BRICS van start, waarom Turkije, als NAVO-lid, zich bij BRICS wil aansluiten
Vanaf de jaren 40 positioneerde Turkije, wantrouwend tegenover Moskou, zichzelf als bondgenoot van de VS en sloot zich kort daarna aan bij de NAVO, de militaire alliantie die werd opgericht om Europa te beschermen tegen een Sovjetaanval tijdens de Koude Oorlog.
Sinds hij in 2003 aan de macht kwam, heeft president Recep Tayyip Erdogan Turkije geleidelijk opnieuw uitgevonden als een zelfstandige macht die vrij is om nieuwe vrienden te maken, zelfs als het de oude vrienden daar niet blij mee zijn. In het afgelopen decennium heeft het land contact gezocht met een aantal Amerikaanse tegenstanders — China, Rusland en Iran — omdat het wantrouwen in westerse machten de zoektocht naar nieuwe partnerschappen aanwakkerde. Nu probeert het zich bij die drie landen aan te sluiten in de BRICS-groep van opkomende markten.
Waarom wil Turkije lid worden van BRICS?
Turkije heeft, met als reden frustratie over het gebrek aan vooruitgang in zijn decennialange poging om toe te treden tot de Europese Unie, formeel verzocht om toe te treden tot de BRICS. Volgens ingewijden is het doel om de wereldwijde invloed van Turkije te versterken en nieuwe banden te smeden die verder gaan dan de traditionele westerse bondgenoten van het land. Ambtenaren in de regering van Erdogan zeggen dat het geopolitieke zwaartepunt verschuift van ontwikkelde economieën en dat toetreding tot de BRICS de economische banden van Turkije met Rusland en China zou kunnen verbeteren.
De BRICS-groepering — vernoemd naar de eerste leden: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika — omvat enkele van de grootste opkomende economieën en prijst zichzelf aan als een alternatief voor wat haar deelnemers zien als door het Westen gedomineerde instellingen zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Nieuwe leden zouden hun politieke en handelsrelaties kunnen verbreden en toegang krijgen tot financiering via de ontwikkelingsbank van de groep. Vier nieuwe leden — Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Egypte — sloten zich begin 2024 aan. Erdogan zal naar verwachting de BRICS-top in Kazan, Rusland, bijwonen, die op 22 oktober begint.
Kremlin-chef Vladimir Poetin heeft diverse landen uitgenodigd voor de grote top van BRICS-groep in Rusland. 36 landen hebben hun deelname toegezegd aan de bijeenkomst in Kazan in de Republiek Tatarstan. Meer dan twintig landen zouden door hun staatshoofden worden vertegenwoordigd. Op de agenda van de Russische president staan ongeveer twintig bilaterale ontmoetingen, waaronder gesprekken met de Chinese president Xi Jinping, de Iraanse president Massoud Peseschkian en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Maleisië, Azerbeidzjan en Turkije hebben formeel het lidmaatschap BRICS aangevraagd, en verschillende andere staten hebben hun wens geuit om toe te treden. Voor het Kremlin gaat de top ook over het imago: Poetin wil, zij aan zij met zijn bondgenoten, te midden van aanhoudende spanningen met het Westen aantonen dat Rusland nog steeds veel partners heeft.
De top zou “de grootste bijeenkomst over het buitenlands beleid” kunnen worden die ooit op Russisch grondgebied heeft plaatsgevonden: in de zijlijn van de top wil Poetin donderdag ook VN-secretaris-generaal António Guterres ontmoeten. Voor Guterres, die herhaaldelijk scherpe kritiek heeft geuit op de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, zal het zijn eerste bezoek aan Rusland in ruim tweeënhalf jaar zijn.
Wat is het probleem tussen Turkije en het Westen?
Tijdens een groot deel van de Koude Oorlog was Rusland de vijandige buur die Turkije motiveerde om machtige bondgenoten te zoeken om zijn grondgebied te verdedigen. Maar de banden van Turkije met zijn westerse bondgenoten begonnen zo'n tien jaar geleden te verslechteren. Erdogan beschuldigde westerse regeringen ervan anti-regeringsprotesten in Turkije in 2013 te steunen in de nasleep van de opstanden van de Arabische Lente. Toen de VS in 2014 wapens begon te leveren aan Koerdische militanten in Syrië die hielpen bij de strijd tegen Islamitische Staat, zag Turkije — dat zelf een conflict heeft met gelieerde Koerdische separatisten — deze zet als verraad.
