FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 juli 2024

Eerste trailer voor Agatha All Along toont duistere kant van Marvel

De eerste trailer van Marvel Television's Agatha All Along is vrijgegeven en het toont een kant van Marvel die we nog niet vaak zagen; een hele duistere.

De beruchte Agatha Harkness voelt zich machteloos nadat de verdachte goth Teen haar bevrijdt uit een verwrongen betovering. Haar interesse wordt gewekt als hij haar smeekt hem mee te nemen naar de legendarische Witches' Road. Een magische reeks beproevingen die, als ze worden overleefd, heksen beloont met wat ze nodig hebben. Samen vormen Agatha en Teen een wanhopige kring van heksen en gaan ze op weg naar de Witches' Road.

WandaVision-showrunner Jac Schaeffer keert voor deze miniserie terug en schreef ook de scenario's. Het zal de eerste live-action serie zijn van een Marvel personage dat niet haar eigen stripboekenserie heeft.

De eerste twee afleveringen gaan in première op 19 september, waarna er wekelijks een aflevering zal verschijnen op Disney+.

Releasedatum Shrek 5 aangekondigd

Er werd door Eddie Murphy in een interview eerder al naar verwezen, maar nu hebben we dan eindelijk een officiële bevestiging. Zojuist maakte Dreamworks via hun social media-kanalen bekend dat het vijfde deel in de Shrek-reeks eraan komt. We moeten er alleen nog wel heel even op wachten.

Het is inmiddels 14 jaar geleden sinds het laatste deel, Shrek Forever After, waarin de ogre het opnam tegen Repelsteeltje. De Shrek-reeks is nog steeds een van de succesvolste animatiefilmreeksen allertijden, met een gezamenlijke opbrengst van meer dan 4 miljard dollar. 

In hun berichtgeving laat Dreamworks ook weten dat Mike Myers, Cameron Diaz én Eddie Murphy wederom de stemmen van Shrek, Fiona en Donkey zullen vertolken. De regie is in handen van Brad Abelson, die eerder Minions 2: The Rise of Gru regisseerde en Walt Dohrn, die eerder zelf te horen was als Repelsteeltje in het laatste deel.

Shrek 5 draait vanaf 1 juli 2026 in de Amerikaanse bioscopen.

Spanje verslaat Frankrijk en staat in finale EK voetbal

Spanje is de eerste finalist van het EK voetbal in Duitsland. In de eerste halve finale van het Europees kampioenschap wonnen de Spanjaarden met 2-1 van Frankrijk. In de finale wacht Nederland of Engeland, die woensdagavond hun halve finale spelen.

We kregen een prachtige opening in München. In de eerste minuten kreeg Spanje via een Fabian Ruiz een geweldige kopbal, maar de Spaanse middenvelder kopte naast. Na de goede openingskans kwam Frankrijk wel tot scoren. Randal Kolo Muani zorgde met kopgoal na een voorzet van Kylian Mbappé voor de openingsgoal.

Frankrijk had precies wat het wilde en direct na de openingstreffer werden de Fransen opnieuw gevaarlijk, ditmaal via Mbappé, maar de Franse aanvaller zag zijn schot net geblokt worden. Spanje kwam na twintig minuten langszij na een geweldig doelpunt van Lamine Yamal. De 16-jarige buitenspeler van Spanje legde de bal voor zijn linkervoet en schoot prachtig raak in de kruising en liet de doelman van Frankrijk kansloos.

Direct na de 1-1 kwam Spanje op voorsprong. Na een afgeslagen bal nam Dani Olmo de bal geweldig aan en speelde daarmee zijn Franse verdediger uit en schoot vervolgens raak via het been van de Fransman Jules Koundé.

Spanje stond met rust 2-1 voor en in de tweede helft wisselde Frankrijk aanvallend. Ondanks de druk van Frankrijk kon het geen grote kansen creëren. Mbappé was vijf minuten voor tijd nog het meest gevaarlijk, maar de steraanvaller en aanvoerder schoot hoog over en Spanje staat in de finale van het EK voetbal. In die finale speelt het tegen Nederland of Engeland, die woensdagavond hun halve finale spelen.

Beeld Anne Frank beklad met 'Gaza'

Een beeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid is beklad. Op de sokkel is in rode verf onder andere het woord 'Gaza' gespoten. Een woordvoerder van het stadsdeel laat weten dat er schoonmakers onderweg zijn om de rode verf te verwijderen. Zo meldt AT5. 

Naast de tekst op de sokkel zijn rond de voeten van het beeld van Anne Frank rode vlekken gespoten. Een bewoner laat aan AT5 weten de bekladding vandaag voor het eerst te hebben gezien. De politie kreeg rond 15.00 uur een melding van vandalisme.

Stadsdeel Zuid laat weten dat de calamiteitendienst van stadswerken en de politie naar het standbeeld zijn toegestuurd om de graffiti te verwijderen. Het is niet de eerste keer dat het beeld wordt beschadigd, de sokkel is al eens kapotgemaakt en het beeld is al eens van zijn plek getrokken.

In juni zijn op meerdere plekken in de stad gebouwen door pro-Palestijnse activisten beklad met rode verf, omdat daar bedrijven en instellingen zouden zitten die connecties hebben met Israël.

Beeld beschermen
Initiatiefnemer van het beeld, Gert-Jan Jimmink vindt het "schandalig" dat het beeld beklad is: "Het staat voor de 14.000 Joden uit deze wijk die vermoord zijn. Het gaat niet over een actuele situatie", zegt hij. 

