Glyfosaat veroorzaakt misvormingen bij kikkervisjes

Het herbicide glyfosaat veroorzaakt misvormingen bij kikkervisjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Ulm. Zelfs in lage concentraties en zonder verdere chemische toevoegingen veroorzaakt het middel veranderingen in bijvoorbeeld het hart, de hersenzenuwen en het lichaam.

Het onderzoeksteam schrijft dat glyfosaat mogelijk deels verantwoordelijk is voor het wereldwijde uitsterven van amfibieën, aangezien het een van de meest gebruikte chemicaliën ter wereld is.

Het team van de Universiteit van Ulm had kikkerlarven gekweekt en hierbij verschillende hoeveelheden glyfosaat toegevoegd, net zoals het in de natuur voorkomt: in bijvoorbeeld Duitsland is de vervuiling in beken, vijvers en andere watermassa's relatief lager dan in Portugal, China of Argentinië waar veel hogere concentraties worden gemeten. Uit de tests bleek dat zelfs kleine hoeveelheden glyfosaat misvormingen in de kikkervisjes veroorzaakten. Het team pleit daarom voor een herbeoordeling van het gebruik van glyfosaat.

Er zijn al langer verschillende aanwijzingen dat glyfosaat schadelijk is voor de gezondheid. Toch verlengde de EU de goedkeuring zes jaar geleden opnieuw. Daar wordt momenteel opnieuw over onderhandeld.