FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 mei 2023

Random Pics van de Dag #941

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NBA: Nuggets na thriller tegen Lakers op 2-0 in finale Western Conference

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is donderdagavond de tweede wedstrijd gespeeld in de finale van de Western Conference. De Denver Nuggets wonnen de openingswedstrijd tegen de Los Angeles Lakers met 132-126 en ook wedstrijd twee was weer spannend.

In het eerste kwart was er weer geen speld tussen de twee teams te krijgen: 27-27. De Lakers namen vervolgens een kleine voorsprong in Q2, maar de Nuggets waren nooit ver weg en in de loop van het derde kwart trokken ze de stand weer gelijk. De teams zaten minutenlang boven op elkaar, tot de Nuggers een kleine voorsprong konden pakken.

Wederom werd het gat gedicht en met een ruime minuut te spelen zorgde een drietje van Austin Reaves ervoor dat de Lakers terug konden komen tot 101-99. Jamal Murray stond echter nog eens op en speelde de Nuggets toch naar de winst: 108-103. Waar Nikola Jokic met een geweldige triple double in wedstrijd één schitterde, was het nu Murray die de show stal: 37 punten en 10 rebounds, hoewel Jokic met 23 punten, 17 rebounds en 12 assists wéér een triple double liet noteren.

Game 3: Zaterdagavond 20 mei, 02.30u (NL); Los Angeles Lakers - Denver Nuggets

NHL: Vier overtimes nodig in openingswedstrijd Eastern Conference-finale

In de PNC Arena in Raleigh is donderdagavond de Eastern Conference-finale in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL van start gegaan. De Carolina Hurricanes namen het in hun eigen arena op tegen de Florida Panthers en dat werd een uitermate lange zit voor de ruim achttienduizend toeschouwers.

In de eerste periode duurde het lang voor er gescoord wordt, beide goalies stonden uitstekend werk te verrichten. Twaalf seconden voor de eerste periode voorbij was, was het dan toch raak: Seth Jarvis zette de Hurricanes op voorsprong. In de laatste vijf minuten van periode twee werd dat volledig omgedraaid: Anthony Duclair bediende eerst Aleksander Barkov voor de 1-1 en kort daarop stelde hij Carter Verhaeghe in staat de Panthers op 1-2 te schieten.

Vroeg in periode drie trof Stefan Noesen op aangeven van Jarvis doel en stond het weer gelijk, waarna Hurricanes-goalie Frederik Andersen en zijn Panthers-evenknie Sergei Bobrovsky lang hun doel schoon konden houden. Overtime was nodig en na een paar minuten vierden de Panthers de winnende treffer, maar wegens het hinderen van goalie Andersen werd die afgekeurd.

De teams speelden dus door...en door...en door. Overtime één leverde niks op en ook in de tweede én derde overtime hielden zowel Andersen als Bobrovsky hun doel schoon. Men stevende volle bak af op een vijfde overtime, maar met dertien seconden te gaan kwam er een einde aan: Matthew Tkachuck schoot de Panthers naar de winst in de op vijf na langste NHL-wedstrijd ooit.

Game 2: Zaterdagavond 20 mei, 02.00u (NL); Carolina Hurricanes - Florida Panthers

Rubio wint ingekorte dertiende etappe in Giro, Thomas blijft leider

Einer Rubio heeft de dertiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. In een ingekorte bergrit naar Crans Montona was hij te slim voor zijn vluchtgenoten Thibaut Pinot en Jefferson Cepeda. In de top van het klassement veranderde er niks, waardoor Geraint Thomas met twee seconden aan de leiding blijft staan van de Giro.

Door slecht weer en op aanraden van de renners besloot de organisatie de wedstrijd in te korten. In plaats van 200 kilometer legde de renners maar 75 kilometer af zonder de beklimming van de Sint-Bernhardpas en begonnen de renners aan de dertiende rit aan de voet van de Croix de Couer. Op de lastige beklimming werd er direct koers gemaakt en zou er uiteindelijk een kopgroep ontstaan van zeven renners: Einer Rubio, Jefferson Cepeda, Matthew Riccitello, Valentin Paret-Peintre, Thibaut Pinot, Bruno Armirail en Derek Gee.

