FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 maart 2023

Vier verdachten aangehouden na ontvoering jongen (15) in Amsterdam

De politie heeft vanochtend vier verdachten aangehouden in verband met de ontvoering van een 15-jarige jongen. De jongen werd op 10 januari op de Tweede Jan Steenstraat in Amsterdam door drie mannen in een busje meegenomen. Zo meldt AT5.

De ontvoerders probeerden vervolgens via de A27 aan de politie te ontkomen, maar dat lukte ze niet. Ter hoogte van het dorp Groenekan werd het busje omsingeld door agenten en kon de jongen worden bevrijd. Die drie mannen werden toen door de politie aangehouden.

Man en vrouwen
Vandaag zijn daar dus vier aanhoudingen bijgekomen. Het gaat om een 41-jarige man uit Amsterdam en drie vrouwen - 28, 31 en 35 jaar oud - uit Amsterdam en Amstelveen. De vier zitten vast en zullen binnenkort worden verhoord. Het is nog onduidelijk waar de man en drie vrouwen van worden verdacht.

Vorige week dinsdag deelde de politie nog beelden van de ontvoering. Volgens de recherche waren er mogelijk meer mensen bij betrokken.

Op de beelden, gemaakt door bewakingscamera's, waren drie personen te zien die op verschillende momenten van de dag de omgeving zouden hebben verkend. "We denken dat zij de omgeving in de gaten hielden en te linken zijn aan de drie ontvoerders", zei politiewoordvoerder Marijke Stor toen.

'Conflict'
"Het lijkt er op dat niet zomaar een willekeurig slachtoffer van de straat is geplukt", aldus Stor. "Het meest waarschijnlijke scenario is dat een conflict zo geëscaleerd is dat het voor een aantal mensen reden genoeg was om de jongen te ontvoeren."

De politie sluit de aanhouding van meer verdachten niet uit.

Deel Europa wil samenwerking voor betere naleving asielafspraken 'Dublin'

Op 8 maart 2023 organiseerde Nederland een ministeriële bijeenkomst met België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden (in haar functie als voorzitter), en de Europese Commissie in Brussel.

Tijdens deze bijeenkomst is tussen de landen en de Commissie gesproken over betere naleving en verbetering van de Dublin-verordening. De lidstaten onderstreepten dat daarvoor de implementatie van de Dublin Roadmap door alle lidstaten essentieel is, net als een actieve rol van de Europese Commissie bij de monitoring en handhaving daarvan. Deze oproep is vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.

Random Pics van de Dag #879

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Philipsen wint dankzij uitstekend voorbereidend werk van Van der Poel de derde etappe in Tirreno-Adriatico

Jasper Philipsen heeft na een perfecte lead-out van Mathieu van der Poel de derde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De 25-jarige Belg won voor Phil Bauhaus en Biniam Girmay. Fabio Jakobsen en Dylan Groenwegen kwamen niet verder dan een achtste en negende plaats.

De derde etappe in de Tirreno-Adriatico was op papier een nieuwe kans voor de snelle mannen in het peloton. Toch waagde Jumbo-Visma op ruim tien kilometer van de streep om de sprint te ontlopen. De Nederlandse ploeg probeerde het in waaiers te trekken, en leek daarin ook te slagen. Een groep van twintig renners wisten zich los te maken van het peloton, maar op vier kilometer kwam alles weer samen.

Zoals verwacht werd het een massasprint en daarin trok Mathieu van der Poel op perfecte wijze de sprint aan voor zijn ploeggenoot Jasper Philipsen, die het vervolgens makkelijk afmaakte. Hij won met duidelijk verschil van Phil Bauhaus en Biniam Girmay. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen kwamen er in de sprint er niet aan te pas.

Donderdag is er een bergopaankomst in de Tirreno-Adriatico.

Results powered by FirstCycling.com

Pogacar slaat zijn slag in eerste bergrit Parijs-Nice

Tadej Pogacar heeft in de eerste bergrit in Parijs-Nice direct zijn slag geslagen. De Sloveen reed op de beklimming van de La Loge des Gardes de sterkste voor David Gaudu en is ook de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

Vandaag stond in Parijs-Nice de eerste bergrit op het programma met aankomst op La Loge des Gardes. In aanloop naar de slotbeklimming nam de ploeg van Tadej Pogacar de koers in handen en aan de voet waren de vroege vluchters gegrepen.

