FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 oktober 2024

Sterk Feyenoord wint ook van Benfica in Champions League

Feyenoord heeft na de overwinning op Girona opnieuw een knappe uitzege geboekt in de Champions League. In Portugal wonnen de Rotterdammers met 1-3 van Benfica.

Feyenoord speelde een ijzersterke eerste helft. Na twaalf minuten zorgde Ayase Ueda voor de openingstreffer na een goedlopende aanval en een teruggetrokken voorzet van Igor Paixão. Niet veel later dacht Ueda zijn tweede doelpunt van de avond te maken, maar dat werd afgekeurd vanwege een overtreding van Jordan Lotomba.

Toch ging Feyenoord met een 0-2 voorsprong de rust in, dankzij een doelpunt van Antoni Milambo. De aanvallende middenvelder schoot raak na een assist van aanvoerder Quinten Timber. Benfica had in de eerste helft weinig in te brengen tegen de Rotterdammers. Na rust ging het iets beter voor de Portugezen, en ze maakten de aansluitingstreffer via Kerem Aktürkoglu, na een fout van doelman Timon Wellenreuther.

Wellenreuther herstelde zich daarna met een aantal goede reddingen, waarna Milambo de wedstrijd vlak voor tijd besliste. Uit een lage vrije trap van Paixão maakte de middenvelder zijn tweede van de avond en bezorgde Feyenoord daarmee de tweede zege in de Champions League.

Freestyleskiërs en snowboarders schitteren op big air in Zwitserland, feest voor thuisfans

Heel langzaam begint het in Nederland af en toe voorzichtig een klein beetje fris te worden en dat betekent natuurlijk dat het wintersportseizoen er nu echt aan zit te komen. Komend weekeinde beginnen de alpineskiërs er aan, de freestyleskiërs en snowboarders kwamen in het Zwitserse Chur al in actie op de big air - hun tweede World Cup van het seizoen alweer, in augustus stonden ze nog in het Nieuw-Zeelandse Cardrona.

Snowboarden
Japans feest bij de mannen: Taiga Hasegawa opende met een cab 1800 weddle, in zijn derde sprong gevolgd door een front 1800 indy, bij elkaar goed voor 177,25 punten en de winst. De Nieuw-Zeelander Rocco Jamieson kwam tot 163,50 punten, voor de Fransman Romain Allemand (158,00) - daarmee stonden er drie tieners op het podium. Niek van der Velden en Sam Vermaat bleven met een 42e en 43e plek steken in de kwalificaties.

Bij de vrouwen was er zelfs dubbel Japans succes. De pas 17-jarige Mari Fukuda opende met een front 1080 weddle en liet er een strak uitgevoerde switch back 1260 japan op volgen voor 181,50 punten. Landgenote Reira Iwabuchi werd met 167,50 punten tweede, voor de Canadese veterane Laurie Blouin (163,00). Melissa Peperkamp en Romy van Vreden kwamen niet helemaal uit de verf in Chur: 29e en 30e in de kwalificaties, de twee laatste plekken.

Freestyleskiën
Bij de mannen kon Oostenrijk aan het feest. Matej Svancer opende met een left nose butter triple 1620 safety en gooide er in zijn derde sprong een switch left tail butter triple 1260 safety achteraan, wat hem 186,00 punten opleverde. Met 178,00 was plek twee voor de Noor Tormod Frostad, voor Dylan Deschamps uit Canada (172,25).

Bij de vrouwen was het tot slot feest voor de thuisfans. Favoriete Mathilde Gremaud begon met een carved left double cork 1260 safety en kwam in run twee met een switch left double 1080 safety, bij elkaar goed voor 178,50 punten. Dat was ruim meer dan de pas 16-jarige Flora Tabanelli (161,00), de Italiaanse freestylehoop voor de Spelen over een kleine anderhalf jaar. Met 143,75 punten werd het podium gecompleteerd door de Duitse Muriel Mohr.

Eminem steunt Harris en roept op om te stemmen, Obama rapt 'Lose Yourself'

Voormalig president Barack Obama en raplegende Eminem zorgden voor een gedenkwaardig moment tijdens een campagnebijeenkomst voor Kamala Harris in Detroit. Nadat Obama op het podium kwam, begon hij zijn toespraak met een speciaal intermezzo. "Ik heb veel rally's gedaan, dus ik ben niet snel nerveus. Maar bij Eminem voel ik me een beetje uit mijn doen," aldus Obama bij het spreekgestalte.

Daarna begon hij de tekst van Eminems hit 'Lose Yourself' te rappen: "I noticed, my palms are sweaty, knees weak, arms are heavy, vomit on my sweater already, Mom's spaghetti." Terwijl het publiek juichte, vervolgde Obama het beroemde lied uit 2002: "I'm nervous but on the surface I look calm and ready, to drop bombs but I keep on forgetting ..."

Eminem had een politieke boodschap: "Detroit en de hele staat Michigan betekenen veel voor me. De focus ligt meer dan ooit op ons voor deze verkiezingen," benadrukte hij. Eminem vroeg iedereen om te gaan stemmen.

"Ik vind dat mensen niet bang moeten zijn om hun mening te uiten," vervolgde de muzikant. Hij vindt dat vicepresident Harris voor een toekomst staat waarin de vrijheid van meningsuiting nel als vele andere vrijheden worden beschermd. Eminem steunde eerder de verkiezingscampagne van het Biden-Harris-team in 2020.  

 

 

Terroristische aanslag op Turks lucht- en ruimtevaartbedrijf

Volgens de Turkse overheid is er vanmiddag een terroristische aanslag gepleegd op het gebouw van de Turkse Lucht- en Ruimtevaartcorporatie (TUSAS) in Ankara. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen, zo schreef minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya op X.