Pinot kwam als eerste boven op de Croix de Couer en deed goede zaken voor het bergklassement. In de afdaling, die er zeer slecht bij lag, deden de renners het zowel in de kopgroep als in het peloton rustig aan en aan de voet van de slotbeklimming van Crans-Montana had de kopgroep drie minuten. Op de klim van twaalf kilometer bleven snel Pinot samen met Cepecda en Rubio over. Vooral de eerste twee maakte er een mooi duel van. Pinot stoorde zich aan Cepecda, die maar niet wilde overnemen van de Fransman, maar telkens wel reageerde op de aanvallen van Pinot. Rubio was de slimste en hield zich rustig, waarna de kleine Colombiaan het in de sprint afmaakte.

In de groep van de klassementsrenners gebeurde er weinig tot niets. Er werden ook geen grote verschillen gemaakt tussen de favorieten voor de eindzege en blijft Geraint Thomas aan de leiding van het algemeen klassement. De renner van team Ineos heef daarin twee seconden voorsprong op Primoz Roglic.

Lords of the Fallen komt in oktober uit

Lords of the Fallen komt op 13 oktober uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft ontwikkelaar Hexworks aangekondigd. Het gaat hier om een reboot van de in 2014 uitgekomen Souls-like.

De nieuwe Lords of the Fallen speelt zich duizend jaar na de gebeurtenissen van het origineel af en deelt in principe weinig met dat spel. Het wordt ook gemaakt door een andere ontwikkelaar. Desondanks oogt het wederom als een interessante Souls-achtige game. Het spel is gemaakt met behulp van Unreal 5 en is grafisch in ieder geval dik in orde.

Een ander interessant aspect is dat je volgens Hexworks altijd toegang hebt tot twee werelden: die van de levenden en die van de doden. Door een speciale lantaarn omhoog te houden kun je even in de andere wereld kijken. Het is nog een beetje onduidelijk wat voor mechanieken hiermee mogelijk worden, maar we zullen de komende maanden vast meer van het spel zien. Voor nu kun je de eerste gameplaytrailer hieronder bekijken.

Mortal Kombat 1 officieel aangekondigd

De geruchten gingen al langer rond, maar NetherRealm Studios en Warner Bros. Games hebben nu Mortal Kombat 1 officieel aangekondigd. De vechtgame komt op 19 september uit voor PS5, Xbox Series X|S, Switch en pc.

Het gaat hier om een reboot. Dit is vrij letterlijk, want Liu Kang heeft met zijn nieuwe goddelijke krachten (die hij in Mortal Kombat 11 krijgt) een nieuwe tijdlijn gecreëerd. De geboorte van een nieuw Mortal Kombat-universum geeft NetherRealm de mogelijkheid om gedode personages terug te brengen. Daarbij komen ook alle beroemde vechters terug. Denk aan Raiden, Scorpion, Johnny Cage, Sub-Zero en meer.

NetherRealm belooft verder een vernieuwd vechtsysteem, nieuwe spelmodi en 'meer'. De duurdere Premium en Kollector's Edition geven eerder toegang van tot het spel. Gamers die een van die versies aanschaffen kunnen al vanaf 14 september spelen.

Sevilla en AS Roma naar Europa League-finale

Donderdagavond zijn in de Europa League de returns gespeeld in de twee halve finales. Sevilla en Juventus stonden praktisch op nul, AS Roma verdedigde in Leverkusen een kleine voorsprong tegen Bayer.

