Frankrijk dwingt goedkopere boodschappen af, moet Nederland volgen?

Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever moeten in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. De Franse overheid dreigt met financiële sancties als de bedrijven dit weigeren. Zou Nederland dit ook af moeten dwingen?

Te dure boodschappen? ( Beeld: AlexBarcley on Pixabay)
Te dure boodschappen? (Beeld: AlexBarcley on Pixabay)

De Franse regering is het oneens met handelswijze van diverse grote bedrijven. Consumenten zijn de afgelopen maanden steeds meer gaan betalen voor hun boodschappen, terwijl de prijzen voor grondstoffen teruglopen. Op een aantal producten waarvan de grondstoffen- en productieprijzen zijn gedaald, zullen de prijzen in de detailhandel ook moeten dalen. Met 2, 3, 5, misschien zelfs 10 procent volgens het Franse Ministerie van Financiën, dat gaat controleren of de prijzen van onder meer pasta, gevogelte en plantaardige olie daadwerkelijk verlaagd zijn in de detailhandel.

In Nederland is de afgelopen maanden fors gediscussieerd over de hoge winsten van onder meer Ahold Delhaize, het moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn. De nettowinst van dat bedrijf steeg tot 593 miljoen, terwijl de prijzen in de supermarkten ook omhoog bleven gaan.

1993 stemmen , laatste: 23-06-2023, 14:06