Drie mensen zouden zich met een taxi naar de ingang van het terrein hebben begeven. Daarna zouden er explosies en geweerschoten zijn gehoord. Minstens één van de verdachten bracht een bom tot ontploffing, terwijl anderen het complex binnenkwamen. Ter plaatse zijn nog schoten te horen en mogelijk zijn medewerkers gegijzeld.  

Veiligheidstroepen, brandweerlieden en ambulances snelden ter plaatse, meldde NTV. Helikopters vlogen over het gebied. Volgens berichten in de media zijn de medewerkers naar een veilige locatie (bunker) gebracht.

De Turkish Aerospace Company (TUSAS) is een ontwikkelaar en producent van lucht- en ruimtevaartsystemen zoals gevechtsvliegtuigen en drones. Het heeft onder andere de prototypes van het Turkse gevechtsvliegtuig Kaan mede ontwikkeld.

Deze week vindt in Turkije een belangrijke defensie- en ruimtevaartbeurs plaats. De defensiesector is goed voor bijna 80 procent van de Turkse exportprestaties. In 2023 exporteerde het land defensiemateriaal ter waarde van 10,2 miljard dollar (9,46 miljard euro). 

Celstraf voor ontucht met twee jongens (15), vrijgesproken van verkrachting

De rechtbank Amsterdam veroordeelt een 36-jarige voormalige modeondernemer tot 18 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor ontucht met twee 15-jarige jongens en een aanranding van een 17-jarige jongen. Van zes verkrachtingen en een poging tot verkrachting wordt hij vrijgesproken omdat dwang niet kan worden bewezen. Omdat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft die hij ook had toen hij zijn daden pleegde, en gelet op de aard van de bewezen verklaarde feiten, vindt de rechtbank het aannemelijk dat de stoornis heeft doorgewerkt in de feiten zodat deze in (enigszins) verminderde mate aan hem kunnen worden toegerekend.

De 36-jarige man werd verdacht van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting, het plegen van ontucht met twee minderjarigen en een poging zware mishandeling in de periode van 2011 tot en met 2021. De feiten zouden zijn gepleegd voordat de nieuwe Wet seksuele misdrijven op 1 juli 2024 inging. Dat betekent dat de oude wetgeving van toepassing is. De rechtbank moet beoordelen of er sprake is van een zodanige dwang, door geweld of een andere feitelijkheid, dat het slachtoffer zich naar redelijke verwachting niet tegen de seksuele handelingen heeft kunnen verzetten of zich daaraan heeft kunnen onttrekken.

Oude wetgeving
De rechtbank oordeelt dat op basis van de oude wet bij de ten laste gelegde (pogingen tot) verkrachtingen geen sprake is van dwang door geweld of een andere feitelijkheid. De rechtbank wil hierbij niets afdoen aan de gestelde nare ervaringen die de slachtoffers hebben gehad en de gevolgen die zij daarvan ondervinden. Alleen is de drempel voor het vaststellen van dwang onder de oude wetgeving hoog.

Ontucht met twee minderjarigen
De ontucht met twee minderjarige jongens door seksueel binnendringen acht de rechtbank wel bewezen. De 36-jarige man was destijds in 2011 en 2014 respectievelijk 22 en 26 jaar, terwijl de slachtoffers 15 jaar waren. De rechtbank oordeelt dat de seksuele handelingen tussen hem en de twee slachtoffers in strijd zijn met de sociaal-ethische norm en daarmee als ontucht kunnen worden aangemerkt. Daarbij betrekt de rechtbank onder meer het leeftijdsverschil tussen hem en de slachtoffers, maar ook het verschil in levens- en ontwikkelingsfase. De 36-jarige man woonde toentertijd op zichzelf in Amsterdam en had al veel ervaring op seksueel gebied. De twee 15-jarige slachtoffers woonden nog bij hun ouders en waren op seksueel gebied nog geheel onervaren. De man was zich bij een van de slachtoffers bewust van diens leeftijd, en de rechtbank gaat er op basis van de verklaring van het andere slachtoffer vanuit dat hij ook van hem wist dat hij 15 jaar was. Het gegeven dat hij welbewust met hen afsprak en vervolgens op een ruwe en dominante manier seks met hen had waardoor hij de jongens een nare (eerste) seksuele ervaring gaf, vindt de rechtbank stuitend. Dit wordt hem in het bijzonder kwalijk genomen.

Schuldig aan aanranding
Daarnaast randde de 36-jarige man een 17-jarige jongen aan. Hij ging stelselmatig voorbij aan meerdere verbale en fysieke protesten van het slachtoffer en gebruikte fysiek geweld om het slachtoffer te dwingen seksuele handelingen te ondergaan. Het slachtoffer liep daarbij ook lichamelijk letsel op en ondervindt daar nog dagelijks de nare gevolgen van. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Zijn stelling dat hij gebruik maakte van jongens, maar geen misbruik, is daartoe volstrekt onvoldoende.

Voor de poging zware mishandeling van een slachtoffer in Zweden in april 2015 verklaart de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk aangezien de Zweedse officier van justitie het vooronderzoek seponeerde wegens onvoldoende bewijs.

Straf
Bij de man is de diagnose "andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis, in de zin van trekken van een borderline- en narcistische persoonlijkheidsstoornis" vastgesteld. De rechtbank oordeelt dat de man deze stoornis ook had toen hij de bewezen feiten pleegde en acht hem daarom enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Ook weegt in de straf mee dat de redelijke termijn om de zaak te behandelen met 19 maanden is overschreden en deze zaak veel media-aandacht heeft gekregen en een grote impact op het leven van de man heeft gehad. De rechtbank legt de man een celstraf van achttien maanden op, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich ambulant laten behandelen en mag hij geen contact hebben met de slachtoffers.

