FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 juli 2024

Nieuwe standen van het F1-kampioenschap na ronde 12 van 24

Na het Formule 1-raceweekend van Groot-Brittanië zie je hieronder de nieuwe tussenstanden van het rijders- en het constructeurskampioenschap. Ook vinden jullie onderaan dit bericht het programma voor de dertiende ronde. Over twee weken gaat het Formule 1-geweld verder op de Hungaroring in Hongarije. Kan Max Verstappen zich herpakken en een volgende overwinning claimen? Of gaan McLaren en Mercedes het de Nederlander weer moeilijk maken zoals in Oostenrijk en Groot-Brittanië?

Tussenstand coureurs na ronde 12/24:

  Coureur Nationaliteit Team Punten
1 Max Verstappen NED Red Bull Racing Honda RBPT 255
2 Lando Norris GBR McLaren Mercedes 171
3 Charles Leclerc MON Ferrari 150
4 Carlos Sainz ESP Ferrari 146
5 Oscar Piastri AUS McLaren 124
6 Sergio Perez MEX Red Bull Racing Honda RBPT 118
7 George Russell GBR Mercedes 111
8 Lewis Hamilton GBR Mercedes 110
9 Fernando Alonso ESP Aston Martin Aramco Mercedes 45
10 Lance Stroll CAN Aston Martin Aramco Mercedes 23
11 Niko Hulkenberg GER Haas Ferrari 22
12 Yuki Tsunoda JPN RB Honda RBPT 20
13 Daniel Ricciardo AUS RB Honda RBPT 11
14 Oliver Bearman GBR Ferrari 6
15 Pierre Gasly FRA Alpine Renault 6
16 Kevin Magnussen DEN Haas Ferrari 5
17 Alexander Albon THA Williams Mercedes 4
18 Esteban Ocon FRA Alpine Renault 3
19 Guanyu Zhou CHN Kick Sauber Ferrari 0
20 Logan Sargeant USA Williams Mercedes 0
21 Valtteri Bottas FIN Kick Sauber Ferrari 0

Tussenstand constructeurs na ronde 12/24:

  Team Punten
1 Red Bull Racing Honda RBPT 373
2 Ferrari 302
3 McLaren Mercedes 295
4 Mercedes 221
5 Aston Martin Aramco Mercedes 68
6 RB Honda RBPT 31
7 Haas Ferrari 27
8 Alpine Renault 9
9 Williams Mercedes 4
10 Kick Sauber Ferrari 0

Programma: Ronde 13/24 - Formula 1 Hungarian Grand Prix - Budapest

Ronde dertien staat in het teken voor de Grand Prix van Hongarije. Op het circuit van Hungaroring in Budapest. Dit circuit heeft een lengte van 4.381 km. Hieronder

Datum Tijd Sessie Live
19 juli 2024 13:30-14:30 Eerste vrije training F1TV/Viaplay
19 juli 2024 17:00-18:00 Tweede vrije training F1TV/Viaplay
20 juli 2024 12:30-13:30 Derde vrije training F1TV/Viaplay
20 juli 2024 16:00-17:00 Kwalificatie F1TV/Viaplay
21 juli 2024 15:00 Grand Prix F1TV/Viaplay

Orban op bezoek in China, Xi wil wapenstilstand en onderhandelingen Oekraïne

De Chinese president Xi Jinping heeft zich uitgesproken voor een staakt-het-vuren in Oekraïne, gevolgd door onderhandelingen. Dit zou in het belang zijn van alle betrokken partijen, zei Xi tijdens een ontmoeting met de Hongaarse premier Orban in Peking, aldus staatsmedia.

De situatie in Oekraïne moet zoveel mogelijk worden gedeëscaleerd. De internationale gemeenschap moet de voorwaarden scheppen voor een directe dialoog tussen Moskou en Kyiv. China, dat nauwe banden heeft met Rusland, heeft een zespunten-vredesplan gepromoot dat het in mei samen met Brazilië heeft opgesteld, terwijl Orban een 'vredesmissie' is gestart nadat zijn land begin deze maand het roulerende voorzitterschap van de EU heeft overgenomen.

Orban beschreef de Volksrepubliek eerder als een belangrijke macht als het gaat om een vreedzaam einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Hongaarse premier was voor zijn bezoek aan China al naar Kyiv en Moskou afgereisd. Vooral het bezoek aan de Russische president Poetin had verontwaardigde reacties uitgelokt van onder meer de Europese Unie en de NAVO. Orban had hiervoor geen mandaat, zo werd gezegd. 

