Apenpokken worden vaak overgedragen voordat symptomen optreden

Monkeypox wordt overgedragen door nauw contact met het lichaam en de huid. Dit kan echter al plaatsvinden voordat de infectie zich manifesteert in de typische symptomen. Dat blijkt uit een onderzoek uit Groot-Brittannië.

Bij het onderzoek naar de overdracht van apenpokken zijn onderzoekers van de Britse gezondheidsautoriteit tot nieuwe conclusies gekomen. Volgens dit onderzoek kunnen mensen die lijden aan apenpokken het virus tot vier dagen voor het begin van de symptomen doorgeven. Meer dan de helft van de besmettingen zou dus in deze periode kunnen plaatsvinden.

De voorlopige bevindingen van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMJ, geven aan dat veel apenpokkeninfecties niet kunnen worden voorkomen door isolatie zodra de symptomen zijn verschenen. De studie werd uitgevoerd in Groot-Brittannië - het eerste land buiten Afrika dat in mei van dit jaar een cluster van gevallen zag.

Wetenschappers van de Britse gezondheidsautoriteit onderzochten gegevens over het volgen van de infectie en vragenlijsten van 2.746 mensen die tussen mei en augustus positief waren getest op apenpokken in Groot-Brittannië. Ongeveer 95 procent van de deelnemers aan de studie waren mannen die seks hadden met mannen - een groep die hard is getroffen door de huidige wereldwijde uitbraak van apenpokken.

Apenpokken is een veel minder gevaarlijk familielid van de pokken, die al zo'n 40 jaar is uitgeroeid. Typische symptomen van de ziekte zijn hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en puisten vergelijkbaar met waterpokken.

De ziekte wordt overgedragen via nauw lichaams- en huidcontact. Volgens de WHO worden vooral jonge mannen die geslachtsgemeenschap hebben met jonge mannen getroffen. Als monkeypox onbehandeld blijft, verdwijnen de symptomen meestal vanzelf na twee tot vier weken.

De ziekte kwam tot dit jaar vooral voor in West- en Centraal-Afrika, maar heeft zich sinds mei ook naar andere landen verspreid. De aantallen in West-Europa en Noord-Amerika nemen echter sinds juli af. Sinds mei heeft de WHO meer dan 77.000 gevallen geteld in 109 landen, waarvan 36 met dodelijke afloop.