"Als je aandacht wil voor iets, kun je op een andere plek terecht. Ik heb al eerder gepleit voor een camera en lichtbron op deze plek. Het geeft ons weer te denken dat we wat moeten doen om dit weerloze beeld te beschermen", aldus Jimmink. 

Stadsdeelvoorzitter Bart L. Vink laat in een reactie aan AT5 weten: "Dit soort uitingen zijn misplaatst en respectloos. We laten het zo snel mogelijk weghalen."

Burgemeester Halsema noemt het bekladden van het beeld een "ongelofelijke schande". Ze roept mensen die iets gezien hebben op zich te melden. De verf is inmiddels verwijderd. 

Waarom ledlampen ideaal zijn om energie te besparen

Wil je graag je energieverbruik verminderen zodat je energierekening lager wordt? Dan is het een aanrader om over te stappen op ledverlichting. Ledlampen zijn een slimme keuze als je energie wilt besparen in huis. Als je momenteel nog traditionele gloeilampen of halogeenlampen gebruikt, is het verstandig om de overstap naar led te maken. Waarom ledlampen ideaal zijn om energie te besparen? Wij zetten wat goede redenen op een rij!

Efficiënte verlichting

Een van de belangrijkste redenen waarom ledlampen ideaal zijn voor energiebesparing, is dat ze veel efficiënter zijn dan gloeilampen en halogeenlampen. Ledlampen verbruiken, in vergelijking met gloeilampen en halogeenlampen, namelijk veel minder energie om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren. 

In sommige gevallen kan de energiebesparing door het gebruik van ledlampen oplopen tot maar liefst 90%. Ledlampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en lichtkleuren. Voor ledverlichting van topmerken ben je bij Lampdirect aan het juiste adres.

Lange levensduur

Nog een reden om over te stappen op ledverlichting om energie te besparen is hun lange levensduur. Ledlampen gaan gemiddeld zo’n 35.000 branduren mee. Dit is zeer lang, zeker ten opzichte van gloeilampen en halogeenlampen. Een gloeilamp gaat gemiddeld slechts 1000 branduren mee en een halogeenlamp 3500 uur. Door de lange levensduur van ledlampen, hoef je ze veel minder vaak te vervangen. Hierdoor hoef je dus niet al snel nieuwe lampen te kopen en oude lampen weg te doen, wat energie bespaart.

Direct goed licht

Zodra je ledlampen aanzet, geniet je meteen van volle lichtsterkte. Dit in tegenstelling tot andere lampen, die vaak even de tijd nodig hebben om op te warmen en goed licht te bieden. Hierdoor wordt energie verbruikt, zonder dat er volledig licht is. Met ledlampen hoef je niet te wachten en krijg je direct helder licht wanneer je dat nodig hebt. Zo voorkom je onnodig energieverbruik. 

Worden minder warm

Ledverlichting wordt veel minder warm dan gloei- en halogeenlampen. Dit zorgt ervoor dat er bij ledlampen veel minder energie verloren gaat aan warmte. Dit is gunstig als je energie wilt besparen, want bij ledverlichting wordt een groot deel van de energie gebruikt voor het produceren van direct licht. Dit zorgt voor efficiëntere verlichting en helpt bij het verlagen van je energierekening.

Zoals je hierboven hebt gelezen is het een slimme zet om over te stappen op ledverlichting als je minder energie wilt verbruiken in huis. Op deze manier kun je geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu!

ledlampen

Tips om je relatie spannend te houden

Een langdurige relatie kan soms een sleur worden. De passie verdwijnt, de vonk lijkt uitgedoofd. Maar geen paniek! Er zijn genoeg manieren om je relatie opwindend en spannend te houden. Met onderstaande tips kan jij de passie weer doen oplaaien en je relatie nieuw leven inblazen. Want we zien nog te vaak dat het na een bepaalde tijd redelijk vanzelfsprekend en daarmee vaak saai wordt in een relatie, met vaak alle gevolgen van dien. Reden genoeg om dus wat extra tijd en aandacht te besteden aan verschillende facetten, die een relatie succesvol kunnen maken of niet.

Communicatie is key

Het begint allemaal met goede communicatie. Neem de tijd om echt naar elkaar te luisteren en open en eerlijk te praten over jullie verlangens en behoeften. Wees niet bang om ook intieme onderwerpen aan te kaarten. Open communicatie creëert een gevoel van verbondenheid en vertrouwen, wat essentieel is voor een spannende relatie.

Probeer nieuwe dingen uit

Routine kan dodelijk zijn voor de spanning in je relatie. Daag jezelf en je partner uit om nieuwe dingen te proberen. Ga samen op avontuur, ontdek nieuwe hobby's of plan spontane verrassingen voor elkaar. Door uit je comfortzone te stappen, blijft de relatie fris en opwindend.

Spice it up in de slaapkamer

Intimiteit is een belangrijk aspect van een spannende relatie. Experimenteer met nieuwe standjes, speeltjes of erotische spellen om de vonk weer te laten overslaan. Durf je fantasieën te delen en sta open voor de wensen van je partner. Een avontuurlijke en speelse houding in de slaapkamer kan voor vuurwerk zorgen. Wat dacht je van het kopen van een kamagra jelly om eens te proberen in de slaapkamer? Je zult namelijk versteld staan van het effect van zo’n klein zakje met gel.

Quality time

Neem bewust tijd voor elkaar. Plan regelmatig date nights waarin jullie samen iets leuks doen, zonder afleiding van werk of andere verplichtingen. Ga bijvoorbeeld samen uit eten, maak een romantische wandeling of plan een weekendje weg. Tijdens deze momenten kunnen jullie echt connectie maken en genieten van elkaars gezelschap.

