Internationale vrouwendag: vaak te maken met online geweld en desinformatie'.

In 1911 was de allereerste Internationale vrouwendag. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel. Tegenwoordig wordt internationale vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals 'tegen geweld' of 'gelijke behandeling'. In 2023 is het thema 'Onbeperkt leefbaar'.

De Verenigde Naties betreuren de duidelijke achteruitgang in de strijd voor gelijke rechten voor meisjes en vrouwen. Tijdens een bijeenkomst van de VN-commissie voor de status van vrouwen ter ere van de Internationale Vrouwendag in New York bekritiseerde secretaris-generaal Guterres onder meer vrouwenhaters,desinformatie en 'gendertrollen' op sociale media.

Vrouwen hebben significant vaker te maken met intimidatie en geweld online
Op Internationale Vrouwendag vestigde de culturele organisatie van de Verenigde Naties, UNESCO, benadrukte het feit dat vrouwen veel vaker het slachtoffer zijn van intimidatie en geweld op internet. Het risico is vooral groot voor vrouwen die deel uitmaken van het openbare leven, zeggen ze. Uit een onderzoek onder journalisten uit 125 landen bleek dat 73 procent online geweld had meegemaakt in verband met hun werk. Dit geldt vooral voor mensen die te maken hebben met intersectionele discriminatie; Dit betekent dat vrouwen niet alleen worden gediscrimineerd vanwege hun geslacht, maar ook vanwege andere kenmerken zoals migratieachtergrond, religie, huidskleur, handicap of iets dergelijks. De ontwikkelingen duwen volgens UNESCO vrouwen maar al te vaak weg uit de digitale ruimtes waarin ze zich bevinden.

Gezien de desinformatie en haat op internet riep UNESCO eind februari op tot regulering van digitale platformen. Deze inspanningen moeten mondiaal zijn, niet geïsoleerd in tientallen landen, en gebaseerd op een op mensenrechten gebaseerde benadering, zei directeur-generaal Azoulay op een gespecialiseerde conferentie in Parijs: "De vervaging van de scheidslijnen tussen waar en onwaar, de georganiseerde ontkenning van wetenschappelijke feiten, de verspreiding Hoewel desinformatie en complottheorieën niet op sociale media zijn ontstaan, gedijen ze daar veel beter dan de waarheid als er geen regulering is.”

"Altijd kritiek als je opkomt voor vrouwen- en mensenrechten - zeker bij vluchtelingen"
Het initiatief #ShePersisted heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar genderspecifieke desinformatiecampagnes. Honderden vrouwen werden geïnterviewd, onder meer uit Latijns-Amerika, Europa en India. Zo maakten vrouwelijke politici en vrouwelijke leidinggevenden melding van online persoonlijke aanvallen die vaak niet alleen tegen henzelf waren gericht, maar ook tegen hun families. De meeste geïnterviewde vrouwen verklaarden dat ze altijd werden aangevallen als ze internet gebruikten om vrouwen- en mensenrechten te promoten, vooral die van vluchtelingen.

Internationale Vrouwendag 8 maart (Beeld: rawpixel.com on Freepik)
Internationale Vrouwendag 8 maart (Beeld: rawpixel.com on Freepik)