilmd. Op de beelden was te zien dat de dader en het slachtoffer al enige tijd ruzie met elkaar hadden. Het slachtoffer pakte een ijzeren mandjeshouder en sloeg daarmee.

Relatief beperkt
Terwijl hij door een beveiliger werd vastgepakt, ging de andere man naar buiten en pakte hij daar een mes uit zijn schoen of broekspijp. Hij rende daarna naar binnen en pakte de man die hem even daar had geslagen vast met zijn linkerhand, terwijl hij met zijn rechterhand begon te steken. Dat lukte een keer, een medewerker hield hem daarna tegen en het slachtoffer van de steekpartij kon daardoor vluchten met 'relatief beperkt letsel'.

"Het is niet aan het handelen van verdachte te danken dat aangever niet nog ernstiger letsel heeft opgelopen", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat de steekpartij midden op de dag in een supermarkt heeft plaatsgevonden, waar het winkelend publiek, maar ook de medewerkers, werden geconfronteerd met een zeer onveilige situatie en ernstig geweld."

Licht verstandelijk beperkt
De dader van de steekpartij is onderzocht door een psycholoog en psychiater. Zij concluderen dat bij hem "al lange tijd sprake is van disfunctioneren op meerdere functies en leefgebieden". Zo heeft de man een IQ van 75 en is hij licht verstandelijk beperkt. Ook heeft hij al jaren een achterdochtige houding. "Op momenten van stress en/of overzichtsverlies kan de achterdocht toenemen en kan de realiteitstoetsing verstoord raken", vat de rechtbank samen. Hij is daarmee verminderd toerekeningsvatbaar.

Volgens de rechtbank gaat het om poging tot doodslag met een mes. Normaal gesproken wordt daarvoor een jaar gevangenisstraf opgelegd, maar omdat de dader een 'kwetsbare man' is wordt er nu gekozen voor een halfjaar. Hij heeft al drie maanden in voorarrest gezeten en moet dus nog drie maanden de gevangenis in, maar kan hierdoor wel zijn woonplek en woonbegeleiding behouden. Volgens de rechtbank is dat 'van groot belang'.

ME maakt einde aan illegale Car-meeting op Industrieterrein Hazeldonk

Zaterdagavond moest de ME in actie komen om een grote ordeverstoring op Industrieterrein Hazeldonk langs de A16 te kunnen beëindigen. Zo’n 500 personen hadden zich daar met auto’s verzameld om illegale straatraces te houden.

De politie in Breda kreeg in de loop van de avond signalen dat de Belgische politie in België een illegale Car-meeting had beëindigd en dat deze personen nu op weg zouden zijn naar de grensovergang Hazeldonk langs de A16. Als agenten daar een kijkje gaan nemen zien ze inderdaad dat het terrein langzaam maar zeker gevuld wordt met honderden auto’s voorzien van kentekens uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Verschillende auto's maken zogenaamde ‘Burg-outs’ op het asfalt. Wanneer ook duidelijk wordt dat men zich aan het voorbereiden is voor straatraces, sommeren de agenten de aanwezigen via hun geluidsinstallatie om te vertrekken. Gezien het aantal aanwezige personen, dat op meer dan 500 wordt geschat, heeft dit echter geen enkel effect. Ook wordt er vuurwerk naar de agenten gegooid.

Onder druk van deze dreigende escalatie worden meerdere politie-eenheden en toezichthouders ter plaatse gedirigeerd. Enkele daarvan zetten samen met Rijkswaterstaat de toegang van het terrein dicht zodat er niet nog meer auto kunnen verzamelen. Andere eenheden vorderen de aanwezigen nogmaals om te vertrekken. Ondertussen wordt er echter volop met vuurwerk gegooid en zijn de straatraces in volle gang. Daarom wordt rond 00. 30 uur besloten de ME in te zetten. Als die het terrein op komen rijden vertrekken een aantal auto’s vrijwillig. De overgebleven harde kern van zo’n 200 man kan uiteindelijk door de ME zonder geweld van het terrein worden gedreven.

Random Pics van de Dag #1416

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1421
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1420
review
The Apprentice: Donald Trump is niet meer te redden
review
Silent Hill 2 Remake
special
Random Pics van de Dag #1419
©FOK.nl e.a.