FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 november 2022

AI Picture Gallery #33

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #770

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax wint simpel bij Rangers in Champions League en gaat nu verder in Europa League

Ajax heeft in de groepsfase van de Champions League afgesloten met een overwinning op Rangers FC. Tegen de Schotse ploeg wonnen de Amsterdammers met 1-3.

Ajax kende een uitstekende start in Glasgow. Na vier minuten stond Ajax al op voorsprong na een prachtige aanval. Owen Wijndal, die in de basis begon, werd diep weggestuurd door Dusan Tadic, waarna de linksback de bal aflegde op Mohammed Kudus, die de bal teruglegde op Steven Berghuis en de Amsterdammers op voorsprong schoot. Halverwege de eerste helft verdubbelde Kudus de score.

De wedstrijd bloeide vervolgens een beetje dood. Rangers was te zwak voor Ajax om de ploeg van Alfred Schreuder in de problemen te brengen, al kwam het via een strafschop terug tot 1-2, maar vlak daarna zette Francisco Conceição de stand op 1-3.

Omdat Ajax in de poule op de derde plaats eindigt, achter Napoli en Liverpool, wacht na de winterstop een vervolg in de Europa League. De Amsterdammers beginnen in februari met een tussenronde, met een van de nummers twee uit de groepsfase van de Europa League als tegenstander.

Brazilië: protesten tegen verkiezingsuitslag, Bolsonaro accepteert zijn verlies

Volgens zijn woordvoerder zal het Braziliaanse staatshoofd Bolsonaro zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend niet aanvechten.

Bolsonaro zal dit later op de dag bekend maken, vertelde de Braziliaanse minister van Communicatie, Faria, aan persbureau Reuters. Kort voor zijn toespraak zal de president een ontmoeting hebben met rechters van het Hooggerechtshof.

Het linkse voormalige staatshoofd, Lula da Silva, won de verkiezingen nipt. Bolsonaro's eerdere stilzwijgen had de angst gewekt dat hij zijn nederlaag misschien niet zou erkennen zoals hij eerder had gedreigd. 

In Brazilië blokkeren aanhangers van Bolsonaro uit protest momenteel wegen en snelwegen in het hele land. Volgens berichten in de media hebben ze meer dan 320 wegversperringen opgezet om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. In de economische metropool São Paulo stonden hierdoor kilometerslange files.

Israël: tot nu toe hoge opkomst bij parlementsverkiezingen

Het volk Israël is vandaag voor de vijfde keer in drieënhalf jaar gaan stemmen voor een nieuw parlement.

Er is een hoge opkomst. Volgens de centrale verkiezingscommissie was dat later op de middag nog 47,5 procent. Volgens de informatie is dit het hoogste getal sinds 1999. De stembureaus sluiten om 21.00 uur onze tijd.

Volgens peilingen zou er opnieuw een impasse in het parlement kunnen ontstaan - tussen het kamp van voormalig premier Netanyahu en zijn tegenstanders onder leiding van de liberale huidige premier Lapid.

De angst voor Itamar Ben-Gwir - Leerling van Meir Kahane
De rechts-extremist Itamar Ben-Gwir zou de koning kunnen worden van een conservatieve coalitie. Zijn 'Joodse Macht' werd voor het laatst gezien als de derde sterkste partij met maximaal 13 zetels. Veel Israëli's hebben gewaarschuwd voor Ben-Gwir. Hij wordt beschouwd als een van de meest extreme politici van het land. Desalniettemin is hij erg populair en is hij sterk aanwezig in de media van het land.

Ben-Gwir staat bekend om zijn anti-Arabische toespraken en haatzaaiende uitlatingen. De politieke pleegvader van Ben-Gwir was de radicale rabbijn Meir Kahane, een tegenstander van alle onderhandelingen met de Palestijnen en een voorstander van hun massale uitzettingen. Hij werd als zo extremistisch beschouwd dat zijn partij uit de Knesset werd gezet en als terroristische organisatie in de Verenigde Staten werd vermeld. Kahane werd in 1990 vermoord in New York. Ben-Gwir beschrijft hem nog steeds als 'rechtvaardig en heilig'. Hij is het echter niet meer eens met alle opvattingen van zijn voormalige mentor, benadrukt hij.

Grote successen onder de ultraorthodoxen
Hij scoort vooral goed bij jongere ultraorthodoxe joden. Lange tijd brachten Charedim-kiezers hun stem vooral uit op de Shas-partij of het United Torah Judaism. De twee partijen kwamen op voor de belangen van de ultraorthodoxen en steunden verschillende vormen van regeringscoalities. Centrumrechtse tendensen met een meer cultureel conservatief karakter kregen de voorkeur. Met de dood van verschillende prominente rabbijnen hebben beide partijen onlangs echter belangrijke spirituele leiders verloren.

In Israël worden ongeveer 1,3 miljoen burgers als ultraorthodox beschouwd. Ze vormen ongeveer 13 procent van de bevolking van het land.