Het leek erop dat we een duel tussen Jonas Vingegaard en Pogacar kregen, zeker nadat Vingegaard al vroeg op de beklimming demarreerde. Pogacar volgde in het wiel van de Tour de France-winnaar, waarna Vingegaard zijn beelden stil hield en samen met Pogacar werd ingelopen, waarna David Gaudu ten aanval trok.

De Fransman nam direct vijftien seconden voorsprong en er werd vooral gekeken naar Pogacar en Vingegaard. Pogacar bleef rustig en op 2,5 kilometer van de streep ging de Sloveen in de tegenaanval. Hij had direct een klein gaatje naar Vingegaard en trok zijn aanval door. Vingegaard kraakte op tien meter van het wiel van Pogacar, terwijl de Sloveen naar Gaudu toereed. Inde laatste twee kilometer sloot Pogacar aan bij Gaudu, waarna de twee samen richting de top reden. In de sprint om de ritzege was Sloveen te sterk voor de Fransman en pakte de zege. Naast de zege is Pogacar ook de nieuwe leider in Parijs-Nice. Gaudu staat tweede en Vingegaard is derde.

Results powered by FirstCycling.com

Wargroove 2 aangekondigd

Wargroove 2 is in de maak voor Switch en pc. Dat heeft ontwikkelaar Chucklefish vandaag aangekondigd. De Advance Wars-achtige strategiegame heeft nog geen releasedatum.

De originele Wargroove kwam in 2019 uit. Mede door de mooie pixel-graphics en het gebrek van nieuwe Advance Wars-games werd deze indiegame vrij populair.

De sequel komt uiteraard met een nieuw verhaal. Verder zijn de 'Groove' speciale vaardigheden krachtiger gemaakt. De sequel bevat ook nieuw modi zoals 'Roguelike Conquest', een singleplayer-modus waar je enkel korte gevechten doen en alle beslissingen permanent zijn. Ten slotte kun je net als in de eerste game je eigen maps maken en delen en natuurlijk ook online tegen andere mensen spelen.

Metroid Fusion vanaf morgen beschikbaar voor Nintendo Switch Online

Metroid Fusion is vanaf 9 maart beschikbaar voor Nintendo Switch Online-abonnees. Deze sequel op Super Metroid kwam in 2002 uit voor de GameBoy Advance. De volgende game in de serie, Metroid Dread, kwam pas twintig jaar later uit.

In Metroid Fusion is premiejager Samus Aran geïnfecteerd door de mysterieuze X parasiet. Deze parasiet kan de vaardigheden van zijn gastheer kopiëren. Dit leidt tot de creatie van SA-X, een gevaarlijke kloon van Samus.

Nintendo Switch Online krijgt naast Metroid Fusion de komende maanden meer GBA-games. Onder andere Kirby & the Amazing Mirror, Fire Emblem, F-Zero Maximum Velocity en Golden Sun worden verwacht.

Destiny 2: Lightfall 'World First Race' vrijdag te zien

De raid van Destiny 2: Lightfall komt op vrijdag 18:00 Nederlandse tijd online. Zoals gebruikelijk gaan allerlei teams racen om te zien wie er als eerste de raid kan verslaan. Dit keer is de race live te volgen via de Twitch Rivals-stream. De winnaars krijgen van Bungie een Wold First-titelriem.

Root of Nightmares, zoals de raid heet, staat de eerste 48 uur onder 'Contest Mode'. In deze modus wordt iedere speler automatisch twintig power levels onder het level van elke encounter gezet, hierdoor is de raid extreem uitdagend. Alle spelers die Root of Nightmares binnen die 48 uur weten te verslaan krijgen een in-game triumph en exclusief embleem. Twitch streamer 'Bruine' is de enige Nederlander die op Twitch Rivals mogelijk te zien is tijdens de race.