Asieldeal PVV en NSC, geen noodrecht wel strengere maatregelen

Het omstreden staatsnoodrecht wordt niet ingevoerd, maar er zullen wel ingrijpende asielmaatregelen worden genomen. Dit is overeengekomen door de PVV, NSC en premier Schoof, zoals blijkt uit een conceptbrief van Schoof die door de NOS is ingezien. De afgelopen dagen hebben PVV, NSC en de premier zelf over deze kwestie overlegd.

Vanmiddag zullen de andere twee coalitiepartijen, VVD en BBB, deelnemen aan het asieloverleg in het Catshuis. Volgens de conceptbrief zal er een 'wet inzake asielnoodmaatregelen' komen, die in tegenstelling tot een 'noodwet' wel aan het parlement moet worden voorgelegd, naast verschillende andere maatregelen.

In de nieuwe wet zal worden vastgesteld dat asielvergunningen voor onbepaalde tijd volledig worden afgeschaft en dat vergunningen voor bepaalde tijd nog slechts voor drie jaar geldig zullen zijn. Momenteel is dat vijf jaar.

Ook zal alles volgens de conceptbrief die "zo snel mogelijk" zal worden uitgewerkt en ingediend bij de Tweede Kamer, het voor meerderjarige kinderen en ongehuwde partners niet meer mogelijk zijn om na te reizen. Daarnaast regelt de wet dat mensen eenvoudiger als 'ongewenst' kunnen worden verklaard na een veroordeling.

In de kabinetsbrief, die volgt op de gesprekken met de PVV en NSC, staan ook andere plannen met betrekking tot asiel, waarvan een deel al bekend was. Schoof vermeldt bijvoorbeeld dat de Spreidingswet snel moet worden ingetrokken, "bij voorkeur dit jaar". Het was al bekend dat de coalitie van deze wet af wilde, maar tot nu toe was het de bedoeling om dit later te doen.

Verder staat in de conceptbrief dat de 'taakstelling statushouders' voor gemeenten komt te vervallen. Dit betekent dat gemeenten geen opdracht meer van het Rijk krijgen om een bepaald aantal mensen met een asielvergunning huisvesting te bieden. Om ervoor te zorgen dat statushouders toch kunnen doorstromen uit asielzoekerscentra, worden er 'sobere voorzieningen' getroffen. Statushouders mogen de aangeboden woonruimte niet weigeren.

Verder wordt in de plannen het beleid met betrekking tot Syrië "aanzienlijk aangescherpt". Bepaalde regio's van dat land kunnen mogelijk "nog dit jaar" als veilig worden aangemerkt. Asielzoekers uit die gebieden zonder status kunnen dan worden teruggestuurd. Ook zou volgens de plannen "gekeken" kunnen worden naar het terugsturen van Syriërs met een verblijfsvergunning.

In het document staat daarnaast dat er vanaf eind november grenscontroles aan onze grens worden ingesteld. Dit kan door een beroep te doen op artikel 25 van de Schengengrenscode. 'Irreguliere migranten', zoals mensen die in een ander land al asiel hebben aangevraagd, worden dan direct teruggestuurd naar Duitsland of België.

Ook op de agenda staan plannen om dwangsommen in het vreemdelingenrecht af te schaffen, het voornemen om nog maar 200 vluchtelingen per jaar in VN-verband op te nemen (nu zijn dat er nog 500), en het plan om 50 tot 100 extra cellen te creëren voor 'uitgeprocedeerde asielzoekers of illegalen' om hen uit te kunnen zetten. Verder worden er verschillende maatregelen genoemd die de asielprocedure strenger en eenvoudiger moeten maken.

Vanmiddag bespreken de coalitiepartijen deze ideeën met zijn vieren, onder leiding van Schoof. Als BBB en VVD akkoord gaan met deze plannen, wordt verwacht dat het kabinet er komende vrijdag in de ministerraad over zal beslissen.

Metal Slug Tactics komt op 5 november uit

Uitgever Dotemu bevestigd: Metal Slug Tactics komt op 5 november uit.

Metal Slug kent iedereen natuurlijk van de arcade kasten van vroeger. Je bleef er maar guldens ingooien omdat je om de haverklap dood ging. Metal Slug Tactics zet de run and gun arcade actie nu om naar een grid-based tactiek game (vergelijkbaar met Final Fantasy: Tactics). Zowel oude bekenden als nieuwe personages zijn speelbaar. Het spel komt uit voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en de Series X|S, Nintendo Switch en op pc.

Netanyahu wijst plan voor 'etnische zuivering' Gaza niet publiekelijk af

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet van plan om een Israëlisch plan voor etnische zuivering van Noord-Gaza publiekelijk af te wijzen, zelfs niet na het verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, om dat te doen. Dit berichten verschillende media, waaronder de Israëlische krant The Times of Israel en de Amerikaanse zender CNN.

Het door Blinken bekritiseerde plan, dat ook wel het 'Generaalsplan' wordt genoemd naar oud-generaal Giora Eiland die dit plan in september voorstelde, roept op tot de verdrijving van Palestijnen uit Noord-Gaza en het uithongeren van degenen die achterblijven. Critici vergelijken het plan met etnische zuivering.

Dinsdag had Blinken een ontmoeting met Netanyahu en een van zijn strategische adviseurs. Tijdens dit gesprek werd, volgens mediaberichten, ook het 'Generaalsplan' besproken. Netanyahu zou hebben aangegeven dat Israël niet van plan is het plan uit te voeren. Echter, Blinken's verzoek om dit openbaar te maken, werd door hem afgewezen, aldus een Amerikaanse functionaris geciteerd door CNN.

Volgens The Times of Israel vermoedt Washington dat Netanyahu zich niet publiekelijk tegen het Generaalsplan wil uitspreken, omdat hij zijn extreemrechtse coalitiepartners niet voor het hoofd wil stoten.

