Mogelijk hittegolf?

Mogge!

Bij hoge uitzondering duik ik even op. Mijn  schrijvende weercarriere heb ik inmiddels achter mij gelaten. In eerste instantie was dat vrij lastig, maar inmiddels voelt het prima zo. Ik heb het ruim 10 jaar gedaan, en eigenlijk heb ik in al die jaren alles wel een keer vertelt. Dat speelde al een tijdje, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nu wel opgelucht ben dat het niet meer hoeft.

Er is echter één maar... mocht het echt bijzonder of extreem zijn of worden dan kom ik even uit mijn schone-slaap toestand. En blijkbaar mag ik al meteen aan de bak.  

Het is al behoorlijk bijzonder wat wij de afgelopen 2 weken zagen. Een strak aanhoudende noordelijke stroming die zeer regelmatig voor grote verschillen zorgde. Met name de hardnekkigheid hiervan was echt vrij uniek.

In het noorden en op de Wadden was het vaak niet warmer dan 12 graden bij veel bewolking. Voeg je daarbij een stevig briesje aan toe, en dan heb je een reeks dagen die niet in december zouden misstaan.

Een deel van die bewolking trok ook regelmatig zuidwaarts en dan hadden andere delen van het land ook met troosteloos weer te maken, tegen de tijd dat die wolkenvelden oplosten of wegtrokken was de dag al bijna aan het eind.

Landelijk gezien hebben we de 25 graden, en dus een zomerse dag nog niet behaald. Ik heb het dan wel over De Bilt. In het zuiden, oosten en deels ook noordoosten  is die waarde al wel behaald. De 25 graden werd de afgelopen jaren soms al in maart behaald. Ook het weinige aantal dagen met temperaturen van 20 graden en hoger waren ook spaarzaam en onder normaal.

Het bleef hierbij ook volledig droog en veel plekken in het land hebben inmiddels al ruim 2,5 week geen druppel meer gezien. Het zit ook absoluut niet in de verwachting dat daar ook snel verandering gaat. komen. Sterker nog, ik sluit niet uit dat met name langs de kust het wel eens een volledig droge maand kan gaan worden. Goed, dat is wat voorbarig, maar er is absoluut geen teken dat er ineens een verandering gaat komen in de vorm van fronten.

De zeer geringe neerslagsignalen die we over een dag of 12 zien  zijn convectief en dat wil dus zeggen in de vorm van een enkele regen-of onweersbui, en die vinden we dan altijd in warmste of iets hogere plekken van ons land, vandaar dat dat ik dus de gok durf te wagen dat het langs de kust wel eens een volledig droge maand kan worden. 

In dat geval komen we alhier dan uit op ruimj 6 weken zonder een druppel, en dat heb zelfs ik nog nooit meegemaakt. Maar goed, de maand is nog jong, maar zoveel eensgezindheid in alle modeluitvoer tot 2 weken vooruit is erg bijzonder. 

Wat gaat er wel veranderen? Het gaat warmer worden en flink ook. 

Het bijzonder krachtige en stroperige hogedrukgebied gaat aan de wandel en kiest meer een positie boven Scandinavie. Bij ons betekent dat dat de wind geleidelijk naar het oosten gaat draaien en dan kan de aanvoer van droge en steeds warmere lucht goed op gang komen.

Helemaal uitsluiten doe ik een westelijker positie van het hoog ook nog niet, en in dat geval krijgen wolken en (veel) lagere temperaturen voor het noorden van het land opnieuw een kans. Deze kans wordt echter nauwelijks ondersteund. 

Dit weekend en het begin van volgende week is het nog vrij gematigd met temperaturen tussen de 19 en 25 graden van noord naar zuid. 

Als de wind dan 'om' is zien we al snel de eerste landelijke 25 graden verschijnen dat lijkt rond donderdag te gaan gebeuren. En daarna lijken we af te stevenen op in ieder geval een regionale hittegolf.

Op dit moment wordt een reeks van een dag of 5 van 30 graden en zelfs iets meer berekend voor een groot deel van het land. In dat geval hebben we een hittegolf te pakken. Dat zeg ik nu, omdat ook daarna ook zeker geen sprake is van een afkoeling.

In alle gevallen blijft het dus gewoon droog en stevenen we af op nieuwe records, hoe gek dat na het afgelopen voorjaar ook mag klinken. Zeker met de vaak aanwezige wind, en veel zon kan dat dan erg snel gaan. 

Waar vinden we dan wel buien?  In het Middellandse Zeegebied. Het satellietbeeld zegt alles over hoe het al geruime tijd gaat en voorlopig ook blijft. In de ochtend zon, in de middag vorming van soms zware regen- en onweersbuien. En dat in gehele gebied. Ook dat is erg bijzonder.  

Ik ben benieuwd wanneer ik weer iets mag vertellen.  

Tot ziens!

Primeurman. 

Satellietbeeld4 (Foto: Sat24)
                             Satellietbeeld4 (Foto: Sat24) Best uniek satellietbeeld!