NASCAR-coureur Byron domineert in Las Vegas

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Las Vegas Motor Speedway werd de derde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. De spannendste race ooit werd het niet, maar dat mocht de pret natuurlijk niet al teveel drukken.

Met Joey Logano en William Byron op de eerste rij ging de race van start, Ryan Blaney, Kyle Larson, Ross Chastain, Ty Gibbs en Kyle Busch volgden. Een niet al te enerverende eerste stage werd gewonnen door Byron, voor Larson en Chastain - met name Logano en Blaney waren flink wat weggezakt.

Met Byron en Larson voorop konden we door met stage twee, waarin eigenlijk ook weinig gebeurde: Byron behield de leiding en won de stage, Larson hield plek twee vast en Alex Bowman, Martin Truex en Christopher Bell completeerden de top-5 en met ongeveer die volgorde konden we ook beginnen aan de afsluitende ruim negentig ronden.

Kort na de herstart kregen we de eerste echte caution, hoewel het niet al te hevig was: een schuiver van Logano in het middenveld zorgde voor de gele vlaggen. Door slechts twee nieuwe banden te halen pakte Denny Hamlin de leiding voor de herstart, maar na een paar ronden schoof Larson er voorbij.

Larson domineerde de race vervolgens tientallen ronden lang, hoewel Byron in de slotfase een beetje in de buurt begon te komen, maar met een handvol ronden te gaan werd het toch nog even op de schop gegooid: caution wegens een langzaam rijdende Aric Almirola, die tegen de muur schampte.

Met dit keer Truex en Byron voorop begon de overtime, twee ronden knallen. Byron pakte snel de leiding in handen, Truex zakte terug, maar Larson en Bowman moesten het doen met plek twee en drie: Byron reed overtuigend naar een dikverdiende zege.

Rembrandts zoon na bijna 400 jaar weer thuis

Een van Rembrandts meest beroemde meesterwerken, het schilderij van zijn 14-jarige zoon Titus, is vanaf de heropening van het Rembrandthuis weer te zien in het museum. Het schilderij is daardoor bijna 400 jaar nadat het is gemaakt weer terug in de woning waar het is gemaakt. Zo meldt AT5.

Rembrandt maakte het kunstwerk in 1655 in het atelier die bij de woning zat aan de Jodenbreestraat. Op het kunstwerk is zijn 14-jarige zoon te zien die aan een lessenaar staat. Titus staart dromerig voor zich uit en zijn vader legde dat voor eeuwig vast. 

Het kunstwerk, genaamd 'Titus', komt uit de collectie van het Boijmans Van Beuningen Museum in Rotterdam. Het Rembrandthuis heeft het schilderij in bruikleen tijdens de eerste tentoonstelling als het museum wordt heropend. Het kunstwerk is te zien tot en met4 juni 2023.

Renovatie Rembrandthuis
Het Rembrandthuis sloot eind oktober vorig jaar de deuren voor bezoekers vanwege een renovatie. In ongeveer vijf maanden tijd onderging het museum een flinke verbouwing. Zo werd het bezoekersoppervlak vergroot met 30 procent en werd het pand ook verduurzaamd. Op 18 maart zijn de bezoekers weer welkom. 

Rembrandt kocht het huis aan de Jodenbreestraat in 1639, tijdens de hoogtijdagen van zijn schilderscarrière. Tijdens de twintig jaar dat de schilder in het pand woonde maakte hij een groot deel van zijn werk, zoals de Nachtwacht. Toen Rembrandt in 1658 failliet ging, moest hij het huis noodgedwongen verkopen. 

Celstraf voor mishandeling Sevilla-doelman tijdens voetbalwedstrijd van PSV

Een 20-jarige Roermondenaar krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk, voor het mishandelen van de doelman van voetbalclub Sevilla en voor het overtreden van een stadion- en gebiedsverbod. Dit besliste de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist tijdens een zogeheten snelrechtzitting.

