'Weense politie voorkomt terroristische aanslag op Pride-optocht'

Volgens de Oostenrijkse staatsveiligheidsdienst DSN is er een aanslag op het Pride-evenement in Wenen verijdeld.

De politie heeft drie verdachten aangehouden die vlak voor de zogenaamde regenboogparade een aanslag hadden gepland.  Er was echter geen concreet gevaar voor de deelnemers aan de Pride, aangezien de drie islamistisch geradicaliseerde verdachten - 14, 17 en 20 jaar oud - al onder toezicht stonden en voor de start van de parade werden gearresteerd in hun huizen in Neder-Oostenrijk en Wenen.

Bij de huiszoekingen zijn diverse wapens in beslag genomen, waaronder een sabel, mes, werpsterren en alarm- of gasdrukwapens in de vorm van aanvalsgeweren, machinepistolen en pistolen. Met sommige vuurwapens was duidelijk geknoeid, maar of ze zijn aangepast om scherpe munitie af te vuren moet nog onderzocht worden, zei DSN-directeur Omar Haijawi-Pirchner op een persconferentie. Een aanval met een auto was in principe ook mogelijk, aangezien een van de verdachten in het bezit van een voertuig was.

De organisatoren van de optocht werden zondagochtend pas ingelicht over de situatie, aangezien er 'op geen enkel moment een specifiek gevaar was' voor de bezoekers. Om operationeel-tactische redenen willen ze niets bekendmaken over de bijzondere beschermingsmaatregelen voor de aan de Pride deelnemende regeringsleden en vertegenwoordigers van de oppositiepartijen. 

Haijawi-Pirchner vertelde dat de verdachte jonge mannen, drie Oostenrijkers met wortels in Tsjetsjenië of Bosnië, zich op internet hadden geradicaliseerd en vervolgens plannen voor aanslagen hadden ontwikkeld, zoals bleek uit onderzoek naar de sympathisanten van de terroristische organisatie 'Islamitische Staat'. Hoe specifiek deze bedoelingen waren en of de regenboogparade ook daadwerkelijk het doel was, bleef onduidelijk, de DSN-directeur sprak alleen van een 'mogelijk doel'. De 17-jarige stond al bekend bij de veiligheidsdienst vanwege zijn islamistische opvattingen, maar hij heeft nog geen strafblad. 

Andere bronnen van de veiligheidsautoriteiten zien de feitelijke risicosituatie als minder dramatisch - mede omdat de verdachten ruim op tijd thuis konden worden opgepakt. Haijawi-Pirchner verwees echter naar de verklaring van het EU-politiecoördinatiebureau Europol in zijn meest recente situatierapport over terrorisme in de EU, volgens welke, met name op het gebied van jihadistisch terrorisme, de modus operandi zich meestal afspeelt in de gebied van individuele daders of kleine groepen. Sterker nog, een massale paniek onder de 300.000 deelnemers en toeschouwers van de parade, bijvoorbeeld als een voertuig op de stoet was ingereden, had vreselijke gevolgen kunnen hebben.

Er kwamen tal van reacties van politici nadat de politie-informatie bekend was gemaakt. De burgemeester van Wenen Michael Ludwig (SPÖ) maakte zich zorgen: "Er mag geen plaats zijn voor haat en uitsluiting in Wenen! Onze stad is kleurrijk en kosmopolitisch", kondigde hij aan. Hij bedankte ook de veiligheidstroepen. Minister van Integratie Susanne Raab (ÖVP) reageerde op Twitter: "Ik ben geschokt door de laffe plannen om de Pride Parade aan te vallen. Ik dank de DSN en de politie voor het snel en tijdig reageren. Extremisme in elke vorm moet krachtig worden bestreden en de zwaar gestraft worden."

Meer dan 300.000 mensen namen zaterdag deel aan de regenboogparade in Wenen om aandacht te vragen voor de rechten van homo's, lesbiennes en transgenders. Op een vechtpartij na, is de optocht gemoedelijk verlopen.