Het Nederlands elftal is er woensdagavond niet in geslaagd om de finale te bereiken van het EK voetbal in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman verloor in Dortmund met 2-1 van Engeland dankzij een goal van invaller Ollie Watkins in de blessuretijd.
Het Nederlands elftal kende in Dortmund een droomstart tegen Engeland. Xavi Simons veroverde de bal op het middenveld en schoot vervolgens hard raak binnen en liet daarbij de doelman van Engeland kansloos. Na de openingstreffer was het vooral Engeland dat in de eerste helft steeds sterker werd. Harry Kane was al gevaarlijk geweest met een afstandsschot en niet veel later werd een schot van de Engelse spits gekeerd door Bart Verbruggen. De VAR zag bij die actie echter een overtreding van Denzel Dumfries en riep de scheidsrechter naar de kant, die hem vervolgens op de penaltystip legde. Kane benutte vervolgens dat buitenkansje en na twintig minuten stond het 1-1.
Nederland had het ook na de 1-1 niet makkelijk tegen Engeland en kwam goed weg na een prachtig schot van Phil Foden. Verbruggen was kansloos op die inzet, maar gelukkig eindigde het schot op de paal en bleef het 1-1. Ook Nederland raakte het aluminium. Uit een corner van Simons kopte Dumfries op de lat.
Tien minuten voor de rust moest Memphis Depay er met een hamstringblessure af en bondscoach Ronald Koeman bracht Joey Veerman in. Door de wissel kwam de wedstrijd meer in evenwicht in de tweede helft. Oranje kreeg een aantal kansjes uit standaardsituaties, maar die gingen er niet in en daarmee leek het verlenging te worden tussen de beide landen.
Maar in de blessuretijd viel toch de beslissing. Ollie Watkins kreeg de bal in het zestienmetergebied aangespeeld en schoot diagonaal laag binnen. Daarmee zorgde hij dat Engeland in de finale speelt tegen Spanje.
Argentinië staat weer eens in de finale van de Copa America, alweer voor de dertigste keer. Drie jaar geleden wonnen de Argentijnen voor de vijftiende keer de titel, daarnaast hebben ze ook nog eens veertien finales verloren. Dinsdagavond werd Canada in de halve finales verslagen, net als in de groepsfase met 2-0.
Na een ruime twintig minuten werd de Argentijnse overmacht uitgedrukt in een goal: binnen twee passes kwam de bal van de verdediging bij Julian Alvarez terecht, die doelman Maxime Crepeau zonder veel moeite verschalkte. Argentinië bleef de wedstrijd domineren en kort na rust was het Lionel Messi die vanaf de rand van het penaltygebied de score verdubbelde.
Canada had ondertussen een kans laten liggen en deed dat na de 2-0 ook, terwijl Argentinië zelf ook niet meer tot scoren kwam in het met tachtigduizend toeschouwers gevulde MetLife Stadium in East Rutherford. Argentinië in de finale dus, woensdagnacht spelen Colombia en Uruguay om de andere finaleplek.
Voor het eerst sinds 2004, toen de vervelende Maniche Nederland naar huis schoot, speelt het Nederlands elftal woensdagavond weer een halve finale van het Europees kampioenschap voetbal. In Dortmund zijn vele tienduizenden Nederlandse fans aanwezig, om 21.00 uur trapt Oranje af tegen Engeland.
Nederland was er in 1976 voor het eerst bij op het EK en speelde gelijk in de halve finales - niet zo gek, want met vier deelnemende landen begon het ook met halve finales. In 1988 ging het allemaal wat beter, vier jaar later strandde Oranje in de halve finales, net als in eigen land in 2000 en dus vier jaar later tegen Portugal.
Sinds die tijd heeft het Nederlandse voetbal flink wat meegemaakt, met als hoogte- of dieptepunt natuurlijk de WK-finale van 2010. Nu dus weer eens een halve finale op een EK, de eerste op een groot toernooi sinds het WK van tien jaar geleden. Tegenstander is Engeland, dat op het vorige toernooi voor het eerst sinds 1996 in de halve eindstrijd stond en vervolgens de finale verloor.