Het voorval gebeurde in het slot van de Europese wedstrijd tussen PSV en Sevilla op 23 februari jl. in het Philips Stadion in Eindhoven. De verdachte ging het veld op, rende richting de doelman van de Spaanse club en duwde hem in de rug. Vervolgens deelde de verdachte een klap uit richting het gezicht van het slachtoffer. De doelman pakte op datzelfde moment zijn aanvaller vast en werkte hem tegen de grond. Daarna werd de verdachte afgevoerd door de beveiliging.

De verdachte had al een stadionverbod (tot 2026) van de nationale voetbalbond KNVB en een gebiedsverbod van de gemeente (tot komende zomer); hij mocht rondom thuiswedstrijden van PSV niet in de buurt van of in het Philips Stadion komen. Volgens PSV zou de verdachte het stadion binnen zijn gekomen met een toegangskaartje dat een vriend voor hem had gekocht. Hij dronk voor en tijdens de wedstrijd een flink aantal glazen bier en verklaarde zich uiteindelijk niet veel van het incident te kunnen herinneren.

Respectloos
Bij het bepalen van de straf houdt de politierechter er rekening mee dat de verdachte niet alleen een stadion- en gebiedsverbod heeft overtreden, hij ging ook nog eens in dronken toestand het veld op om een voetballer te mishandelen. Dit is volstrekt respectloos tegenover het slachtoffer, de voetbalclubs en alle echte supporters van PSV. Daarnaast is de verdachte in 2021 tweemaal veroordeeld voor voetbalgerelateerde delicten.

De rechter weegt ook mee dat het hele voorval impact heeft op de verdachte. Er was onder meer enorme aandacht in de media, de verdachte is ontslagen door zijn werkgever en hij is niet meer welkom bij de supportersgroep waarbij hij was aangesloten.

Naast een deels voorwaardelijke celstraf legt de politierechter ook een gebiedsverbod op van 2 jaar; de verdachte mag rondom thuiswedstrijden van PSV niet in of rond het Philips Stadion komen. Bij iedere overtreding kan hij 7 dagen vast worden gezet.

Caroline van der Plas (BBB) niet naar boerenprotest wegens bedreigingen

Caroline van der Plas gaat komende zaterdag niet naar het grote boerenprotest in Den Haag, omdat ze zich niet veilig genoeg voelt. “Ik heb besloten niet te gaan”, zei de BBB-voorvrouw bij het televisieprogramma Vandaag Inside. Ze had al eerder te maken met bedreigingen, maar afgelopen week is het opnieuw onrustig. Zo meldt WNL.

Op Youtube circuleert een  filmpje van 'Max de fakkeldrager' terwijl hij Van der Plas probeert aan te spreken terwijl ze maandagavond onder bewaking de talkshow Jinek de studio in Amsterdam verliet. Terwijl ze de auto instapte riep hij 'Mevr. Monsanto'.

Nieuwe verkeerscursussen voor drugsrijders en snelheidsduivels

Om het verkeer veiliger te maken, komen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR vanaf 1 april 2023 met twee nieuwe educatieve maatregelen: een ‘cursus drugs en verkeer’ en een ‘korte cursus gedrag en verkeer’. Deze cursussen moeten verkeersovertreders bewust maken van hun gevaarlijke gedrag, zodat zij in de toekomst keuzes maken die beter zijn voor de verkeersveiligheid van henzelf én anderen in het verkeer. Als de cursussen worden opgelegd, komt dat bovenop de boete en het eventueel innemen van het rijbewijs van de overtreders door de politie.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat: “Verantwoord rijgedrag is één van de belangrijkste factoren om het verkeer veiliger te maken. Het aantal mensen dat onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer blijft stijgen. En bij een derde van de dodelijke ongevallen is sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid. Ik hoop dan ook van harte dat deze nieuwe cursussen effect hebben op de verkeersveiligheid. Voor iedereen die deelneemt aan het verkeer.”

Drugsrijders
Vooral jonge, beginnende bestuurders nemen onder invloed van lachgas, cannabis of xtc deel aan het verkeer. De gevaren hiervan, zowel in de auto, op de scooter als op de fiets worden zwaar onderschat.