Blijf elkaar verrassen

Verras je partner met kleine attenties en gebaren van liefde. Een onverwacht cadeautje, een lief briefje of een spontane kus zijn simpele manieren om te laten zien dat je aan de ander denkt. Door elkaar regelmatig te verrassen, blijft de romantiek springlevend.

Durf kwetsbaar te zijn

Kwetsbaarheid schept verbondenheid. Durf jezelf open te stellen en je diepste gevoelens met je partner te delen. Laat zien dat je kwetsbaar durft te zijn, waardoor je een diepere band creëert. Deze emotionele intimiteit zorgt voor een spannende dynamiek in jullie relatie.

Houd het spannend buiten de slaapkamer

Spanning hoeft niet alleen plaats te vinden tussen de lakens. Nu is het gebruik van een cobra 120 wel leuk, maar niet het belangrijkste. Daag elkaar uit op verschillende vlakken, zoals sportieve activiteiten of intellectuele uitdagingen. Ga samen avonturen beleven, nieuwe plekken ontdekken of leer iets nieuws samen. De adrenaline die hierbij vrijkomt, zal een positieve invloed hebben op jullie relatie.

relatietips

Philipsen boekt sprintzege in Tour de France

Jasper Philipsen heeft eindelijk zijn eerste ritzege in deze Tour de France te pakken. De Belgische sprinter was in de tiende etappe de snelste in de massasprint. Hij won voor Biniam Girmay en Pascal Ackermann.

De 187 kilometer lange vlakke etappe van Orleans naar Saint-Amand-Montrond was er een waarin weinig gebeurde. Niemand wilde in de aanval gaan en zoals verwacht kregen we een massasprint in de straten van Saint-Amand-Montrond.

Daar werd de sprint perfect aangetrokken voor Jasper Philipsen. De Belgische sprinter kreeg een uitstekende lead-out van wereldkampioen Mathieu van der Poel, waarna Philipsen het makkelijk afmaakte en zijn eerste ritzege pakte deze Tour de France. Groenetruidrager Biniam Girmay werd tweede, voor Pascal Ackermann. Dylan Groenewegen kwam niet verder dan een negende plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Rybakina en Svitolina makkelijk naar kwartfinales Wimbledon

De kwartfinales van het vrouwenenkelspeltoernooi op Wimbledon zijn dit jaar bijzonder internationaal: voor het eerst sinds 2013 komen de acht kwartfinalisten uit acht verschillende landen, een natuurlijk niet zo belangrijk edoch wel geinig detail.

Elena Rybakina, de winnares van twee jaar geleden, is als nummer vier van de plaatsingslijst de hoogst geplaatste speelsters die nog in het toernooi zat en dat blijft ook zo: de Kazachse zag Anna Kalinskaya (17) uit Rusland in de tweede set geblesseerd opgeven.

Rybakina mag nu aantreden tegen de als 21e geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina, die het bepaald niet moeilijk had met Xin Wang: de Chinese moest er met 6-2, 6-1 aan geloven tegen Svitolina, die in 2019 en vorig jaar al in de halve finales stond in Londen.

Voormalig Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko (13) uit Letland won met 6-2, 6-3 van de Kazachse Yuliya Putintseva en mag het nu opnemen tegen Barbora Krejcikova (31). De Tsjechische had ook aan twee sets genoeg om de als elfde geplaatste Amerikaanse Danielle Collins te verrassen: 7-5, 6-3.

Djokovic zonder problemen naar kwartfinales Wimbledon, Zverev sneuvelt

Tennisser Novak Djokovic ligt nog altijd prima op koers om voor de achtste keer in zijn carrière de titel te pakken op Wimbledon. De Servische nummer twee van de plaatsingslijst rekende in Londen vrij simpel af met de als vijftiende geplaatste Deen Holger Rune: 6-3, 6-4, 6-2.

In de kwartfinales neemt Djokovic het op tegen de Australiër Alex de Minaur (9), die het één set lastig had met Arthur Fils. Daarna wist hij de Fransman echter gewoon opzij te zetten en met 6-2, 6-4, 4-6, 6-4 plaatste De Minaur zich na Roland Garros eerder dit jaar en de US Open 2020 voor zijn derde Grand Slam-kwartfinale.

Het doek viel in de achtste finales voor Alexander Zverev, die op Wimbledon nog nooit door wist te dringen tot de laatste acht. De als vierde geplaatste Duitser kreeg dat ook nu niet voor elkaar, in een spannende partij was de Amerikaan Taylor Fritz (13) hem met 4-6, 6-7 (4), 6-4, 7-6 (3), 6-3 de baas.

Fritz speelt in zijn tweede Wimbledon-kwartfinale, na 2022, tegen Lorenzo Musetti (25) uit Italië. Hij verloor de eerste set tegen de sensationele Franse lucky loser Giovanni Mpetshi Perricard, maar nam de touwtjes vervolgens in handen en plaatste zich voor zijn eerste Grand Slam-kwartfinale met een 4-6, 6-3, 6-3, 6-2 overwinning.

1 op de 5 Nederlanders ging in 2023 niet op vakantie

In 2023 gingen Nederlanders van 15 jaar of ouder gemiddeld 2,5 keer op vakantie. Dat zijn in totaal 37,6 miljoen vakanties. Niet iedereen ging op vakantie, ruim 19 procent bleef thuis. In 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, was dit 32 procent. Het aantal thuisblijvers daalde vanaf 2021 weer. Een derde van degenen die niet op vakantie gingen, gaf als reden hiervoor dat ze liever thuis bleven. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het CBS Vakantieonderzoek.