Om 21.00 uur wordt er afgetrapt, met Donyell Malen in plaats van Steven Bergwijn in de basis, en de vraag is natuurlijk weer simpel: mag Nederland zondag in de EK-finale aantreden, of delven we het onderspit tegen de tot nu toe weinig overtuigende Engelsen? Zeg het maar!
Opstelling Nederland: Verbruggen; Aké, Van Dijk, De Vrij, Dumfries; Reijnders, Simons, Schouten; Gakpo, Depay, Malen
Opstelling Engeland: Pickford; Guéhi, Stones, Walker; Trippier, Rice, Mainoo, Saka; Bellingham, Kane, Foden
Is het jou ooit gelukt om een vlieg te vangen? Hoe hard je ook mept, je lijkt ze nooit te kunnen raken. Hoe doen ze dat toch? In deze video beantwoord ecoloog Robin Lexmond van de Radboud Universiteit deze vraag. Ze vertelt dat vliegen kleine superpiloten zijn, met een aantal bijzondere eigenschappen. Benieuwd welke dit zijn? En benieuwd naar tips zodat je vliegen wel te slim af kan zijn? Bekijk vliegensvlug de video!
0:00 Waarom kun je een vlieg nooit raken?
0:30 Hoe zien vliegen?
1:43 Waarom zijn vliegen zo snel?
3:09 Vliegen uit huis weghouden
Met dank aan Universiteit van Nederland
Op 16 september 2024 start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Door de coronaprik zijn mensen die een hoger risico lopen beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Dat is belangrijk omdat het coronavirus er nog steeds is en weer kan opleven.
Mensen vanaf 60 jaar en mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kunnen de coronaprik halen. Ook voor kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis) en voor zorgmedewerkers is dit najaar de coronaprik beschikbaar.
In individuele gevallen is er maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.
Uitnodigingen
Vanaf 27 augustus ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM nodigt mensen van 60 jaar en ouder per brief uit. Mensen onder de 60 jaar, die in een van bovenstaande doelgroepen vallen, krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
Priklocaties
De coronaprik wordt door de regionale GGD’en gegeven. Er wordt geprikt met het mRNA-vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech tegen de omikronvariant JN.1.
Bewoners van zorginstellingen krijgen de coronaprik in de zorginstelling. Mensen die vanwege hun gezondheid niet zelfstandig of met hulp naar een GGD-priklocatie kunnen komen, kunnen vanaf 27 augustus contact opnemen met de GGD met het verzoek om de coronaprik thuis te krijgen.
Het is tot en met 6 december 2024 mogelijk om de coronaprik te halen.
Philip Morris produceerde vanaf 1996 sigaretten in een oud tabakspakhuis op het terrein van vernietigingskamp Auschwitz dat door de SS was gebruikt om gevangenen te martelen en executeren. Tegelijkertijd lanceerde het bedrijf een pr-campagne waarin rokers werden vergeleken met onderdrukte Joden in de nazitijd, beschrijft historicus Robert Proctor.
Na de val van het communisme grepen ’s werelds grootste tabaksfabrikanten hun kans om oude fabrieken op te kopen in voormalige Sovjet-landen om daarmee de kersverse Oost-Europese markt te kunnen bedienen. In welvarendere delen van de wereld begon het aantal rokers toen al te dalen en het net geopende Oost-Europa bood een ongekende markt van potentiële ‘replacement smokers’, zoals de industrie ze beschreef.
In een recent onderzoek, gepubliceerd in Public Culture, beschrijft professor Robert Proctor, auteur van het standaardwerk over de geschiedenis van de tabaksindustrie, Golden Holocaust, hoe Philip Morris in 1996 een oude fabriek op het terrein van voormalig vernietigingskamp Auschwitz kocht om er sigaretten te produceren. Dezelfde gebouwen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog door de SS gebruikt om er gevangenen die met de eerste transporten naar Auschwitz waren gebracht te martelen en te executeren.
Pakhuis voor tabak en gevangenen
Philip Morris (PM) kocht onder andere het bedrijf ZPT-Krakow, wiens vier tabaksfabrieken eerder allemaal waren gebruikt voor nazi-gruweldaden. De grootste was gevestigd op het terrein van het vernietigingskamp Auschwitz. In de jaren 20 was het gebouw overgenomen door het tabaksmonopolie van de Poolse overheid om het als pakhuis voor tabak te gebruiken. In 1940 kreeg het gebouw een centrale plek in de architectuur van Auschwitz.