De nieuwe cursus drugs en verkeer zal het eerste jaar naar verwachting zo’n 5.500 mensen bewustwording, verantwoordelijkheid en een verandering van het gedrag proberen bij te brengen. Dit alles in drie dagdelen verspreid over 5 weken tegen betaling van € 1.099.

Snelheidsduivels
Het CBR biedt vanaf 1 april naast de al bestaande cursus voor mensen die te hard en gevaarlijk rijden, een nieuwe kortere cursus gedrag en verkeer voor snelheidsduivels die voor het eerst worden aangehouden. De bestaande ‘cursus gedrag en verkeer’ (EMG) is gericht op mensen die al langer gevaarlijk en risicovol rijden of 60 kilometer per uur of meer te hard rijden.

Samenwerking
Belangrijke voorwaarde voor het succes van dit soort maatregelen zijn handhaving en samenwerking. Alexander Pechtold (algemeen directeur CBR): “De samenwerking met de politie is de afgelopen periode ook in aanloop naar deze nieuwe verkeerscursussen geïntensiveerd. Er wordt hard gewerkt aan automatisering van de mededelingen die de politie aan het CBR moet doen om een onderzoek of cursus in werking te zetten. Die automatisering kan de grote administratieve druk op de agenten verlichten en de drempel om een mededeling te doen verlagen.”

Het ministerie van IenW werkt nauw samen met de collega’s van Justitie en Veiligheid in verband met de handhaving. Harbers: “Het wordt steeds drukker op de weg en drugs- en drankgebruik achter het stuur nemen toe, handhaving en samenwerking op dit vlak zijn enorm belangrijk. Het drukt ons met de neus op de feiten dat de noodzaak om meer te doen groot is om de veiligheid in het verkeer. Mijn ambitie is nog steeds om het aantal verkeersdoden sterk te verminderen.”

Consumptie huishoudens groeit met ruim 6 procent in januari

In januari 2023 hebben huishoudens 6,2 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in januari 2022. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen, meldt het CBS. Vorig jaar januari kampten niet-essentiële winkels en de dienstensector met strenge coronamaatregelen.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in februari gunstiger dan in januari.

Huishoudens besteden meer aan diensten
Consumenten hebben in januari, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 12,2 procent meer besteed aan diensten dan in januari 2022. Toen moesten horeca, bioscopen, theaters en musea echter bijna de hele maand hun deuren dicht houden. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In januari hebben consumenten 5,0 procent minder voedingsmiddelen, dranken en tabak gekocht. Ze hebben echter 5,3 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in januari 2022. Ze hebben vooral meer kleding, textiel, schoenen en elektrische apparaten aangeschaft. Voor niet-essentiële winkels gold tot halverwege januari 2022 een harde lockdown.

Huishoudens hebben in januari 3,1 procent minder overige goederen, zoals aardgas, verbruikt. In januari 2023 was het iets minder koud dan een jaar eerder en hebben huishoudens bezuinigd op het verbruik van energie. Ze hebben echter meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan motorbrandstoffen en persoonlijke verzorging.

Ruim een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in januari 0,4 procent groter was dan in januari 2022. Het volume van de non-foodsector lag 12 procent hoger, terwijl dat van de foodsector met 6 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Omstandigheden consumptie in februari gunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in februari gunstiger dan in januari. De jaar-op-daling van de beurskoersen sloeg om in een stijging. Verder waren consumenten minder pessimistisch over hun financiële situatie in de komende 12 maanden en positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid. Ook waren industriële ondernemers positiever over hun personeelssterkte.

Internationale vrouwendag: vaak te maken met online geweld en desinformatie'.

In 1911 was de allereerste Internationale vrouwendag. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel. Tegenwoordig wordt internationale vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals 'tegen geweld' of 'gelijke behandeling'. In 2023 is het thema 'Onbeperkt leefbaar'.

De Verenigde Naties betreuren de duidelijke achteruitgang in de strijd voor gelijke rechten voor meisjes en vrouwen. Tijdens een bijeenkomst van de VN-commissie voor de status van vrouwen ter ere van de Internationale Vrouwendag in New York bekritiseerde secretaris-generaal Guterres onder meer vrouwenhaters,desinformatie en 'gendertrollen' op sociale media.