Nederland voert tijdelijke solidariteitsbijdrage voor overwinsten fossiele sector in

Nederland voert een tijdelijke solidariteitsbijdrage voor de fossiele sector in. Deze solidariteitsbijdrage wordt ingevoerd met terugwerkende kracht over het jaar 2022. Hiermee worden de grote winsten die behaald zijn of worden als gevolg van flink gestegen energietarieven aanvullend belast. De opbrengst van deze solidariteitsbijdrage van naar verwachting € 3,2 miljard wordt gebruikt voor de bekostiging van het energieplafond voor kleinverbruikers.

Met dit wetsvoorstel voert het kabinet de verordening noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen van de Europese Unie uit. Onderdeel van deze verordening is de verplichte introductie van een tijdelijke solidariteitsbijdrage over het jaar 2022. Deze tijdelijke solidariteitsbijdrage gaat gelden voor de overwinst van bedrijven met activiteiten in de ruwe olie, aardgas, kolen en de raffinage van aardolie (fossiele sector).

Om de overwinst te berekenen, wordt de gemiddelde winst voor de vennootschapsbelasting van de afgelopen vier jaar gebruikt als uitgangspunt. Bedrijven met een winst voor de vennootschapsbelasting in 2022 die groter is dan 20% van de gemiddelde winst over de jaren 2018 tot en met 2021, worden voor dat deel extra belast. Het tarief is 33%.

Omdat er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden, is het mogelijk deze tijdelijke solidariteitsbijdrage met terugwerkende kracht in te voeren. Het kabinet heeft besloten om eenmalig in 2022 gebruik te maken van de solidariteitsbijdrage. Voor de jaren 2023 en 2024 is al eerder geopteerd voor de aanvullende mijnbouwheffing.

Cel- en werkstraffen voor gijzeling ex-werknemer en vriendin in Winterswijk

De rechtbank veroordeelt 3 mannen - een 41-jarige man uit Winterswijk, een 58-jarige man uit Almelo en een 39-jarige man uit Borne – tot cel- en taakstraffen voor het gijzelen van een ex-werknemer van een van de mannen en diens vriendin.

In maart 2018 is de ex-werknemer is door de 41-jarige werkgever gevraagd naar zijn bedrijfspand te komen. In dat pand stond een groep personen verborgen klaar. Het slachtoffer is vervolgens – samen met zijn vriendin – tegen hun wil in vast gehouden in het pand. Ze dwongen het slachtoffer een negatief krantenbericht over het bedrijf van de 41-jarige man van Facebook te verwijderen en hebben hem ernstig mishandeld. De 3 mannen ontkennen de gijzeling, de dwang en mishandeling. Hun advocaten pleiten voor vrijspraak, onder meer omdat de verklaringen van de ex-werknemer en zijn toenmalige vriendin niet betrouwbaar zouden zijn.

Gijzeling uiterst traumatiserend
Volgens de rechtbank zijn de 41-jarige en 58-jarige man – samen met anderen - schuldig aan de gewelddadige gijzeling en poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Ze hebben het slachtoffer daarbij met geweld gedwongen het Facebookbericht te verwijderen. De 39-jarige man is volgens de rechtbank medeplichtig.

Voor de slachtoffers was de gijzeling en mishandeling uiterst beangstigend en traumatiserend. Een gijzeling vormt een ingrijpende inbreuk op de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer en brengt angst, bedreiging en onzekerheid met zich mee. Mishandeling zorgt voor pijn en leed bij het slachtoffer. De gevolgen kunnen gruwelijk en blijvend zijn.

Strafbepaling
Gelet op de ernst van de gijzeling, dwang en mishandeling legt de rechtbank gevangenisstraffen en taakstraffen op. Een deel van de gevangenisstraffen zijn voorwaardelijk, als waarschuwing. De straf van de 41-jarige en de 58-jarige man valt lager uit dan de eis van de officier van justitie, omdat de delicten ruim 4,5 jaar geleden zijn gepleegd. Hiermee is de redelijke termijn voor behandeling van de strafzaak overschreden. De straf van de 39-jarige man valt lager uit dan de eis, omdat de rechtbank tot een andere bewezenverklaring komt dan de officier van justitie en hij als medeplichtige een minder grote rol speelde.

Initiator gijzeling
Volgens de rechtbank is de 41- jarige man - de ex-werkgever van 1 van de genoemde slachtoffers – de initiator van de vreselijke gebeurtenis in maart 2018. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 180 dagen. Waarvan 134 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Als deze taakstraf niet naar behoren wordt uitgevoerd, dan kan hij 120 dagen in de cel doorbrengen.

Gevangenisstraf en taakstraf
De rechtbank veroordeelt de 58-jarige man uit Almelo tot een gevangenisstraf van 180 dagen. Waarvan 135 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een werkstraf van 180 uur uitvoeren. Als de man deze taakstraf niet naar behoren uitvoert, dan kan hij 90 dagen de cel in.

Medeplichtig
De rechtbank veroordeelt de 39-jarige verdachte uit Almelo, die volgens de rechtbank medeplichtig is aan de poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade, tot een taakstraf van 60 uur. Als hij deze taakstraf niet naar behoren uitvoert, kan de verdachte 30 dagen de cel in.