De SS gebruikte het gebouw in eerste instantie als ‘pakhuis’ voor gedoemde gevangenen die net van de trein waren gekomen over spoor waarover voorheen Amerikaanse tabak werd aangevoerd. Daarna werd het gebouw gebruikt als het hoofdkwartier van de Waffen SS, die vele gruwelijkheden binnen en buiten het kamp coördineerde. In de jaren 90 zou Philip Morris het gebouw zonder schroom in gebruik nemen als sigarettenfabriek, die schrijnend genoeg ook weer vele doden zou gaan veroorzaken in Oost-Europa. Hoewel een cameraploeg van de BBC in 1996 praktisch voor de fabriek stond, heeft PM’s aanwezigheid in het voormalige concentratiekamp nooit het nieuws bereikt.
PR-campagnes met nazivergelijkingen
Terwijl de PM-fabriek op het terrein van Auschwitz twee jaar lang sigaretten stond te produceren, lanceerde het bedrijf tegelijkertijd een Europese pr-campagne à 2,9 miljoen dollar waarin sigaretten werden voorgesteld als een symbool van vrijheid, met advertenties waarin rokers werden vergeleken met de vervolgde Joden in de nazitijd. Daarin was PM in de jaren 90 niet de enige, ook andere sigarettenfabrikanten vergeleken rokers in reclamecampagnes met slachtoffers van de Holocaust. Anti-roken werd voorgesteld als het nieuwe antisemitisme.
Philip Morris verspreidde advertenties met kaarten van de Amsterdamse Jodenbuurt als het ‘Rokersgedeelte’ met de tekst: “Waar zullen ze de lijn trekken?” De insinuatie dat rokers als Joden in getto’s werden afgezonderd en gezondheidsbepleiters als nazi’s hun vrijheid hadden afgepakt, is extra schrijnend in het licht van de gelijktijdige aankoop van de Auschwitz-fabriek.
Is het arrogantie, rauwe hebzucht of morele blindheid om zonder oog voor historische symboliek het allerdodelijkste product in de menselijke geschiedenis te laten produceren in het grootste nazivernietigingskamp? Uit interne documenten van de tabaksindustrie – die zijn vrijgegeven tijdens rechtszaken – blijkt dat Philip Morris zich wel degelijk bewust was van de voorgeschiedenis en voorbereid was om deze pr-blunder te maskeren. PM consulteerde voor deze zaak zijn voormalig president, Clifford H. Goldsmith, die als Duitse Jood nota bene zelf vijf maanden had doorgebracht in een Duits concentratiekamp. Was hij daadwerkelijk blind voor het genocide-verleden van Auschwitz of had hij de propaganda over roken als vorm van vrijheid dermate geïnternaliseerd dat hij hier geen tegenstrijdigheid in zag?
In december 1999, nadat PM er al gestopt was met de sigarettenproductie, deed de tabaksfabrikant de gebouwen om niet over aan de Poolse staat. De naam Philip Morris werd daarbij uit het kadaster geschrapt.
Het herdenken van overlappende gruwelijkheden
In zijn uitgebreide artikel vraagt historicus Proctor zich af hoe we gruwelijkheden kunnen herdenken die elkaar op deze manier overlappen. Het herdenken wordt namelijk bemoeilijkt wanneer gebeurtenissen op dezelfde plek hebben plaatsgevonden, maar in de tijd van elkaar gescheiden zijn. De ene infrastructuur van dood en vernietiging kan zo zichtbaar zijn terwijl die die het vervangt aan onze aandacht ontsnapt. Het doelbewust concentreren en elimineren van 6 miljoen Joden in kampen is nu in al haar onbehouwen wreedheid in ons geheugen gegraveerd. Het langzaam doden van 8 miljoen mensen per jaar door optimaal verslavende sigaretten in de samenleving te brengen vanuit onopvallende fabrieken blijkt echter onzichtbaar genoeg om niet eens als catastrofe te worden herkend.