Vrouwen hebben significant vaker te maken met intimidatie en geweld online
Op Internationale Vrouwendag vestigde de culturele organisatie van de Verenigde Naties, UNESCO, benadrukte het feit dat vrouwen veel vaker het slachtoffer zijn van intimidatie en geweld op internet. Het risico is vooral groot voor vrouwen die deel uitmaken van het openbare leven, zeggen ze. Uit een onderzoek onder journalisten uit 125 landen bleek dat 73 procent online geweld had meegemaakt in verband met hun werk. Dit geldt vooral voor mensen die te maken hebben met intersectionele discriminatie; Dit betekent dat vrouwen niet alleen worden gediscrimineerd vanwege hun geslacht, maar ook vanwege andere kenmerken zoals migratieachtergrond, religie, huidskleur, handicap of iets dergelijks. De ontwikkelingen duwen volgens UNESCO vrouwen maar al te vaak weg uit de digitale ruimtes waarin ze zich bevinden.

Gezien de desinformatie en haat op internet riep UNESCO eind februari op tot regulering van digitale platformen. Deze inspanningen moeten mondiaal zijn, niet geïsoleerd in tientallen landen, en gebaseerd op een op mensenrechten gebaseerde benadering, zei directeur-generaal Azoulay op een gespecialiseerde conferentie in Parijs: "De vervaging van de scheidslijnen tussen waar en onwaar, de georganiseerde ontkenning van wetenschappelijke feiten, de verspreiding Hoewel desinformatie en complottheorieën niet op sociale media zijn ontstaan, gedijen ze daar veel beter dan de waarheid als er geen regulering is.”

"Altijd kritiek als je opkomt voor vrouwen- en mensenrechten - zeker bij vluchtelingen"
Het initiatief #ShePersisted heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar genderspecifieke desinformatiecampagnes. Honderden vrouwen werden geïnterviewd, onder meer uit Latijns-Amerika, Europa en India. Zo maakten vrouwelijke politici en vrouwelijke leidinggevenden melding van online persoonlijke aanvallen die vaak niet alleen tegen henzelf waren gericht, maar ook tegen hun families. De meeste geïnterviewde vrouwen verklaarden dat ze altijd werden aangevallen als ze internet gebruikten om vrouwen- en mensenrechten te promoten, vooral die van vluchtelingen.

Internationale Vrouwendag 8 maart (Beeld: rawpixel.com on Freepik)
Internationale Vrouwendag 8 maart (Beeld: rawpixel.com on Freepik)

Coldcase: wie vermoordde pandjesbaas in Leeuwarden?

De werkster was bij aankomst al iets vreemds opgevallen. De gordijnen van de woning van Roelof Steinvoorte waren de ochtend van 5 februari 1993 gesloten. Eenmaal in de woning aan de Mr. P.J. Troelstraweg 88 in Leeuwarden wist ze waarom de gordijnen nog dicht waren. Daar vond ze het levenloze lichaam van de 62-jarige Steinvoorte. Het slachtoffer was meerdere malen in zijn borst gestoken en had diverse letsels aan zijn hoofd. Steinvoorte is vermoedelijk de avond ervoor om het leven gebracht.

De heer Steinvoorte kwam uit een vermogende familie en bezat verscheidende panden in Leeuwarden die hij verhuurde. Na de dood van zijn ouders bleef hij alleen in het ouderlijk huis wonen. Er deden verhalen de ronde dat hij mogelijk veel geld in huis had en dat hij homoseksuele relaties had. Deze verhalen zijn echter nooit met feiten hard gemaakt.

Nabestaanden van de heer Steinvoorte weten niet wat er die avond gebeurd is. Weet u meer over deze zaak? Help dan om dit onderzoek na al die jaren tot een goed einde te brengen. Er wordt een beloning uitgeloofd van €15.000 voor de gouden tip. Tips kunnen worden achtergelaten op het tipformulier op de website van de politie. 