Bedrijfsleven vraagt kabinet af te zien van bezuinigingen op onderwijs

Het Nederlandse bedrijfsleven is ernstig bezorgd over de aangekondigde bezuinigingen van meer dan één miljard euro op onderwijs, onderzoek en innovatie. CEO's van onder andere Adyen, Koninklijke FrieslandCampina, VDL Groep en NXP dringen er bij het kabinet, samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW, op aan om te investeren in een productieve, concurrerende en flexibele economie.

In de brief aan het kabinet verwijzen de ondertekenaars naar het onlangs gepubliceerde Draghi-rapport en benadrukken ze het belang van investeren in kennis en innovatie om de concurrentiepositie van de Europese economie niet verder te verzwakken ten opzichte van de VS en China. "Onderwijs en onderzoek zijn de basis van een innovatieve en concurrerende economie."

De bedrijven zijn van mening dat de bezuinigingen negatieve effecten zullen hebben op de toekomst van de Nederlandse economie en samenleving. Ze vrezen dat de afschaffing van het Nationaal Groeifonds zal leiden tot het stoppen van grootschalige investeringen in publiek-private innovatie. "Daarnaast zijn deze investeringen cruciaal om ervoor te zorgen dat we in de toekomst genoeg middelen hebben om onze leraren, zorgmedewerkers en andere publieke diensten te kunnen financieren."

WIPO-ranglijst
De ondertekenaars wijzen op een afname van het innovatievermogen van Nederland. Ze verwijzen naar de daling op de WIPO-ranglijst, een index die het innovatievermogen van landen meet. In de afgelopen vijf jaar is Nederland van de tweede naar de zevende plaats gedaald.

Het kabinet probeert het begrotingstekort te verlagen door te snijden in het onderwijs. Door het aantal buitenlandse studenten te verminderen, komt er uiteindelijk jaarlijks 293 miljoen vrij.

Levenssimulatiespel Inzoi komt dit jaar nog uit via early acces

Krafton bevestigd: levens simulator InZoi komt dit jaar nog uit via early acces.

Naast The Sims is er eigenlijk geen enkel ander spel in het genre. Hier gaat binnenkort verandering in komen door het spel InZoi. De Koreaanse studio Krafton (o.a. bekend van PUBG) komt binnenkort met een concurrent voor het toch nogsteeds populaire The Sims. Vrij recent werd het spel Life By You nog geannuleerd. Het is dus de vraag of het genre wel populair genoeg is aangezien Krafton heeft aangegeven InZoi de aankomende 20 jaar wilt voorzien van updates en support.

Gameplaymechanics die door Life By You werden beloofd zitten ook verwerkt in InZoi. Zo kun je onder andere in autos rijden en zul je op je werk daadwerkelijk werk moeten doen. InZoi beloofd veel vrijheid voor de creatieve geest. Bijna alles is aan te passen naar jouw wensen, verder heeft het spel een enorm uitgebreide character creator. Het spel er ook nog eens erg goed uit en ben dan ook benieuwd hoe de gemiddelde pc klinkt tijdens het spelen straks. Specificaties die nodig zijn om het spel te kunnen spelen zijn hier te vinden. inZoi komt uit op zowel consoles als pc.

Demonstratie tegen kolentrein ontbonden, politie pakt tien activisten op

Tien activisten die op het spoor bij het Westelijk Havengebied in Amsterdam tegen de kolentreinen demonstreerden zijn gisteren door de politie opgepakt. Ze demonstreerden voor het sluiten van alle kolencentrales in Nederland. De actie is door burgemeester Halsema ontbonden. Zo meldt AT5. 

Ze gingen rond 13.00 uur op het spoor zitten en daardoor kon minstens één kolentrein er niet langs. Die is achteruit gereden.

Peter Jamin is van de actiegroep Kappen met Kolen en initiatiefnemer van de actie. "Langs de steenkoolroute van de haven, hier van Amsterdam naar de Duitse elektriciteitscentrales zullen allemaal blokkade-acties plaatsvinden. We willen een onmiddellijk einde van het importeren van steenkool uit Colombia."

In 2030 gaan de laatste drie kolencentrales dicht, maar volgens de actiegroep is dat veel te laat. “Uitfasering van kolen in dat jaar is echt niet op tijd, want elke extra ton CO2 kost mensenlevens. Desondanks draaien de kolencentrales, met hun enorme CO2-uitstoot, nog steeds."

Ontbonden
De burgemeester had een aanwijzing gegeven om naast het spoor verder te demonstreren. "Daar hebben ze niet naar geluisterd, waarna de demonstratie is ontbonden", zegt een woordvoerder van de burgemeester. De politie zegt zonet dat ze er tien hebben aangehouden.

Meer aanslagen met explosieven; zwaar vuurwerk meest gebruikt

Het aantal aanslagen met explosieven blijft toenemen. In de eerste negen maanden van dit jaar registreerde de politie 768 incidenten. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 497. Om kennis en ervaring over onderzoek naar aanslagen te delen, komen deze week forensisch onderzoekers, wetenschappers en andere deskundigen op het gebied van explosieven uit 24 landen naar Nederland.

Het aantal aanslagen met explosieven in Nederland neemt sinds enkele jaren sterk toe. In 2023 was sprake van een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dit jaar lijkt de stijgende trend door te zetten. Bij de meeste incidenten gaat het om aanslagen op woningen. Ze vinden vooral plaats in de grote steden, maar ook kleinere gemeenten worden er in toenemende mate mee geconfronteerd.

Bij het grootste deel van de aanslagen wordt gebruik gemaakt van zwaar, professioneel vuurwerk, waarbij flitspoeder de lading vormt, al dan niet in combinatie met brandstof. Flitspoeder zit onder meer in cobra’s en ander vuurwerk.

Aanslagen met explosieven maatschappelijk probleem
Het idee dat er bij de meeste aanslagen sprake is van een conflict in het criminele milieu, is inmiddels achterhaald. Dat blijkt ook uit het fenomeenbeeld geweld, een strategisch onderzoek van de politie naar aanslagen met explosieven, dat begin november wordt gepubliceerd. "We schatten dat bij ruim de helft van de incidenten geen link is met criminaliteit. Het lijkt een maatschappelijke trend te worden om ruzies met een aanslag te beslechten", zegt Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie. "Een groot probleem is dat particulieren veel te gemakkelijk aan zwaar explosief materiaal kunnen komen en dat de drempel om het te gebruiken laag is." Volgens Van der Stap speelt de vuurwerkcultuur in Nederland daarbij een rol en is een stevige aanpak nodig.

Politie-inzet leidde de afgelopen 2,5 jaar tot bijna 500 aanhoudingen van aanslagplegers. "We hebben als politie een belangrijke rol in het opsporen van daders en opdrachtgevers van aanslagen, maar ook van handelaren in illegaal vuurwerk en mensen die het bezitten. Daarnaast ligt er een maatschappelijke opgave om het probleem bij de kern aan te pakken", zegt Van der Stap. "Er wordt gewerkt aan het aan banden leggen van de internationale handel in zwaar illegaal vuurwerk en aan passende wetgeving op Europees niveau. Het strategisch offensief in oprichting gaat zich richten op het terugdringen van geweld; er is sterk behoefte aan minder 'korte lontjes' in de samenleving."

Internationaal delen van kennis en expertise
Mede door het grote aantal aanslagen in ons land heeft de Nederlandse politie veel kennis en expertise opgebouwd rond (forensisch) onderzoek naar aanslagen. Deze week vindt daarom de International Bomb Scene Management Training (IBSMT) plaats op de trainingslocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. Forensisch experts, wetenschappers en andere explosievendeskundigen uit 24 landen zijn in Nederland om kennis en ervaring met elkaar te delen.

Marc Wösten, Forensisch Expert Explosies en Explosieven Onderzoek bij de politie: "Het is ontzettend belangrijk dat we ook internationaal kennis en ervaring met elkaar delen. Met de toename van het aantal incidenten neemt het risico toe dat onschuldige burgers slachtoffer worden. We zien bij forensisch onderzoek vaak dat er extreem gevaarlijk materiaal wordt gebruikt en dat brengt enorme risico’s met zich mee. Niet alleen het doelwit van een aanslag loopt gevaar, maar door de kracht van de gebruikte explosieven zijn de risico’s enorm voor iedereen die in de buurt komt. De gevaren zijn uiteindelijk het grootst voor de aanslagpleger zelf."

Verblijfsvergunning voor Surinamers die Nederlandse nationaliteit kwijtraakten

Surinamers die hun Nederlandse nationaliteit zijn kwijtgeraakt en daardoor ongedocumenteerd raakten in Nederland, kunnen vanaf begin volgend jaar in Amsterdam een verblijfsvergunning aanvragen. Volgens wethouder Groot Wassink wordt daarmee een 'historische fout' rechtgezet. Zo meldt AT5. 

Toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd, verloor een groep Surinamers hun Nederlandse nationaliteit. Een deel van hen woonde daardoor jarenlang ongedocumenteerd in Nederland. In 2021 zouden er nog 950 tot 1250 ongedocumenteerde oud-Nederlanders in Amsterdam zijn.

Deze mensen konden daardoor ook geen aanspraak maken op bepaalde sociale voorzieningen. Ook konden ze officieel niet in Nederland werken.

Nu is er dus een tijdelijke regeling, bedoeld voor Surinaamse oud-Nederlanders die voor 25 november 1975 geboren zijn, geen officiële verblijfspapieren hebben en de afgelopen 10 jaar grotendeels in Nederland verbleven. De tijdelijke regeling gaat op 1 januari 2025 in en eindigt op 1 juli.

'Historische fout'
Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), zei in 2022 al dat hij deze groep oud-Nederlanders een verblijfsvergunning wilde geven. Eind vorig jaar, vlak voor het aantreden van de nieuwe regering, stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een tijdelijke regeling.

Die meerderheid verplichtte de huidige regering om ervoor zorgen dat er ook echt een regeling voor verblijfsvergunningen komt. Minister Marjolein Faber (Asiel) heeft de uitvoering daarvan nu bij de gemeente Amsterdam neergelegd, omdat hier relatief veel zogenoemde oud-Nederlanders uit Suriname wonen.

Ook Surinamers die in een andere Nederlandse gemeente wonen, moeten hun verblijfsvergunning in Amsterdam aanvragen.

Hulp
Die aanvraag loopt via het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV). Deze organisatie is als partner van de gemeente aangesteld om mensen te helpen bij het indienen van de aanvraag en het verzamelen van de benodigde gegevens. Mensen die aanspraak denken te maken op deze regeling kunnen vanaf vandaag bij het ASKV terecht voor begeleiding.

"Een historische fout wordt hiermee rechtgezet", zegt wethouder Groot Wassink in een reactie. "Door deze tijdelijke regeling kunnen veel mensen die al jaren in schrijnende situaties leven alsnog aanspraak maken op een verblijfsvergunning. Fijn dat we eindelijk aan de slag kunnen en dat het Rijk de gemeente Amsterdam heeft gevraagd om de regeling in samenwerking met het ASKV uit te voeren."

Kringloopwinkels zien kwaliteit van ingebrachte producten teruglopen

Kringloopwinkels zijn flink in opkomst. Vorig jaar is er een record hoeveelheid producten ingezameld van 194 miljoen kilo, verspreid over 248 vestigingen. Een indrukwekkende prestatie. Echter zorgt het succes ook voor uitdagingen voor kringloopwinkels. 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om spullen in te leveren of tweedehands te kopen. Deze trend sluit perfect aan bij de overgang naar een circulaire economie, waarin het hergebruik van producten centraal staat om afval te verminderen. In Nederland hebben we de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Kringloopwinkels leveren een cruciale bijdrage aan een circulaire economie.

Maar momenteel staan kringloopwinkels voor de uitdaging om de kwaliteit van hun producten vast te houden. Met name de kwaliteit van ingebrachte kleding neemt sterk af. Dat komt door de groeiende populariteit van fast fashion, aangewakkerd door platformen als SHEIN en Temu. Goedkope kleding die snel verslijt, belandt sneller in de kringloop, wat de levensduur en waarde ervan beperkt.

Het succes van kringloopwinkels hangt mede af van consumenten en hun bewustzijn over de impact van hun koopgedrag bij nieuwkoop. Door de huidige populariteit van fast fashion komt de missie van kringloopwinkels voor meer hergebruik in de knel. Alleen met kwalitatief betere producten kunnen kringloopwinkels hun potentie maximaal benutten en volwaardig bijdragen aan een duurzame toekomst en circulaire economie.

Meer meldingen van seksueel geweld: hulpinstanties vrezen overbelasting

De nieuwe wet die op 1 juli in werking trad, heeft de definitie van seksueel geweld flink verbreed. Dit heeft direct geleid tot een aanzienlijke toename in het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze stijging zal naar verwachting de komende jaren alleen maar doorgaan. Zo stelt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ze wijst erop dat er sinds de #metoo beweging tussen 2020 en 2022 al 37 procent meer slachtoffers naar hulpinstanties stapten. Naar verwachting zal dit aantal in 2025 met maar liefst 83 procent zijn gestegen.

De toename in meldingen komt deels door de bredere definitie van seksueel geweld, maar ook door schandalen zoals die bij The Voice, waarbij de media-aandacht voor nieuwe pieken zorgde. Hamer waarschuwt dat een nieuw groot schandaal de cijfers nog verder kan laten exploderen. Het onderzoeksinstituut dat ze heeft ingeschakeld, ziet namelijk telkens een verband tussen media-aandacht en een toename in meldingen.

De huidige hulpverlening dreigt het grote aantal slachtoffers niet meer aan te kunnen, stelt Hamer. Instanties zoals de Centra voor Seksueel Geweld, Slachtofferhulp en Veilig Thuis ervaren nu al dat hun capaciteit onder druk staat. Ze dringt er daarom bij de overheid op aan om de zorg te vernieuwen en uit te breiden. Nieuwe vormen van lichte zorg, zoals groepsgesprekken, digitale therapie en lotgenotencontact, kunnen helpen om de druk op intensievere hulpverlening te verlichten.

Om deze plannen te realiseren, is echter meer geld nodig. Het huidige budget is volgens Hamer slechts "de ondergrens" en ontoereikend om toekomstige pieken in de hulpvragen het hoofd te bieden. Ze benadrukt dat het investeren in tijdige en lichte zorg voorkomt dat slachtoffers later veel zwaardere en duurdere psychische zorg nodig hebben.

E-coliburger McDonald's eist leven en tientallen zieken VS

Een ernstige uitbraak van de E. coli-bacterie in de Verenigde Staten heeft geleid tot één dode en tientallen zieken, aldus de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. De uitbraak, die eind september begon, wordt in verband gebracht met hamburgers van McDonald's, specifiek de Quarter Pounder. In totaal zijn er 49 besmettingen gemeld, voornamelijk in de staten Colorado en Nebraska.

De situatie is zorgwekkend: tien mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, waaronder een kind dat lijdt aan een ernstige nierziekte. Een oudere inwoner van Colorado is overleden als gevolg van de infectie. Alle besmette personen hadden voorafgaand aan hun ziekteverschijnselen een Quarter Pounder bij McDonald's gegeten.

De exacte oorzaak van de uitbraak is nog niet bevestigd, maar onderzoekers richten zich op de mogelijkheid dat de bacterie afkomstig is van gesneden uien of rundvlees in de hamburgers. In de getroffen staten zijn producten met deze ingrediënten voorlopig niet meer beschikbaar.

McDonald's reageerde snel op de uitbraak. Het bedrijf vermoedt dat de besmette uien door een specifieke leverancier zijn geleverd. In een verklaring zegt McDonald's "uit voorzorg" voorlopig te stoppen met de verkoop van Quarter Pounders in de betrokken staten.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

EU: Kabinet mag bescherming van Oekraïense derdelanders eerder stoppen

De Europese rechter heeft een belangrijk advies ontvangen over de opvang van zogenoemde derdelanders uit Oekraïne, waarbij het kabinet mogelijk eerder mag stoppen met hun bescherming dan die van andere vluchtelingen. Het advies gaat over personen uit landen als Algerije, Turkije, Pakistan en Nigeria, die legaal in Oekraïne verbleven toen de oorlog daar in 2022 uitbrak. Zij zijn destijds samen met andere oorlogsvluchtelingen naar Nederland gekomen en kregen op basis van Europese afspraken tijdelijke bescherming.

De Nederlandse overheid ziet deze derdelanders echter als een aparte categorie, waarvoor andere regels zouden gelden. Na een eerdere verlenging maakte het kabinet bekend dat hun tijdelijke bescherming op 4 maart zou aflopen. Dit besluit wordt nu aangevochten, en in reactie daarop vroegen de Raad van State en de rechtbank Den Haag om duidelijkheid bij het EU-hof.

De advocaat-generaal van het EU-hof heeft in zijn advies aangegeven dat een lidstaat de bescherming van derdelanders inderdaad vroegtijdig mag beëindigen, mits de algemene beginselen van het recht, zoals het bieden van rechtszekerheid, in acht worden genomen. Dit advies geeft richting aan het uiteindelijke vonnis van het EU-hof, dat binnen enkele weken wordt verwacht door de versnelde procedure.

Het is waarschijnlijk dat het EU-hof het advies van de advocaat-generaal grotendeels zal volgen bij het uitspreken van het vonnis. Dit kan voor de Nederlandse overheid betekenen dat zij de tijdelijke bescherming van deze specifieke groep vluchtelingen kan stopzetten, wat mogelijk gevolgen heeft voor de derdelanders die hun verblijf in Nederland willen voortzetten.