Sigaretten zijn nog steeds de voornaamste oorzaak van ziekte en sterfte in de wereld, maar fabrikanten hebben deze tragedie kunnen verhullen door de schuld naar het individu te verschuiven en het roken te framen als een vorm van vrijheid. Mensen doelbewust verslaafd maken aan een product dat de helft van hen zal doden is echter niet anders te beschrijven dan kwaadaardig.
Het eerste eerlijke tabaksmuseum
Proctor draagt een oplossing aan voor het waardig stilstaan bij deze tweevoudige massamoord als hij schrijft: “Is het te veel gevraagd dat de drie Tabaksmonopoliegebouwen – ontstaan in monopolie, herbestemd uit rassenhaat en opgeknapt voor longcriminaliteit – worden verbouwd tot het eerste eerlijke tabaksmuseum ter wereld, ter ere van de doden op deze heilige plaats van dodelijke overtredingen?” Het omgekeerde gebeurde al in Virginia, betoogt hij, waar het Virginia Holocaust Museum is gevestigd in voormalige tabakspakhuizen. “Beter nog, waarom veranderen we niet alle tabaksfabrieken ter wereld in leven-gevende onderwijscentra, ziekenhuizen of gedenktekens voor de aanhoudende gruweldaden?”
In het eerste kwartaal van 2024 werden er ruim 4,4 duizend nieuwbouw koopwoningen verkocht, 34 procent meer dan een jaar eerder. De prijsindex van nieuwbouw koopwoningen was 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsindex voor de bestaande koopwoningen steeg met 3,8 procent, de eerste stijging sinds het vierde kwartaal 2022. De huizenprijsindex, opgebouwd uit nieuwbouw en bestaande koopwoningen, stijgt 3,6 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
Prijsindex nieuwbouw woningen stijgt ten opzichte van een jaar eerder
Prijzen van nieuwbouw koopwoningen waren in het eerste kwartaal 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Wel is de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen gedaald naar ruim 493 duizend euro. In het laatste kwartaal van 2023 was dit nog 499 duizend euro.
De prijsindex voor bestaande koopwoningen was 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2022. Deze index is gecorrigeerd voor kwaliteit en type van de woning, de gemiddelde verkoopprijs is dat niet. In het eerste kwartaal van 2024 steeg ook de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen naar ruim 432 duizend euro.
Huizenprijzen in de meeste EU-landen wederom hoger
De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande koopwoningen samen waren in het eerste kwartaal van 2024 3,6 procent hoger dan een jaar eerder. In 19 EU-lidstaten was de prijs in het laatste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Polen is de grootste stijger met 18 procent, in Luxemburg daalden de prijzen het hardst met bijna 11 procent. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 1,3 procent.
Volgens minister van Defensie Galant heeft het Israëlische leger 60 procent van alle militante islamistische Hamas-strijders gedood of verwond.
Tijdens een toespraak in het parlement zei Galant dat Israël vasthoudt aan zijn doel om Hamas uit te schakelen en de ontvoerde gijzelaars terug te brengen naar Israël. De afgelopen dagen hebben de Israëlische strijdkrachten hun operaties in Gaza City tegen militante islamisten opnieuw opgevoerd. Het leger heeft alle inwoners opgeroepen om de stad te verlaten en onderdak te zoeken in het zuiden. De Verenigde Naties hebben de evacuatieoproepen scherp bekritiseerd gezien de slechte veiligheidssituatie in de hele Gazastrook.
De Verenigde Staten willen voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog weer langeafstandswapens stationeren in Duitsland. Dit hebben Duitsland en de VS aangekondigd in de marge van de NAVO-top in Washington. Specifiek gaat het om Tomahawk kruisraketten. Deze hebben een bereik tot 2.500 kilometer.
De wapens worden vanaf 2026 in Duitsland gestationeerd. Net als het Duitse Taurus wapensysteem zijn de Tomahawk kruisraketten in staat om diep een vijandelijk gebied in te dringen en daar belangrijke doelen te vernietigen. Dit kunnen commandocentra, bunkers en radarinstallaties zijn. De Tomahawk wordt ingezet vanaf schepen of onderzeeërs, terwijl de Taurus wordt gelanceerd vanuit vliegtuigen.