Roelof Steinvoorte (Afbeelding: Politie)
Roelof Steinvoorte (Afbeelding: Politie)

Verdeling werk en zorg tussen vaders en moeders vaak anders dan gewenst

4 op de 10 ouders van kinderen jonger dan 18 jaar zouden werk en zorg het liefst gelijk verdelen. In de praktijk is dat voor nog geen 1 op de 10 stellen het geval. Bij bijna de helft van de ouders werkt de man meer, terwijl de vrouw een groter deel van de zorg voor hun kind(eren) op zich neemt. Dit blijkt uit de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS.

Vaders en moeders denken bijna hetzelfde over hoe betaald werk en de zorg voor de kinderen verdeeld zou moeten zijn. De meesten (60 procent) zouden de zorg in gelijke mate samen willen doen. Wel vinden meer mannen dan vrouwen (35 tegen 16 procent) dat een vrouw geschikter is om kleine kinderen op te voeden dan een man.

Meeste moeders werken 20 tot 35 uur per week
Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder werken, of stopt helemaal met werken. De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week. Met het jongste kind op de middelbare school werken iets meer moeders 35 uur per week of meer (voltijds) dan met het jongste kind jonger dan 13 jaar.

Mannen passen hun werkpatroon veel minder vaak aan als ze voor het eerst vader worden, zij blijven voor het grootste deel voltijds werken. Een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur per week) komt bij vaders het meest voor als het jongste kind nog niet naar school gaat. Als het jongste kind naar school gaat, is de groep vaders met een grote deeltijdbaan kleiner.

Meerderheid vindt dat moeder met jong kind hooguit 28 uur moet werken
Dat vaders meer werken dan moeders sluit aan bij de mening van de bevolking van 16 jaar of ouder. Wel vindt men dat vaders en moeders minder zouden moeten werken dan ze in de praktijk doen. Ruim 80 procent van de bevolking vindt dat moeders met kinderen tot vier jaar niet of hooguit 28 uur per week zouden moeten werken. Met kinderen van 4 tot 13 jaar wordt 28 uur of meer vaker geschikt gevonden.

Vaders met kinderen tot 13 jaar zouden volgens de meeste mensen minimaal 28 uur per week moeten werken. Daarbij is 35 uur of meer werken minder vaak gewenst voor vaders met kinderen tot 4 jaar. Zijn er geen kinderen tot 13 jaar (meer), dan vindt de meerderheid dat mannen én vrouwen minstens 28 uur zouden moeten werken.

Minderheid vindt kinderdagopvang goed voor baby’s
Als de vader vijf dagen per week werkt en de moeder drie tot vier dagen, dan zou er meer kinderopvang nodig zijn dan de bevolking (16 jaar of ouder) goed vindt voor met name baby’s. Bijna twee derde is er niet van overtuigd dat enkele dagen (twee tot drie) per week naar een kinderdagverblijf goed is voor baby’s tot 1 jaar. Voor een dreumes van 1 tot 2 jaar vindt bijna de helft dat. Voor peuters van 2 tot 3 jaar is dat anders: daarvan vindt drie kwart van de Nederlanders dat een paar dagen kinderopvang goed zou zijn.Alleen over de opvang van schoolkinderen verschillen mannen vrouwen van mening: iets meer mannen dan vrouwen vinden kinderopvang goed voor kinderen van 4 jaar of ouder.

2 op de 3 moeders in deeltijd zouden meer willen werken
Van de moeders met kinderen jonger dan 18 jaar die in deeltijd werken zou 2 op de 3 onder voorwaarden meer uren willen werken. Dat is even vaak als gemiddeld voor vrouwen die minder dan 35 uur werken. Vooral als het huishoudensinkomen niet meer genoeg zou zijn om te leven zoals men gewend is, denken moeders na over meer gaan werken. Ook als het werk beter kan worden gecombineerd met het privéleven zouden ze hun werkweek willen uitbreiden. Beide voorwaarden worden door 30 procent van de moeders genoemd. Voor moeders met kinderen tot 13 jaar volgt daarna goede en goedkope kinderopvang (20 procent).