Wie zijn de thuisblijvers?
Ouderen gingen vaker niet op vakantie dan jongeren: 44 procent van de 75-plussers gaf aan niet op vakantie te zijn geweest, tegen 12 procent van 15- tot 25-jarigen. Ook het inkomen speelt een rol: van de mensen die deel uitmaken van de 25 procent laagste huishoudensinkomens (1e kwartielgroep) bleef 38 procent thuis, tegen 8 procent bij de hoogste inkomensgroep. Mensen uit eenpersoonshuishoudens of uit eenoudergezinnen gingen vaker niet op vakantie dan mensen uit andere typen huishoudens.

1 op de 3 niet-vakantiegangers blijft liever thuis
Ruim 33 procent van de 15-plussers die in 2023 niet op vakantie gingen, gaf als reden dat ze niet graag op vakantie gaan, en liever thuisblijven. Daarna volgden argumenten als gezondheid, geen geld voor vakantie, tijdgebrek door werk, studie of familieverplichtingen. Thuisblijven om veiligheidsredenen werd het minst vaak als reden genoemd om niet op vakantie te gaan.

Gezondheid is voor ouderen belangrijkste reden om thuis te blijven
Voor 43 procent van de thuisblijvende 65-plussers, was gezondheid de belangrijkste reden om niet op vakantie te gaan. Bij 45- tot 65-jarigen is de wens om liever thuis te blijven de belangrijkste reden om niet op vakantie te gaan. Drukte op werk of studie, of geldgebrek, is vooral voor mensen tot 45 jaar de belangrijkste reden om niet op vakantie te gaan. Beide redenen werden door 37 procent van de thuisblijvers van deze leeftijdsgroep genoemd.

Geen geld voor vakantie
Geldgebrek als reden om niet op vakantie te gaan speelt vooral bij mensen tot 45 jaar, en bij mensen in de laagste inkomensgroep. Van de thuisblijvers uit deze inkomensgroep gaf 44 procent aan hierom niet op vakantie te zijn gegaan. In de hoogste inkomensgroep (4e kwartielgroep) en in de middeninkomensgroepen (2e en 3e kwartielgroep) is dit aandeel een stuk lager (ongeveer 20 procent).

Inflatie stijgt in juni door duurdere tabak en kleding naar 3,2 procent

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 3,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In mei was de inflatie 2,7 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van juni is hetzelfde als bij de snelle raming die op 2 juli is gepubliceerd.

Inflatie stijgt door tabak en kleding
De prijsontwikkeling van tabak zorgde voor een stijging van de inflatie. In juni was tabak 30,9 procent duurder dan vorig jaar, in mei was de stijging 22,0 procent. Per 1 april 2024 zijn de accijnzen op tabak verhoogd en dit zorgde voor een stijging van de prijzen. Een accijnsverhoging werkt met wat vertraging door in de verkoopprijzen, omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven worden verkocht. Ook de prijsontwikkeling van kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Kleding was in juni 1,3 procent duurder dan een jaar eerder, in mei waren de prijzen 3,9 procent lager dan vorig jaar.

Inflatie eurozone 2,5 procent
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juni 3,4 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was de inflatie volgens de HICP 2,7 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 2,6 procent in mei naar 2,5 procent in juni.

Amnesty: 'Demonstratierecht in Europa systematisch ondermijnd'

In heel Europa ligt het demonstratierecht zwaar onder vuur. Vreedzame demonstranten worden steeds vaker gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en hardhandig aangepakt. Staten leggen demonstranten ongerechtvaardigde en bestraffende beperkingen op en zetten steeds repressievere middelen in om afwijkende meningen de kop in te drukken.

Dat stelt Amnesty International vandaag in het nieuwe rapport: ‘Under-protected and over-restricted: The state of the right to protest in 21 countries in Europe‘. Het rapport legt door heel Europa een patroon bloot van repressieve wetten, het gebruik van onnodig of buitensporig geweld, willekeurige arrestaties, vervolgingen, en ongerechtvaardigde of discriminerende beperkingen. Ook neemt het gebruik van indringende bewakingstechnologie toe.

"Amnesty’s onderzoek schetst een zeer verontrustend beeld van een Europa-brede aanval op het recht om te demonstreren", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. "Overal op het continent belemmeren, ontmoedigen en bestraffen autoriteiten mensen die vreedzaam protesteren, en wordt er kwaad over hen gesproken."

De geschiedenis laat zien dat vreedzaam protest een centrale rol heeft gespeeld bij het bereiken van veel van de rechten en vrijheden die we nu als vanzelfsprekend beschouwen. En toch creëren repressieve wetten en beleid in heel Europa een bedreigende omgeving voor vreedzame demonstranten en protesten. Ook ongerechtvaardigde praktijken en misbruik van surveillancetechnologieën dragen hieraan bij.
"Een van deze ontwikkelingen, op zichzelf, in een enkel land, zou verontrustend zijn. Maar tientallen van zulke repressieve tactieken door heel Europa is ronduit angstaanjagend", aldus Agnes Callamard.

Politie, straffeloosheid en toezicht
Het rapport constateert dat de politie op grote schaal buitensporig en/of onnodig geweld gebruikt tegen vreedzame demonstranten, inclusief het gebruik van minder dodelijke wapens zoals rubberen kogels en traangasgranaten. Gerapporteerde incidenten resulteerden in ernstige en soms blijvende verwondingen, waaronder gebroken botten of tanden (Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië), het verlies van een hand (Frankrijk), het verlies van een testikel (Spanje), en ontwrichte botten, schade aan ogen en ernstig hoofdletsel (Spanje). In sommige landen kwam het gebruik van geweld neer op marteling of andere vormen van mishandeling en in België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Slovenië, Servië en Zwitserland werd door rechtshandhavers buitensporig geweld gebruikt tegen kinderen.