Sevilla - Juventus (1-1)
De eerste helft begon al stevig, met aan beide kanten een harde kopbal die via de keeper buiten het doel bleef - vooral Sevilla was dicht bij de openingstreffer. Na een half uur tikte Moise Kean een bal voor Juventus op de paal en tien minuten later werd de 0-1 afgekeurd: Manuel Locatelli stond buitenspel toen hij de bal gaf aan Adrien Rabiot, die hem in het doel schoot. Juventus ontsnapte op slag van rust nog aan een penalty na een forse trap van Juan Cuadrado, dus met 0-0 ging men de kleedkamers in.

Tien minuten na rust deed Rabiot een poging die naast ging, terwijl Kean voor het doel klaar stond. Kort daarop kopte Gleison Bremer net naast, maar een paar minuten later was het dan eindelijk raak: Dusan Vlahovic stond krap een minuut in het veld, speelde zich handig tussen twee verdedigers door en zette Juventus op 0-1. Lang konden de Italianen niet van de voorsprong genieten, want Suso knalde op heerlijke wijze de gelijkmaker binnen. Daar bleef het bij en dus moest er verlengd worden.

Na een paar minuten legde Gil de bal fantastisch op het hoofd van Erik Lamela, die Sevilla op fraaie wijze naar 2-1 kopte. De laatste kansen voor Juventus leverden niks op en dus mag Sevilla zich op gaan maken voor de finale.

Bayer Leverkusen - AS Roma (0-1)
Al vroeg in de wedstrijd ontsnapte de razendsnelle Moussa Diaby, maar zijn schot belandde op de lat. Daarna volgden nog wel wat goede kansen, de één beduidend beter dan de ander, maar een écht grote kans kwam er verder niet meer. Het bleef bij 0-0 en AS Roma staat zo in de Europa League-finale.

AZ-West Ham United: schaamte na rellen bij halve finale Conference League

Er braken rellen uit nadat AZ Alkmaar donderdagavond verloor van West Ham United in de halve finales van de Conference League. Volgens berichten in de media kregen spelers onderling ook ruzie na de 1-0 thuisnederlaag van de Nederlandse voetbalclub.

Volgens het ANP bestormden AZ-supporters kort na het laatste fluitsignaal de hoofdtribune van het AFAS-stadion in Alkmaar en vielen West Ham-fans aan die hun overwinning vierden. Op beelden op Twitter was te zien hoe een groep een hek doorbreekt. Op andere beelden is te zien hoe spelers van de Engelse club actief proberen de ontspoorde AZ-supporters terug te dringen.

West Ham-teammanager David Moyes vertelde ANP na de wedstrijd dat zijn spelers tussenbeide waren gekomen om hun vrienden en familie te beschermen. De families van de spelers van West Ham United behoorden tot de meereizende supporters die donderdagavond aan het einde van hun Europese halve finale werden aangevallen door fans van AZ Alkmaar. West Ham-spelers probeerden zich na het laatste fluitsignaal met de rellen te bemoeien nadat AZ-supporters het gedeelte op de tribune bestormden waar hun mee reizende vrienden en families zaten.

Saïd Benrahma, Michail Antonio, Aaron Cresswell en Flynn Downes behoorden tot de spelers van West Ham die de supporters probeerden tegen te houden. De bejaarde vader van David Moyes bevond zich in het gedeelte  die het doelwit was van AZ-supporters. "Ik kan niet uitleggen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd", zei David Moyes. Pascal Jansen, de manager van AZ, verontschuldigde zich voor de overlast. "Ik schaam me dat het in ons stadion is gebeurd. Het zou niet moeten gebeuren. Je moet je emoties onder controle houden."

De afgelopen tijd zijn er herhaaldelijk incidenten in het Nederlandse voetbal. Zondag werd het eersteklasseduel tussen FC Groningen en Ajax Amsterdam onderbroken nadat onder meer rookbommen op het veld werden gegooid. Vorige maand liep Ajax-middenvelder Davy Klaassen een hoofdblessure op nadat een Feyenoord-fan vanaf de tribune een aansteker naar hem gooide.

Republikein DeSantis binnenkort kandidaat presidentsverkiezingen VS?

In de VS verwachten verschillende media dat de Republikein DeSantis binnenkort zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar bekend zal maken. Volgens berichten zal DeSantis zijn kandidaatschap de komende week indienen voorafgaand aan een geplande campagne om geld in te zamelen.

Bronnen worden niet genoemd in de berichtgeving. De gouverneur van de staat Florida wordt naast ex-president Trump beschouwd als de meest veelbelovende Republikeinse kandidaat. Hij staat aan de leiding in interne partijpeilingen.

DeSantis trok als gouverneur in Florida vooral de aandacht met een rechtse hardliner-politiek. Onder hem werden wetten en verordeningen aangenomen of geïnitieerd die minderheden discrimineren, de academische vrijheid aan universiteiten inperkten en het openbaar onderwijs een aantal verboden oplegde. 

Laatste playoffplek Premier League Darts naar Clayton, Van Gerwen laat wedstrijd schieten

In de P&J Live in het Schotse Aberdeen is donderdagavond het reguliere seizoen in de Premier League Darts afgesloten. Drie van de vier plekken in de playoffs waren al vergeven, om de vierde moest nog geknokt worden.

Kwartfinales
Gerwyn Price en Peter Wright begonnen beiden niet fantastisch, maar Price was - zoals het hele Premier League-seizoen al - toch nog wel een stukje beter. Hij krikte zijn gemiddelde wat op en maakte het met een snaarstrakke 129-finish met 6-2 af.

Wedstrijd twee was de wedstrijd waar het om het laatste playoffplekje ging: Jonny Clayton was bij winst op Nathan Aspinall zeker, maar Aspinall opende sterk, zette goed door en kwam op een 5-0 voorsprong. Een fraaie 160-finish bezorgde Clayton een leg, maar The Asp maakte het daarna gelijk af: 6-1 en hij had nog kans om over Clayton heen de playoffs in te wippen.

Michael Smith was al zeker van de playoffs en Dimitri van den Bergh was zeker van uitschakelen, dus het was een wat gezapige partij. De Belg liep rap naar een 4-0 voorsprong, maar vervolgens kwam Smith op dreef. Een mooie 132-finish op bullseye bracht Van den Bergh op 5-2, waarna Smith er nog 5-4 van maakte alvorens de Belg het toch af kon maken: 6-4.

Michael van Gerwen gaf Chris Dobey vanaf het begin al bijzonder weinig kans. In rap tempo speelde hij zich naar een 5-0 voorsprong, waarna een gemiste single-18 van de Nederlander Dobey zowaar naar een leg hielp. Dat hielp Dobey op weg naar nog twee legs, maar met een 74-finish maakte Van Gerwen het dan toch af: 6-3.

Halve finales
Price kwam met onder meer een mooie 128-finish op 2-1 tegen Aspinall, die zich ondanks een break vast bleef bijten. Hij móest winnen om de playoffs nog te halen en kwam tot 4-3 met moeite mee, maar vervolgens maakte Price het met twee legs af: 6-3 en de achter de schermen ongetwijfeld meekijkende Clayton mocht alsnog zijn plekje in de playoffs gaan vieren.

Van Gerwen zou het vervolgens opnemen tegen Van den Bergh, maar dat gebeurde niet: de Nederlander had in zijn eerdere partij ineens last gekregen van zijn schouder en liet weten dat hij het verstandiger achtte om niks te forceren en om niet op halve kracht op het podium te gaan staan, dus Van den Bergh schoof door naar de finale.

Finale
Price en Van den Bergh speelden eigenlijk nergens meer om, maar het was in elk geval wel een beetje degelijke wedstrijd. Na de nodige gemiste pijlen van Van den Bergh werden de eerste zes legs netjes verdeeld, maar vervolgens plaatste de Belg een break. Op 5-3 liet hij een matchdart liggen en Price maakte daar gebruik van door zich terug te knokken naar 5-5. In de laatste leg liet de Welshman drie matchdarts liggen en vervolgens maakte Van den Bergh het alsnog af.

Playoffs
Price sluit het reguliere seizoen af als winnaar, dat was al ruim bekend. Smith en Van Gerwen volgen en de vierde en laatste playoffplek is voor Clayton. Volgende week donderdag spelen Price en Clayton daardoor tegen elkaar in de halve finales, net als Smith en Van Gerwen in de andere halve finale, gelijk gevolgd door de finale van de Premier League 2023.

Giro: Etappe 13 - Onthoofd, maar nog steeds loodzwaar

De twaalfde etappe van de Giro d'Italia werd een prooi voor de vluchters, de hoop is dat we dat vandaag niet gaan zien. Er staan drie zware klimmen op het programma, waarmee de rit ondanks de onthoofding - het bovenste deel van de Grand Saint-Bernard en daarmee het dak van de Giro moest eraf worden gehaald - nog altijd loodzwaar is.

Zoals te lezen in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier gaan we van start in Borgofranco d'Ivrea, waar een 199 kilometer lange tocht begint. Na een licht stijgende eerste zestig kilometer begint de lange klim op de Grand Saint-Bernard, waar we na dik 25 kilometer aan gemiddeld 5% op bijna 1900 meter hoogte zitten, alvorens we via een kilometerslange tunnel de afdaling in gaan zetten.

Eenmaal beneden mag er bijna gelijk weer geklommen worden: de Croix de Coeur, dik vijftien kilometer aan bijna 9% gemiddeld, met vooral in het laatste deel nog wat stukken in de dubbele cijfers. Geen pretje dus, gevolgd door een lastige afdaling waar het wegdek naar verluidt niet al te best is. Als de renners het voor elkaar krijgen om heelhuids beneden te komen volgt een vlak stuk naar de slotklim, waar men over ruim dertien kilometer en gemiddeld dik 7% koers zet naar het welbekende Zwitserse skioord Crans Montana.

De etappe is lang en zwaar en dus gaan we vroeg van start: om elf uur mogen de renners al opstappen, vijf minuten later is het koers. Eurosport is gelijk weer live, de finish staat tamelijk ruim gepland tussen grofweg half vijf en half zes, hopende dat met name de Croix de Coeur niet geschrapt wordt wegens de weersomstandigheden.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Man met grootste neus ter wereld overleden

In Turkije is Mehmet Özyürek donderdag overleden. De 74-jarige man zal bij velen wellicht niet al te bekend zijn geweest, maar hij had een heus wereldrecord in handen en als je de foto ziet wordt het een makkelijke gok om te raden welk record dat is.

Özyürek had een uitermate stevige voorgevel op zijn gezicht en bij een wedstrijd in 1997 - wie kent de fameuze groteneuswedstrijden immers niet - werd het opgemeten: 8,8 centimeter leverde hem de winst op. Het Guinness Book of Records kwam Özyürek en zijn magnifieke reukoorgaan op het spoor en in 2011 werd hij officieel tot wereldrecordhouder verklaard voor de langste neus op aarde.

Deze week zou Özyürek in Istanbul een hersenoperatie ondergaan, maar de eigenaar van de sublieme kokkerd kreeg een hartaanval en overleefde dat helaas niet.

FOK! Wat een weer: een rustige atmosfeer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Er is wederom niet veel te vertellen, wat een goed teken is want dat betekent dat het goed weer is. Zonnig, droog en 19 graden. Op de wadden is het met 14 graden wat koeler. Wind is er ook weinig, de wind die er is, komt uit het noordoosten.

In de nacht op zaterdag blijft het rustig, de temperatuur daalt dan tot 9 graden. Morgen iets meer bewolking maar droog. Zondag en maandag minder kans op zon, maandag lijkt een zomers warme dag te worden. Maar dat is voor nu nog ver weg.

Tot morgen!

"Ik zie treintje" (Foto: Anouk)
"Ik zie treintje" (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Demente vrouw (95) getaserd door politie Australië, vecht voor haar leven

Een 95-jarige demente vrouw vecht voor haar leven nadat ze door de politie is getaserd in het zuiden van Australië, New South Wales.

De politie van NSW doet onderzoek naar het voorval. De agenten gingen af op een melding door het verzorgingshuis dat de verwarde vrouw rondliep met een keukenmes. Het lukte de agenten niet om het keukenmes van de vrouw af te pakken, waarop ze haar hebben getaserd.

'Spanning tussen Russen en Oekraïners in Nederland vraagt om maatwerk'

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de Oekraïense en Russische gemeenschappen in Nederland gegroeid. Er zijn nog geen openlijke conflicten tussen Oekraïners en Russen in Nederland, maar de spanningen lopen wel op. De Nederlandse overheid moet – in tegenstelling tot haar gebruikelijke beleid – het contact tussen de beide groepen vooral niet forceren. Dat blijkt uit een nieuw Clingendaelonderzoek.

De Russische invasie van Oekraïne heeft nog niet tot openlijke conflicten geleid tussen Oekraïners en Russen in Nederland. Beide gemeenschappen gaan elkaar uit de weg. In Nederland wonen inmiddels 110.000 Oekraïners en tussen de 35.000 en 40.000 Russen.

Zolang de oorlog duurt, hebben veel Oekraïners in Nederland geen behoefte aan contact met Russen. Ze vinden dat Russen mede schuldig zijn aan de oorlog, onder andere omdat ze te weinig zouden doen om Poetin te stoppen. Russen stellen echter dat protesteren zinloos is en dat zij toch niets kunnen veranderen. Ook zijn ze bang hun familie en vrienden daar in gevaar te brengen.

Beide groepen hebben verschillende relaties met hun moederland. Oekraïners kijken met een patriottistische blik naar hun land en mede-Oekraïners in Nederland. Ondanks onderlinge verschillen hebben Oekraïners hier een sterke behoefte aan contact met elkaar en organiseren zij zich formeel en informeel.

Russen hebben daarentegen een ingewikkelde relatie met Rusland. Zij voelen een mengeling van liefde voor hun geboorteland en naasten daar, en pijn en verdriet over de oorlog en Ruslands politieke koers.

Mede daardoor zoeken Russen in Nederland elkaar nauwelijks op; velen mijden andere Russen bewust. Russen organiseren zich niet informeel, met uitzondering van weekendscholen, een diaspora-organisatie die nauwe banden onderhoudt met de Russische overheid en een organisatie die daar juist fel oppositie tegen voert.

Uit Clingendaelonderzoek ontstijgt het beeld dat de uit los zand bestaande Russische gemeenschap in Nederland een weerspiegeling vormt van de maatschappij in Rusland. Hetzelfde geldt voor de Oekraïense gemeenschap in Nederland, die door alle onderlinge betrokkenheid een evenbeeld is van het actieve maatschappelijke middenveld in Oekraïne.

De Nederlandse overheid moet – in tegenstelling tot haar gebruikelijke beleid – het contact tussen beide groepen vooral niet forceren. Zolang de oorlog duurt, zullen bemiddelingspogingen waarschijnlijk juist averechts werken. Wel kan de overheid apart contact zoeken met Oekraïners en Russen in Nederland om een vinger aan de pols te houden; dat wordt door beide groepen op prijs gesteld.

Vlaggen Oekraïne en Rusland ( Foto: wirestock on Freepik)
Oekraïne en Rusland (Foto: wirestock on Freepik)

Rusland wil een MAGA-paradijs bouwen nabij Moskou

In Rusland, het droomland voor veel magamerikanen, willen tweehonderd van hen een dorp net buiten Moskou gaan bewonen. Ver van verderfelijke invloeden van tientallen genders, ver van alles wat vreemd is, van ander gespuis, van door de overheid verplichte abortus na de geboorte en ver van de invloed van het cabal rondom de WEF en Bill Gates. Meer hierover bij VICE.

De Russische president Vladimir Poetin heeft westerse rechtsen en conservatieven het hof gemaakt door zichzelf te positioneren als een fervent verdediger van een traditionalistische, christelijk-Europese identiteit, waardoor pro-Russische verhalen over de invasie van Oekraïne wijdverspreid raakten in extreemrechtse en samenzweringsnetwerken.

De nog te bouwen nederzetting voor conservatieve Amerikaanse en Canadese immigranten die het Westen willen verlaten "om ideologische redenen", volgens de in Moskou gevestigde immigratieadvocaat Beslangurov zal gefinancierd worden door de immigranten zelf. Het zal een heerlijk plekje worden waar men met volle teugen kan genieten van de vrijheid zoals alleen Poetin die kan schenken, zonder lastig te worden gevallen door mensen met een risicovol geloof of vreemde huidskleur. Waar je mag zeggen wat je wilt. Nou ja. Over een bepaalde dingen dan. Poetin heeft al eerder dit soort plannen geopperd, maar of het er gaat komen en of deze mensen dan linea recta naar het front worden gestuurd na verbeurdverklaring van hun vermogen is nog niet helemaal duidelijk.

*MAGA is de afkorting van Make Amerika Great Again, een uitspraak van Donald Trump. MAGA  wordt vaak als aanduiding voor Trump fans gebruikt. 

Nieuwe advocaat voor Taghi is 'moeilijke zoektocht'

Volgens Guy Weski, de zoon van de aangehouden Inez Weski, is het heel moeilijk om een nieuwe advocaat voor Ridouan Taghi te vinden. Die zal zich ook nog moeten inlezen in het omvangrijke Marengo-proces en dat kost minstens een halfjaar tot een jaar. Meer hierover bij het AD.

Zorgen om groeiend tekort aan recreatieruimte

De ruimte voor recreatie staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren blijkt dat de groene ruimte per inwoner sinds 1900 met 80% is verminderd. Deze situatie zal in de toekomst nog nijpender worden als gevolg van de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Extra ruimte nodig
Om de hoeveelheid groen op peil te houden moet er tot 2030 ongeveer 27.000 hectare bij komen en is er tot 2050 zelfs zo’n 63.000 hectare extra nodig. Recreatieve ruimte is van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid en voor de leefbaarheid van Nederland. De ANWB vindt dat provincies en gemeenten recreatief groen daarom structureel moet opnemen in hun beleidsplannen.

In veel recreatie- en natuurgebieden is nu al sprake van recreatiedruk door een tekort aan recreatieruimte. Dit leidt tot spanningen tussen recreanten onderling en verstoring van de natuur. Anno 2023 is er gemiddeld in Nederland 308 m² groen per inwoner beschikbaar. Daarmee is de hoeveelheid recreatief groen in 100 jaar tijd met een factor 5 afgenomen.

Nieuwe wetgeving voor natuur herstel
Nieuwe Europese wetgeving moet ervoor zorgen dat beschadigde natuur wordt hersteld. Het voorstel houdt in dat tot 2030 geen nettoverlies aan groene stedelijke ruimte mag optreden en dat er in 2050 zelfs een toename van 5% groen moet zijn gerealiseerd. In het onderzoek zijn deze nieuwe richtlijnen vertaald naar concrete hectaren per provincie. Om het huidige tekort te compenseren, is in totaal ongeveer 27.000 hectare extra nodig tot 2030 en zo’n 63.000 hectare tot 2050. Wordt de gewenste toename van 5% meegerekend, dan moet er zelfs bijna 66.000 hectare bijkomen aan groene ruimte, een gebied ongeveer ter grootte van de Veluwe. Het onderzoek biedt allerlei aanbevelingen om tot de benodigde uitbreiding te komen en zal worden gedeeld met de provincies en de landelijke politiek.

Provincies staan de komende periode voor grote ruimtelijke opgaven, zoals woningbouw, infrastructuur en landbouw. De ANWB constateert dat recreatie en toerisme in de plannen onvoldoende aan bod komen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.