Schadevergoeding
De rechtbank wijst de door de ex-werknemer gevorderde materiele en immateriële schade gedeeltelijk toe. De 3 mannen moeten hem in totaal bijna 3.300 euro betalen. Als zij het toegewezen bedrag niet betalen, dan kunnen ze elk 42 dagen worden vastgehouden, zonder dat de betalingsverplichting vervalt.

'Zonder China kunnen we straks niet meer in een auto rijden'

Als alle nieuwe auto’s vanaf 2035 elektrisch moeten zijn, zoals beooogd, zullen we nog afhankelijker van China worden dan we nu al zijn volgens hoogleraar duurzaamheid en transitie Jan Rotmans bij Sven op 1 van WNL. Dit omdat dit soort auto’s bestaan uit veel meer zeldzame metalen, zoals lithium, wat vooral in Afrika en China aanwezig is. “Ik begrijp werkelijk niet dat er geen Europees grondstoffenbeleid is”, adus de hoogleraar. Meer hierover bij WNL.

Financiële voordelen van elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wordt steeds voordeliger. Dit komt mede door de speciale financiële belasting en subsidie voordelen waar je gebruik van kunt maken. Deze voordelen gelden ook voor een Private Lease Elektrische Auto. Zo kunnen private lease rijders bijvoorbeeld ook aanspraak maken op de aanschaf subsidie.

Een deel van de financiële voordelen is al verwerkt in het maandelijkse leasetarief. Een ander deel zal jezelf moeten aanvragen en wordt direct aan de leaserijder uitgekeerd. Hiermee valt veel geld te besparen.

Subsidie

De Nederlands Overheid wil elektrisch rijden stimuleren. Hiervoor is er een speciale subsidie beschikbaar voor particulieren. Als je een volledig elektrische auto koopt of leaset dan kun je aanspraak maken op de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Deze SEPP regeling is beschikbaar voor nieuwe en tweedehands auto’s uit de kleinere en compacte middenklasse. De catalogusprijs moet tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen. Duurdere auto’s komen niet in aanmerking.

Elk jaar wordt het subsidiebedrag wel een beetje lager. In 2022 was de subsidie voor een nieuwe auto € 3350 en voor een tweedehandsauto € 2000. Het subsidiepotje is beperkt tot 71 miljoen. Je moet er dus wel op tijd bij zijn.

Tevens zijn er gemeentes waar je subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een laadpaal. Ook voor VVE’s (verenigingen van eigenaren) zijn er in bepaalde gemeentes subsidies beschikbaar voor laadpalen. Er is voor de consumenten geen landelijke subsidieregeling voor de aanschaf van een laadpaal.

Belastingvoordeel

Elektrisch rijden wordt ook gestimuleerd via de aankoopbelasting (BPM). Tot 2025 hoeft er geen aankoopbelasting betaald te worden op de aanschaf van een elektrische auto. Deze vrijstelling is al verwerkt in het maandelijkse leasebedrag.

Ook zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting tot 2025. Ook dit is een financieel voordeel dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Ook deze vrijstelling is al verwerkt in maandelijkse leasevergoeding.

Zonnepanelen

Om zo voordelig mogelijk te rijden is het voor particulieren met een elektrische auto ook financieel interessant om de auto te laden met zelf opgewekte stroom via zonnepanelen. Voor de aanschaf van de zonnepanelen kan gebruik gemaakt worden van de Energiebespaarlening. Deze lening biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen te financieren. Een belangrijke voorwaarde van deze regeling is dat de aanschaf van de zonnepanelen wordt gecombineerd met minimaal 1 andere energiebesparende maatregel uit de maatregelenlijst.

Elektrische auto

Werken houdt criminaliteit op afstand

Uit twee onderzoeken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is naar voren gekomen dat niet of nauwelijks werken en een laag inkomen criminaliteit in hand werkt. Inzetten op werken is daarom van groot belang in de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.

SZW onderzocht de relatie tussen bestaanszekerheid, arbeidsparticipatie en criminaliteit in kwetsbare wijken. Daarnaast zoomde een tweede onderzoek in op rol van werk in de lokale aanpak. Uit de onderzoeken komt naar voren dat inzetten op preventie en voorkomen van criminaliteit een rol moet spelen naast straffen en aanpakken. Het gaat hand-in-hand. Immers, problemen zijn met elkaar verbonden in kwetsbare gebieden en vragen verschillende aanpakken. Naar voren komt dat zonder bestaanszekerheid en werk, in combinatie met andere problemen, mensen eerder de criminaliteit ingaan.

Daarnaast is goede samenwerking op lokaal niveau nodig om succesvol criminaliteit tegen te gaan. Vertrouwen is daarbij van groot belang. Een persoonsgerichte benadering vanuit de professional van de gemeente én intensiever contact met lokale werkgevers voor lokale werkplekken helpt daarbij.

Kabinetsbrede aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit
Dit kabinet heeft geld vrijgemaakt voor gemeenten met wijken waar risico’s groot zijn dat jongeren worden geronseld door (drugs)criminelen. Hierbij staat een intensieve persoonsgerichte aanpak centraal, mede gezien de intimiderende druk van criminelen en tevens verleidingen van het foute geld dat wordt verdiend met drugshandel in buurten.