Toename surveillance
Staten maken steeds meer gebruik van nieuwe technologie en bewakingsinstrumenten om demonstranten gericht en massaal te bewaken. Dit omvat het volgen en monitoren van activiteiten en het verzamelen, analyseren en opslaan van gegevens. Een aantal staten heeft de surveillance uitgebreid door middel van wetgeving zonder voldoende waarborgen in te bouwen. Hierdoor is er risico op wijdverspreid misbruik.

Er is een duidelijke toename in het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie in Europa. Het wordt momenteel gebruikt in 11 van de onderzochte landen, en nog eens zes landen zijn van plan het in te voeren. Het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie voor de identificatie van demonstranten komt neer op willekeurige massasurveillance. Er zijn geen voorzorgsmaatregelen die de schade die dit veroorzaakt kunnen voorkomen. Amnesty International heeft opgeroepen tot een algeheel verbod op deze technologie.

Stigmatiseren van protest
Amnesty International signaleert een verontrustende trend van stigmatisering door de autoriteiten met als doel om het beeld te creëren dat de protesten en demonstranten geen recht van bestaan hebben. Schadelijke retoriek van ambtenaren in de 21 landen is aan de orde van de dag. Demonstranten worden omschreven als 'terroristen', 'criminelen', 'buitenlandse agenten', 'anarchisten' en 'extremisten'. Deze negatieve retoriek wordt vaak gebruikt om het invoeren van steeds strengere wetten te rechtvaardigen.

Vreedzame daden van burgerlijke ongehoorzaamheid worden steeds vaker gezien als een bedreiging voor de openbare orde en/of de nationale veiligheid. Dit geeft de autoriteiten een vals voorwendsel om beperkingen op te leggen en internationale mensenrechtenverplichtingen te omzeilen.

Dreigende taal en demoniserende retoriek van hooggeplaatste politici was vooral overheersend in reactie op Palestijnse solidariteitsbetogingen. In het Verenigd Koninkrijk werden demonstraties door de minister van Binnenlandse Zaken omschreven als 'haatmarsen' en door de premier als 'maffia-geweld'. In Slovenië zei de toenmalige premier in 2021 tegen demonstranten dat ze “naar huis moesten gaan waar ze vandaan kwamen” en in 2023 moedigden de autoriteiten hun volgers op Twitter (X) aan om foto’s te maken van demonstranten omdat het 'terroristen' zouden kunnen zijn.

Elders hebben autoriteiten in Duitsland, Italië, Spanje en Turkije klimaatactivisten niet alleen geframed als 'eco-terroristen' of 'criminelen', maar hen ook aangepakt met behulp van terrorisme-gerelateerde bepalingen en wetten die verband houden met het bestrijden van georganiseerde misdaad en het beschermen van de nationale veiligheid.

Anti-protest wetgeving en criminalisering
In heel Europa schenden staten hun internationale wettelijke verplichtingen om vreedzame bijeenkomsten te respecteren, te beschermen en te faciliteren. Ze houden zich onder meer niet aan de vereisten om obstakels voor protest weg te nemen.

Hoewel alle onderzochte landen in het rapport de belangrijkste mensenrechtenverdragen ter bescherming van het recht op vreedzame vergadering hebben goedgekeurd, laten veel landen na dit om te zetten in nationale wetgeving. Dit – in combinatie met het aannemen van repressieve nieuwe wetten, verregaande beperkingen en belastende eisen – heeft een steeds vijandiger klimaat voor protest gecreëerd.

In de afgelopen jaren hebben Europese regeringen ingrijpende beperkingen opgelegd aan protesten. De redenen die de autoriteiten voor deze beperkingen aanvoerden waren regelmatig verzonnen. Regeringen gebruikten vaak 'nationale veiligheid' en 'openbare orde' als voorwendsel om vreedzame dissidenten hardhandig aan te pakken.

De voorgewende redenen van ‘openbare orde’ of ‘openbare veiligheid’ die de afgelopen maanden werden gebruikt om Palestijnse solidariteitsdemonstraties in de hele regio te verbieden of ernstig te beperken, voldoen niet aan de beginselen van legaliteit, noodzakelijkheid en proportionaliteit. Ze versterken ook raciale vooroordelen en stereotypering. In verschillende van de onderzochte landen zijn Palestijnse solidariteitsprotesten het doelwit geweest van verboden en een verbod op het gebruik van bepaalde gezangen en symbolen. Deze verboden zijn vaak met geweld afgedwongen door de politie.

Burgerlijke ongehoorzaamheid als doelwit
Ondanks het feit dat vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid – het met voorbedachten rade overtreden van de wet om gewetens-redenen – wordt beschermd door het recht op vreedzame vergadering, framen staten dit steeds vaker als een ‘bedreiging’ voor de openbare orde en/of nationale veiligheid. Ze reageren met steeds hardere methoden zoals onnodige politie-acties, het gebruik van buitensporig geweld, arrestaties op basis van wetten zonder juridische duidelijkheid, harde aanklachten en sancties waaronder gevangenisstraffen.

In Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk maken preventieve bepalingen het mogelijk om mensen te verbannen van bepaalde plaatsen of toekomstige activiteiten – en in sommige gevallen op te sluiten – om te voorkomen dat ze deelnemen aan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Afschrikwekkend effect en discriminatie
Ongerichte massasurveillance, hardhandig politieoptreden, omslachtige eisen en het risico op strafrechtelijke sancties creëren angst en ontmoedigen deelname aan bijeenkomsten. Dit afschrikwekkende effect heeft een onevenredig grote impact op mensen uit geracialiseerde en gemarginaliseerde groepen. Zij lopen al een groter risico op geweld, ongelijkheid, racisme en andere vormen van discriminatie door staatsfunctionarissen en ervaren hogere drempels om deel te nemen aan demonstraties.