Het besef bij Turkije dat het zijn verdediging in eigen hand moest nemen, werd in oktober 2015 versterkt toen de VS en vervolgens Duitsland hun luchtverdediging uit Turkije terugtrokken na het harde optreden van Ankara bij een golf van geweld door Koerdische militanten. Een maand later annuleerde Turkije onder druk van de VS zijn plan om een raketverdedigingssysteem te kopen van een staatsbedrijf dat door de VS was gesanctioneerd vanwege vermeende raketverkoop aan Iran.
De antiwesterse retoriek van Erdogan escaleerde na een mislukte poging van aanhangers van een in de VS gevestigde geestelijke om zijn regering in 2016 omver te werpen. Datzelfde jaar liepen de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU vast. Een jaar later kocht Turkije een geavanceerd Russisch raketverdedigingssysteem, de S-400. Het nam het in 2019 in ontvangst nadat het de onderhandelingen over de aanschaf van een vergelijkbaar Amerikaans systeem, de Patriot, had laten vallen vanwege de weigering van Washington om technologie te delen. Na de S-400-deal verbood de VS Turkije om F-35-straaljagers te kopen uit bezorgdheid dat het Russische raketverdedigingssysteem zou kunnen worden gebruikt om data te verzamelen over hun stealth-capaciteiten. De VS legden later sancties op die het belangrijkste Turkse defensie-inkoopagentschap effectief afsloten van Amerikaanse financiële instellingen, militaire hardware en technologie.
De relaties van Turkije met westerse partners worden nog ingewikkelder door Erdogans groeiende anti-Israëlische retoriek en kritiek op Amerikaanse wapenleveringen aan de Joodse staat, te midden van de Israëlische strijd in de Gazastrook tegen de Palestijnse militante groep Hamas. Erdogan heeft Hamas omarmd, terwijl deze groep door de VS en de EU als een terroristische organisatie wordt beschouwd.
Welke nieuwe banden onderhoudt Turkije?
Turkije heeft tientallen diplomatieke missies geopend in Afrika en Latijns-Amerika, terwijl Erdogan een belangrijke rol in de wereldzaken nastreeft. Hij heeft zelfs gezworen om Turkije het eerste NAVO-lid te maken dat toetreedt tot de Shanghai Cooperation Organization, een door China geleide internationale veiligheidsgroep die zich oorspronkelijk richtte op Centraal-Azië, maar nu uitbreidt naar het Midden-Oosten.
Rusland is een belangrijke economische partner geworden en leverde vorig jaar 42% van Turkije's aardgasimport en 6,3 miljoen toeristen aan het land. Het Russische staatsbedrijf Rosatom bouwt een kerncentrale van $ 24 miljard aan de Turkse Middellandse Zeekust en de Turkse regering heeft gevraagd om er nog een te bouwen.
Turkije is in gesprek met China om een derde kerncentrale te bouwen. Het wil meer Chinese investeringen veiligstellen in centrales die elektrische voertuigen maken, evenals een partnerschap met China om een depot van zeldzame aardmetalen op te zetten.
Wat staat er op het spel?
Erdogans evenwichtsoefening daagt het Westen uit om samen Moskou ervan te overtuigen zijn oorlog tegen Oekraïne te stoppen. In juli waarschuwde Erdogan zijn mede-NAVO-leden om geen stappen te ondernemen die de alliantie in de oorlog zouden kunnen betrekken.
Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Turkse entiteiten het risico lopen om in conflict te komen door de Amerikaanse sancties tegen Russische entiteiten en Hamas. Maar als de VS te veel druk uitoefent op Erdogan, kan dat de relaties met een belangrijke partner in het onrustige Midden-Oosten in gevaar brengen. Turkije herbergt Amerikaanse kernkoppen op een luchtmachtbasis dicht bij Syrië en een radar voor vroegtijdige waarschuwing die deel uitmaakt van de ballistische raketverdedigingscapaciteiten van de NAVO. Het heeft ook miljoenen vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Azië opgenomen en fungeerde als buffer voor de stroom asielzoekers naar Europa.