SM-6 luchtverdedigingsraketten en nieuw ontwikkelde supersonische wapens, die een aanzienlijk groter bereik hebben dan de huidige systemen op land in Europa, worden ook in Duitsland gestationeerd.
Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft de Amerikaanse president Biden het aantal troepen in Duitsland en Europa verhoogd om zo het NAVO-grondgebied beter te beschermen. Biden verzekert de NAVO herhaaldelijk dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn om hun verplichtingen in het militaire bondgenootschap na te komen en elke centimeter NAVO-grondgebied te zullen verdedigen. Dit zou echter kunnen veranderen met een machtswisseling in het Witte Huis.
De Republikeinse ex-president Trump is opnieuw kandidaat bij de verkiezingen in november en kan terugkeren naar het Witte Huis. Tijdens zijn ambtstermijn dreigde Trump de VS uit de NAVO te halen en ging hij herhaaldelijk tekeer tegen wat hij zag als ontoereikende defensie-uitgaven door de Europese bondgenoten. In de huidige verkiezingscampagne herhaalde hij deze beschuldigingen en dreigde hij NAVO-landen die hun financiële verplichtingen niet nakwamen niet langer Amerikaanse bescherming te garanderen.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen een twintigjarige Amsterdammer voor het voorbereiden van een liquidatie eind vorig jaar in Nieuw-West. Het doelwit bleef weliswaar ongedeerd, omdat hij op tijd door iemand werd gewaarschuwd. Maar diezelfde man die hem inlichtte, moest dat vervolgens met zijn leven bekopen.
Samen met een medeverdachte observeerde de Amsterdammer vorig jaar september meermaals een café, omdat degene op wie zij het hadden voorzien die plek regelmatig zou bezoeken, aldus justitie. Die acties bleven niet onopgemerkt: het doelwit kreeg ingefluisterd dat hij zijn leven niet zeker was en sloeg op de vlucht, waardoor de moordaanslag niet doorging.
De achttienjarige man die hem inlichtte, werd een kleine twee weken later doodgeschoten op een bedrijventerrein in Nieuw-West. De vermoedelijke schutter wordt apart berecht. Hoewel het doelwit van de verdachte eind september niet is gedood, voert justitie aan, moest de 'inlichter' het wel met zijn leven bekopen.
Afgetapte gesprekken
Op basis van afgetapte gesprekken en doorzochte telefoons concludeert het OM dat de twintigjarige verdachte 'een wezenlijke bijdrage' leverde aan het plan de man om het leven te brengen. Dat hij niks van de voorbereidingen zou hebben geweten, zoals hij zelf aanvoert, noemt justitie 'volstrekt ongeloofwaardig'.
In de eis van jeugd-tbs en jeugdstrafrecht weegt het OM de zeer belaste voorgeschiedenis mee van de verdachte, die uitgebreid psychologisch is onderzocht. Deskundigen adviseren een langdurige behandeling ver buiten Amsterdam: hulpverlening was tot nu toe altijd in zijn eigen omgeving, wat het lastig maakt om zijn 'loyaliteit aan verkeerde vrienden te doorbreken'.
Justitie vervolgt: "Omdat de verdachte nog niet is uitgerijpt, nog niet is verhard en een afhankelijke indruk maakt, achten de deskundigen een dergelijke behandeling in een jeugdinstelling het meest kansrijk."
Jonas Vingegaard heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. In het Centraal Massief opende Tadej Pogacar de aanval. De geletruidrager ging op dertig kilometer van de finish in de aanval, maar na een achtervolging van Vingegaard werd de Sloveen weer bijgehaald, waarna de Deen van Visma Lease a Bike de sprint voor de dagzege won.
De elfde etappe in het Centraal Massief leek op voorhand gemaakt te zijn voor aanvallers. Er werd ook volop aangevallen in de eerste negentig kilometer, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Uiteindelijk kreeg een kopgroep van tien man een klein beetje ruimte, maar nooit echt veel. Tadej Pogacar had zijn zinnen gezet op de etappezege en liet zijn ploeg de gehele dag werken.
Op dertig kilometer opende Pogacar de verwachte aanval. Op de beklimming van de Pas de Peyrol was de geletruidrager de sterkste. Jonas Vingegaard en Primoz Roglic moesten passen na de versnelling van de Sloveen en ook Remco Evenepoel kon niet mee.