In verschillende landen hebben de (waargenomen) identiteit van organisatoren en deelnemers aan protesten en de doelen waarvoor ze zich inzetten, invloed gehad op de beperkingen door de autoriteiten.

Oproep Amnesty International
"Het demonstratierecht loopt in Europa het risico om in duizend stukjes uiteen te vallen", zegt Catrinel Motoc van Amnesty International. "Mensen die de straat op gaan worden geconfronteerd met steeds repressievere beperkingen, strafrechtelijke sancties, staatsgeweld, discriminatie en alomtegenwoordig toezicht. Ondanks deze aanvallen protesteren mensen nog steeds om hard bevochten rechten te behouden en nieuwe rechten veilig te stellen".

In plaats van vreedzaam protest te beperken en mensen die de straat op gaan te straffen, moeten staten in heel Europa hun aanpak volledig herzien. Protesten moeten worden vergemakkelijkt in plaats van tot zwijgen gebracht Het repressieve web van wetten moet worden hervormd om ze in lijn te brengen met internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.

Achtergrond
De onderzochte landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Servië, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Het project maakt deel uit van Amnesty International’s wereldwijde campagne Protect the Protest, die tot doel heeft het recht op protest overal ter wereld te verdedigen.

Toename besparingen vooral door hypotheekaflossingen

Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak. Dat stelt het Centraal Planbureau in onderzoek dat vandaag is verschenen.

De zogeheten spaarquote is sinds 2005 gestegen van -3% tot 2% nu. Het aandeel hypotheekaflossingen in de besparingen van huishoudens steeg eveneens in die periode. De schuldpositie van huishoudens is dus verbeterd, maar huishoudens hebben hun liquide buffers, die te gebruiken zijn bij onverwachte tegenslagen, relatief minder aangevuld.

Deze toename van aflossingen is deels te verklaren door de strengere hypotheekregels na de financiële crisis die in 2008 begon. Vooral aflossingsvrije hypotheken zijn sindsdien financieel minder aantrekkelijk. Het aandeel van huishoudens dat een hypotheek aflost, is gestegen van 25% in 2007 naar meer dan 50% nu.

Jongere generaties lossen meer af dan eerdere generaties, waardoor het aandeel huishoudens dat hypotheken aflost, zal blijven stijgen. Dit leidt ertoe dat het aandeel aflossingen in de besparingen van Nederlandse huishoudens de komende jaren vermoedelijk verder stijgt.

Ook in Denemarken en in Zweden stijgt de spaarquote, in tegenstelling tot andere Europese landen. In die twee landen zijn net als in Nederland eveneens maatregelen genomen om aflossing van hypotheken te stimuleren.

Tour: Etappe 10 - Gezapige rit naar een sprint

De negende etappe van de Tour de France was een fantastische, Anthony Turgis won uiteindelijk de spectaculaire gravelrit van en naar Troyes. Vandaag krijgen we het tegenovergestelde: een bepaald niet spectaculaire rit, daar heeft het in elk geval alle schijn van.

Na een rustdag zijn er altijd renners die het moeilijk hebben, waardoor iets met wat klimmetjes altijd leuk is. Niks van dat alles, iedereen met matige benen krijgt de kans om gewoon even op gang te komen. Men stapt op in Orléans en zet dan koers naar Saint-Amand-Montrond, 187,3 kilometer verderop.

Onderweg rijdt het peloton eigenlijk dwars door niks, zoals we in de wat meer uitgebreide voorbeschouwing op het FOK!forum lezen moet men het hebben van wat historie rondom Jeanne d'Arc en kaas - en hier en daar wel mooie kastelen. De start is even voor half twee, rond half zes wordt men aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: warm, later code geel wegens onweersbuien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Waarschuwing:
Vanavond is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Door deze buien kan er plaatselijk veel regen, intensief onweer, grote hagel en zware windstoten optreden. Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn. De onweersbuien kunnen plaatselijk gepaard gaan met zware windstoten van circa 75-100 km/uur, hagel van 2-4 cm en veel regen in korte tijd (20-40 mm). 

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend zijn perioden met zon, al is het in het noorden eerst nog bewolkt. In het noorden zou nog een enkele spat regen kunnen vallen, elders blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige oostenwind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. Aan het eind van de middag zijn in het zuidwesten stevige onweersbuien met zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd mogelijk. De maximumtemperatuur ligt tussen 20°C op de Waddeneilanden en 30°C in het zuidoosten. De wind komt uit een oostelijke richting en is matig.

Vanavond trekken stevige onweersbuien van zuidwest naar noordoost. Bij deze buien kunnen hagel en veel regen in korte tijd voorkomen. De wind is zwak tot matige uit uiteenlopende richtingen, maar bij buien kunnen zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur, op enkele plaatsen 75-100 km/uur, voorkomen.

Vannacht kunnen er langs de oostgrens eerst nog onweersbuien voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Brouwerij het IJ (Foto: DJMO)
Brouwerij het IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Utrecht: 'Wees alert op wolven en houd honden aangelijnd'

Naar aanleiding van het incident van afgelopen weekend in Leusden waarbij een hond is gebeten en meegenomen door een wolf, doen de provincie en gemeenten een dringende oproep aan bezoekers van natuurgebieden in Leusden, Woudenberg en Zeist alert te blijven op de aanwezigheid van de wolf. Daarnaast adviseren zij om honden aangelijnd te houden, ook in hondenlosloopgebieden.