Freestyleskiërs sluiten WK af met strijd in halfpipe en op big air

In het Georgische Bakuriani zijn de wereldkampioenschappen freestyleskiën afgesloten, met voor de liefhebber nog een paar korte overzichtjes. In de halfpipe en op de big air werd om de titels gestreden, met flink wat heerlijke tricks in de finales.

Halfpipe vrouwen
In run één liet de Canadese Rachael Karker met 92,25 punten zien een serieuze gooi naar de wereldtitel te doen, maar toch zakte ze twee plekken terug in de tweede run: de Britse Zoe Atkin scoorde 94,50 punten, Hanna Faulhaber uit de VS kwam tot 93,25 punten. Karker verbeterde zich in de runs erna niet meer en werd ook niet meer gepasseerd, brons dus, maar goud ging níet naar Atkin: haar derde run was net niet beter en dus bleef ze op 94,50 punten staan, terwijl Faulhaber er met 95,75 punten overheen was gegaan en het goud pakte.

Halfpipe mannen
Gelijk in de eerste run maakte Brendan Mackay zijn intenties duidelijk: met 94,00 punten pakte hij de leiding. Niemand benaderde dat in run twee, maar in de derde run kwam de Amerikaan Alex Ferreira met 93,00 in de buurt. Jon Sallinen uit Finland dwong Mackay zelfs om nóg harder door de halfpipe te gaan: 95,75 punten en de leiding. Mackay wist de uitdaging echter te beantwoorden en met een fantastische run en 97,25 punten veroverde hij alsnog het goud.

Big air vrouwen
Met 94,25 punten in haar eerste sprong zette Tess Ledeux de toon, maar sprong twee leverde een val op. In de derde deed ze nog eens een poging en dit keer lukte het wel: 92,50 punten, wat met een totaal van 186,75 punten ruimschoots het goud opleverde voor de Française. De Noorse Sandra Eie sprong 175,00 punten bij elkaar (87,00 en 88,00) en pakte zilver, vlak voor de Canadese Megan Oldham, die met 88,75 en 85,25 tot 174,00 als totaalscore kwam.

Big air mannen
De Noorse big air-baas Birk Ruud gooide er in zijn eerste sprong gelijk een hele stevige uit, beloond met 94,75 punten. Met 88,75 in ronde twee kwam hij uit op 183,50 punten, maar dat was niet genoeg om de Amerikaan Troy Podmilsak te kloppen: die kwam tot 91,25 met zijn eerste sprong, maar een geweldige 96,50 met zijn tweede en totaal dus 187,75 punten. Dat leverde het goud op, terwijl ook de Oostenrijker Lukas Müllauer met 89,75 en 94,75 - en totaal 184,50 punten - nog voorbij Ruud ging en het zilver veroverde.

FOK! Wat een weer: code oranje, sneeuw en gladheid

winterbanner

Goedemorgen!

In Noord-Brabant en Limburg is code oranje van kracht. Het gaat vanochtend flink sneeuwen tot 10 cm in de limburgse heuvels. Elders is code geel van kracht, vanmiddag zijn er geen codes actief. Vanavond vanaf verschillende tijden wel. Bekijk hier waar en hoe laat welke code geldt.

Verder is er veel bewolking in het land en kan het regenen of valt er natte sneeuw, ook kan het glad zijn op de wegen tot halverwege de ochtend. De wind is zwak uit het oosten. Vanmiddag is in het noorden de zon te zien, elders is het nog altijd bewolkt met in het zuiden (natte) sneeuw die overgaat in regen. De temperatuur is boven sneeuw 1 graad boven het vriespunt, elders 4 graden.

Vanavond komen er opklaringen voor, in het zuiden breidt het neerslaggebied juist uit en gaat er op steeds meer plaatsen (natte) sneeuw vallen. Door bevriezing kan het ook vanavond weer glad worden. Morgen ook weer regen, natte sneeuw en glad met waarschijnlijk code geel. Maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht.

Ook in Purmerend heeft het gesneeuwd vannacht. (Foto: Spylocopa_68)
Ook in Purmerend heeft het gesneeuwd vannacht. (Foto: Spylocopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.