In de afdaling van de Pas de Peyrol liep Pogacar alsmaar verder uit op Vingegaard en Roglic en het duo zou terugvallen naar de groep van Evenepoel. Pogacar leek op weg naar een nieuwe ritzege, maar op de volgende beklimming Col du Pertus toonde Vingegaard zijn veerkracht. De Deense tweevoudig Tour de France-winnaar zette zich op kop van het groepje en eerst moest Evenepoel lossen en niet veel later moest ook Roglic passen in het wiel van Vingegaard. De Deen van Visma Lease a Bike had een goed tempo gevonden en reed het gat van een goede halve minuut op Pogacar dicht.
Op de laatste beklimming van de dag hielden Pogacar en Vingegaard elkaar in evenwicht, waarna een sprintje de beslissing moest brengen en die werd verrassend gewonnen door de Deen. Evenepoel werd derde op een kleine halve minuut van Vingegaard en Pogacar. Roglic kwam in de laatste drie kilometer nog ten val, maar vanwege de driekilometerregel kreeg hij dezelfde tijd als Evenepoel.
Game Pass, volgens velen nog altijd "de beste deal in gaming", krijgt een aantal grote, nadelige veranderingen. Zo zal per 1 september een nieuw abonnement niet meer op de oude manier (Game Pass for Console) te krijgen zijn. Game Pass Standard wordt dan gelanceerd voor 15 dollar (en waarschijnlijk 15 euro).
Game Pass Standard zal toegang bieden tot de volledige library van Game Pass en toegang tot Xbox Live Gold (multiplayer), maar wordt met (waarschijnlijk) 15 euro dus een stuk duurder. Daarnaast zullen 'first-party day-one' titels ook niet meer verschijnen voor dit abonnement, daarvoor zal je vanaf 1 september Game Pass Ultimate moeten nemen. Ultimate zal volgens de laatste berichten een prijs van 18 euro per maand krijgen.
Onlangs werd aangekondigd dat Call of Duty: Black Ops 6 een day one release op Game Pass zal krijgen. Dat blijkt nog steeds het geval, alleen wordt het voor bestaande leden een stuk duurder om Game Pass te behouden en zullen nieuwe Game Pass-abonnees minimaal Ultimate moeten nemen om van de 'day one'-voordelen te profiteren. De oude 'Xbox for Console' blijft wel actief voor bestaande abonnees totdat hun abonnement beëindigd.
In Dortmund worden er zo'n 75.000 Nederlandse fans verwacht, de binnenstad ziet dan ook al aardig oranje. RTL verslaggever Jeroen Akkermans meldt: "Het is prachtig om te zien hoe Nederlandse fans mengen met de Engelse supporters. Dat is niet altijd zo geweest." Veel Nederlanders zitten volgens hem al flink aan het bier. Lang niet iedereen heeft kaartjes om de wedstrijd in het stadion bij te wonen. "Velen zijn hier puur voor de gezelligheid." Volg het liveveslag van RTL hier.
Hoewel de fanmars pas om 16.30 uur begint, zijn de groepen Oranjefans al druk aan het oefenen op het Snollebollekes nummer ' Naar Links, Naar Rechts'.
Het verkeer richting Duitsland groeit nog steeds. Een groeiend aantal fans van het Nederlands elftal is onderweg naar Dortmund en de files veroorzaakt door grenscontroles worden langer, zo meldt de ANWB. De eerste files ontstonden al om 07.00 uur vanochtend.
Op de A12 stond na het middaguur ongeveer 13 kilometer file, wat resulteert in een vertraging van bijna een uur. Op de A76 van Heerlen richting Aken is er een file van 5 kilometer met een vertraging van meer dan een half uur.
Een andere file bevindt zich op de A67 bij Venlo, die overgaat in de A40 over de grens. Automobilisten staan daar ongeveer 40 minuten in de file. Ook op de A77 is er al enige tijd sprake van filevorming, tussen Nijmegen en de Duitse grens duurt de rit voor automobilisten 20 minuten langer.
Tennisster Jasmine Paolini heeft zich als eerste Italiaanse ooit geplaatst voor de halve finales van het vrouwenenkelspeltoernooi op Wimbledon. Op het heilige gras in Londen rekende de als zevende geplaatste Roland Garros-sensatie af met de Amerikaanse Emma Navarro (19).
Paolini leverde haar tweede servicebeurt nog in, maar sloeg gelijk terug met een lovegame op de opslag van Navarro. Daarna nam ze de service van de Amerikaanse gelijk nog twee keer over om zo de set te pakken, in de tweede set plaatste ze de break al snel en kwam Navarro niet meer terug. Binnen het uur was het gedaan: 6-2, 6-1.
In de halve finales speelt Paolini tegen de Kroatische Donna Vekic, 37e op de wereldranglijst, die afrekende met Lulu Sun uit Nieuw-Zeeland. In set één duurde vooral de tweede servicegame van Sun bijzonder lang, maar de Nieuw-Zeelandse hield hem wel vast, waarna de nummer 123 van de wereld op 5-5 een beslissende break plaatste.
Vekic brak haar opponente in set twee op 4-3 en pakte vervolgens de set, waarna ze in de beslissende derde set gelijk al toe wist te slaan en het in no-time af kon maken: 5-7, 6-4, 6-1. Vekic is de eerste Kroatische halvefinaliste op Wimbledon sinds Mirjana Lucic-Baroni in 1999.
Voormalig president Trump haalde dinsdag uit naar Fox News vanwege de berichtgeving over een opiniepeiling waarin hij beter scoorde dan president Biden, maar verloor als hij het tegen vicepresident Harris zou moeten opnemen.
"FoxNews plaatst valse interne Democratische peilingen, maar niet een van de echte opiniepeilingen waarin ik op voorsprong lig", schreef Trump op zijn Truth Social website. "Wat is er met FOX? Ik sta er beter voor op CNN!!!"
De landelijke peiling, uitgevoerd in opdracht van de firma Bendixen & Amandi na het politiek rampzalige debat van Biden toont dat Biden een achterstand heeft op Trump van 42 procent tegen 43 procent.
Van de 86 procent van de kiezers die het debat geheel of gedeeltelijk hebben bekeken, vind slechts 29 procent dat Biden de mentale capaciteit en het fysieke uithoudingsvermogen heeft om nog een termijn van vier jaar te dienen als president.
Vice-president Kamala Harris ligt in de poll voor op Trump, met 42 procent tegen 41 procent. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton scoort zelfs iets beter dan Harris. Clinton eindigt boven Trump met 43 procent tegen 41 procent.
Fox anchor John Roberts besteedde aandacht aan de peiling tijdens 'America Reports' op dinsdag.
Verschillende tophosts van Fox blijven Trump steunen, waaronder prime-time presentator Sean Hannity, die deze week een interview met de voormalige president presenteerde in zijn show.
Het Israëlische leger heeft alle inwoners van Gaza Stad opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. De stad blijft een gevaarlijke gevechtszone, zo blijkt uit de uitgestrooide folders. Alle inwoners moeten naar het zuiden via veilige routes naar schuilplaatsen.
De Israëlische strijdkrachten zijn al enkele dagen weer in actie tegen militante islamisten in Gaza Stad. Gisteren had het leger al opgeroepen tot de evacuatie van enkele wijken in de stad. Dit leverde scherpe kritiek op van de Verenigde Naties gezien de slechte veiligheidssituatie in de hele Gazastrook.
Ondanks de EU-sancties tegen Rusland doet AkzoNobel nog steeds zaken met Rusland. De verfmaker betaalde de afgelopen twee jaar 16 miljoen euro winstbelasting aan Rusland en levert daar nog steeds grondstoffen voor verf. Uit de boekhouding van een Russisch dochterbedrijf blijkt dat de omzet en winst zijn gestegen en belasting is afgedragen aan de Russische staat.
Het bedrijf beweert het aantal bedrijfsonderdelen in Rusland is verminderd, maar de Russische fabrieken produceren nog steeds 'decoratieve verven'. Ondanks plannen om de activiteiten in Rusland te halveren, exporteert AkzoNobel nog steeds grondstoffen voor verf en lak naar Rusland via landen met minder strenge sancties dan de EU.