Ook Turkije wil niets op het spel zetten waardoor zijn belangrijkste militaire bondgenootschap in gevaar zou kunnen komen en een deal over de aankoop van Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen en de modernisering van ander militair materieel zou kunnen stagneren.
Ik vrees dat Turkije gepiepeld wordt omdat Erdogan nooit meer een IMF slaaf wil worden. En als ze geen slaafje willen zijn, waarom dan bij de EU?
Daarnaast denk ik dat dit een van de vele punten zijn waarin de EU zijn hand overspeeld heeft.
China en de VS Razen onze economie voorbij, omdat we te arrogant zijn concessies te doen.
Het is nu vrees ik te laat, maar ik had graag gezien dat we met Turkije hadden opgetrokken. Inplaats van afhankelijk te worden van China.
Turkije hoort bij Europa. Net als dat Griekenland er bij hoort.
Door de keutel in te trekken hebben we 20 jaar geleden die weg behoorlijk beschadigd.
Acht jaar geleden nog een coup d'état gesteund door de VS tegen de regering van Erdogan. Niet zo verwonderlijk dat ze bij de BRICS willen, want ja, met zulke vrienden... foto
<Knip>
[ Bericht gewijzigd door Jippie op dinsdag 22 oktober 2024 @ 18:37 ]
En dat "IMF slaaf krijgt ontwikkelingshulp van de EU.
De IMF slaaf mag niet in de EU vanwege het ontbreken van een degelijke democratie waarbij geen mensenrechten geschonden worden.
Weten we dus ook weer.
Next.....
[ Bericht gewijzigd door Jippie op dinsdag 22 oktober 2024 @ 18:37 ]
NAVO en BRICS met elkaar vergelijking is iets met appels en peren, vind ik.
geen enkele post van mij is, ondanks de inhoud, een oproep tot haat of moord.
Het was Netanyahu die openlijk heft gezegd dat Hitler niet van plan was om Joden te vermoorden. En dan doet hij exact hetzelfde met ee Palestijnen.
[ Bericht gewijzigd door Jippie op dinsdag 22 oktober 2024 @ 18:37 ]
geen enkele post van mij is, ondanks de inhoud, een oproep tot haat of moord.
Jij vindt het dus logischer dat israel door heel Hamas gebied stiekem tunneltjes bouwt om hun bombardementen te verantwoorden.
Dan dat hamas zelf in hun eigen gebied tunneltjes heeft gemaakt om ongezien materiaal te verplaatsen.
Damn son.....
Kunnen we met complotdenken niet weer terig naar aliens in Area 51? Om een of andere reden lijken die veel aannemelijker dan alle complottheorien die tegenwoordig rond gaan foto
Nu niet doen alsof het aan de EU ligt dat je er niet bij mag.
''He noted that the BRICS has already surpassed the Group of Seven in purchasing power parity, accounting for 35.6% of global GDP, while the G7 accounts for 30.3%.
"By 2028, the situation will further shift in favor of BRICS, reaching 36.6% against 27.8%. ... BRICS collective weight in the global economy is $58.9 trillion. It represents more than a third of the Earth's land area (36%), 45% of the world's population (3.6 billion people), over 40% of total oil production, and about a quarter of world exports of goods," he added.''
landen kiezen voor winnaars en niet verliezers.
Dus EU lidmaatschap zit er simpelweg niet in.
Tegelijkertijd moet men juist de economie draaiende te houden, en is een Rusland een uitstekende partner om goedkoop fossiele brandstoffen binnen te krijgen, alsmede ook wat geld de verdienen aan hotels die vol zitten met Russen omdat ook de intressse vanuit Europa niet meer genoeg is.
En als de ecomomie echt in stort dan heeft Ankara wel een probleem omdat dan de relatief jonge bevolking zich niet stil zal houden.
Zo niet? Dan toch!
Nawie, just Nawie!
TWENTE KAMPIOEN.
Turken=Handel
als turken naar brics gaan = gaat goed met brics.
brics goed = rusland economie goed.
rusland economie goed = eu verliest.
eu verliest = nederland verliest.
China wil graag meer initiatieven / overnames in het buitenland en Erdogan heeft als een hebberige pooier het prachtige Turkije al grotendeels verkocht aan het buitenland. Hij moet zijn zakken en die van zijn blinde AK maatjes blijven vullen.
Binnenkort worden turkse markten overstroomt met Chinese brol.
Economisch is Brics wel een concurrent voor de EU en Putin kan laten zien dat hij economisch ook andere partners heeft. Die kneus van de VN (Guterres) laat overigens zien dat de VN een gecastreerde blatende geit is.
En waarom moeten die dictatuurlanden bijna altijd samenklieken?
Op die manier ontstaat er wel een nieuwe wereldoorlog: dictatuur vs niet dictatuur.
Niet echt een goede basis om een economische partnerschap met elkaar aan te gaan.
Als je kijkt naar het verloop van de oorlog tegen Islamic State in Syrië, was het overduidelijk dat hun bevoorrading via Turkije ging. De Turkse grenswachten zijn altijd paraat, vanwege de Koerden in het grensgebied, en die missen dus niets. Toch hebben ze zo'n beetje alle bevoorrading van en wapenleveranties aan IS gemist. En Erdogan kwam de hele tijd met lulsmoesjes aanzetten, wel wetende dat hij als NAVO-lid en aspirant EU-lid toch niet aangepakt zou worden.
Dit soort dingen is waarom zijn toetreding tot de EU naar de gallemiezen gegaan zijn.
Van Turkije kun je alles verwachten behalve trouw en loyaliteit. Als je een deal maakt, praten ze al weer met een ander over een betere deal wanneer je je omdraait. En als je zelf eens iets van Turkije gedaan wil hebben, moet je ze onder druk zetten met een "offer they can't refuse".
Turkije kiest nooit duidelijk. En dat is op meerdere vlakken het probleem: Turkije kiest nooit.
Persoonlijk vind ik dat een beetje 'imposter syndrome'. We schijnen te geloven dat onze economie zwak is. Maar dat is het helemaal niet! We zijn net binnen een jaar vrijwel volledig van het Russische gas af gegaan en hebben dat met maar zo'n 11 procent inflatie betaald!
Liever had ik ook niet die inflatie gehad, hoor. En ik vind zelfs dat het onnodig was om Rusland zo te isoleren (en dan bedoel ik niet eens sinds de oorlog in Oekraïne, maar al veel eerder: halverwege de jaren '00 is dat al begonnen).
Ik heb de waarheid dus ook niet in pacht, maar vrees dat Turkije voornamelijk door ons gepiepeld wordt. En niet zozeer andersom.
De reden waarom ik dat denk, was dat zijn laatste serieuze concurrentie door de westerse wereld net zo goed in het zonnetje werden gezet terwijl die er de zelfde denkbeelden op na hield, op 1 groot verschil na, hij had vooraf alvast aangegeven hoeveel hij bij het IMF zou gaan lenen.
En wat betreft die IS gasten.... Die moorden daar in Syrië ook de Koerden (en Deuzen) uit.
De vijand van mijn vijand is mijn vriend.
De Nederlandse defensie deed later echt exact het zelfde door in Syrië moslim extremisten te bevoorraden en strategische informatie te voorzien.
Toen omdat ze oa de Russen aldaar lastig vielen. Ook al waren de Russen daar om de democratisch gekozen overheid te ondersteunen. En wij waren er officieel helemaal niet.
Dat vonden de Turken dan weer niet grappig.
Dat waren de verkeerde moslim extremisten.
[ Bericht gewijzigd door W.H.I.S.T.L.E op donderdag 24 oktober 2024 @ 00:26 ]
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
[ Bericht gewijzigd door W.H.I.S.T.L.E op donderdag 24 oktober 2024 @ 00:25 ]
Ik ben geen robot.
niet bang voor ban
I stand with (the) Netherlands. w/
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken