Inflatie in januari 3,2 procent bij snelle raming; 3,5 procent exclusief energie
Bij de snelle raming was de inflatie in januari 3,2 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In december was de inflatie 1,2 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.
De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Volgens de snelle raming waren prijzen voor consumenten in januari 0,5 procent hoger dan in december.
De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. In januari 2024 nam de invloed van de prijsontwikkeling van energie op de inflatie af. Exclusief energie bedroeg de inflatie bij de snelle raming 3,5 procent. In december was dat 3,4 procent.
De reguliere cijfers van de CPI van januari worden op 8 februari gepubliceerd.
Prijsontwikkelingen op korte termijn
De CPI geeft niet alleen inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden (de inflatie), maar ook ten opzichte van de voorgaande maand. Bij de snelle raming stegen de prijzen voor consumenten in januari 2024 met 0,5 procent ten opzichte van december 2023.
Een kanttekening bij een vergelijking tussen twee verschillende maanden in het jaar is dat rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.
Maar hoe is het met de aandeelhouders?? DAT is de vraag?
Komen die de winter wel door?
Giro 555, stort elke cent die je hebt anders kan <random miljardair> zijn volgende boot niet betalen !
Waar heb je het over?
Soms ben je moeilijk te volgen, Jouska.
Stelen van de rijken om te beginnen!
En wat zien wij er van terug? Niks. En kom niet aan met dat gelul van ja we hebben nog duur ingekocht, dus kunnen nog niet in prijs zakken.
Prijzen zakken niet meer. En wij mogen blij zijn als we een grijpstuiver erbij krijgen. Vorig jaar 3,7% CAO verhoging. Fantastisch.
Godverdomme.
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
Dat prijsplafond werd al tijden niet meer gehaald.
Een liter diesel was voorheen 2,20, nu is het 1,70
Dus je zit wel een beetje te overdrijven.
Dramaqueen
Als je de geldpers niet vaak genoeg gebruikt krijg je een tekort aan geld.
Dus je moet geld bijdrukken om een groeiende economie en de bevolkingsgroei te kunnen faciliteren.
Net als het geld om die grondstoffen van eigenaar te laten wisselen, zodat ze er voor jou een iphone o.i.d. van kunnen maken.
Als je te weinig geld in een economie hebt dan loopt alles vast.
[ Bericht gewijzigd door Klapvolk op zaterdag 3 februari 2024 @ 10:20 ]
De centrale banken bepalen op basis van het verwachtingen over de economie.
Ik zeg niet dat ik dat goed vind. Maar dat is wel hoe het werkt
Alles wordt doorberekend aan de consument, de volledige inflatie. En het loon blijft ver achter. Heel ver.
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
Dus dan ook nog maar 92% van je werk verzetten. Bevalt mij prima hoor. Ik kan het iedereen aanraden.
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
Gas 05-2020: 78ct per m3, nu 1,35 per m3, terwijl de marktprijs onder of op hetzelfde nivo van voor de oorlog zit.
Elektriciteit 10ct per kWh hoger (zo'n 30% meer).
De adviesprijs voor diesel is 1,94
Lowlands was 25 euro duurder gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Alsnog verkocht het in twintig minuten uit waarmee je nu al iets kunt roepen over de prijs van een Lowlandsticket volgend jaar.
Zolang we met zijn allen tegen de klippen op blijven consumeren blijft men de prijzen gewoon lekker verhogen.
Zodra de consumptie merkbaar terugloopt zul je eens zien hoeveel ruimte er in de prijzen blijkt te zitten, net zo lang tot de consumptie weer oploopt en dan begint het hele circus opnieuw.
Er is momenteel geen sprake van inflatie maar van onversneden graaiflatie en we zolang we met zijn allen steen en been klagend op internet gewoon door blijven consumeren gaat er helemaal niks veranderen. We laten het gewoon met zijn allen gebeuren.
Haga, ja misschien marginaal en heel kortstondig tot de economie implodeert.
Google maar eens hoe "goed" deflatie is. En hoe hard je erop "vooruit" gaat.
Centrale banken nemen een gok en als het fout gaat betaald de burger en als het goed gaat betaald de burger.
Lijkt me ontzettend fijn beroep.
Dus ja, af en toe deflatie is beter dan eeuwige erosie van vermogen buiten de overheid door inflatie. Soms rijk is beter dan altijd arm.
Plus: Als je wilt dat de prijzen gaan *zakken* dan moet de inflatie *negatief* worden. Dus *deflatie*. Zelfs bij lage inflatie bijven de prijzen stijgen, het is immers de eesrte afgeleide van de prijs.
Hyper-deflaties is inderdaad net zo slecht als hyper-inflatie, maar dat zijn extremen meestal.
[ Bericht gewijzigd door HenkvdH op zaterdag 3 februari 2024 @ 16:16 ]
Binnen no-time ligt de economie dan stil
Van investopedia over Why Is Deflation Bad for the Economy?
Centrale bank fueled debt bubble ...... dus het probleem is niet deflatie an sich, maar de centrale bank, die wederom ons een loer draait.
Als de deflatie kortdurend is dan is het wel vermakelijk maar waar ik vooral op doel is het deflatie effect waar consumenten hun uitgaven gaan uitstellen omdat volgende week alles goedkoper is, en de week daarna nog goedkoper en als je nog langer wacht is het nog goedkoper. Opeens wordt er praktisch niets meer gekocht. De vraag stort in en de economie loopt in 1 klap vast als een motor zonder olie. Alles stort in.
Verder is 'Consumptie' ook geen een-dimensionaal iets. Mensen kunnene hun geld op verschillende manieren besteden. Dat de macro-economen dit, via de statestiek tot een getal reduceren, en dat presenteren als de werketlijkheid, is een te versimpeld beeld van die werkelijkheid. De markt corrigeert zich vanzelf. Er zal een spaar industrie ontstaan.
Als jouw argument waar zou zijn, dan zouden reclames "koop nu, want volgend jaar is het duurder" zijn, vooral nu de inflatie hoog is. Dat soort reclames zie je alleen maar bij belastingverhogingen. Mensen denken niet in die termen, hoogstens ondernemers.
Deflatie an sich is geen slecht ding, teveel wel, en nu na vijftig jaar continue inflatie, zijn we wel weer toe aan wat balans, dat ons vermogen via een impliciete belasting via de centrale bank niet van ons wordt afgeroomd.
Spaarzaamheid moet weer een deugd worden, en de centale bank is een bron van ellende.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken