AZ-West Ham United: schaamte na rellen bij halve finale Conference League

Er braken rellen uit nadat AZ Alkmaar donderdagavond verloor van West Ham United in de halve finales van de Conference League. Volgens berichten in de media kregen spelers onderling ook ruzie na de 1-0 thuisnederlaag van de Nederlandse voetbalclub.

Volgens het ANP bestormden AZ-supporters kort na het laatste fluitsignaal de hoofdtribune van het AFAS-stadion in Alkmaar en vielen West Ham-fans aan die hun overwinning vierden. Op beelden op Twitter was te zien hoe een groep een hek doorbreekt. Op andere beelden is te zien hoe spelers van de Engelse club actief proberen de ontspoorde AZ-supporters terug te dringen.

West Ham-teammanager David Moyes vertelde ANP na de wedstrijd dat zijn spelers tussenbeide waren gekomen om hun vrienden en familie te beschermen. De families van de spelers van West Ham United behoorden tot de meereizende supporters die donderdagavond aan het einde van hun Europese halve finale werden aangevallen door fans van AZ Alkmaar. West Ham-spelers probeerden zich na het laatste fluitsignaal met de rellen te bemoeien nadat AZ-supporters het gedeelte op de tribune bestormden waar hun mee reizende vrienden en families zaten.

Saïd Benrahma, Michail Antonio, Aaron Cresswell en Flynn Downes behoorden tot de spelers van West Ham die de supporters probeerden tegen te houden. De bejaarde vader van David Moyes bevond zich in het gedeelte  die het doelwit was van AZ-supporters. "Ik kan niet uitleggen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd", zei David Moyes. Pascal Jansen, de manager van AZ, verontschuldigde zich voor de overlast. "Ik schaam me dat het in ons stadion is gebeurd. Het zou niet moeten gebeuren. Je moet je emoties onder controle houden."

De afgelopen tijd zijn er herhaaldelijk incidenten in het Nederlandse voetbal. Zondag werd het eersteklasseduel tussen FC Groningen en Ajax Amsterdam onderbroken nadat onder meer rookbommen op het veld werden gegooid. Vorige maand liep Ajax-middenvelder Davy Klaassen een hoofdblessure op nadat een Feyenoord-fan vanaf de tribune een aansteker naar hem gooide.