Het incident vond afgelopen zaterdagmorgen plaats. Er wordt nog altijd naar de hond gezocht, onder andere door inzet van een speurhond. Uit een eerste analyse van de beelden van de wildcamera’s door het Wolvenmeldpunt van BIJ12 blijkt dat deze wolf welpen heeft en dat deze welpen in de buurt van de hond waren. Volgens deskundigen heeft de wolf deze hond waarschijnlijk als bedreiging gezien en de welpen instinctief willen beschermen. De aanval zelf is niet op camera vastgelegd.

Waarschuwingsborden
Het blijft aan de bezoekers zelf een afweging te maken om met hun hond het gebied in te gaan. Naar aanleiding van het incident adviseren de provincie en de betreffende gemeenten bezoekers van het gebied om extra alert te zijn, honden te allen tijde aangelijnd te houden en, indien zij de wolf of de welpen zien, uit het gebied weg te gaan. In de natuurgebieden worden de komende periode opnieuw extra waarschuwingsborden geplaatst.

Beschermde status
De wolf is een Europees beschermde diersoort en de provincie heeft als wettelijke taak de wolf te beschermen. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is, tenzij de wolf onnatuurlijk gedrag vertoont. Omdat het bij het incident van afgelopen zaterdag volgens deskundigen om natuurlijk gedrag van een wolf gaat, is vangen of doden niet toegestaan. De provincie en gemeenten zijn zich ervan bewust dat de wolf steeds zichtbaarder aanwezig is en dat dit ook vraagstukken met zich meebrengt. Er is volop overleg met de betrokken partijen om in gezamenlijkheid voor de veiligheid van de inwoners en dieren te zorgen en tegelijkertijd te zoeken naar manieren om met de wolf samen te leven. 

Welpen
Het is belangrijk dat de welpen in rust opgroeien en zo min mogelijk met mensen in contact komen. Zo kunnen ze natuurlijk gedrag blijven vertonen en is de kans minder groot dat ze te dicht bij mensen in de buurt komen. Er wordt daarom een dringend beroep op de bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug gedaan om in geen enkel geval op zoek te gaan naar de welpen, ze niet te benaderen en ze zeker niet te voeren.

Wolvenmeldpunt
Om een zo feitelijk en compleet mogelijk beeld te krijgen van de aanwezige wolven en hun gedrag, is het belangrijk om waarnemingen van de wolf te melden aan het Wolvenmeldpunt.

Hoeveel hitte kun je aan?

Nu het klimaat aan het veranderen is, kan Nederland vaker te maken krijgen met hogere temperaturen. Zo hebben vaak te maken met een hittegolf of oververhitting. In 2019 hadden we zelfs een hitterecord van bijna 41 graden Celsius! Kan ons lichaam deze oververhitting wel aan? En waarom dan? Thermofysioloog Hein Daanen aan de Vrije Universiteit Amsterdam legt dat in deze video uit. 

Ook vertelt Hein dat mensen een hitte aankunnen van 43 graden. Dat hangt af van verschillende factoren. Benieuwd welke factoren dit zijn? En wil je antwoord op de vraag waarom jij klotsende oksels of een knalrode kop krijgt als je het warm hebt? 

0:00 Hoeveel hitte kan een mens aan?

1:10 Een rood hoofd bij hitte

1:38 Waarom zweten mensen?

2:19 Gevolgen van oververhitting

3:19 Hoe loopt je lichaamstemperatuur op?

5:13 Temperatuur en sterftecijfers zijn verbonden

5:49 Hoe kunnen we wennen aan hitte?

'Gasprijs staat relatief laag, maar energienood dreigt nog steeds'

Uit een recent artikel van het Parool blijkt dat voor honderdduizenden Nederlanders "energienood" dreigt. Dit is vreemd, omdat de gasprijs relatief laag staat, rond de 33 euro per mWh. Een jaar geleden was de gasprijs nog 53 euro per mWh en ongeveer twee jaar geleden piekte de gasprijs zelfs rond de 170 euro per mWh. Hoe komt het dan dat er alsnog energienood dreigt voor zoveel huishoudens? 

Nederland is inmiddels koploper in Europa in gasbelasting per kubieke meter gas. De gasbelasting is in 2024 maar liefst 70,5 cent per kubieke meter gas. Dat verbruikt een doorsnee consument met ongeveer 15 á 20 minuten douchen. De gemiddelde all-in gasprijs voor nieuwe klanten ligt momenteel op 1,32 per m3 gas. Dat betekent dat meer dan de helft van het tarief voor nieuwe klanten bestaat uit belastingen aan de overheid. 

Als de overheid wil voorkomen dat zoveel huishoudens in energie-armoede terechtkomen, zou het verstandig zijn om de gasbelasting te verlagen. De gasbelasting is ingesteld om te bemoedigen dat klanten zuinig met energie omgaan en zoveel als mogelijk gasloos gaan wonen. Dat is in principe een goedbedoelde impuls; voor de energietransitie is dat namelijk van essentieel belang. 

Uit onderzoek blijkt nu wel dat voor veel klanten het water aan de lippen staat. De gasprijs is daar de grootste boosdoener van. Het zou de overheid sieren om de rekening van de energietransitie niet neer te leggen bij de klant die gas verbruikt. Dat is niet voor iedereen een bewuste keuze om gas te verbruiken: veel klanten kunnen simpelweg niet (spoedig) van het gas af. Indien hier geen acute oplossing voor komt, wordt het ergste gevreesd voor klanten die komende winter hun energierekening niet meer kunnen betalen. 