AIV wil dat Nederland Palestijnse staat erkent

Nederland moet zijn Israël-Palestina beleid flink herzien, aldus de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een nieuw rapport. De AIV dringt erop aan dat Nederland de Palestijnse staat erkent, om zo de tweestatenoplossing – waarbij Israël en Palestina naast elkaar bestaan – in leven te houden. De situatie is volgens de AIV urgent.

Het rapport bekritiseert het huidige Europese en Nederlandse beleid. Het beleid zou niet alleen gericht moeten zijn op positieve stappen, maar ook op het toepassen van "negatieve druk", zoals economische sancties of het opschorten van het EU-Israël Associatieverdrag. De AIV benadrukt dat de EU, als een van Israëls grootste handelspartners, zijn invloed moet gebruiken om Israël te dwingen het internationaal recht te respecteren.

Daarnaast stelt de AIV voor dat Nederland samen met de EU ook naar zijn rol in Palestina moet kijken. Hoewel de EU de grootste donor is van de Palestijnse gebieden, moet deze steun effectiever worden ingezet, bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om corruptie aan te pakken en verkiezingen niet langer uit te stellen. Het aanpakken van groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad wordt daarbij ook genoemd.

Het rapport is kritisch over de passieve houding van de internationale gemeenschap, vooral als het gaat om de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Hoewel de AIV hoopt dat Nederland deze koerswijziging zal omarmen, is het onwaarschijnlijk dat het huidige kabinet deze adviezen zal opvolgen. In de huidige coalitie is er veel steun voor Israël, en de tweestatenoplossing wordt nauwelijks genoemd in het beleid.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

NFL: Na 24 jaar weer Nederlander in actie, Eagles verpletteren Giants

Voor het eerst in 24 jaar is er weer een Nederlander in actie gekomen in de NFL. Thomas Odukoya mocht in de zevende speelweek dan eindelijk aantreden voor de Tennessee Titans en kwam met name bij de 'special teams' in actie. Helaas hielp het de Titans niet om te winnen van de Buffalo Bills: de rivalen waren met 34-10 flink te sterk.

De New York Giants kregen ondertussen bezoek van de Philadelphia Eagles, twee teams met een stevige onderlinge rivaliteit. Dat maakte het een extra belangrijke wedstrijd voor running back Saquon Barkley, die in de zomer juist van de Giants naar de Eagles over was gestapt en het daar uitstekend doet. Barkley opende de score met een touchdown, quarterback Jalen Hurts scoorde er twee en ook AJ Brown was succesvol bij de 3-28 zege voor de Eagles.

Voor de liefhebber zijn hier overigens nog beduidend meer wedstrijdverslagen te lezen.

Uitslagen NFL week 7
New Orleans Saints - Denver Broncos 10-33
Jacksonville Jaguars - New England Patriots 32-16
Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 14-34
Buffalo Bills - Tennessee Titans 34-10
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 14-21
Green Bay Packers - Houston Texans 24-22
Indianapolis Colts - Miami Dolphins 16-10
Minnesota Vikings - Detroit Lions 29-31
New York Giants - Philadelphia Eagles 3-28
Los Angeles Rams - Las Vegas Raiders 20-15
Washington Commanders - Carolina Panthers 40-7
San Francisco 49ers - Kansas City Chiefs 18-28
Pittsburgh Steelers - New York Jets 37-15
Tampa Bay Buccaneers - Baltimore Ravens 31-41
Arizona Cardinals - Los Angeles Chargers 17-15

NBA: LeBron en zoon Bronny James schrijven historie bij seizoensstart

De Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is dinsdagavond van start gegaan en daarbij is gelijk historie geschreven: voor het eerst in de geschiedenis van de competitie kwam een speler tegelijk met zijn eigen zoon in actie.

De Los Angeles Lakers namen het op tegen de Minnesota Timberwolves en deden dat met op de bank de 20-jarige Bronny James, zoon van megastar LeBron James en afgelopen zomer tijdens de draft door de Lakers binnen gehengeld vanaf het universiteitsteam van USC.

Met vier minuten te gaan in de eerste helft was het zover: Bronny maakte zich klaar en kwam samen met LeBron het veld in. De jongeling bleef nog steken op één rebound in de drie minuten die hij speelde, vader LeBron noteerde zestien punten, waaronder een heerlijke dunk recht voor de neus van zijn zoon.

Met verder ook nog 36 punten van Anthony Davis pakten de Lakers een 110-103 zege op de Timberwolves, waar de Nederlander Jesse Edwards nog niet in actie kwam. Het is daarmee nog wachten op de eerste Nederlandse speelminuten in meer dan tien jaar, maar komende nacht kan dat ook gebeuren: de Golden State Warriors spelen dan bij de Portland Trail Blazers en Quinten Post maakt goede kans om in actie te komen.

Twee goals Reijnders helpen Milan naar CL-winst, Malen scoort bij pijnlijke nederlaag Dortmund

In de Champions League zijn dinsdagavond weer negen wedstrijden gespeeld in de eerste fase. PSV pakte een prima punt in Parijs, maar ook daarbuiten kwamen er de nodige Nederlanders in actie, hier en daar met succes.

In het San Siro speelde AC Milan met Tijani Reijnders in de basis tegen Club Brugge en na een ruim half uur kwam het dankzij Christian Pulisic op voorsprong. Kort daarop kwam Brugge met tien man te staan na een rode kaart voor Raphael Onyedika, maar kort na rust tekende Kyriani Sabbe zelfs voor de gelijkmaker. Dat duurde een goede tien minuten: Reijnders tikte zijn eerste Champions League-goal binnen. Dat was niet genoeg, want nog eens tien minuten later tekende de international ook voor de 3-1 eindstand.

