Laatste playoffplek Premier League Darts naar Clayton, Van Gerwen laat wedstrijd schieten

In de P&J Live in het Schotse Aberdeen is donderdagavond het reguliere seizoen in de Premier League Darts afgesloten. Drie van de vier plekken in de playoffs waren al vergeven, om de vierde moest nog geknokt worden.

Kwartfinales
Gerwyn Price en Peter Wright begonnen beiden niet fantastisch, maar Price was - zoals het hele Premier League-seizoen al - toch nog wel een stukje beter. Hij krikte zijn gemiddelde wat op en maakte het met een snaarstrakke 129-finish met 6-2 af.

Wedstrijd twee was de wedstrijd waar het om het laatste playoffplekje ging: Jonny Clayton was bij winst op Nathan Aspinall zeker, maar Aspinall opende sterk, zette goed door en kwam op een 5-0 voorsprong. Een fraaie 160-finish bezorgde Clayton een leg, maar The Asp maakte het daarna gelijk af: 6-1 en hij had nog kans om over Clayton heen de playoffs in te wippen.

Michael Smith was al zeker van de playoffs en Dimitri van den Bergh was zeker van uitschakelen, dus het was een wat gezapige partij. De Belg liep rap naar een 4-0 voorsprong, maar vervolgens kwam Smith op dreef. Een mooie 132-finish op bullseye bracht Van den Bergh op 5-2, waarna Smith er nog 5-4 van maakte alvorens de Belg het toch af kon maken: 6-4.

Michael van Gerwen gaf Chris Dobey vanaf het begin al bijzonder weinig kans. In rap tempo speelde hij zich naar een 5-0 voorsprong, waarna een gemiste single-18 van de Nederlander Dobey zowaar naar een leg hielp. Dat hielp Dobey op weg naar nog twee legs, maar met een 74-finish maakte Van Gerwen het dan toch af: 6-3.

Halve finales
Price kwam met onder meer een mooie 128-finish op 2-1 tegen Aspinall, die zich ondanks een break vast bleef bijten. Hij móest winnen om de playoffs nog te halen en kwam tot 4-3 met moeite mee, maar vervolgens maakte Price het met twee legs af: 6-3 en de achter de schermen ongetwijfeld meekijkende Clayton mocht alsnog zijn plekje in de playoffs gaan vieren.

Van Gerwen zou het vervolgens opnemen tegen Van den Bergh, maar dat gebeurde niet: de Nederlander had in zijn eerdere partij ineens last gekregen van zijn schouder en liet weten dat hij het verstandiger achtte om niks te forceren en om niet op halve kracht op het podium te gaan staan, dus Van den Bergh schoof door naar de finale.

Finale
Price en Van den Bergh speelden eigenlijk nergens meer om, maar het was in elk geval wel een beetje degelijke wedstrijd. Na de nodige gemiste pijlen van Van den Bergh werden de eerste zes legs netjes verdeeld, maar vervolgens plaatste de Belg een break. Op 5-3 liet hij een matchdart liggen en Price maakte daar gebruik van door zich terug te knokken naar 5-5. In de laatste leg liet de Welshman drie matchdarts liggen en vervolgens maakte Van den Bergh het alsnog af.

Playoffs
Price sluit het reguliere seizoen af als winnaar, dat was al ruim bekend. Smith en Van Gerwen volgen en de vierde en laatste playoffplek is voor Clayton. Volgende week donderdag spelen Price en Clayton daardoor tegen elkaar in de halve finales, net als Smith en Van Gerwen in de andere halve finale, gelijk gevolgd door de finale van de Premier League 2023.