Veel doden bij Russische raketaanvallen, ook aanval op kinderziekenhuis

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ten minste 26 mensen gedood bij Russische raketaanvallen op verschillende steden in Oekraïne. Er zouden in totaal zo'n 96 mensen gewond zijn geraakt. In de hoofdstad Kyiv werd een kinderziekenhuis gebombardeerd. Deze keer vonden de aanvallen op klaarlichte dag plaats en niet 's nachts zoals gewoonlijk het geval is.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy liet weten dat Rusland de steden Kyiv, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk en Kramatorsk onder vuur had genomen met meer dan 40 raketten van verschillende types. De Oekraïense luchtmacht meldde dat het 30 van de 38 Russische raketten had kunnen onderscheppen.

Raketaanval op kinderziekenhuis
Explosies waren te voelen en te horen in heel Kyiv. Het stadsbestuur meldde dat in verschillende wijken brokstukken uit de lucht waren gevallen, vermoedelijk van onderschepte raketten. Dit veroorzaakte branden, waardoor dikke rook opsteeg uit verschillende wijken. Het kantoor van de Oekraïense president zei dat Rusland de aanvallen had uitgevoerd op een moment dat veel mensen in de straten van Kyiv aanwezig waren.

Ook het kinderziekenhuis Ochmatdyt in het centrum van Kyiv werd getroffen door een raketaanval. Het is de grootste faciliteit in zijn soort in Oekraïne. Volgens burgemeester Klitschko zijn er bij de aanval op het kinderziekenhuis zestien gewonden gevallen, inclusief zeven kinderen.  

De aanvallen werden uitgevoerd kort voor aanvang van de NAVO-top in Washington, waar ook gesproken zal worden over steun aan Oekraïne tegen de Russische aanvalstroepen.

Het Russische ministerie van Defensie in Moskou liet weten dat de strijdkrachten alleen Oekraïense luchtmachtbases hadden aangevallen. Faciliteiten voor de defensie-industrie waren ook een doelwit. "De doelen van de aanval zijn bereikt. De beoogde objecten zijn geraakt", aldus het ministerie. Volgens Moskou was de aanval een reactie op eerdere Oekraïense aanvallen op de energiesector in Rusland. Rusland heeft herhaaldelijk verklaard dat zijn troepen geen burgerdoelen hebben aangevallen.

Vergelding
De Oekraïense president Zelenskyy heeft vergelding aangekondigd voor deze massale aanval van Rusland. Zijn land zal ook vragen om een vergadering van de VN-Veiligheidsraad, aldus Zelenskyy tijdens een bezoek aan Warschau.

De partnerlanden van Oekraïne hebben ontzet gereageerd op de aanvallen door Rusland. Zo schreef de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani op X dat de Russische aanval op het kinderziekenhuis Kiev een oorlogsmisdaad is die door de hele wereld veroordeeld moet worden. 

Frankrijk kiest links, Marine Le Pen haalt bakzeil, hoe nu verder?

Bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen was de opkomst met 67 procent de hoogste sinds de verkiezingen van 1981, die kort na de verkiezing van president François Mitterrand werden gehouden.

De recente verkiezingen trokken veel kiezers nadat het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen, die in 2022 nog kandidaat was voor het presidentschap, een indrukwekkende overwinning behaalde in de eerste stemronde. Geen enkele partij lijkt een absolute meerderheid te kunnen behalen in het Franse Lagerhuis, de Assemblée Nationale.

Volgens de eerste resultaten behaalt het Nieuwe Volksfront, onder leiding van Jean-Luc Mélenchon, naar schatting tussen de 172 en 215 zetels in de Nationale Vergadering, die in totaal 577 zetels heeft. Ensemble, de partij van president Emmanuel Macron, zou naar verwachting tussen de 150 en 180 zetels behalen. Het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen eindigt als de derde grootste partij in het land, met naar schatting tussen de 115 en 155 zetels.

Ondanks het succes bij de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn de verschillen in de linkse alliantie groot, volgens historica Hélène Miard-Delacroix. Het zal lang duren om een regering te vormen omdat de Fransen niet gewend zijn om coalities te vormen.

Als president is het aan Emmanuel Macron om de premier te benoemen. Zittende premier Attal had een verzoek tot aftreden ingediend, maar Macron heeft hem gevraagd om "voorlopig premier te blijven om de stabiliteit van het land te waarborgen". Waarnemers verwachten dat de premier in ieder geval tot het einde van de Olympische Spelen in Parijs in functie zal blijven.

Het is niet te voorspellen wie dan de taak krijgt een regering te vormen – zelfs niet of die persoon überhaupt uit de gelederen van het Nieuw Volksfront zal komen. In theorie zou een coalitie van links en het midden ook mogelijk zijn. De linkse alliantie heeft een dergelijke alliantie echter duidelijk afgewezen. 

Als geen van de politieke kampen in staat is een regering te vormen, zou Macron een technische regering kunnen vormen, bestaande uit experts, hoge bestuurders en economen. Met een technocratisch kabinet zou Frankrijk een nieuw politiek terrein betreden, al zou het niet de eerste keer zijn dat een relatief onbekende persoon het ambt van premier bekleedt. De voormalige zittende Castex was voorheen burgemeester van een klein stadje in de Pyreneeën.

Het enige dat zeker is, is dat een nieuwe ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen pas over een jaar weer mogelijk zijn.

Ook al is het Rassemblement National – in tegenstelling tot de voorspelling – niet de grootste partij geworden en kwam eindigde het als derde partij achter het presidentiële kamp, toch boekte de partij van Marine Le Pen aanzienlijke winst in de Nationale Assemblee; het is daar sterker dan ooit vertegenwoordigd. Dit vergroot ook hun invloed op het parlementaire werk. De verkiezingsuitslag heeft ook financiële gevolgen: de RN krijgt nu meer geld uit partijfinanciering, waarmee zij zich kan voorbereiden op de presidentsverkiezingen in 2027 en de volgende parlementsverkiezingen. 

Rojer, Verbeek, Middelkoop, Koolhof en Schoofs uitgedubbeld op Wimbledon

Het weekeinde op Wimbledon heeft voor de Nederlandse dubbelaars weinig goeds gebracht. Vijf spelers kwamen in actie, geen van hen wist zich te plaatsen voor de volgende ronde in het mannen- of vrouwendubbelspeltoernooi.

Met zijn Britse partner Lloyd Glasspool rekende Jean-Julien Rojer in de tweede ronde in twee tiebreaks af met de Belgen Sander Gillé en Jordan Vliegen: 7-6 (5), 7-6 (4). Maandag ging het in de achtste finales echter fout: de Duitsers Constantin Frantzen en Hendrik Jebens, bezig aan pas hun derde Grand Slam-toernooi, wonnen met 6-7 (5), 6-7 (3) en staan in de kwartfinales, nadat ze in ronde twee al wonnen van het als tweede geplaatste Indisch-Australische duo Rohan Bopanna/Matthew Ebden.

De overgebleven Nederlanders sneuvelden verder allemaal in de tweede ronde, te beginnen met Matwé Middelkoop. Met zijn Franse kompaan Fabrice Martin sneuvelde hij met 4-6, 5-7 tegen de Australiërs Max Purcell en Jordan Thompson. Wesley Koolhof, vorig jaar met Neal Skupski nog de winnaar op Wimbledon, ging met de Kroaat Nikola Mektic met 6-7 (4), 6-7 (5) onderuit tegen het Britse wildcardduo Charles Broom/Arthur Fery.

Sem Verbeek speelde met de Monegask Romain Arneodo tegen de Salvadoriaan Marcelo Arevalo en de Kroaat Mate Pavic, maar sneuvelde met twee keer 4-6.

Bij de vrouwen kwam tot nu toe alleen Bibiane Schoofs in actie namens Nederland, maar ook dat ging niet best: met Tamara Korpatsch uit Duitsland verloor ze in de eerste ronde gelijk met 3-6, 5-7 van de Russische Yana Sizikova en de Chinese Yafan Wang.

O'Ward en Palou vechten om IndyCar-zege Mid-Ohio, Van Kalmthout onzichtbaar

Op het circuit van Mid-Ohio is zondagavond de negende race van het seizoen in de IndyCar Series verreden, waarmee het jaar nu dan echt over de helft is. Het leverde een mooie strijd op tussen twee coureurs, die tot in de laatste ronde knokten om de overwinning.

Alex Palou vertrok vanaf poleposition en had Pato O'Ward naast zich op de eerste rij. De verrassende David Malukas volgde op rij twee, naast Colton Herta en voor Marcus Armstrong, Marcus Ericsson, Scott McLaughlin, Alexander Rossi, Christian Rasmussen en Christian Lundgaard - Rinus van Kalmthout moest het doen met een twintigste startplek.

De start werd vertraagd doordat Scott Dixon stil kwam te vallen, maar nadat zijn auto was opgeruimd konden we dan echt beginnen met de typische, amateuristische rollende start, waarbij het veld zich zoals vrijwel altijd niet normaal op wist te lijnen. Palou kende vervolgens een uitstekende openingsfase en sloeg een mooi gaatje naar O'Ward, die op zijn beurt vrij ver weg reed van Malukas, Herta en McLaughlin.

Van de toppers waren O'Ward en Malukas - bij wie de stop erg lang duurde - de eersten die nieuwe banden kwamen halen, Palou volgde een ronde later en kwam ook voor zachte banden binnen. McLaughlin kwam iets later binnen en wipte zo over Herta naar de derde plek, achter Palou en O'Ward - Malukas viel ver terug.

Ruim 25 ronden voor het einde was het O'Ward die van kort achter leider Palou naar binnen kwam voor een vers setje harde banden, Palou kwam een ronde later ook binnen. Hij kwam nét niet lekker weg uit de pitstraat en daardoor kon O'Ward hem voorbij en de virtuele leiding overnemen. McLaughlin kwam iets later nieuwe banden halen en daarmee had O'Ward dan ook echt de leiding in handen, voor Palou en McLaughlin.

Palou kwam wel op dreef en wist het gaatje naar O'Ward helemaal te dichten, drie ronden voor het einde zat hij praktisch onder de achtervleugel. Een echte aanval wist hij echter niet meer te plaatsen en dus pakte O'Ward weer eens een overwinning, voor Palou en McLaughlin. Van Kalmthout kwam uiteindelijk als negentiende over de meet.

Gauff onderuit op Wimbledon, historische kwartfinale voor Nieuw-Zeelandse Sun

Tennisster Coco Gauff is op Wimbledon uitgeschakeld in de achtste finales. De als tweede geplaatste Amerikaanse sneuvelde zondag tegen haar landgenote Emma Navarro, die met 6-4, 6-3 te sterk was en zich zo voor het eerst in haar carrière plaatste voor de laatste acht op een Grand Slam-toernooi.

Roland Garros-sensatie Jasmine Paolini, als zevende geplaatst, liet zien dat haar optreden in Parijs geen uitschieter was. In de achtste finales speelde de Italiaanse een fraaie wedstrijd tegen Madison Keys (12), maar in set drie ging het fout voor de Amerikaanse: bij een 5-2 voorsprong zorgde een ongelukkig getimede challenge uiteindelijk voor een breakkans voor Paolini, waarbij Keys haar been verdraaide. Ze speelde door, maar op 5-5 moest ze toch echt opgeven.

Geschiedenis werd er geschreven door Lulu Sun: de qualifier won met 6-2, 5-7, 6-2 van thuisheldin Emma Raducanu en plaatste zich als eerste Nieuw-Zeelandse tennisster in het moderne tijdperk, inmiddels alweer zo'n driekwart eeuw, voor de kwartfinales op een Grand Slam-toernooi.

Sun mag het in de kwartfinales opnemen tegen Donna Vekic uit Kroatië, die het voor het eerst zo ver schopte op Wimbledon. Dat deed ze door af te rekenen met de Spaanse Paula Badosa: 6-2, 1-6, 6-4.

Sinner en Alcaraz naar kwartfinales op Wimbledon

Tennisser Jannik Sinner heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon. De Italiaanse nummer één van de wereld, vorig jaar goed voor een plek in de halve finales, was zondag in Londen te sterk voor de als veertiende geplaatste Amerikaan Ben Shelton, die hij met 6-2, 6-4, 7-6 (9) de baas was.

In de kwartfinales neemt Sinner het op tegen de Rus Daniil Medvedev, als vijfde geplaatst. Die had het beduidend minder moeilijk met de Bulgaar Grigor Dimitrov (10), want in de loop van de eerste set moest Dimitrov na een lange blessurebehandeling de strijd staken. Medvedev schopte het vorig jaar net als Sinner tot de halve finales op Wimbledon.

De als derde geplaatste Spaanse titelverdediger Carlos Alcaraz nam het op tegen Ugo Humbert uit Frankrijk (16), die hem af en toe aardig partij wist te bieden. Het was echter niet genoeg en nadat hij set drie aan de wetenschap had gedoneerd sloeg Alcaraz terug door het alsnog af te maken: 6-3, 6-4, 1-6, 7-5.

Alcaraz mag voor een plek in de halve finales de strijd aan gaan met Tommy Paul. De als twaalfde geplaatste Amerikaan versloeg Roberto Bautista Agut uit Spanje met 6-2, 7-6 (3), 6-2 en staat voor het eerst in zijn carrière bij de laatste acht op het heilige gras in Londen.

FOK! Wat een weer: droog, later bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er zonnige perioden en is het op de meeste plaatsen droog. In het zuiden is er tijdelijk meer bewolking. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en blijft het meest droog. In de tweede helft van de middag komt er in het zuiden meer bewolking. De middagtemperatuur ligt tussen 19°C in het Waddengebied en 23°C in het zuidoosten. Er is weinig wind.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. Boven land staat er weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit het oosten.

Vannacht kan het in het noordwesten licht regenen. Elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige oostenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Daar boven op die berg... (Foto: StateOfMind)
Daar boven op die berg... (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1324

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
©FOK.nl e.a.