De Engelsen spraken in 2022 al van "heating or eating". Het zou onnodig zijn als deze situatie zich in Nederland voor zou moeten doen.

Random Pics van de Dag #1325

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Er komt een houdverbod voor naaktkatten en Scottish folds

Er is een wettelijk verbod in de maak op het houden van naaktkatten en katten met gevouwen oren. De ingang van dat verbod staat gepland voor begin 2025.

Het bezit van katten met gevouwen oren zoals de Scottish fold of naaktkatten zoals de sphynx, wordt verboden. Eigenaren die deze katten al bezitten voor het ingaan van de wet, mogen de dieren gewoon houden. Wel moeten ze hun kat laten chippen en mogen de dieren niet meer meedoen aan kattenshows. De aanschaf van een nieuwe kat zonder haar of met gevouwen oren wordt wel verboden. Er komt daarmee dus ook een verbod op het importeren en handelen in deze dieren.

Schadelijke uiterlijke kenmerken
Naaktkatten hebben geen beschermende vacht, hierdoor krijgen ze het snel te warm of te koud en zijn ze vaker ziek. Die vacht speelt ook een belangrijke rol in de communicatie naar andere katten (denk aan de dikke staart van een boze kat). Daarnaast hebben naaktkatten ook geen snor- en tastharen, terwijl die zijn belangrijk zijn voor de waarneming van hun directe omgeving. 

De gevouwen oren van de Scottish fold worden veroorzaakt door een erfelijke afwijking van het kraakbeen. Deze pijnlijke aandoening blijft echter niet beperkt tot de oren, maar is terug te vinden in het hele lichaam. Daardoor hebben Scottish folds vaak levenslang pijn aan hun poten, rug en staart.

Waarom is het houdverbod nodig
Het fokken van deze ongezonde dieren is al verboden, maar het invoeren, kopen en verkopen gaat gewoon door. Het houdverbod is noodzakelijk om een einde te maken aan het leed van deze dieren.

Vrouwen veroordeeld voor chantage met naaktbeelden

De rechtbank veroordeelt 2 vrouwen en 1 man voor hun betrokkenheid bij chantage in de vorm van sextortion (iemand chanteren met naaktbeelden). Een 33-jarige jarige vrouw en een 29-jarige vrouw uit Arnhem moeten allebei een taakstraf van 200 uur verrichten. Een 27-jarige man uit Amsterdam is schuldig aan medeplichtigheid en krijgt hiervoor een taakstraf van 60 uur. De rechtbank spreekt een 28-jarige Arnhemse vrij van medeplichtigheid en witwassen wegens gebrek aan bewijs.

Wat begon als online soft SM (sadomasochisme)-contacten tussen het slachtoffer en de vrouwen van 33  jaar en 29 jaar, ontaardde uiteindelijk in chantage in de vorm van sextortion. Tijdens de SM-contacten moest het slachtoffer seksuele handelingen van zichzelf filmen. De vrouwen bewaarden die filmpjes. Vervolgens dreigden de vrouwen die naaktfilmpjes online te zetten of aan zijn ouders en zijn werkgever te sturen. Daarmee maakten de vrouwen het slachtoffer veel geld afhandig. 

Eigen gewin
Er waren geen afspraken gemaakt tussen het slachtoffer en de vrouwen. Het slachtoffer zag tijdens de chantage geen andere uitweg dan maar blijven te betalen. De vrouwen gingen daarbij zeer geraffineerd te werk. Zo werd de schijn gewekt dat de man uit Amsterdam (de vriend van één van de vrouwen) kwaad was op het slachtoffer. Ook maakten ze een conceptbericht dat bestemd zou zijn voor de moeder van het slachtoffer en de vrouwen deelden dit concept met het slachtoffer. Verder maakten de vrouwen het slachtoffer duidelijk dat ze wisten waar hij voetbalde door hem een bericht van zijn voetbalclub te sturen. Dit zorgde bij het slachtoffer voor veel gevoelens van onveiligheid, angst en stress. Ook op zijn familie had de chantage grote impact, zo bleek tijdens de rechtszaak. De vrouwen deden dit allemaal enkel en alleen om het slachtoffer geld afhandig te maken en er zelf financieel beter van te worden. 

Zaak verouderd
Volgens de rechtbank rechtvaardigt dit delict een onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank houdt er meer dan de officier van justitie rekening mee dat het gaat om een oude zaak en dat de redelijke termijn ruim is overschreden. Daarnaast schat ze de kans op herhaling als laag in, waardoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf volgens de rechtbank niet langer geschikt is. Daarom veroordeelt de rechtbank de twee vrouwen uit Arnhem tot taakstraffen van 200 uur. 

Veroordeling voor medeplichtigheid
De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Amsterdam voor medeplichtigheid aan de chantage. Hij krijgt een taakstraf van 60 uur. De man krijgt een andere straf dan de twee vrouwen, omdat zijn rol veel beperkter was. Hij stuurde namelijk slechts op 1 dag berichten met een dreigende toon naar het slachtoffer en het slachtoffer maakte  1 keer geld naar hem over.  

Vrijspraak
De rechtbank spreekt een 28-jarige vrouw uit Arnhem vrij van medeplichtigheid. Zij zou haar bankrekening beschikbaar hebben gesteld waarop de geldbedragen werden gestort. Volgens de rechtbank ontbreekt hiervoor bewijs.  

Schadevergoeding
Tot slot moeten de veroordeelde vrouwen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Het gaat hier om een bedrag van bijna 11 duizend euro. De man moet een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 150 euro, het bedrag dat het slachtoffer naar hem heeft overgemaakt. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.