Rusland contracteert Tjetjeens privéleger van Kadyrov

Door het aanhoudende geruzie met Prighozjin van de Wagner-huurlingengroep heeft Moskou de 'Achmat'-eenheid van de Tsjetsjeense heerser Kadyrov gecontracteerd als eerste privéleger. 

Het Russische ministerie van Defensie heeft zijn eerste privéleger gecontracteerd. Volgens een persbericht is het document ondertekend tussen het ministerie en de speciale eenheid 'Achmat'. 'Achmat' is de gevechtseenheid van de Tsjetsjeense heerser Ramzan Kadyrov.

'Akhmat'-commandant Apty Alaudinov, die de ondertekeningsceremonie bijwoonde, zei dat de eenheid de afgelopen 15 maanden tienduizenden vrijwilligers naar Oekraïne had voorbereid en gestuurd, aldus persbureau Reuters. "Ik denk dat dat een heel goede zaak is", zei Alaudinov op de website van het ministerie van Defensie nadat de deal was ondertekend. Moskou kondigde vrijdag aan dat de 'Achmat'-troepen een offensief voerden nabij de stad Maryinka in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. 

Wagner Group wil de macht niet opgeven
Afgelopen weekend kondigde minister van Defensie Sergei Shoigu aan dat hij het bevel wil voeren over alle privélegers die aan de kant van Moskou vechten. Daartoe dienen de huurlingenlegers vóór 1 juli contracten met zijn ministerie te ondertekenen. De organisaties kregen vervolgens een legale status en dezelfde staatsvoordelen als reguliere eenheden van de strijdkrachten, aldus het ministerie. Het doel is om de militaire capaciteiten en de effectieve inzet van jagers te verbeteren en de troepen beter uit te rusten. De families van gewonde of gedode strijders ontvangen hierdoor ook financiële steun.

Het hoofd van de Wagner-groep, de oligarch Yevgeny Prigozhin, heeft al aangekondigd dat zijn groep dergelijke contracten niet zal ondertekenen. Hij rechtvaardigde zijn beslissing door te zeggen dat minister Shoigu nauwelijks in staat was om zelf de reguliere troepen goed te leiden. Het is mogelijk dat Wagner geen wapens of munitie heeft ontvangen vanwege het niet willen ondertekenen, maar alleen als het ministerie de hulp van het privéleger nodig heeft, zei Prigozhin op Telegram.

Prigozhin en Kadyrov maken publiekelijk ruzie
De Wagner Group, die namens Moskou actief was in het gebied van de Oost-Oekraïense stad Bakhmut, heeft al maanden ruzie met het Russische ministerie van Defensie over bevoegdheden. Prigozhin beschuldigde Shoigu herhaaldelijk van missende wapenleveranties. Samen met Prigozhin bekritiseerde de Tsjetsjeense leider Kadyrov ook lange tijd de Russische generale staf en het ministerie van Defensie vanwege wat zij zagen als een verkeerde tactiek en een te zachte aanpak in Oekraïne. De laatste tijd is Kadyrov echter terughoudend geweest om publiekelijk kritiek te uiten op het verloop van de oorlog.

Ondertussen beschuldigen de oligarch en de Tsjetsjeense leider elkaar publiekelijk. Prigozhin beschuldigde de Tsjetsjenen ervan niet gezien te worden op het slagveld, maar alleen video's te schieten voor op het socialemediakanaal TikTok. Kadyrov daarentegen gaf de Wagner-groep de schuld van de hoge Russische verliezen bij Bakhmut.