De onderzoeken van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gedaan vanuit de preventieve aanpak van ondermijning en in samenhang met de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. In deze kabinetsbrede aanpak wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar en gewerkt aan het terugdringen van crimineel gedrag. Ook uit deze twee onderzoeken gericht op de relatie tussen werk en criminaliteit blijkt dat inzet vanuit de gehele overheid, werkgevers en onderwijs nodig is. Het kabinet heeft daarom eerder dit jaar aangekondigd om met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid te investeren in 20 kwetsbare gebieden in Nederland om gezamenlijk het toekomstperspectief van bewoners te verbeteren. SZW gaat de opgehaalde inzichten uit de onderzoeken bespreken met deze gemeenten om de lokale aanpak gezamenlijk te versterken.

Man krijgt tbs voor in brand steken vriend in Heerhugowaard

De rechtbank Noord-Holland legt een 26-jarige man een tbs-maatregel op. Op 28 december 2021 stak hij tijdens een psychose een vriend in brand die lag te slapen. Dat gebeurde in de woning van zijn vriend in Heerhugowaard.

Verder moet de man aan zijn vriend een schadevergoeding betalen van ruim 10.000 euro voor hoofdzakelijk immateriële schade.

Brand
De verdachte verbleef die avond en nacht in de studio van een goede vriend omdat het niet goed ging met de verdachte. Hij zou de volgende dag worden opgenomen in een verslavingskliniek en de vriend was bereid om op hem te letten. De verdachte probeerde die nacht om zijn vriend om het leven te brengen. Hij omringde hem met waxinelichtjes en goot een brandbare vloeistof over hem en de waxinelichtjes heen. Daardoor vloog het lichaam van zijn vriend in de brand, die op dat moment lag te slapen. Ook de gehele verdieping waar de brand plaatsvond brandde uit.

Oordeel rechtbank
De verdachte heeft het leven van zijn vriend op het spel gezet. Het slachtoffer heeft 'geluk' gehad dat hij die nacht niet is omgekomen, maar de gevolgen voor hem zijn niettemin zeer ernstig. Het slachtoffer heeft aanzienlijke brandwonden aan zijn rug, enkels en voeten opgelopen en moet hiervoor huidtransplantaties ondergaan. Ook heeft het slachtoffer sinds de brand last van angst, nachtmerries en achterdocht. Het slachtoffer is voor het leven getekend, aangezien de littekens van de brandwonden waarschijnlijk nooit volledig zullen verdwijnen.

Deskundigen stellen vast dat de verdachte de bewuste nacht in een psychose was. Hierdoor is zijn handelen hem niet toe te rekenen. De rechtbank verklaart de verdachte daarom niet strafbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging.

De rechtbank volgt het advies van de deskundigen om hem de maatregel van terbeschikkingstelling met voorwaarden op te leggen. Deze maatregel houdt onder andere in dat de verdachte zich moet laten behandelen in een kliniek en dat hij geen drugs of alcohol mag gebruiken.

Tien nieuwe games naar Xbox Game Pass

Er komen weer tien nieuwe games naar Xbox Game Pass de komende twee weken. Enkele daarvan komen slechts naar een nieuw platform, maar vooral de Day One-toevoegingen springen in het oog.

De volgende tien games zullen binnenkort speelbaar zijn via Xbox Game Pass:

 • (01-11) The Legend of Tianding (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (01-11) The Walking Dead: A New Frontier - The Complete Season (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox
 • (01-11) The Walking Dead: Michonne (PC) - The Complete Season - reeds beschikbaar voor Xbox
 • (03-11) Ghost Song (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (08-11) Football Manager 2023 (PC) - Day One release
 • (08-11) Football Manager 2023 Console (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (08-11) Return to Monkey Island (Xbox, PC en cloud)
 • (10-11) Vampire Survivors (Xbox) - reeds beschikbaar voor PC
 • (15-11) Pentiment (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (15-11) Somerville (Xbox en PC) - Day One release

Zeven games gaan Xbox Game Pass binnenkort verlaten:

 • (08-11) Football Manager 2022
 • (08-11) Football Manager 2022 Console
 • (15-11) Art of Rally
 • (15-11) Fae Tactics
 • (15-11) Next Space Rebel
 • (15-11) One Step from Eden
 • (15-11) Supraland

Amerikaanse rapper Takeoff doodgeschoten in Houston

De Amerikaanse rapper Takeoff is in Houston neergeschoten en overleden.

De 28-jarige rapper, wiens echte naam Kirshnik Khari Ball was, is volgens entertainmentwebsite TMZ doodgeschoten bij een ruzie tijdens een dobbelspelletje in een bowlingbaan. Tijdens de woordenwisseling opende iemand het vuur en schoot Takeoff van dichtbij in zijn hoofd. Hij werd ter plaatse dood verklaard.

Bij de schietpartij zouden nog twee andere mensen gewond zijn geraakt. 

