Beeld Anne Frank beklad met 'Gaza'

Een beeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid is beklad. Op de sokkel is in rode verf onder andere het woord 'Gaza' gespoten. Een woordvoerder van het stadsdeel laat weten dat er schoonmakers onderweg zijn om de rode verf te verwijderen. Zo meldt AT5. 

Naast de tekst op de sokkel zijn rond de voeten van het beeld van Anne Frank rode vlekken gespoten. Een bewoner laat aan AT5 weten de bekladding vandaag voor het eerst te hebben gezien. De politie kreeg rond 15.00 uur een melding van vandalisme.

Stadsdeel Zuid laat weten dat de calamiteitendienst van stadswerken en de politie naar het standbeeld zijn toegestuurd om de graffiti te verwijderen. Het is niet de eerste keer dat het beeld wordt beschadigd, de sokkel is al eens kapotgemaakt en het beeld is al eens van zijn plek getrokken.

In juni zijn op meerdere plekken in de stad gebouwen door pro-Palestijnse activisten beklad met rode verf, omdat daar bedrijven en instellingen zouden zitten die connecties hebben met Israël.

Beeld beschermen
Initiatiefnemer van het beeld, Gert-Jan Jimmink vindt het "schandalig" dat het beeld beklad is: "Het staat voor de 14.000 Joden uit deze wijk die vermoord zijn. Het gaat niet over een actuele situatie", zegt hij. 

"Als je aandacht wil voor iets, kun je op een andere plek terecht. Ik heb al eerder gepleit voor een camera en lichtbron op deze plek. Het geeft ons weer te denken dat we wat moeten doen om dit weerloze beeld te beschermen", aldus Jimmink. 

Stadsdeelvoorzitter Bart L. Vink laat in een reactie aan AT5 weten: "Dit soort uitingen zijn misplaatst en respectloos. We laten het zo snel mogelijk weghalen."

Burgemeester Halsema noemt het bekladden van het beeld een "ongelofelijke schande". Ze roept mensen die iets gezien hebben op zich te melden. De verf is inmiddels verwijderd.