Het bedrijf zegt de export van grondstoffen naar Rusland in mei te hebben gestopt en dat er geen EU-sancties zijn omzeild. AkzoNobel wil niet volledig stoppen met de Russische activiteiten vanwege verantwoordelijkheid voor medewerkers daar.
Andere bedrijven, zoals Heineken, hebben hun Russische activiteiten wel verkocht om verliezen te beperken.
Tennisser Daniil Medvedev staat voor het tweede jaar op rij in de halve finales op Wimbledon. De als vijfde geplaatste Rus rekende op het heilige gras in Londen in bijna vier uur af met de Italiaanse nummer één van de wereld, Jannik Sinner, die het vorig jaar wel tot de halve eindstrijd schopte.
De openingsset ging gelijk op, maar na een spannende tiebreak was het Sinner die de set pakte. In de tweede set plaatste Medvedev een vroege break en dat bleek genoeg, in het derde bedrijf leek dat precies opnieuw te gebeuren, maar sloeg Sinner op 4-5 toch terug. De Rus pakte de set daarna alsnog, maar leverde zijn service twee keer in en verloor set vier. In de beslissende vijfde set plaatste hij na twee gemiste kansen een break op 2-1 en dat gaf de doorslag: 6-7 (7), 6-4, 7-6 (4), 2-6, 6-3.
In de halve finales speelt Medvedev tegen de Spaanse titelverdediger Carlos Alcaraz (3), die het opnam tegen de Amerikaan Tommy Paul (13). In de openingsset had Alcaraz grote moeite om zijn service te houden en dat leverde Paul zelfs de setwinst op. Daarna was het echter gedaan met het verzet van de Amerikaan, die nog wel hier en daar een break pakte, maar zijn eigen service veel vaker inleverde. Na ruim drie uur was het gedaan en was Alcaraz de winnaar: 5-7, 6-4, 6-2, 6-2.
Vorig jaar stonden Medvedev en Alcaraz in Londen ook tegenover elkaar in de halve eindstrijd. De Spanjaard won toen relatief simpel met drie keer 6-3.
De tiende etappe van de Tour de France kon grotendeels schriftelijk af worden gedaan: het was één grote slaappartij met aan het eind nog even een sprint, gewonnen door Jasper Philipsen. Vandaag wordt het hopelijk wat leuker, het parcours leent zich er in elk geval wel naar.
Het peloton vertrekt in Évaux-les-Bains, waar men richting het zuiden rijdt om een maar liefst 211 kilometer lange etappe af te trappen. In het eerste deel van de etappe is het wat heuvelachtig, hoewel het allemaal nog niet te heftig is: na tachtig kilometer een klimmetje van de vierde categorie, daarna één van de derde categorie om de benen goed warm te krijgen.
Het venijn zit hem echter in de tweede helft van de etappe, waarin het continu op en neer gaat. Zo komt men een kleine 45 kilometer voor de finish boven op de Col de Neronne, vier kilometer aan acht procent, gelijk daarna gevolgd door de Puy Mary Pas de Peyrol, ruim vijf kilometer aan bijn acht procent - een duo van de eerste en tweede categorie.
Na de afdaling gaan we gelijk alweer de volgende op, de Col de Pertus van 4,5 kilometer aan ruim acht procent, gevolgd door de minder lastige Col de Font de Cère en vervolgens het laatste stukje naar de finish. Om half twaalf gaat men op pad, relatief vroeg dus, de finish staat zo rond een uur of vijf op de planning.
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)
Goedemorgen!
Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en valt er in het uiterste (zuid)oosten eerst nog wat regen. In de loop van de ochtend maakt het westen en midden kans op een enkele bui. De wind is matig en komt uit het zuidwesten.
Vanmiddag is er af en toe zon. In de oostelijke helft komen enkele buien voor, mogelijk met onweer. Later in de middag breekt de zon van het westen uit steeds vaker door. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. Aan de westkust is de wind vrij krachtig.
Vanavond zijn er perioden met zon en is het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind is matig, later in de avond staat er landinwaarts weinig wind.
Vannacht kan er in het uiterste zuidoosten wat regen vallen. Verder is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Landinwaarts is er weinig wind. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)
Donkere wolken naderen Winterswijk (Foto: Anouk)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!