Defensie gaat vrijwillig Dienjaar invoeren

Defensie heeft als belangrijke taak het beschermen van het Nederlandse grondgebied en dat van haar bondgenoten. Om die taak uit te kunnen voeren is een goedgevulde organisatie vereist. Helaas kampt Defensie met veel vacatures en neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Naast intensivering van de bestaande wervingsinspanningen heeft staatssecretaris Christophe van der Maat daarom besloten tot de invoering van een Dienjaar. Dit Dienjaar geeft met name jongeren de kans om kennis te maken met Defensie, zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen en bij te dragen aan onze veiligheid. In tegenstelling tot de vroegere dienstplicht zal deelname vrijwillig zijn.

Het Dienjaar Defensie richt zich in eerste instantie op jongeren die een tussenjaar nemen na hun middelbare school of vervolgopleiding. Defensie biedt hen voor dit jaar een zinvolle invulling. Ook mensen met werkervaring (zij-instromers) die een sabbatical willen opnemen, zijn welkom voor een dienjaar. Net als bij jongeren met een vervolgopleiding kijkt Defensie dan naar hun specifieke expertise.

Na een korte opleiding worden de deelnemers als militair ingezet op bestaande functies. Ze draaien dan als volwaardige collega’s mee met een passend salaris. Het dienjaar kan een opmaat zijn naar een vaste baan bij Defensie. Naar verwachting zullen veel deelnemers na het Dienjaar bij Defensie willen blijven. Hetzij als beroepsmilitair, burger of reservist.

Win-win-win
Het mes snijdt hierbij aan 3 kanten. Het Dienjaar draagt bij aan de vulling van defensie, stimuleert deelnemers in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling en is van maatschappelijk belang door de focus op onze nationale veiligheid en het verbinden van mensen uit alle hoeken van de samenleving.

Het Dienjaar bouwt voort op het huidige Gap Year-programma en de Maatschappelijke Diensttijd. Ook maakt het gebruik van de ervaring met het Defensity College voor werkstudenten. Defensie liet zich verder inspireren door andere landen. In Zweden bijvoorbeeld zorgde een soortgelijk programma voor een forse toename van de bezetting op militaire functies.

Het Dienjaar Defensie gaat in september 2023 van start met een eerste groep van 125 dienjaarmilitairen. Defensie kiest ervoor om het aantal deelnemers geleidelijk op te schalen. Voor jongeren die ingeschreven staan voor de dienstplicht heeft het Dienjaar geen enkel gevolg. Deelname aan het Dienjaar is namelijk puur op vrijwillige basis.

Londen: 'Moskou wil Wit-Rusland steeds meer als bondgenoot presenteren'

Volgens de Britse geheime diensten wil Rusland de gemeenschappelijke buur Wit-Rusland steeds meer opwerpen als bondgenoot in zijn oorlog tegen Oekraïne.

Volgens een rapport van het ministerie van Defensie heeft Moskou naar verluidt in Wit-Rusland twee MiG-31-onderscheppers gestationeerd en een grote container beschermd door een aarden wal op een vliegveld daar. Het ministerie publiceerde hier een satellietbeeld van.

De stationering houdt waarschijnlijk verband met de Russische hypersonische raketten AS-24 Killjoy ("spoilsport"). Volgens de NAVO zijn deze raketten nauwelijks te onderscheppen met conventionele lucht- of raketverdediging - vandaar de bijnaam.

Volgens de Britten gebruikt Moskou dergelijke raketten al sinds 2018. Tot nu toe stond er geen enkele gestationeerd in Wit-Rusland. Gezien een actieradius van zo'n 2000 kilometer zou dit in de oorlog tegen Oekraïne nauwelijks strategisch voordeel opleveren, maar zou dit  eerder als een signaal naar het Westen bedoeld zijn.

Arib vertrekt stilletjes uit de Tweede Kamer

Khadija Arib vertrekt na 24 jaar zonder afscheid uit de Tweede Kamer. De PvdA-politica bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf. Arib schrijft geen afscheidsbrief en komt ook niet naar de Kamer om afscheid te nemen. 

Arib stuurt deze week wel een mail waarin ze officieel haar lidmaatschap van de Tweede Kamer opzegt. De oud-voorzitter ziet het niet zitten om naar de Kamer te komen om persoonlijk afscheid te nemen van haar voormalige collega’s. Dat betekent dat zij ook niet zal worden toegesproken door Bergkamp.

Arib zat 24 jaar in de Tweede Kamer. Tussen 2016 en 2021 was ze voorzitter. Eind september lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Kamer (het presidium) Arib onderzocht vanwege grensoverschrijdend gedrag tijdens haar voorzitterschap.Arib reageerde hierop furieus. Ze liet begin oktober weten op te stappen uit de Tweede Kamer.

'Boodschappen gaan nog veel duurder worden'

Het Financieel Dagblad meldt dat boodschappen hoogstwaarschijnlijk nog veel duurder gaan worden. Volgens supermarktdirecteuren willen producenten hun prijzen regelmatig met meer dan 10 procent verhogen, onder meer vanwege de hoge energieprijzen.

