Rusland stapt weer in overeenkomst graantransport Oekraïne

Na enkele dagen van onderbreking neemt Rusland weer deel aan de overeenkomst over graanexport vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee. Zoals een woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie aankondigde, kreeg Moskou na Turkse bemiddeling schriftelijke garanties van Kyiv dat het de graancorridor niet zou gebruiken voor militaire acties tegen Rusland.

Dit betekent dat niets een hernieuwde deelname van Rusland aan de overeenkomst in de weg staat, zei het. De overeenkomst is in juli tot stand gekomen door Turkije en de Verenigde Naties. Om de deal te redden heeft de Turkse president Erdogan gisteren het Russische staatshoofd Poetin gebeld. Poetin riep ook op tot een onderzoek naar een vermeende Oekraïense drone-aanval op de Russische Zwarte Zeevloot, die een veilige doorgang voor graantransporten zou moeten garanderen. Rusland had Groot-Brittannië mede verantwoordelijk gemaakt voor de vermeende drone aanvallen: Britse experts hadden geholpen, zo werd gezegd. Kyiv en Londen ontkennen de beschuldigingen.

Oekraïne bedankt Erdogan
De Oekraïense regering bedankte de Turkse president Erdogan voor zijn inzet om de graanovereenkomst voort te zetten. Minister van Infrastructuur Kubrakov prees zowel de inspanningen van Erdogan als die van VN-secretaris-generaal Guterre. Een regeringsfunctionaris vertelde persbureau Reuters dat het besluit van de leiding in Moskou vooral te wijten was aan druk vanuit Turkije.

WFP prijst akkoord
Het Wereldvoedselprogramma van de VN is blij met het opnieuw aanschuiven van Rusland bij de overeenkomst. Het hoofd van het Berlijnse kantoor van de VN vertelde dat de schepen voor miljoenen mensen in nood wereldwijd een baken van hoop zijn die levens zullen redden. Sinds de overeenkomst in de zomer van kracht werd, heeft het Wereldvoedselprogramma meer dan 220.000 ton tarwe uit Oekraïne verscheept naar hongerende mensen in Afghanistan, Ethiopië en Jemen.

Tarweprijs daalt na terugkeer naar deal
De terugkeer van Rusland naar de graanovereenkomst verlichtte onmiddellijk de spanning op de graanmarkt. De prijs van tarwe daalde ondertussen met 5,5 procent tot 8,525 dollar per schepel. De graanexport uit Oekraïne heeft een grote impact op de wereldvoedselprijzen en is van groot belang voor veel arme landen. De Turkse president Erdogan zei dat leveringen aan Afrikaanse landen als Somalië, Djibouti en Soedan nu prioriteit hebben.

Graanvrachtschepen waren toch vertrokken
Ondanks de tussentijdse opschorting van het akkoord zijn de afgelopen dagen meerdere graanschepen uit Oekraïne vertrokken.

Kort na de beëindiging van de overeenkomst zei de Russische minister van Landbouw, Patrushev, op de staatstelevisie dat Rusland klaar was om het Oekraïens graan volledig te vervangen en alle geïnteresseerde landen te kunnen voorzien van voorraden tegen redelijke prijzen. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan Oekraïens graan te hebben gestolen en illegaal uit de geannexeerde gebieden te hebben getransporteerd.