Canada en VS gaan geborgen brokstukken 'Titan' nader onderzoeken

Wrakstukken van de Titan onderzeeër die eerder deze maand implodeerde tijdens een reis naar het wrak van de Titanic, werden op woensdag 28 juni aan land gebracht door een Canadees schip met de Canadese vlag. Er wordt verwacht dat de wrakstukken meer inzicht zullen verschaffen in de oorzaak van de catastrofale implosie die alle vijf mensen aan boord van de Titan onderzeeër heeft gedood.

Beelden van de Canadian Broadcast Corporation toonden wat leek op de neus van het vaartuig, het zijpaneel en andere verbrijzelde fragmenten die waren ingepakt in een witte zeildoek en omhoog werden gehesen met behulp van een kraan. Het schip arriveerde woensdagochtend in de haven van St. John’s in Newfoundland met de restanten van de 'Titan'.  De overblijfselen naar onderzoekers die bekijken wat er mis is gegaan, melden Canadese media.  Het onderzoek naar de Titan wordt uitgevoerd door Amerikaanse en Canadese autoriteiten op het gebied van transportveiligheid. Ook de Amerikaanse kustwacht en de politie in Canada onderzoeken wat er mis is gegaan met de onderzeeër.

De Titan raakte eerder deze maand vermist toen hij afdaalde richting het in 1912 gezonken schip de Titanic. Pas later bleek dat er een implosie had plaatsgevonden. Waarom het vaartuig bezweek onder de hoge druk diep in de oceaan, is niet bekend. 

Hoewel de implosie van de Titan met enorme krachten gepaard ging en van het drukvat waarin de inzittenden zaten weinig meer over is, zijn er toch flinke brokstukken uit de zee geborgen.