“In heel veel productcategorieën krijgen we dubbelcijferige prijsverhogingen voorgesteld”, zegt Vomar-directeur Aart van Haren tegen de krant. Andere supermarktdirecteuren bevestigen dat beeld. “We zien dubbele cijfers bij alle producten waar bijvoorbeeld granen en suikers in zitten”, zegt Joris Beckers, medeoprichter van bezorgsupermarkt Picnic.

Supermarkten kunnen deze prijsstijgingen waarschijnlijk niet langer verzachten voor de klant, wat ze geruime tijd we hebben geprobeerd, soms ten koste van de marge. Zo meldt WNL

E-sigaretwinkels woedend op kabinet om doorzetten smaakverbod

E-sigaretwinkeliers en -importeurs gaan volgend jaar massaal failliet nu het kabinet het verbod op zoete en fruitsmaken in e-sigaretten doorzet. Vanaf 1 januari 2023 zijn alleen nog tabakssmaken toegestaan, maar het kabinet slaat door in de beperking van het gebruik van het aantal smaakingrediënten dat ook de huidige tabaksmaken van de markt zullen verdwijnen. Daardoor dreigen dampers massaal terug te vallen op de veel schadelijkere traditionele sigaret. De ondernemers zijn woedend, omdat de nieuwe wetgeving is gebaseerd op achterhaalde aannames en onderzoeken. Bovendien zal de illegale verkoop via avondwinkels en buitenlandse webshops doorgaan. De Tweede Kamer stemt vandaag over een motie die moet zorgen voor strengere controles. Dat heeft echter alleen zin als de NVWA branchevreemde verkopers controleert, omdat e-sigaretspeciaalzaken zich wel aan de verkoopregels houden.

Aantal rokers zal stijgen, terugval verwacht van dampers
Volgens Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor e-sigaretwinkels Esigbond zullen honderden MKB’ers volgend jaar het loodje leggen. ’t Hart: “De e-sigaretwinkeliers zijn woedend en voelen zich met de rug tegen de muur gezet. De winkeliers hebben in de loop der jaren honderdduizenden mensen van het roken afgeholpen door middel van een e-sigaret. Anders dan in Nederland is de e-sigaret in steeds meer landen een speerpunt van het antirookbeleid. Dat is niet gek, want daar doen ze wél ontzettend veel onderzoek naar e-sigaretten. Het laatste Nederlandse onderzoek naar de e-sigaret stamt uit 2018 en die conclusies zijn al lang achterhaald. Uit talloze recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat de e-sigaret een goed, effectief en relatief veilig stopmiddel is en enorm kan helpen om het aantal rokers terug te dringen. Ook wijzen alle onderzoeken uit dat de e-sigaret niet aanzet tot roken. Deze onterechte angst was de aanleiding om de smaakjes in e-sigaretten aan banden te leggen. Het kabinet houdt zich ondertussen doof voor de nieuwe inzichten en dat is ronduit schandalig. De branche staat op omvallen en het aantal rokers dreigt door het smaakjesverbod snel toe te nemen.”

Meer rokers en gevaarlijke situaties door thuisbrouwers
’t Hart vervolgt: “Het kabinet beseft zich onvoldoende dat een verbod op smaakjes in e-sigaretten een averechts effect zal hebben. Rokers vinden een smakeloze e-sigaret gewoon niet aantrekkelijk en datzelfde geldt voor de vierhonderdduizend e-sigaretgebruikers. Smaakjes zorgen ervoor dat rokers wegdrijven van de tabakssmaak. Haal je de smaakjes eruit dan blijven rokers langer doorroken en vallen huidige gebruikers terug op de sigaret. Dat druist volledig in tegen de doelstelling om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Ook dreigt het gevaar van ongecontroleerde buitenlandse online verkoop en thuisbrouwers, dus mensen die zelf aroma’s gaan toevoegen aan dampvloeistoffen. Dat is ronduit gevaarlijk, want niet alle aroma’s kun je verdampen. Denk bijvoorbeeld aan olieachtige aroma’s. In de VS stierven enkele jaren geleden tientallen mensen nadat ze illegale e-sigaretten met wietolie hadden gebruikt.”

Acht op de tien winkels failliet, consument naar buitenland en zwarte markt
De branchevereniging heeft haar achterban gevraagd naar de gevolgen van een smaakverbod. Acht op de tien winkeliers verwacht dat er niets anders op zit dan een faillissement, omdat klanten massaal weg zullen blijven.

NS: 'Handen ineen voor noodmaatregelen dienstregeling' - Kritiek Voor Beter OV niet mals

De NS werkt aan een meer voorspelbare en betrouwbare dienstregeling voor haar reizigers, ondanks het tekort aan collega’s. Zoals medio oktober aangekondigd zet NS op 7 november een volgende stap op weg naar de nieuwe dienstregeling 2023 die op 11 december start. Met deze dienstregeling rijdt NS zo’n 90% van de dienstregeling van 2019 voor de 80% van de reizigers ten opzichte van 2019. Daarnaast rijden we sinds begin oktober op drukke trajecten met langere treinen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het traject Eindhoven – Amsterdam en Rotterdam – Schiphol – Arnhem.

Ook rijdt een extra pendeldienst op de Veluwelijn. Hierdoor hebben reizigers meer zitplaatsen. NS adviseert reizigers om in de NS-app de drukte te checken. Vaak helpt het dan om een trein eerder of later te pakken. Ondanks deze geplande wijzigingen in de dienstregeling kan het toch nog voorkomen dat treinen op het laatste moment uitvallen, omdat het tekort aan collega’s groter is dan verwacht.

Personeelstekort aanpakken
De situatie bij NS houdt verband met de historische krapte op de arbeidsmarkt. Deze houdt echter naar verwachting voorlopig aan. Om het personeelstekort aan de pakken ontwikkelt NS diverse initiatieven om nieuwe collega’s te werven, collega's aantrekkelijk werk te bieden en om de vitaliteit van collega's te verhogen. De aanpassing van de dienstregeling is een noodzakelijke stap om voorspelbaar te zijn richting reizigers en collega’s.

Tijdelijke noodmaatregelen
De oplossingsrichting waar NS met medezeggenschap en vakbonden afspraken over willen maken, heeft betrekking op het huidige inzetmodel. Voor 2023 is er een alternatief voorgesteld waarbij de invulling van de dubbele bemensing in de avonduren ondersteund kan worden door ingehuurde beveiligers en bij langere treinen door collega's die normaal niet op de trein werken. Dit levert een bijdrage aan het verlagen van de werkdruk en zorgt er ook voor dat alle collega's een helpende hand kunnen bieden. De noodmaatregelen zijn tijdelijk van aard.

Tijd nodig om deze noodmaatregelen uit te werken
Het invoeren van deze maatregelen zal zorgvuldig moeten gebeuren. Zo hebben vakbonden en medezeggenschap duidelijk gemaakt nog vragen en zorgen te hebben. NS nodigt daarom partijen uit om dit verder te bespreken.

Update 08:55 uur
De kritiek van Maatschappij Voor Beter OV is niet mals. Voorzitter Rikus Spithorst: "Ten eerste: De situatie bij NS komt niet doo de krappe arbeidsmarkt, maar door falend personeelsbeleid. De afgelopen jaren onvoldoende hard geworven, nu plukt de reiziger de zure vruchten." Ten tweede: "'Nooddienstregeling, want dan heeft de reiziger een betrouwbaar product' is een leugen. NS heeft meermaals dit soort nooddienstegelingen gemaakt, ook al in het begin van deze eeuw, maar nog nooit is 'dan is de rest betrouwbaar” waargemaakt.'" Ten derde en tot slot: "Over dat 'handen ineenslaan': het rijdend personeel en het hoofdkantoor hebben een gewapende vrede. Op zijn best."

OM eist levenslange gevangenisstraf tegen opdrachtgever van vergismoord in Beuningen

Een 29-jarige man uit Amsterdam hoorde maandag in de rechtbank in Rotterdam een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij is volgens de officier van justitie onder meer de opdrachtgever van een dodelijke schietpartij op 6 juli 2020 bij het Thorbeckeplein in Beuningen, waarbij de uitvoerders zich vergist hebben in het doelwit en een 49-jarige onschuldige man om het leven kwam.

Het slachtoffer liep die ochtend rond half negen over de Burgemeester Gerardtslaan, toen hij ter hoogte van het Thorbeckeplein vanuit een busje werd beschoten. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. Uit het politie-onderzoek is gebleken dat de daders zich vergist hebben in het doelwit. Niet duidelijk is geworden wie er wel geliquideerd moest worden en welk motief hierachter zou schuilen.

De officier van justitie noemde de verdachte een ‘aannemer van gewelddadig werk’: ‘En niet zomaar gewelddadig werk; de liquidatie lijkt het belangrijkste product dat hij te koop aanbiedt. Zelf pleegt hij geen geweld, dat laat hij door anderen doen. Eventuele onschuldige – verkeerde - slachtoffers worden min of meer gezien als bedrijfsongeval.’

Zo wordt de verdachte door het OM ook beschouwd als opdrachtgever voor een beschieting van een chalet in Tienhoven op 4 juli 2020. Net als een maand later in Beuningen werd in Tienhoven het verkeerde doelwit gekozen. Een huurder van het chalet raakte gewond en het is volgens het OM een wonder dat zijn gezinsleden niet geraakt zijn door de rondvliegende kogels. Aan de beschieting in Tienhoven lag een conflict over drugshandel ten grondslag. Ook stond de 29-jarige man terecht voor voorbereidingshandelingen van een liquidatie van een Amsterdamse man.

Impact
De impact van de vergismoord in Beuningen gaat volgens de officier van justitie veel verder dan het enorme leed dat de nabestaanden – drie kinderen en een echtgenote – is aangedaan. Het slachtoffer is - net als het gezin in het chalet in Tienhoven – een onschuldig slachtoffer. ‘Deze zaak gaat ons allemaal aan omdat we allemaal, toevallig met een kaal hoofd of een bepaalde neus, toevallig met een overall aan of rijdend in een bepaald soort auto, slachtoffer kunnen worden van een vergismoord. Daar kun je helemaal niets aan doen om dat te voorkomen. Conflicten vermijden helpt niet, extra opletten helpt niet. En omdat het iedereen kan overkomen, schokt dit soort moorden de maatschappij nog eens extra.’

Ook de wijze waarop de schietpartij in Beuningen is uitgevoerd, op klaarlichte dag op de openbare weg, is strafverzwarend. Tot slot laat de officier van justitie meewegen dat de 29-jarige man zwijgt, waardoor de nabestaanden met veel vragen achterblijven, en hij geen enkel berouw toont. Alles afwegende is alleen een levenslange gevangenisstraf passend.

Overige verdachten
Voor de vergismoord in Beuningen stonden nog vijf andere verdachten terecht. Een 32-jarige verdachte, die volgens het OM waarschijnlijk één van de schutters was, hoorde een gevangenisstraf van 28 jaar tegen zich eisen. Het OM vindt hem ook medeplichtig aan de poging moord in Tienhoven.

Een 22-jarige man, van wie het OM het ook aannemelijk acht dat hij één van de schutters was in Beuningen, hoorde 22 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Voor een 32-jarige man die volgens het OM de ‘fatale vergissing’ heeft gemaakt ten aanzien van het doelwit in Beuningen, is ook een gevangenisstraf van 22 jaar passend. De man stond ook terecht voor de beschieting in Tienhoven, maar daarvoor ontbreekt het volgens de officier van justitie aan voldoende bewijs.

Een 31-jarige man, die voorverkenningen zou hebben gedaan in Beuningen en de auto heeft bestuurd van waaruit de 32-jarige man het onschuldige slachtoffer als doelwit heeft aangewezen, hoorde 20 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De man stond ook terecht voor de beschieting in Tienhoven, maar daarvoor ontbreekt het volgens de officier van justitie aan voldoende bewijs.

De 33-jarige broer van de hoofdverdachte heeft volgens het OM bij het regelen van de schietpartij in Beunigen‘de eindjes aan elkaar geknoopt.’ Voor hem vindt het OM een gevangenisstraf van 22 jaar passend. Tot slot hoorde een 43-jarige man wegens het medeplegen van de poging moord in Tienhoven een gevangenisstraf van 9 jaar tegen zich eisen.

FOK! Wat een weer: harde woei en bewolkt

herfstbanner

Waarschuwing: In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord Holland, Flevoland, Friesland en Groningen geldt code geel vanwege zware windstoten. van 75 tot 90 km/u in de ochtend. In de middag en avond rond de 75 km/u.

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er vooral in het westen en noorden enkele buien voor. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig, kracht 6, aan zee hard tot stormachtig, kracht 7-8. In de kustprovincies komen (zware) windstoten voor van 70-90 km/u.

Vanmiddag is het in het westen en noorden zwaar bewolkt, in het zuidoosten zijn er zonnige perioden. In het westen en noordwesten komen enkele buien voor. De maximumtemperaturen liggen tussen 14°C op de Wadden en plaatselijk 17°C in het zuidoosten. De wind uit het zuidwesten neemt langzaam af en is meest matig. Langs de kust is de wind krachtig tot hard, kracht 6-7. Aan de noordwestkust kunnen windstoten voorkomen tot ongeveer 75 km/u.

Vanavond zijn er landinwaarts brede opklaringen. In de westelijke provincies komen er pittige buien voor, mogelijk met onweer. De wind komt uit het zuidwesten en is meest matig, langs de kust krachtig tot hard, kracht 6-7. In het westen komen bij buien vooral in de kustgebieden zware windstoten van 75-90 km/u voor, aan zee mogelijk 90-100 km/u.

De laatste zonsondergag in de zomertijd van 2022 nabij Harderwijk (Foto: Pukeko)
De laatste zonsondergang in de zomertijd van 2022 nabij Harderwijk (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Uitspraak strafzaak (dodelijk) geweld Mallorca te volgen via livestream

De rechtbank Midden-Nederland doet op vrijdag 18 november, om 10.00 uur, uitspraak in de strafzaak rondom het (dodelijk) geweld op Mallorca. De uitspraak vindt plaats in het gerechtsgebouw in Lelystad en wordt live uitgezonden op rechtspraak.nl.

In de nacht van 13 op 14 juli 2021 vonden er meerdere gewelddadigheden plaats in El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Bij één incident is Carlo, een 27-jarige man uit Waddinxveen, zodanig gewond geraakt dat hij enkele dagen later overleed. Meerdere anderen raakten gewond. Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de doodslag op Carlo. Tegen hen zijn celstraffen geëist van 8 tot 10 jaar. In totaal worden 9 jonge mannen verdacht van betrokkenheid bij het (dodelijk) geweld op Mallorca.

Vanwege de grote (publieke) belangstelling voor deze zaak heeft de rechtbank besloten om de uitspraak live uit te zenden op rechtspraak.nl. Die uitzending begint om 10.00 uur en is te volgen via deze link.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.