Borussia Dortmund begon heerlijk aan de uitwedstrijd bij Real Madrid: na een half uur opende Donyell Malen de score, vier minuten later stelde de Oranje-international Jamie Gittens in staat de 0-2 te maken. Een kwartier na rust tekende Antonio Rüdiger voor de 1-2 en twee minuten later trok Vinicius de stand gelijk. Het ging van kwaad tot erger voor Dortmund: tien minuten voor tijd tekende Lucas voor 3-2, Vinicius maakte er 4-2 van en in blessuretijd scoorde de Braziliaan nog eens, 5-2.

Het Aston Villa van basisspeler Ian Maatsen trof Bologna, waar Thijs Dallinga in de basis stond. Het duurde bijna een uur voor er werd gescoord, maar in tien minuten tijd hielpen John McGinn en Jhon Duran Villa naar een 2-0 overwinning.

Arnaut Danjuma en Donny van de Beek begonnen namens Girona aan de thuiswedstrijd met Slovan Bratislava en kort voor rust was het Danjuma die Miguel Gutierrez bediende voor de 1-0. Juanpe maakte er in de tweede helft 2-0 van en dat was de eindstand, waarmee Girona's eerste Champions League-zege ooit een feit was.

Sturm Graz-keeper Kjell Scherpen kreeg goals om zijn oren van Sporting CP-spelers Nuno Santos en Viktor Gyökeres, terwijl Jerry St. Juste in mocht vallen bij de ploeg uit Portugal, die met 0-2 won.

Uitslagen Champions League 22 oktober
AC Milan - Club Brugge 3-1
AS Monaco - Rode Ster Belgrado 5-1
Arsenal - Shakhtar Donetsk 1-0
Aston Villa - Bologna 2-0
Girona - Slovan Bratislava 2-0
Juventus - VfB Stuttgart 0-1
Paris Saint-Germain - PSV 1-1
Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2
Sturm Graz - Sporting CP 0-2

NASCAR-coureur Logano wint in Vegas na perfecte strategie en staat in 'Championship 4'

Op de Las Vegas Motor Speedway is zondagavond de eerste race van de 'round of 8' in de playoffs van de NASCAR Cup Series verreden. Nog acht coureurs maken kans op de titel, als één van die coureurs in Las Vegas, Homestead-Miami of Martinsville zou winnen, was hij zeker van een plek in de 'Championship 4', die in november in Phoenix om de titel gaan racen.

We begonnen met Christopher Bell en Tyler Reddick op de eerste rij, gevolgd door Alex Bowman, Denny Hamlin, Kyle Larson, Carson Hocevar, Ross Chastain, Ty Gibbs, William Byron en Joey Logano. Larson, Bell, Reddick, Byron, Ryan Blaney, Hamlin, Chase Elliott en Logano waren de acht overgebleven coureurs in de playoffs.

Richting het einde van stage één werd Austin Dillon door Daniel Hemric de muur in geduwd: caution. Bell en Reddick domineerden de stage verder, waarbij de stagewinst voor Reddick was, met Bell, Martin Truex en Byron achter hem.

De positiviteit was van korte duur voor Reddick: kort na de herstart ging het voorin het veld fout. Brad Keselowski tikte Elliott aan, waarna Reddick ook werd geraakt en zelfs over de kop sloeg, uiteraard was de volgende caution snel een feit - Blaney kon niet alles ontwijken en liep ook flinke schade op.

Larson zakte halverwege de race ver weg: bij een pitstop ging ongeveer alles fout wat er fout kon gaan, en daarna moest hij nog eens naar binnen omdat een van de banden überhaupt niet gewisseld was. Voor Bell was er ondertussen niks aan de hand, hij reed ijzersterk naar de winst in stage twee, voor Truex en Byron.

Terwijl Bell lekker op dreef was na de herstart moest hij weer opnieuw beginnen: Gibbs ging in de rondte, caution. Voor Bell veranderde er weinig: ook na de herstart had hij de touwtjes stevig in handen. Met de slotfase in zicht kwam hij binnen voor zijn laatste pitstop, maar onder meer Daniel Suarez en Logano waagden het er op en bleven buiten.

Logano dichtte het gat naar Suarez en pakte de leiding over, terwijl Bell met rasse schreden naderde. Hij pakte Suarez wel, maar hij kwam één of twee ronden tekort: de winst ging naar Logano, wiens brandstofstrategie perfect uitpakte. Hij is daarmee de eerste coureur die in de 'Championship 4' staat, nadat hij zich als laatste voor de 'round of 8' plaatste - dat gebeurde pas doordat Bowman na de vorige race gediskwalificeerd werd wegens een te lichte auto.

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend komt er plaatselijk (dichte) mist voor, deze zal waarschijnlijk aan het einde van de ochtend oplossen. In het noorden kan de mist echter hardnekkig zijn. Elders schijnt de zon af en toe. Het blijft droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Vanmiddag blijft het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Later in de middag breekt in het zuiden de zon steeds meer door. Het wordt maximaal rond 16°C, in gebieden met hardnekkige mist rond 13°C. De wind is zuidelijk en zwak tot matig.

Vanavond is het droog met in het noorden nog wat bewolking. Elders is er weinig bewolking en kan er vooral in het noorden opnieuw plaatselijk mist ontstaan. In het noordwestelijk kustgebied staat een matige zuidelijke wind, elders is er weinig wind.

Vannacht komt er vooral in het noorden hier en daar (dichte) mist voor. Het blijft verder droog. De minima liggen rond 6°C en er staat weinig wind.(Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De St. Jacobskerk in de mist gehuld te Winterswijk (Foto: _UserName_)
De St. Jacobskerk in de mist gehuld te Winterswijk (Foto: _UserName_) 

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1418

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1421
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1420
review
The Apprentice: Donald Trump is niet meer te redden
review
Silent Hill 2 Remake
special
Random Pics van de Dag #1419
©FOK.nl e.a.