Frontex: Athene negeerde aanbod van hulp vóór kapseizen migrantenboot

Er worden nog steeds honderden mensen vermist nadat op 14 juni een overbeladen vissersboot kapseisde voor de Peloponnesos. De EU-grensbewakingsdienst Frontex beschuldigt de Griekse autoriteiten nu van het weigeren van hulp bij het begeleiden van de boot.

Volgens het Europese grensbewakingsagentschap Frontex negeerden de Griekse autoriteiten een aanbod van hulp van het EU-agentschap kort voor het dodelijke vluchtelingenongeval voor de kust van Griekenland, nu bijna twee weken geleden. Op de dag voor het ongeval bood Frontex "aanvullende luchtsteun aan de Griekse autoriteiten, maar kreeg geen antwoord", zei het persbureau AFP.

De noodlijdende en overbelaste vissersboot was vanuit Libië vertrokken richting Europa en kapseisde in de nacht van 14 juni voor het schiereiland Peloponnesos op een van de laagste punten in de Middellandse Zee nadat de motor eerder was uitgevallen.

Tot dusver zijn 82 lichamen geborgen. Volgens officiële informatie zijn er 104 mensen gered. Volgens overlevenden waren er honderden mensen aan boord, onder wie vrouwen en kinderen die in het ruim waren ondergebracht.

De afhandeling van het ongeval heeft een aantal vragen opgeroepen. De Griekse kustwacht stelde na de dodelijke ramp dat de bootbemanning niet om hulp had gevraagd, na contact met Griekenland zelfs meerdere keren hulp weigerde en benadrukte dat de boot door wilde varen naar Italië.

Drone is waarschijnlijk naar Kreta gestuurd
Frontex zegt nu dat het Italiaanse controlecentrum voor de coördinatie van reddingsoperaties op zee (MRCC) het Frontex-vliegtuig de dag voor het ongeval al om 10.33 uur (CEST) opdracht gegeven om naar de vissersboot te gaan zoeken. Volgens Frontex werd de afgeladen vissersboot om 11:47 uur waargenomen. "Het vliegtuig observeerde de vissersboot tien minuten voordat het vliegtuig terugkeerde naar de basis om bij te tanken", zei Frontex.

Frontex bood de Griekse autoriteiten ook aan om een drone te sturen om de Egeïsche Zee te observeren. Ze gaven Frontex echter de opdracht om de drone in te zetten bij een andere reddingsoperatie ten zuiden van het mediterrane eiland Kreta.

Samen met Italië en Spanje is Griekenland een van de belangrijkste aankomstlanden voor tienduizenden mensen uit Afrika en het Midden-Oosten die naar Europa willen. Vorige maand kwam de Griekse regering internationaal onder vuur te liggen nadat videobeelden de gewelddadige pushbacks van vluchtelingen op zee toonden.